Ukázka z knihy Víš, kdo se dívá? (Catherine Howard)

vis-kdo-se-diva-perex
Byla hvězdou internetu až do hrozného konce… Manažer rezortu má zvláštní zálibu, sleduje své hosty tajnou kamerou. Díky tomu se stane svědkem vraždy mladé ženy, kterou vrah ubodá a pak kameru zničí. Jak o skryté kameře mohl vědět? A co má s tím vším společného Natalie?

Knihu Víš, kdo se dívá? od autorky Catherine Howard
vydalo nakladatelství Cosmopolis.

V místnosti plné stínů spí žena.
Její tělo tvoří oblinu na pravé straně postele pro dva. Prameny tmavých vlasů splývají po polštáři. Zpod pokrývky vykukuje holá paže, na prsteníčku je vidět snubní prsten.
Neuvědomuje si, že není sama.
Ta místnost jí nic neříká, natož v té tmě. Kdyby se právě teď probrala, zvedla by hlavu, opřela se o lokty a otočila tvář, aby se porozhlédla. Její oči by si postupně zvykly a z temnoty by začaly vystupovat obrysy.
Po chvíli by si vzpomněla, kde je a proč se sem vypravila.
Jak dlouho by jí trvalo, než by si všimla obrysu, který sem nepatří?
Obrys stojí jako přikovaný v rohu, obě paže svěšené. Oblek má tmavý a jakoby nafouknutý – několik vrstev, možná proti zimnímu chladu. Ruce v rukavicích, kukla přes hlavu. Kukla je trochu shrnutá k jedné straně, takže oči je sotva vidět a průřez pro ústa odkrývá jenom část tváře.
Dívá se.
Dívá se a čeká.
Čeká, než použije nůž s dlouhým zoubkovaným ostřím, který drží přitisknutý k boku.
Čas plyne.
Spící žena se zavrtí – nohy se pohnou, obrátí se, paže zapluje pod pokrývku –, ale neprobudí se. Tmavá postava se přibližuje k posteli, až stojí přímo vedle ní, nakloní se nad ženu. Žena se nevzbudí.
Ruka v rukavici, ta, která nedrží nůž, se natáhne a něžně pohladí ženu po tváři, ale ona se ani teď nevzbudí.
Vetřelec opíše palcem a prostředníčkem kruh a cvrnkne ženu po tváři, silou, protože – to už je teď jasné – chce, aby se probudila.
Čas zamrzne.
Pak víření pohybu.
Žena otevře oči. Její tělo se vztyčí, hlava a ramena vystřelí z polštáře, nohy zpod přikrývky. Otevře ústa, jako by chtěla vykřiknout, ale postava je zakryje dlaní a zatlačí ji zpátky. Ruka, která drží nůž, se zvedne a prstem shrne přikrývku. Žena má na sobě krátké kalhoty a lehkou košilku, bledé údy jsou holé, vystavené na odiv. Spatří ostří a její úsilí vymanit se ze sevření se v tom okamžiku ještě znásobí. Pažemi mlátí kolem sebe, kope nohama, celé tělo sebou škube a kroutí se a svíjí se na posteli, prsty se zatínají do kukly…
Nůž pomalu stoupá vzhůru a pak rychle silou klesá, prodírá se tenkou látkou ženiny košilky a mizí v dutině jejího žaludku.
Zase se zvedne. Zase klesne.
Do hrudi.
Zase se zvedne. Zase klesne.
Rozřízne předloktí.
Zase se zvedne. Zase klesne.
Hluboko do krku vpravo, těsně pod čelist.
Vetřelec ustoupí.
Žena se chytí za krk a téměř okamžitě její prsty skropí krev prýštící z rány. Ústa jsou otevřená v tichém výkřiku.
Tmavá rozlévající se skvrna.
Žena se přetočí, plazí se na pravou stranu lůžka. Její neporaněná paže se natáhne přes okraj postele vstříc vetřelci, jako by ho prosila o pomoc.
Postava v černém se sehne a položí nůž na noční stolek, pak přejde k prádelníku přiraženému ke stěně naproti nohám postele a rozbije kameru, která je tam ukrytá.

——————–

Prolistujte si další ukázku.

——————–

O autorce

Catherine Ryan Howardová se narodila v irském Corku v roce 1982. Její debut Distress Signal vydalo nakladatelství Corvus v roce 2016, když Catherine studovala anglickou literaturu na dublinské Trinity College. Kniha se dostala do užší nominace na ocenění IBA Books Are My Bag v kategorii kriminálního žánru a CWA John Creasey / New Blood Dager. I její druhý román se setkal s úspěchem. Žije v současnosti v Dublinu.


cosmopolis_logoNakladatelství Cosmopolis vzniklo na jaře roku 2015 a je součástí zavedeného nakladatelského domu Grada. Logo značky v sobě zahrnuje hned několik významů: hřbety stojících knih, živoucí město a rytmus. Přináší tak svým čtenářům knihy z celého světa, zahraniční i českou beletrii všech žánrů, a současně drží prst na tepu doby. Pestrou skladbu žánrů (od detektivek a thrillerů přes humor až po čtení pro ženy) ilustruje také motto redakce: knihy všech barev.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVíš, kdo se dívá?

Howard, Catherine Ryan

Cosmopolis, 2020

Napsat komentář