Vzdělaná: Ze šrotiště na Harvard

vzdelana-uvod

„Tohle není příběh o mormonismu. Ani o žádném jiném náboženství.“ Těmito slovy Tara Westoverová otevírá jeden z největších memoárových bestsellerů posledních let nazvaný Vzdělaná. Po přečtení anotace zní tato věta přinejmenším překvapivě. Přesto je pro pochopení knihy klíčová.

Tara vyrůstala se šesti staršími sourozenci v americkém Idahu. Její otec věřil, že se blíží konec světa, že americký stát je stejně jako celý svět ovládán ilumináty a že ibuprofen i antibiotika obsahují smrtelné jedy. Její matka Faye se živila jako porodní asistentka a později jako bylinkářka a léčitelka – a to i přesto, že její manžel věřil, že ženy by neměly pracovat. Ale jelikož Faye byla k této práci povolána od Boha, udělal výjimku. Polovina jejich dětí neměla rodný list a ani jedno neposlali rodiče do školy. I ta je totiž součástí státní konspirace.

vzdelana-obalkaUž jako malá chodila Tara Westoverová pracovat se svým otcem na šrotiště. Krvavým zraněním se tam nešlo vyhnout. Do svých sedmnácti let zažila více autonehod a pádů z několikametrové výšky než většina z nás za celý život. Při čtení o všech těch úrazech a jejich následné léčbě sluncem a homeopatiky jsem si musel neustále připomínat, že v žánru memoárů hlavní hrdinka zemřít nemůže.

To nejhorší ale teprve mělo přijít: žádný lis nebo několikatunový stroj na sekání kovů člověka nemůže zranit tolik jako vlastní bratr. Shawn, jeden z Tařiných starších sourozenců, byl v dětství jejím kamarádem. Pracovali spolu a i přes otcovy námitky, že je to morálně zkazí, chodili na divadelní kroužek. Shawn se ale brzy začal měnit. Vyžíval se ve fyzickém týrání své sestry. Když Tara poprvé v životě vyzkoušela rtěnku či se zapovídala s klukem z města, Shawn ji nazval běhnou, začal jí rvát vlasy, dusit ji a utápět v záchodu, až téměř ztratila vědomí. Po jednom z takových výbuchů násilí si malá Tara poznamenala do deníčku:

Je zvláštní, že člověk dává lidem, které má rád, nad sebou takovou moc. (str. 211)

Rodiče se jí nikdy nezastali.

Tara se sama rozhodla přihlásit na univerzitu. Na svět „mainstreamu“ si musela zvykat dlouho a nebyla to lehká cesta, ale nakonec ji dovedla až na slavnou univerzitu v Cambridge. Své rodiny se ale Tara nikdy nevzdala. Každý rok se vracela domů a Shawnovo násilí se stupňovalo. Já si při čtení připadal jako v hororovém filmu: vystrašená hlavní hrdinka uprostřed noci vbíhá do temného lesa, i když je každému jasné, že to nemůže dobře dopadnout. „Proč?“ chtěl jsem křičet. „Nikdo tě nenutí! Tak proč, Taro, proč se vracíš?!“

Avšak právě Tařiny návraty domů určují podstatu příběhu. Bez nich by to byl příběh o násilí a náboženském fanatismu. Tara ale místo toho vypráví o síle vzdělání, o vůli postavit se svým vlastním předsudkům, o obrovské proměně, kterou za posledních deset let prošla, ale především o síle rodinného pouta. I po dopsání knihy se Tara do Idaha pořád vrací, i když s rodiči se už vídat nemůže:

Máminu lásku jsem mohla získat, ale jen za určitých podmínek (…): že vyměním svoji skutečnost za tu jejich, že vezmu rozum, pohřbím ho a nechám ho shnít. (str. 336)

vzdelana-ilustracniÚsporný, realistický a velice čtivý styl vyprávění podtrhává sílu příběhu. Autorka však realismus nezneužívá k zbytečnému zdůrazňování krvavých částí příběhu. Místo toho dává čtenářům nahlédnout do své mysli. Díky svému deníku, který si pečlivě vedla již od svých dětských let, mohla znovu vstoupit do hlavy svého patnáctiletého já a zprostředkovat tak své tehdejší vnímání světa. O to zajímavější je pak pozorovat Tařin vnitřní přerod, když poprvé přichází na univerzitu. Právě popsání tohoto mnoho let trvajícího procesu kompletní transformace jejího vidění a chápání světa je nejsilnější stránkou knihy. Po dočtení si nebudete pamatovat krvavé scény, ale spíše to, co Taře procházelo hlavou, když zvažovala, jestli si má vzít antibiotika. Rodiče tvrdili, že jsou jedovatá.

Kniha Vzdělaná vyšla v Americe v roce 2018 a okamžitě se stala bestsellerem. Brzy se jí také dostalo doporučení od osobností jako Bill Gates nebo Michelle Obamová, která o rok později převzala pomyslnou štafetu nejprodávanějšího memoáru se svou knihou Můj příběh (Becoming). Ani jejich doporučení však nemluví o násilí či náboženském extremismu, ale o síle knih, vůle a především vzdělání. Vzdělaná, kterou v Čechách vydává nakladatelství Mladá fronta, je jedinečná a právem vychvalovaná kniha, která se bezpochyby zařadí mezi ty nejlepší memoáry prvních dvaceti let tohoto století.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVzdělaná
pravdivý příběh

Westoverová, Tara

Mladá fronta, 2020

Napsat komentář