Objevte nové světy

463984_around_the_world_2
Svět se v posledních měsících převrátil naruby. Ten svět, který vnímáme okolo nás, ale není jediný, který existuje. Dnešní knihy nás přenesou do světů, které existují velice blízko nás, ale zároveň je často vnímáme jako nedosažitelné či nepochopitelné.

První svět, který prozkoumáme, je ten budoucí. Co se stane, až vznikne umělá inteligence, které se vyrovná té lidské, bude schopná sama sebe rozvíjet a vylepšovat svůj vlastní hardware i software? A jaká by mohla být role člověka v takovém světě?

Život 3.0

Člověk v éře umělé inteligence
Autor: Max Tegmark
Přeložila: Markéta Ivánková

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-257-3173-4
Doporučená cena: 478 Kč

Knihu Život 3.0 vydalo nakladatelství Dokořán.

Co se bude dít, až se nám podaří vytvořit umělou inteligenci (AI), která se svou silou vyrovná lidské? Max Tegmark nepochybuje, že k tomu jednou dojde, neboť už současný vývoj soustavně boří hranice, jež byly dříve považovány za nepřekonatelné. Autor považuje za prakticky jisté, že začne docházet k prudkému a nekontrolovatelnému růstu kapacity AI, který se záhy ocitne mimo naši představivost. Dojde totiž ke třetí fázi vývoje života, který si kromě softwaru začne navrhovat i svůj hardware. Jaká může být v nové situaci role člověka? Pokud lidé ovládají tygry nikoli proto, že jsou silnější, ale proto, že jsou inteligentnější, co je čeká tváří v tvář entitě s řádově vyšší kognitivní kapacitou? Mohou vymřít, v lepším případě se stát jakýmisi domácími mazlíčky v zoo spravované superinteligencí. Nebo snad mají ještě jinou šanci?


Vychází ve spolupráci s
nakladatelstvím Argo.

Ukázka z knihy

Nějakých 13,8 miliardy let po svém zrození náš vesmír procitl a začal si uvědomovat sám sebe. Z malé modré planety začaly vědomé částečky hledět do vesmíru dalekohledy a opakovaně objevovaly, že vše, co podle nich existuje, je pouhou malou částí něčeho ohromnějšího: Sluneční soustavy, naší galaxie a vesmíru s více než stovkou miliard dalších galaxií uspořádaných do složitého vzorce skupin, kup a nadkup. A třebaže se tito pozorovatelé hvězd, kteří si uvědomují sebe sama, na mnoha věcech neshodnou, bývají zajedno, že galaxie jsou překrásné a vzbuzují úžas.

Krása však tkví v oku pozorovatele, nikoli ve fyzikálních zákonech – než tedy náš vesmír procitl, žádná krása neexistovala. O to úžasnější a o to více hodné slávy kosmické probuzení je: přeměnilo náš vesmír z bezduché zombie postrádající vědomí sebe sama v živoucí ekosystém, jenž skýtá sebereflexi, krásu a naději – a hledání cílů, významu a smyslu. Kdyby náš vesmír nikdy neprocitl, byl by, alespoň podle mého mínění, zcela beze smyslu – jen gigantickým plýtváním místem. Pokud by náš vesmír navždy opět usnul v důsledku nějaké kosmické katastrofy nebo nehody způsobené vlastním přičiněním, stal by se opět nesmyslným.

Pokud vás ukázka zaujala, stáhněte si celou kapitolu!

O autorovi

Max Tegmark (* 1967) je přední americký kosmolog. Narodil se a vystudoval ve Švédsku, doktorát získal na Kalifornské univerzitě v Berkeley, v současnosti je profesorem fyziky na MIT. Je autorem či spoluautorem více než dvou set hojně citovaných odborných článků. Vystupoval v řadě dokumentárních filmů o vědě a jeho práce na Sloan Digital Sky Survey (SDSS) týkající se shlukování galaxií sdílela první cenu časopisu Science“Průlom roku 2003″. Vydal řadu populárně naučných článků v časopisech jako Scientific Americana New Scientist. Kromě kosmologie se zajímá i o výzkum umělé inteligence, v současnosti dokončuje knihu o tomto tématu.

