Romány na tento týden

Romany-nejen-pro-zeny
Začtěte se do čtveřice románů a zpříjemněte si volný čas. Čeká vás komunisty ovládaná Moskva budoucnosti, stalker, který přistihne vraha, konflikt na texasko-mexické hranici a road trip očima sedmileté holčičky, na němž mnoho věcí nehraje…

Antiutopický román Moskva 2042 popisuje cestu spisovatele a emigranta, který v 80. letech dostane díky stroji času šanci navštívit hlavní město Ruska v roce 2042. Tam překvapeně zjišťuje, že se ocitl v centru těžkého komunismu. Evidentně nastal čas započít revoluci…

Moskva 2042

Moskva 2042 je satirická románová parodie, jejíž místy až mrazivý děj se odehrává v budoucnosti, v potrhle marxistickém světě, ve kterém ovšem za proroky nejsou považováni jen Lenin a Marx, ale i Ježíš. Protagonistou románu je sovětský spisovatelský emigrant, jemuž se naskytne příležitost ve stroji času poskočit o šedesát let dopředu. Jak bude vypadat Moskva v roce 2042? Očekávání jsou různá, realita je ale předčí: setkává se s příšernou karikaturou toho, co na počátku 80. let minulého století, kdy román vznikal, bylo jen toužebným snem komunistických romantiků…

Autor: Vladimir Vojnovič
Přeložil: Libor Dvořák

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 150×207 mm
ISBN: 978-80-7553-733-1
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Moskva 2042 vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

„Přesně tak,“ přikývl. „Právě tohle se ti snažím vysvětlit. Stačí navštívit Reisebüro, koupit si za určitý peníze lístek a strojem času se vydat do minulosti, nebo do budoucnosti, jak je ctěná libost. Takovej stroj času prozatím existuje jen u nás v Německu a vlastní ho společnost Lufthansa. Čistě technicky je přitom všechno velmi jednoduchý. Je to obyčejnej raketoplán, asi jako americkej shuttle, ovšem vybavenej nejen běžnýma raketovýma, ale taky fotonovýma motorama. Po  startu dosáhne nejdřív první kosmický rychlosti, pak druhý, a  potom se zapne fotonovej pohon. S  jeho pomocí stroj v  podstatě dosáhne skoro rychlosti světla, pro tebe se čas zastaví, jenže na Zemi běží dál a ty se tak dostaneš do budoucnosti. Nebo ten kosmoplán rychlost světla překoná, ty tím pádem čas předhoníš – a jsi v minulosti.“
Toho piva už jsem vypil docela dost a byl jsem trochu opilý, ale naštěstí jsem zatím ještě úplně nezblbnul, a tak jsem Rudimu řekl: „Víš ty co? Přestaň konečně mlít pitomosti! Přece moc dobře víš, co už dávno dokázal Einstein: že rychlosti světla se dosáhnout nedá, natožpak ještě vyšší!“
Konečně jsem Rudiho vytočil. Vyplivl doutník a  bouchl prázdnou sklenicí do stolu, což jsem od člověka jinak vyrovnaného nečekal. (str. 12–13)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Stalker, vrah a nevinní nevědoucí – slibný základ ještě slibnějšího románu. Andrew, manažer rezortu Chaty Shanamore, rád pozoruje nicnetušící hosty skrytou kamerou. Jednoho dne se ovšem stane svědkem brutální vraždy mladé ženy. Kdo zločin spáchal a co má teď Andrew udělat?

Víš, kdo se dívá?

Tajně pozoruje soukromí druhých lidí. Jednou ale uvidí vetřelce, který spáchá brutální vraždu. Pokud zločin ohlásí, prozradí i sám sebe. Jenže vrah zná jeho špinavé tajemství.
PŘEHRÁT
Je noc a Andrew, manažer rezortu Chaty Shanamore, sleduje skrytou kamerou svého jediného hosta – mladou ženu. Rád se dívá do soukromí druhých. Pak ale uvidí něco, co nečekal. V záběru se objeví postava v černém, spící ženu ubodá a kameru zničí. Kdo je ten vrah? A jak věděl o kameře?
PAUZA
Natalie přijíždí do Shanamore. Je tma, zima a celý ten nápad jí najednou připadá uhozený. I na tom manažerovi je něco divného. Nejradši by se vrátila domů, jenže nemůže – dokud nenajde to, co hledá.
PŘETOČIT NA ZAČÁTEK
Napínavý příběh o vraždě zachycené skrytou kamerou. Abychom pochopili, co se stalo, musíme přetočit nahrávku a sledovat ji od začátku do konce. Do hrozného konce…

