Zahrajte si o román o poslední cestě a loučení

dcery-perex
Na smrt není nikdy správný čas, ale jak se vyrovnat se ztrátou tatínka, který odchází příliš brzy? Na to se pokouší přijít dvě nerozlučné kamarádky Martha a Betty během cesty do Švýcarska. Nejedou totiž na výlet, ale na poslední cestu otce jedné z nich.

Existuje cesta zpět?

Martha a Betty, dvě nerozlučné kamarádky, které vyrážejí na nedobrovolnou cestu do Švýcarska. Na zadním sedadle jejich vozu sedí smrtelně nemocný otec jedné z nich. Má to být jeho poslední, definitivní cesta – Kurt hodlá ve Švýcarsku podstoupit eutanázii. Nakonec ale nic nedopadá tak, jak očekáváme. Všechno se v průběhu jejich cesty změní a nic už nebude jako dřív.

Lucy Fricke ve své knize vypráví o ženách, které zaskočil střední věk, protože ve svých očích nikdy nedospěly. Vypráví o loučení, jehož nezůstane ušetřen nikdo z nás. Vypráví o otcích, kteří odcházejí až příliš brzy.

V živých dialozích a s černým humorem autorka vykresluje poněkud groteskní cestu na jih, přes Švýcarsko a Itálii až na osamělý řecký ostrov, a zároveň se nepozorovaně noří stále hlouběji do příběhů a osudů hlavních hrdinů. A její hlavní otázkou přitom není, odkud přicházíme, nýbrž jak jsme se ocitli tam, kde jsme a jestli vůbec vede cesta zpátky.

 

Dcery

Autorka: Lucy Fricke

Vydalo: nakladatelství Akropolis
Překlad: Michaela Škultéty
Počet stran: 176
Vazba: pevná
Vydáno: 5/2020
ISBN: 978-80-7470-272-3

Přečtěte si více o knize Dcery, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Akropolis.

akropolis_sirkovylogo

Nakladatelství Akropolis se soustředí na vydávání kvalitní beletristické, historické a bohemistické literatury, včetně učebnic češtiny jako cizího jazyka. Nakladatelství vzniklo v roce 1990.

 

Ukázka z knihy

„Snad Kurtovi upeče steak,“ řekla. „Má je rád.“
Položila jsem ruku na její, a společně jsme hladily hrubou látku.
Hostinský nám naservíroval pizzu capricciosu, kterou jsme v té chvíli považovaly za to nejlepší, co jsme kdy jedly. Při prvním soustu Martha tiše zabroukala. Na cizích místech to bylo vždycky stejné, hlavně na jihu, tam mohl člověk brát všechno jako zjevení, ztratit zábrany a odvézt si s sebou domů vzpomínky, které se zkazily už cestou. Martha si prohlížela etiketu na láhvi vína.
„Je odsud,“ řekla. „Cesanese.“
„To mi nic neříká,“ odpověděla jsem. „Nejspíš je holt moc špatný na export. Musejí ho vypít sami.“
Martě připadalo, že zas jednou hrozně přeháním, a zeptala se, jestli bych vlastně nebyla radši sama.
„Myslíš obecně?“
„Ne. Obecně sama jsi, Betty. Myslím teď, tady?“
Sama jsem to nevěděla.

Začtěte se do další ukázky.

O autorce

Lucy Fricke (* 1974 Hamburk) je německá spisovatelka. Vystudovala Německý literární institut v Lipsku. Dlouhá léta se pohybovala  ve filmové branži a během posledních deseti let vydala čtyři romány. Její kniha Dcery získala Bavorskou knižní cenu za rok 2018. Od roku 2010 pořádá HAM.LIT, první hamburský literární festival věnovaný mladé literatuře a hudbě. Žije v Berlíně.
(Zdroj informací: nakladatelství Akropolis)

 

Vyhrajte knihu Dcery

Martha a Betty jsou dvě ženy středního věku, které před sebou mají těžký úkol. Na zadním sedadle jejich vozu totiž sedí smrtelně nemocný tatínek jedné z nich, který se vydává na svou poslední cestu do Švýcarska, kde chce podstoupit eutanázii. Nakonec ale všechno dopadne jinak, než byste možná očekávali. Jak? To si můžete přečíst v románu autorky Lucy Fricke.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Akropolis vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Dcery vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Dcery
probíhá od 12. do 25. června 2020.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 romány Dcery

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDcery

Fricke, Lucy

Akropolis, 2020

Napsat komentář