Podívejte se také na náš článek o jeho knize Matematický vesmír.

————————————————

Druhý svět je ten modrý. Ponořme se pod hladiny oceánů a objevme spolu s německou vědkyní Frauke Baguscheovou, která mimo jiné vedla mořské biologické stanice na Maledivách, krásy a divy podmořského světa.

Modrý zázrak

Proč moře v noci světélkuje, ryby v něm zpívají a nás nekonečně fascinuje
Autorka: Frauke Baguscheová
Přeložil: Jan Šindelka

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 113×206 mm
ISBN: 978-80-88316-46-6
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Modrý zázrak vydalo nakladatelství Kazda.

Pohled do tajuplného světa pod mořskou hladinou. Pod vodou se dějí úžasné věci: moře v noci podivuhodně září a světélkuje, ty nejmenší organismy tvořící plankton ovlivňují celý koloběh života nejen pod hladinou a ryby nejsou vůbec němé, naopak navzájem pěkně nahlas komunikují. Mořská bioložka Frauke Baguscheová vypráví fascinující příběhy těch nejmenších i největších tvorů na naší planetě, vysvětluje, kde má původ ona charakteristická vůně, která nás doprovází při procházkách po pláži, a proč na nás moře tak silně působí a ovlivňuje nás i celou Zemi.

Této knize jsme se také věnovali ve speciálním článku.

Ukázka z knihy

Otevřené moře, jež se odborně nazývá pelagiál, na první pohled působí jako poušť – akorát plná vody. Jednotvárná, zdánlivě nekonečná plocha a téměř žádné možnosti úkrytu ztěžují mořským tvorům, aby v tomto prostředí mohli přežít. Tolik rozšířený názor. Ale nic nemůže být dále od pravdy! Otevřené moře, jež se rozprostírá od vodní hladiny až po nejhlubší hlubiny a v němž jsou neustále v pohybu masy vody, se naopak vyznačuje nesmírnou rozmanitostí života, který se dokonale přizpůsobil tamním životním podmínkám. Rychlí lovci, experti na komunikaci či vytrvalostní plavci na dlouhé tratě – ti všichni se nechávají unášet mořskými proudy a plavou napříč různými zónami vodního sloupce. (str. 110)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Dr. Frauke Baguscheová (*1978) po absolvování doktorského studia na Southamptonské univerzitě v Anglii vedla mořské biologické stanice na Maledivách. Na plachetnici podnikla cestu dlouhou 9 500 kilometrů z Karibiku přes Atlantský oceán až do Středozemního moře, aby tím upozornila na znečišťování moří a oceánů. V současné době žije v Saarbrückenu a pořádá přednášky a kurzy zaměřené na mořskou biologii.

Zdroj: knihykazda.cz

————————————————

Pod strašidelně vědeckým názvem Mikrobiom lidského těla se skrývá neuvěřitelně zajímavá kniha. Tato publikace se totiž zabývá fenoménem stárnutí a celoživotního blahobytu skrz životní prostředí, které je našemu tělu nejblíže: naše vlastní mikroby. Objevte tento miniaturní svět a poznejte skrze něj lépe své vlastní tělo!

Mikrobiom lidského těla

Jak spolupracovat s mikroby v těle a prostředí a žít déle a zdravěji
Autoři: Brett Finlay a Jessica Finlayová
Přeložil: Václav Petr

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7553-777-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Mikrobiom lidského těla vydalo nakladatelství Triton.

