Ukázka z knihy Vražedné úmysly (Marc Cameron)

Vrazedne umysly
Na Aljašce probíhá natáčení reality show Ženy rybářů. Nejdříve ji naruší šokující vražda domorodé dívky a následně zmizení dvou členů štábu. Podaří se policistovi Arliss Cutterovi případ rozlousknout a odhalit všechna tajemství?

Knihu Vražedné úmysly od autora Marca Camerona
vydalo nakladatelství Cosmopolis.

47. kapitola

Cutter se zanořil do hloubky asi tří metrů, pak se rovnoběžně se dnem narovnal a s uvolněnými pažemi visel ve vodě. Asi šest metrů od něj, za zádí Tanečnice, se u hladiny pohupovaly tři páry nohou. Nyní byli muži zranitelní. Kdyby je teď Cutter stáhl dolů, pravděpodobně by se utopili ještě předtím, než by si uvědomili, že si mají do pusy nasadit regulátor. Jenže nahoře by zůstali dva muži a dvě zajatkyně.
Voda zůstávala ještě pořád rozvířená bouří, ale i tak byla viditelnost k hladině skoro deset metrů. January šlo v jejím vybledlém šedém neoprenu snadno rozpoznat. Byla natočená čelem k mužům a uvolněně kmitala nohama, jako by vůbec neměla strach. Určitě jim sdělovala pokyny ohledně jejich pravděpodobně úplně prvního ponoru a zároveň se zřejmě snažila poskytnout Cutterovi čas navíc k vymyšlení nějakého funkčního plánu, na jehož konci by všichni čtyři neskončili mrtví.
Pohyb jejích nohou se zrychlil, takže se zřejmě chystali potopit. Cutter ustoupil směrem k přídi Tanečnice. Přestal si všímat vilejšů a přitiskl se k trupu. Loď zakrývala bubliny, které by snad seshora mohly být viditelné.
Cutter se bleskově podíval, jak vypadá ten muž s nosovým hlasem. Byl menší a ve způsobu plavání nejistější. January a ten druhý mířili od hladiny klasickými kopy dolů, menší potápěč se však nekontrolovaně točil a ruce a nohy mu vlály jako mořské hvězdici, hozené z mola. Cutter klesal s nimi, ale zůstával v dostatečné vzdálenosti. Přiblížil se až tehdy, když hloubkoměr na jeho zápěstí ukazoval dvanáct metrů. Tady začaly barvy splývat a zůstala v podstatě jen šedá a černá. O deset metrů pod ním sebou menší z mužů plácl o dno, zvedl oblak usazenin a pomohl tak Cutterovi s maskováním. January a druhý potápěč jen zastavili klesání. Asi metr od nich sedělo tělo mrtvého muže. Vypadal, jako by tu v hloubce dvaceti metrů pod hladinou odpočíval. Paže se mu před tělem zlehka vlnily dlaněmi vzhůru, skoro jako by cosi zaujatě vyprávěl publiku. Nad skloněnou hlavou se mu jako chaluhy vznášely prameny dlouhých, zapletených vlasů.
Krabi, krevety a další mořští živočichové už pracovali na tom, co uměli s masem odhozeným do oceánu nejlépe. Dokonce i ze své temné vzdálenosti Cutter viděl, že se tělo hemží mořským životem.
Mrtvola byla evidentně cílem jejich pátrání, a jakmile ji muži spatřili, ihned k ní zamířili. January zůstala o něco pozadu a zkušeně se vznášela ve vodním sloupci s rukama zkříženýma na hrudníku, zatímco vyvažovala svou stabilitu pouze ploutvemi a tělem.


cosmopolis_logoNakladatelství Cosmopolis vzniklo na jaře roku 2015 a je součástí zavedeného nakladatelského domu Grada. Logo značky v sobě zahrnuje hned několik významů: hřbety stojících knih, živoucí město a rytmus. Přináší tak svým čtenářům knihy z celého světa, zahraniční i českou beletrii všech žánrů, a současně drží prst na tepu doby. Pestrou skladbu žánrů (od detektivek a thrillerů přes humor až po čtení pro ženy) ilustruje také motto redakce: knihy všech barev.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVražedné úmysly

Cameron, Marc

Cosmopolis, 2020

Napsat komentář