Prstem po mapě

Cestou-necestou-perex
Ač současná situace vyjížďkám za hranice není právě nakloněna, nemusíte zoufat. V dnešních titulech si budete moci procestovat kus světa a prožívat autentické zážitky společně s těmi, kteří tato místa již navštívili. Zavítat můžete například do Ruska, Bruselu, Sardinie či daleké Etiopie.

Co mají společného Morava, Sardinie, Brusel a Etiopie? No, minimálně jednu publikaci, která o všech zemích dohromady pojednává. A jak její autorka podotýká, i zjištění, že lidé jsou všude vlastně stejní.

Z Etiopie a odjinud

Kniha známé reportérky se věnuje čtyřem pozoruhodným destinacím: Moravě, Sardinii, Bruselu a Etiopii.
Co tato čtyři místa mají společného? Zjištění, že lidé jsou všude na světě v podstatě stejní.
Záleží jim na stejných věcech. Lpějí na své zemi, na své kultuře. Především však žijí ve světě, jehož dějiny a příběhy jsou propojeny…
Dnes ještě mnohem více než v minulosti.
V této knize originálním pohledem autorky.

Autorka: Pavla Jazairiová

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 152×202 mm
ISBN: 978-80-271-1378-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Z Etiopie a odjinud vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Dědečkův otec byl místní šumař. Odtud se do naší rodiny patrně dostal hudební talent.
Babička měla čtyři děti – tři syny, od nich mnoho vnuků. A jednu dceru – mou matku – a od ní jednu vnučku, mě. Obě nás učila, že ženy musí poslouchat, že jejich šaty mají být beztvaré a bezbarvé, a dívčí vlasy nazývala „chlupy“. Z určitého pohledu byla moderní – kroj nenosila a copy si nepletla. Hodně četla, ale knihy o lásce nesnášela. Láska! Samá lež, neřest a trápení.
Zato dědeček uvažoval jinak. Podle toho, co jsem se doslechla, jeho milenky měly být krásné, početné a marnivé.
Stalo se, že jednou s celou rodinou odjeli do Srbska – neznámo proč. On tam někoho potkal, ze dne na den zmizel a nechal babičku i s dětmi bez peněz. Opuštěné rodině prý nezbylo než se živit červenými melouny. Příběh měl patrně šťastný konec, neboť dědeček žil s babičkou až do své smrti. „Utrápila ho,“ soudila má matka. (str. 8)

Prolistujte si kompletní ukázku.

————————————————

Měří 9 288 km a protíná mnoho významných měst – Transsibiřská magistrála. Zažijte Rusko očima dvou mladíků, kteří se vydali na dlouhou projížďku, během níž „okusili “velkou část koncentrované ruské kultury.

Transsibiřská magistrála

Když se řekne Rusko, neznamená to pro našince obvykle bohatou kulturní historii, ale spíše nepříjemnou kapitolu dějin, kontroverzní mezinárodní politiku, KHL a vodku. Dva kluci z Prahy jsou přesvědčení o tom, že podobné generalizace jsou celkem k ničemu, a tak nahodili batohy na záda, dopili poslední české pivo a vyrazili se s Ruskem a Rusy seznámit osobně a hezky zblízka. O tom, jak vypadá zápas KHL v praxi, kde byl nejhorší boršč a že Rudé náměstí je celkem nuda, se dočtete také. Nicméně hlavní je pro nás ta vůně dálek na palubě několikasetmetrového ocelového hada, který jede mnoho hodin bez zastávky. Za okny se míhá divoká krajina a místní děda se s vámi dělí o vodku, oběd i o svůj životní příběh.

aneb S pivem v ruce od Finského zálivu k Japonskému moři
Autor: Jan ŠamlaVladimír Maroušek

Počet stran: 270
Vazba: vázaná
Formát: 153×216 mm
ISBN: 978-80-270-7513-3
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Transsibiřská magistrála vydalo nakladatelství BwT Books.

Ukázka z knihy

Transsibirska-magistrala-Ukazka-z-knihy

Více informací o knize i autorech najdete na stránkách autorech: http://www.beerwithtravel.com/.

————————————————

V Rusku ještě na okamžik zůstaneme. Následující publikace shrnuje paměti zahraničního zpravodaje BBC, Anguse Roxburgha, který překládal knihy Tolstého, zažil čtyři ruské prezidenty a byl očitým svědkem studené války i drsného totalitního režimu a jeho přeměn.

