Chlapec, který se přátelil s temným lesem

Posel_v_temnem_lese
Matty je jediný, kterého vražedný les obklopující Vesnici uzdravení nechá volně procházet a přinášet zprávy z okolního světa. V osadě se však děje něco temného. Les houstne a čas chlapcových toulek hvozdem se chýlí ke konci.

Posel v temném lese je třetím pokračováním úspěšné young adult tetralogie Dárce od americké spisovatelky Lois Lowryové. Stejně jako předešlé dva díly, Dárce (recenzi této knihy najdete zde) a Hledání modré, i tento román u nás vydalo nakladatelství Argo.

Tentokrát se příběh odehrává ve Vesnici uzdravení, ve které nacházejí domov všichni vyhnanci, jež byli odvrženi svými domovskými osadami pro různá znetvoření, postižení či osiření. Z laskavého místa, kterému vládl soucit a porozumění, se však postupně stává nepřátelské území, jímž se jako nemoc šíří závist, lakota a zášť. Je patrné, že tato prudká změna souvisí s místními handly, výměnnými obchody, kvůli kterým se i z milých a vlídných lidí stávají bezcitní sobci.

Podobnou změnou prochází i les, který osadu odděluje od ostatních vesnic. Čím hůře se místní k sobě chovají, tím temnějším a nebezpečnějším se les stává.  Není nijak výjimečné, že kdo do lesa jednou vstoupí a neuposlechne jeho varování, skončí zardoušen větvemi a s kůží rozedranou listy až na kost.

I Matty v poslední době pociťuje, že les už ani k němu není dvakrát přátelský. Když se tedy vydává na jednu velmi důležitou výpravu, aby splnil přání svého opatrovníka Jasnovidce, moc dobře ví, že tato cesta může být jeho poslední. Jenže čas kvapí, vesničané chtějí osadu před nově příchozími navždy uzavřít, a tak svůj úkol musí dospívající chlapec splnit co nejrychleji.

Lois Lowryová opět dokázala, že prestižní ocenění Newbery Medal za literaturu pro děti dostala oprávněně. Podobně jako její ostatní romány je i Posel v temném lese napsán neskutečně poutavě a čtivě. Autorka znovu staví na jednoduchém, avšak napínavém příběhu, který vám nedovolí knihu odložit, dokud ji nedočtete až do poslední strany.

Ačkoliv se jedná o třetí díl z celkově čtyřdílné série, publikace výtečně funguje i samostatně. Děj je ucelený, vše potřebné pro jeho pochopení v knize autorka pečlivě vysvětluje, a proto se této knížky nemusíte bát, ani pokud se jedná o vaše první seznámení s Lois Lowryovou.

Čtenáři znalí předchozích dílů se mohou těšit na opětovné setkání s Jonasem z Dárce i s Kirou z Hledání modré, avšak dějová linka se točí hlavně okolo Mattyho. Toho si mohou rovněž pamatovat z knihy Hledání modré jako společníka Jasnovidce, který slepci pomohl najít jeho ztracenou dceru.

Lowryová napsala knihu, která je díky své jednoduchosti přístupná i mladším čtenářům.  Navíc jim předává mnoho podnětů, nad kterými se mohou zamyslet. Svůj příběh protkala tématem lásky, přátelství, ale i morálních hodnot či sebeobětování.

Mnohé překvapí i samotný závěr, jenž nebývá u dětských knih příliš běžný. Avšak díky němu příběh získává hloubku a každý pochopí, že právě k tomuto bodu Lowryová od začátku směřovala, aby svým čtenářům předala jedno důležité poselství.

Ať už patříte mezi fanoušky série Dárce nebo hledáte knížku, která na vás bude působit ještě dlouho po přečtení, sáhněte po Poslovi v temném lese. Určitě vás nadchne.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePosel v temném lese

Lowryová, Lois

Argo, 2020

zobrazit info o knizeDárce

Lowryová, Lois

Argo, 2014

Napsat komentář