Autorka: Catherine Ryan Howard
Přeložil: Petr Kotouš

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-2577-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Víš, kdo se dívá? vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

V místnosti plné stínů spí žena.
Její tělo tvoří oblinu na pravé straně postele pro dva. Prameny tmavých vlasů splývají po polštáři. Zpod pokrývky vykukuje holá paže, na prsteníčku je vidět snubní prsten.
Neuvědomuje si, že není sama.
Ta místnost jí nic neříká, natož v té tmě. Kdyby se právě teď probrala, zvedla by hlavu, opřela se o lokty a otočila hlavu, aby se porozhlédla. Její oči by si postupně zvykly a z temnoty by začaly vystupovat obrysy.
Po chvíli by si vzpomněla, kde je a proč se sem vypravila.
Jak dlouho by jí trvalo, než by si všimla obrysu, který sem nepatří?
Obrys stojí jako přikovaný v rohu, obě paže svěšené. Oblek má tmavý a jakoby nafouknutý – několik vrstev, možná proti zimnímu chladu. Ruce v rukavicích, kukla přes hlavu. Kukla je trochu shrnutá k jedné straně, takže oči je sotva vidět a průřez pro ústa odkrývá jenom část tváře. (str. 7)

Pokračujte ve čtení.

————————————————

Když jistý Llewellyn Moss najde v poušti několik mrtvol a balík peněz, ještě netuší, jaký řetězec událostí odstartuje tím, že si balík vezme. Namísto radovánek z pohádkového obnosu se spolu s manželkou stává součástí hry na kočku a myš. Zatímco se snaží unikat před hrozbou jisté smrti, do hry vstupuje texaský šerif.

Tahle země není pro starý

Jeden muž najde šťastnou náhodou na poušti v kabele pohádkovou hotovost, výsledek války drogových gangů. Od té chvíle ho i s jeho manželkou, která se odjede skrýt ke své matce, začne pronásledovat ten, kterému peníze patřily, a všem třem je na stopě celkem stoicky uvažující šerif – těm dvěma chce život zachránit, třetího dopadnout. Netradiční detektivní příběh ve stylu „noir“ z texasko-mexické hranice se ve svém průběhu plní policistovými meditacemi na téma láska, krev a občanská povinnost. K proslulosti díla přispělo i filmové zpracování bratří Coenů z roku 2007, které krom jiných ocenění získalo čtyři Oscary.

Autor: Cormac McCarthy
Přeložil: David Petrů

Počet stran: 201
Vazba: flexi
Formát: 125×205 mm
ISBN: 978-80-257-3097-3
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Tahle země není pro starý vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Zástupce šerifa nechal Chigurha stát s rukama spoutanýma za zády v rohu kanceláře, sám se posadil do otočného křesla, sundal si klobouk, hodil nohy na stůl a zavolal Lamarovi na mobil.
Zrovna sem dorazil, šerife. Měl na zádech ňákou kyslíkovou bombu nebo co, něco jako takový ty na rozedmu plic. A v rukávu takovou hadičku, kerá vedla až do tý omračovací pistole, něco jako používaj na jatkách. Jo, přesně tak to vypadá. No prohlídnete si to sám, až dorazíte. Jo, hlídám to dobře. Jo.
Vstal z křesla, vyhákl z opasku klíče a odemkl šuplík, kde měl klíče k celám. Jakmile se nad šuplíkem sehnul, Chigurh si dřepnul na bobek a strčil si spoutané ruce pod kolena. Plynule pokračoval do sedu, zhoupl se dozadu, protáhl si řetízek pod chodidly a hned byl zpátky na nohou. Ne náhodou to vypadalo, že si to už hodněkrát zkoušel. Přehodil zástupci řetízek přes hlavu, vyskočil do vzduchu, vrazil mu oběma koleny do zad a zároveň trhl rukama nahoru.

