Povídky, sloupky a eseje

filipiny-komarek-uvod
Ne každý den máme chuť začít číst Vojnu a mír či Odkaz Dračích jezdců. Občas je čas na něco menšího, jak by řekl Medvídek Pú. Knihy, které si dnes představíme, jsou plné kratších literárních útvarů – povídek, sloupků, esejí –, které snadno přečtete za jediný večer.

Známý novinář Stanislav Komárek vydává další z knižních sbírek svých sloupků, článků a esejů. Tentokrát jsou to Zápisky z pozdní doby psané a vydané mezi lety 2014 až 2017.

Zápisky z pozdní doby

Autor: Stanislav Komárek

 

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-200-3029-0
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Zápisky z pozdní doby vydalo nakladatelství Academia.

Kniha představuje souborné vydání autorových novinových článků a esejů z let 2014 až 2017, takříkajíc na závěr jeho novinářského působení, které trvalo od roku 2001. Doplňuje je několik novějších textů, dva obsáhlejší rozhovory a dosud nepublikovaná povídka. Jaké jsou problémy euroamerické civilizace v pozdní době? Co z toho, o čem se hovoří, je „pěna dní“ a co jsou problémy skutečné? Nejsou vlastně už od počátku lidských dějin stejné? Čím se podobáme zvířatům a čím se od nich lišíme? Do jaké míry utváří věda náš obraz světa? Která z našich současných témat jsou skutečně podstatná? Kdy je čas o nich psát a kdy je čas s tím přestat? Není nakonec nejlepší odpovědí na otazníky světa kolem nás mlčení?

Ukázka z knihy

Známý esej Arthura Koestlera z roku 1942 Jogín a komisař neztratil platnost podnes. Ukazuje éterického jogína, sedícího kdesi na venkovském smetišti zapadlého koutu Indie, kde provádí sebezpyt a sebeproměnu uprostřed rozbitých hrnců, prašivých psů a popelících se hubených dětí, a brutálního komisaře, který chce s bičem hnát ty, do jejichž čela se sám najmenoval, do domnělého ráje, jenž po jeho porozumění světu může přijít jen zvnějšku a násilím. Jistě je dnes situace méně dramatická nežli tehdy, ale otázka po prvořadosti proměny zvnějšku a proměny zvnitřku není méně naléhavá než ve čtyřicátých letech.

Člověk má nepochybně od svého samého počátku oproti jiným tvorům tendenci svůj vnější svět měnit – namísto toho, aby se smířil s tím, že v noci je chladno a kořist je z povahy věci syrová, začal jednoho dne používat oheň. Zdá se také, že jiné bytosti nesní o tom, co je za hranicí jejich přirozených možností. Nemáme sice jak se medvěda zeptat, zda někdy zatoužil vzlétnout k obloze, když uviděl kroužit orly, ale odpověď bychom čekali spíše zápornou. Co je mu do orlů, spíš závidí nějakému šťastnějšímu spolumedvědovi jeho brloh. Člověk touží po věcech, které mu leží na míle daleko, a opět se před ním otevírají dvě cesty: ta jogínská, která sebedisciplínou, sebetréninkem a sebeproměnou vede k tomu, že se řekněme v myšlenkách přeneseme za těmi, které máme rádi a kteří jsou daleko – či v drsnějším případě, že naše lpění na nich rozvolníme a bližní z vedlejší chalupy nám bude stejně milý, protože člověk člověku z principu bratrem. A potom ta komisařská, která zavede pravidelnou leteckou linku či mobilní telefony, popřípadě nechá zavřít ty, kteří by se stavbě letiště či vysílacích stožárů příliš stavěli v cestu.

Stáhněte si pokračování tohoto ukázkového sloupku.

O autorovi

Prof. RNDr. Stanislav Komárek, Dr. je český biolog, filozof, spisovatel, básník, etolog, antropolog a historik biologie. Zabývá se zejména dějinami biologie, vztahem přírody a kultury, humánní etologií a biologickou estetikou. Je autorem mnoha svébytných esejů. Vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde získal titul RNDr. Krátce byl aspirantem v Parazitologickém ústavu Akademii věd. Mezi jeho knihy patří např. Cestovní eseje z let 1991–2008, Mandaríni či Země spatřené.

Podívejte se také na náš článek o nedávno vydaných memoárech Stanislava Komárka.

Zdroj informací: kosmas.cz, foto: archiv KlubuKnihomolů.cz

O nakladateli

Nakladatelství vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966.

Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

————————————————

Druhá kniha je daleko nezvyklejší. Kuřata v hadí kleci je sbírkou vybraných povídek filipínských autorů. Soubor překladatelů dal dohromady rozličné povídky pocházející jak od u nás neznámých klasiků filipínské literatury, tak i od mladých autorů a autorek.

Kuřata v hadí kleci

Moderní filipínské povídky

Přeložili: Jitka Cardová, Marie Feryna, Viktor Janiš, Filip Lexa, Silvie Mitlenerová, Jaroslav Olša jr., Daniela Orlando, Roman Tilcer, Michaela Vovková a Milan Žáček

Počet stran: 380
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3143-7
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Kuřata v hadí kleci vydalo nakladatelství Argo.

Sbírka Kuřata v hadí kleci představuje rozsáhlý výběr povídek z filipínské literatury, u nás prakticky neznámé. Náměty povídek sahají od sociálních rozdílů přes válečná traumata až po nástrahy vztahu rodičů a dětí, milostné otazníky a ozvěny starých pověr a mýtů v moderním světě. Ve výběru pak figurují klasikové moderní filipínské literatury i autoři a autorky nejmladší generace. Většina povídek vychází v českém překladu úplně poprvé.

O nakladateli

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZápisky z pozdní doby

Komárek, Stanislav

Academia, 2020

zobrazit info o knizeKuřata v hadí kleci
Moderní filipínské povídky

Mitlenerová, SIlvie – Olša, Jaroslav jr.

Argo, 2020

Napsat komentář