Volá Moskva

Zahraniční zpravodaj Angus Roxburgh, pracující pro BBC, během uplynulých čtyřiceti let překládal knihy Tolstého, setkal se postupně se čtyřmi ruskými prezidenty a byl uhranut sibiřským šamanem. Během let, kdy pracoval jako zahraniční zpravodaj, prožil v Rusku dobu studené války, kdy byl lákán ke spolupráci tehdejší KGB, i bouřlivé dny pádu SSSR. Ocitl se ve válečné zóně a v Čečensku byl zajat tamními bojovníky. A byl i očitým svědkem přeměny společnosti od totality k dnešku.
V knize „
Volá Moskva“ představuje jiné Rusko, než jaké běžně známe ze zpravodajství. Rusko Anguse Roxburgha je nevyzpytatelné, bláznivé, pobuřující a zároveň přitažlivé. Slovy Justina Webba, komentátora BBC: „Nikdo nemá lepší pochopení pro ruskou mentalitu než Angus Roxburgh – čtení jeho pamětí je čirým potěšením, často velmi vtipné, občas hluboce smutné, v obou ohledech však skvělou reflexí každodenního života v Rusku.“

Paměti zahraničního zpravodaje
Autor: Angus Roxburgh
Přeložila: Ivana Dresia

Počet stran: 540
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-759-3114-6
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Volá Moskva vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

„Kde to jsme?“ zeptal jsem se.
„Kde lišky dávají dobrou noc,“ odpověděl Vadim a skřehotavě se rozchechtal.
„Cože?“
„Jaseněvo,“ řekl.
Nebyl jsem o nic moudřejší. „Je to v Moskvě?“
Vadim zaváhal. „Hmm, ano,“ odpověděl. „Víceméně.“
V místnosti byl stůl, dvě křesla s lahvově zeleným vzorem a pohovka se stejným vzorem, která měla být i naším lůžkem. Byt byl totožný s mnoha dalšími ruskými byty, které jsme již navštívili, ale lišil se jedním zvláštním doplňkem – malou kovovou deskou, kterou jsme později objevili pod tapetou přímo nad naší postelí. Pod ní byl zřejmě ukrytý mikrofon. Během následujících dvou let se úryvky našich soukromých rozhovorů dostávaly k uším armády úchylů s jazykovými tituly, které zaměstnávala KGB, aby slídili v ložnicích cizinců.

————————————————

V úvodu dnešních tipů vám byl částečně představen Brusel. Závěrečná publikace o tomto městě prozrazuje více. Víte třeba, kde se narodila Audrey Hepburn, jaká je historie čokoládových dobrot, nebo proč jsou Šmoulové modří? Začtěte se a zjistíte to.

Jak jsem potkala Brusel

Víte, čemu v Bruselu říkají nejtajnější diplomatická zbraň, kde se narodila Audrey Hepburn nebo proč jsou Šmoulové modří?
Kniha vás zavede do nejskrytějších komnat belgické metropole, kterou s Vlámy a Valony sdílí lidé více něž 180 národností. Koláž osobních zážitků, reportáží, vtipných glos, vážných témat, zajímavých reálií a pamětihodných příběhů odráží autentickou podstatu města, kde se zrodila první čokoládová pralinka i architektonická secese a kde je snazší sehnat politika než šikovného instalatéra.
Publikace připomíná ohromný úspěch Československa během Světové výstavy Expo 1958, představuje královskou rodinu a monstrózní Justiční palác, vysvětluje necitlivou bruselizaci, neopomíjí patálie sochy čurajícího chlapečka, ozřejmuje důvody, proč Belgičané jako národ vlastně neexistují, nebo odhaluje místo, kde básník Paul Verlaine postřelil svého mladého milence. A jako bonus se naučíte bruselsky a dozvíte se, jak vzniká pravé lambické pivo. Vše v přehledných 60 kapitolách, bohatě vybavených fotografiemi a vtipnými ilustracemi.

Autorka: Kateřina Farná

Počet stran: 360
Vazba: flexi
Formát: 165×224 mm
ISBN: 978-80-247-2935-0
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Jak jsem potkala Brusel vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

V českém překladu by se Brusel mohl nelichotivě jmenovat Bažina nebo Mokřad. Původní název města byl totiž odvozen z keltského slova bruocsella či výrazu Broekzelle (niz. broek – mokřad a zelle – osada). Připomíná komunitu, která se usadila u řeky Senne na konci 6. století n. l. Podle legendy byla založena biskupem z Cambrai, svatým Guegerichem (St. Géry), kterému se někdy přezdívá apoštol Belgie. Na ostrově uprostřed bažin nechal postavit kapli. Pár chatrčí se později rozrostlo v osadu, která se stala součástí říše Karla Velikého a následně vévodů Dolního Lotrinska. Ti tam v 10. století postavili pevnost a o něco později první městské hradby. Od roku 1100 bylo místo důkladně opevněno a stalo se sídlem brabantských hrabat, která vládla ještě další dvě století. Město začalo prosperovat, neboť leželo na obchodní cestě mezi Kolínem nad Rýnem a rostoucími vlámskými centry produkce sukna v Bruggách a Gentu. Časem byly bažiny v Bruselu vysušeny, vodní kanály částečně zasypány a na konci 19. století řeka Senne svedena pod zem. V té době se jednalo o mimořádný stavební projekt.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZ Etiopie a odjinud

Jazairiová, Pavla

Grada, 2020

zobrazit info o knizeTranssibiřská magistrála
aneb S pivem v ruce od Finského zálivu k Japonskému moři

Maroušek, Vladimír – Šamla, Jan

BwT Books, 2020

zobrazit info o knizeVolá Moskva
Paměti zahraničního zpravodaje

Roxburgh, Angus

Pavel Dobrovský – BETA, 2020

zobrazit info o knizeJak jsem potkala Brusel

Farná, Kateřina

Grada, 2019

Napsat komentář