Válka zanechává stopy…

Tipy_J SS Bach_Pod svicnem tma
Číst díla o holocaustu není nic příjemného, ale je důležité připomínat si osudy jak těch, kteří zahynuli rukou neskutečně zlých lidí, tak i těch, kteří přežili…

J SS Bach, příběh od Martina Goodmana o hudbě a holocaustu, představuje fascinující čtení plné silných momentů a také naděje.

J SS Bach

Příběh hudby, lásky a války
Autor: Martin Goodman
Přeložila: Dana Šimonová

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 135×2000 mm
ISBN: 978-80-7252-844-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu J SS Bach vydalo nakladatelství Práh.

Silný příběh tří generací žen z rodiny nacistického důstojníka v koncentračním táboře Dachau a židovské rodiny z Vídně, v němž je každý hluboce poznamenán válečnými hrůzami bez ohledu na to, na které straně konfliktu stojí. V 90. letech 20. století se v Kalifornii setkávají dva přeživší z obou rodin. Rosa je mladá australská muzikoložka, Otto světoznámý skladatel a violoncellista. Spojuje je hudba i minulost, ale bude zapotřebí ještě něčeho dalšího, co jim pomůže překlenout rány i propasti způsobené dějinami.

 

Ukázka z knihy

J SS Bach_ukazka

 

Martin Goodman

S dětskými vzpomínkami na rozbombardovaný Leicester a Coventry se Martin Goodman po škole přestěhoval do Berlína. Jeho dílo zkoumá způsoby, jimiž válka působí v šokových vlnách na další generace. Spisovatel, oceněný za své romány i vědecká díla, nyní přednáší jako profesor kreativního psaní na Univerzitě v Hullu.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Práh.

 

Nakladatelství Práh

Nakladatelství Práh bylo založeno roku 1991. Dosud vydalo přes 350 knižních titulů převážně naučné, populárně psychologické, historické a vzdělávací literatury určené dětským i dospělým čtenářům. Součástí portfolia je i cizojazyčná produkce.

————————————————

V knize Pod svícnem tma popsala Ariana Neumann působivý život svého otce Hanse Neumanna a všechno to, co jejich rodina musela během druhé světové války přečkat.

Pod svícnem tma

Hledání příběhu mého otce
Autorka: Ariana Neumann
Přeložil: Jiří Hanuš

Počet stran: 352
Vazba: brožovaná
Formát: 148×293 mm
ISBN: 978-80-257-3085-0
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Pod svícnem tma vydalo nakladatelství Argo.

Ariana Neumann se narodila v sedmdesátých letech dvacátého století ve Venezuele – zde se začíná odvíjet i děj její knihy – v rodině úspěšného průmyslníka. V době jejího dospívání pro ni byl otec ztělesněním úspěchu a síly. Jeho ovšem pronásledovaly noční můry a probouzel se hlasitým křikem v jazyce, jejž nikdo nepoznával a ani mu nerozuměl. Otec o své minulosti nikdy nehovořil. Jednoho dne našla Ariana starý doklad totožnosti s otcovou dávnou fotografií, ale zcela neznámým jménem. V autorčině pátrání byl onen doklad prvním vodítkem, dalším se stala krabice, kterou zdědila v roce 2001 po otcově smrti. Krabice obsahovala válečné dokumenty, které konečně otevřely dveře ke skutečné minulosti Arianina otce. Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky a Nadační fond obětem holokaustu.

 

Ukázka z knihy

Na stěně Pinkasovy synagogy v Praze se dá najít otazník, téměř utopený v moři jmen na stěnách. Návštěvníci procházejí síně památníku a snaží se tišit děti. Z množství černých a rudých písmen se člověku snadno zatočí hlava. Připomínají památku 77 297 lidí. Všichni obývali protektorát Čechy a Morava. Všichni padli za oběť nacistům.
U každého jména stojí datum narození a hned vedle něho sedí datum smrti.
Jeden zápis nese jméno mého otce: Hanuš Stanislav Neumann, narozen 9. února 1921. Je jiný. Na rozdíl od ostatních jmen na stěně u něho není uvedeno datum smrti.
Na jeho místě je nesmyslný otazník, pečlivě vyvedený sytým černým tahem. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ariana Neumann

Ariana Neumann se narodila v sedmdesátých letech dvacátého století ve Venezuele – zde se začíná odvíjet i děj její knihy – v rodině úspěšného průmyslníka. V době jejího dospívání pro ni byl otec ztělesněním úspěchu a síly. Jeho ovšem pronásledovaly noční můry a probouzel se hlasitým křikem v jazyce, jejž nikdo nepoznával a ani mu nerozuměl. Otec o své minulosti nikdy nehovořil. Jednoho dne našla Ariana starý doklad totožnosti s otcovou dávnou fotografií, ale zcela neznámým jménem. V autorčině pátrání byl onen doklad prvním vodítkem, dalším se stala krabice, kterou zdědila v roce 2001 po otcově smrti. Krabice obsahovala válečné dokumenty, které konečně otevřely dveře ke skutečné minulosti Arianina otce.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.

 

Nakladatelství Argo

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás naše historické tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJ SS Bach
Příběh hudby, lásky a války

Goodman, Martin

Práh, 2020

zobrazit info o knizePod svícnem tma
Hledání příběhu mého otce

Neumann, Ariana

Argo, 2020

Napsat komentář