O autorovi

Cormac McCarthy (* 1933) je americký spisovatel a scenárista; bývá řazen k nejvýznamnějším prozaikům současnosti a srovnáván s Williamem Faulknerem. Debutoval v roce 1965 románem Strážce sadu, z jeho dalších knih jmenujme např. tzv. Hraniční trilogii (Všichni krásní koně, Hranice, Města na planině), Tahle země není pro starý anebo Cesta. Zatím posledním McCarthyho románem je Konzultant (2013), ověnčená Pulitzerovou cenou a zfilmovaná. Zfilmováno bylo i několik dalších jeho knih – Všichni krásní koně (český název Krása divokých koní, 2000), Tahle země není pro starý (2007): snímek získal množství filmových ocenění včetně čtyř Oscarů; Boží stvoření (2013).

Zdroj informací: Argo

————————————————

Sedmiletá Dolly je štěstím bez sebe, když ji táta vezme na dobrodružný road trip. Ve společnosti své plyšové kámošky Clemesty si cestu užívá plnými doušky. Čím dál ale jedou, tím víc zábava ochabuje a otec ji začíná místy až děsit. Vrátí se vůbec ještě někdy domů?

Všechno je lež

Už je to dlouho, co sedmiletá Dolly strávila nějaký čas se svým tátou. Když jí oznámí, že se spolu vydají na velké dobrodružství, je proto úplně nadšená. Konečně budou zase spolu! První den na cestě je neuvěřitelně vzrušující. Každá zastávka je pro Dolly nový zážitek – mléčné koktejly, nákupy, zábavní park a spousta nezdravého jídla, které jinak nesmí jíst. Navíc má poprvé tátu jen sama pro sebe… Jenomže jak cestují dál a dál na jih, otec začne být náladový, paranoidní, a občas i trochu děsivý. Zábava se vytratila, domov je daleko a Dolly si už není jistá, jestli se vůbec vrátí zpátky…

Autorka: Michelle Sacksová
Přeložil: Milan Lžička

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-2850-1
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Všechno je lež vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Zrovna když jsem zachraňovala ještě nenarozené lvíče, táta mě zvedl do náručí a odnesl pryč. Clemesta a já jsme právě prováděly komplikovaný porod mláděte, které uvízlo v maminčině bříšku a ne a ne se dostat ven. Té operace jsem se ujala proto, že všemožné léčení je moje silná stránka, a Clemesta mi při ní asistovala jako sestřička, podávala mi nástroje, o které jsem si vždycky řekla, třeba SKALPEL nebo SEŠÍVAČKU KŮŽE nebo KLEŠTĚ NA VYTAŽENÍ MLÁDĚTE. Ta hra se jmenuje MALÝ ZVĚROLÉKAŘ a každý den zachraňujeme život spoustě vzácných zvířátek a uzdravujeme je, pokud onemocní nebo se zraní při lítých soubojích. Řekla jsem ODSÁVAČKU KRVE, PROSÍM, ale než mi ji Clemesta stihla podat, odnesl nás táta do auta a tak začal ten nejlepší den.
„Kam to jedeme?“ vyzvídala jsem. Táta mě posadil na zadní sedadlo. Malinko se mu leskl obličej, tak si hřbetem dlaně otřel čelo.
„Tati,“ nedala jsem se odbýt, „kam mě to vezeš?“
„Podnikneme spolu dobrodružství,“ prohlásil táta. Z dechu mu voněla stovka kafí a matně ještě něco dalšího. Zazubil se na mě od ucha k uchu, jedním okem mrkl a pak mi dvakrát poklepal na nos, až jsem svraštila obličej.
„Dobrodružství?“ řekla jsem.
Táta přikývl. „Přesně tak,“ odpověděl. „Dobrodružství.“ (str. 7–8)

Prolistujte si kompletní ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMoskva 2042

Vojnovič, Vladimir

Triton, 2020

zobrazit info o knizeVíš, kdo se dívá?

Howard, Catherine Ryan

Cosmopolis, 2020

zobrazit info o knizeTahle země není pro starý

McCarthy, Cormac

Argo, 2020

zobrazit info o knizeVšechno je lež

Sacksová, Michelle

Cosmopolis, 2020

Napsat komentář