Mikrobi jsou našimi celoživotními partnery v nemoci i ve zdraví. Nejdůležitější jsou pro nás na začátku života a před jeho koncem. Autoři podávají přístupnou formou nejnovější zásadní vědecké informace o mikrobiomu lidského těla. Mikrobiom nazývají pramenem mládí. Podrobně popisují nejen ústní, kožní, střevní a žaludeční mikrobiom, ale i mikrobiom mozku, plic, močových cest či srdce. Zvláštní pozornost věnují vaginálnímu mikrobiomu a menopauze, svalově-kosternímu aparátu, imunitnímu systému a okolnostem podněcujícím rozvoj rakoviny. Ukazují, že pokud se o své životodárné mikroby nestaráme, koledujeme si o vznik srdečněcévních potíží, srdečních onemocnění, chřipek, zápalů plic, nádorů, obezity, astmatu, alergií, diabetu, demence, Alzheimerovy choroby, Parkinsonovy choroby, střevních zánětů či behaviorálních a duševních poruch.

Ukázka z knihy

V článku redakce v březnovém čísle ročníku 2016 vlivného lékařského časopisu Lancet Oncology se psalo, že rakovina už není oním velikým a děsivým „C“ (míněno cancer, rakovina), jakým bývala. Léčebná praxe u nádorových onemocnění se mění. Lékaři a vědci zjistili, že mnohé typy rakoviny lze zvládat po velmi dlouhá období – a mnohem víc typů je dokonce vyléčitelných. U většiny lidí nicméně slovo „rakovina“ stále vyvolává pochopitelný příval obav a hlodavého strachu. Diagnóza rakoviny nahání strach a vyžaduje od pacienta i jeho blízkých obrovské vypětí fyzických i duševních sil. Od okamžiku stanovení diagnózy se délka dožití pacienta pohybuje od několika měsíců do několika desetiletí.

Rakovina nepředstavuje jednu jedinou monstrózní chorobu. Spíše jde o soubor více než stovky onemocnění charakteristických tím, že se růst buněk vymkl kontrole. Zdravé buňky se dělí spořádaným způsobem, takže když se opotřebují nebo poškodí, zaujmou jejich místa buňky nové. Rozvrácení tohoto spořádaného procesu se pojí s rozvojem nádorového onemocnění. Buňky se začnou nekontrolovaně dělit a vytvářet novotvary známé jako tumory. Nádorové onemocnění se může v těle objevit kdekoli – v mozku, plicích, prsu, tlustém střevě, či dokonce v krvi. Některé nádory rostou a šíří se rychle, jiné pomaleji. Také na léčbu reagují každý jinak.

Stáhněte si rozsáhlejší ukázku z knihy.

O autorech

Brett Finlay je kanadský profesor biochemie, molekulární biologie a imunologie. Vyučuje na slavné Univerzitě Britské Kolumbie ve Vancouveru. Jeho práce a výzkum jsou mezinárodně ceněné a obdržel za ně také několik cen a vyznamenání. Je otcem Jessicy Finlayové.

Jessica Finlayová vystudovala Queen’s University v kanadském Ontáriu. Ve svém výzkumu doktorském výzkumu se zaměřila na environmentální a geografickou gerontologii, což je nauka o stárnutí a stáří. Momentálně působí jako výzkumná pracovnice na americké Michiganské univerzitě.

Zdroj: wholebodymicrobiome.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž naleznete nespočet zajímavých knih!

Který svět byste chtěli prozkoumat vy? Napište nám do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivot 3.0
Člověk v éře umělé inteligence

Tegmark, Max

Dokořán, 2020

zobrazit info o knizeModrý zázrak
Proč moře v noci světélkuje, ryby v něm zpívají a nás nekonečně fascinuje

Baguscheová, Frauke

Kazda, 2020

zobrazit info o knizeMikrobiom lidského těla
Jak spolupracovat s mikroby v těle a prostředí a žít déle a zdravěji

Finlay, Brett B. - Finlayová, Jessica M

Triton, 2020

Napsat komentář