Svatební poplach

Wodehouse_DikyJeevesi_audio
Propadnout svému koníčku může být stejně nebezpečné, jako zahrávat si s city bývalé snoubenky. Říká se, že hudba povznáší, ale ne každý nedobrovolný posluchač o takové rozptýlení stojí. Když se pak na jednom místě sejde nadšený hráč, zamilovaný přítel a k tomu žádoucí žena, začnou se dít divy.

Na začátku března 2020 přišlo vydavatelství Tympanum s další audioknihou P. G. Wodehouse Díky, Jeevesi (Thank You, Jeeves, 1934, česky prvně 2009). Nahrávka vychází z překladu Milana Žáčka. Interpretace byla svěřena Radku Valentovi.

Když jsem na sklonku roku 2019 představoval dvě zvukové knihy sira Pelhama Grenvilla Wodehouse ze série příběhů s dokonalým sluhou Jeevesem s názvy Dobrá práce, Jeevesi (Very Good, Jeeves, 1930, česky prvně 2009) a Dobrá, Jeevesi (Right Ho, Jeeves, 1934), dopustil jsem se drobné chyby v číslování. Omylem jsem označil druhou zmíněnou knihu pořadovým číslem pět, ačkoli tuto hodnotu bychom měli přiřknout dnes recenzovanému titulu Díky, Jeevesi, a tím pádem posunout Dobrá, Jeevesi až na šestou pozici.

Díky, Jeevesi je první „jeevesovská“ kniha z celé série sestavená jako plnohodnotný román. Všechny její předchůdkyně vyšly jako „pouhé“ povídkové sbírky. Tématem této románové premiéry se stala snaha hlavního hrdiny uniknout z osidel potenciálního sňatku. Jak se zdá, jde o námět, jenž patřil k Wodehouseovým oblíbeným. Celý příběh začíná neochotou hlavního hrdiny Bertrama Woostera vzdát se své nové vášně, hry na banjo. Jeho posedlost a zanícení ovšem vyvolává hlasité protesty ostatních obyvatel bytového domu. Mladý pan Wooster se stížnosti sousedů rozhodne vyřešit tím, že se odstěhuje na samotu do chaloupky pronajaté od svého přítele, lorda Chuffyho. Jeeves ho tam ale odmítne následovat a raději dá výpověď. Osud má své vlastní cesty k tomu, jak život dostatečně zamotat. Na Chuffyho zámečku se totiž sejde společnost, s níž Bertram nepočítal. Ve snaze pomoci příteli s milostným problémem, dostává se sám do situace, díky níž mu reálně hrozí, že by mohl pozbýt vlastní svobody. Manželství určitě neladí s jeho staromládeneckými plány. Naštěstí se Jeeves stále zdržuje nablízku, byť už v jiných službách. V příběhu sehraje svou roli i černošské hudební těleso a pár jejich falešných soukmenovců. Zní vám to dostatečně zamotaně? Pak vězte, že zdaleka netušíte vše. Nuda rozhodně nepatří k dojmům, jež by v člověku kterákoli z knih P. G. Wodehouse vyvolala.

Hlas Radka Valenty, jenž načetl zatím všechny „Jeevese“ z produkce vydavatelství Tympanum, povyšuje již tak skvělou předlohu a bezchybný překlad na dokonalý zážitek. Ústy tohoto čtyřiačtyřicetiletého českého herce totiž nepromlouvá jen prostý vypravěč, ale celá škála jedinečných osob. Myslíte si, že mužský interpret dokáže přednést jen pánské postavy? Pak jste nejspíš ještě neslyšeli Valentovu devítihodinovou dramatizaci, v níž se to ženskými postavami také docela hemží.

Díky, Jeevesi se na českém trhu ve své zvukové formě objevuje na jednom kompaktním disku uloženém v plastovém loži v rámci papírového obalu. Dvaadvacet kapitol původní knižní předlohy je na CD rozděleno do jednapadesáti stop ve formátu mp3. Obálka hostí krátké medailonky autora i interpreta a titulní stránku zdobí stejná ilustrace jako v případě předchozích dvou audioknih, o nichž jsme si již povídali. Rozdílné barevné provedení pomáhá k rozlišení, o kterou z nich se jedná.

Zatímco mé první setkání s Wodehouseovým Jeevesem mne stálo jisté úsilí a na chuť jsem mu přišel až při opakovaném poslechu, s každou další knihou se má závislost na dobrodružstvích tohoto předobrazu našeho vlastního Saturnina pouze zvyšuje. Díky, Jeevesi v podání Radka Valenty je příběh, jenž budete chtít poslouchat stále dokola. A zároveň můžete spolu se mnou netrpělivě vyhlížet další audioknihu z této skvělé série. Která z nich to bude tentokrát?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDíky, Jeevesi

Wodehouse, Pelham Grenvill

Tympanum, 2020

Napsat komentář