Nechte se unášet na vlnách fantazie

Fantasy kniha - ilustrační
Kam utéci před stereotypem každodennosti? Každý knihomol určitě odpoví, že ke knihám. A u sci-fi a fantasy titulů to platí dvojnásob, proto se v dnešních tipech zaměříme právě na tyto žánry.

Román Kenozoikum od Sergeje Lukjaněnka dějově navazuje na první díl Kvazi. I ve druhém dílu se tak vydáte do světa po zombie apokalypse, kde je potřeba udržet rovnováhu mezi mrtvými a živými. Knihu vydala nakladatelství Triton a Argo.

Kenozoikum

Autor: Sergej Lukjaněnko
Přeložil: Konstantin Šindelář

Počet stran: 296
Vazba: brožovaná
Formát: 184×184 mm
ISBN: 978-80-257-3123-9
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Kenozoikum vydalo nakladatelství Triton společně s nakladatelstvím Argo.

Sergej Lukjaněnko se vrací do světa románu Kvazi a znovu směle míchá literární žánry, proplétá časové linie a překvapuje své čtenáře novými, nečekanými zvraty. Od událostí z románu Kvazi uplynulo půl roku. Denis Simonov přijíždí do Petrohradu, hlavního města mrtvých, aby pomohl bývalému parťákovi Michailovi s vyšetřováním podivných, ničím nevyprovokovaných útoků kvazi na lidi. Křehká rovnováha, panující mezi živou a mrtvou částí lidstva, dostává trhliny a příměří, jehož se podařilo dosáhnout, je v ohrožení. Denis si uvědomuje, že musí viníka podivných událostí rychle najít. Tajemství, která během svého pátrání odhaluje, jsou však natolik temná, že ani veškeré jeho síly a schopnosti dost možná nebudou k vyřešení případu stačit…

Ukázka z knihy

Mladík neměl žádná viditelná zranění. Že by prostě umřel a povstal? A to si nikdo z jeho kamarádů ničeho nevšiml?

„Ué-ué-éé…“ vzdechl kadet ztěžka. Uniformu měl stále pěkně upravenou, jako by byl živý. To znamená, že se ani nestačil vysvléknout a jít si lehnout.

Náhle mě napadlo, že to celé musí být jenom pitomý, hnusný a odporný vtípek. Dokonce jsem o tom sám sebe na krátký okamžik přesvědčil. Těm mladým už muselo dočista přeskočit, že si hrají na povstance! Možná za tím je nějaká potrhlá sázka. Možná to byl výsledek oné nerozvážné troufalosti, která odjakživa koluje v krvi většiny dvacetiletých kluků a neustále je nutí provádět hlouposti.

Přečtěte si celou ukázku z knihy.

O autorovi

lukjanenko-1-e1539192981878Sergej Lukjaněnko je ruský spisovatel. V roce 1990 dokončil Státní lékařský institut v Alma Atě, začal pracovat jako psychiatr a následně se stal zástupcem šéfredaktora časopisu Světy. Je držitelem celé řady literárních cen, včetně nejprestižnější ruské ceny Aelity, udělované za největší přínos k rozvoji fantastických žánrů. V České republice je známý především cyklem románů Hlídka (Noční hlídka), který vychází od roku 2005.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Argo

————————————————

Na své si přijdou i milovníci hororových příběhů. Těšit se můžete na nejznámější povídky amerického spisovatele H. P. Lovecrafta, které vydaly na dva svazky. Ten první, Hemživý chaos a další příběhy, ve kterém najdete i slavnou povídku Pod pyramidami, u nás přináší nakladatelství Argo.

Hemživý chaos a další příběhy

Autor: Howard Lovecraft
Přeložil: Milan Žáček

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 152×211.2 mm
ISBN: 978-80-257-2828-4
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Hemživý chaos a další příběhy vydalo nakladatelství Argo.

Mezi Lovecraftovy nejzajímavější práce patří povídky z období, kdy byl trýznivou finanční situací nucen psát pro jiné, ať už jako utajený, anonymní autor, přepisovatel nebo přiznaný spolutvůrce, vesměs rozvíjející náměty a leckdy i sny platících zákazníků. S. T. Joshi, známý znalec a badatel autorova díla, ty nejlepší spolupráce a revize sebral do dvousvazkového vydání, v němž jsou všechny povídky opatřeny zasvěcenými poznámkami a komentáři a uvedeny do souvislosti se zbytkem Lovecraftovy tvorby. Výsledkem je dvousvazkový soubor, jenž jistě potěší všechny příznivce tohoto klíčového představitele moderního hororu. Patrně nejslavnějším textem tohoto prvního svazku je novela „Pod pyramidami“, kterou Lovecraft napsal pro iluzionistu Harryho Houdiniho. Neméně proslulá, byť poněkud neblaze, je morbidní povídka „Milovaní mrtví“. 

Ukázka z knihy

Onomu dosud střeženému tématu souvisejícími se soukromou návštěvou Egypta, již jsem vykonal před čtrnácti lety, jsem se dosud z několika důvodů vyhýbal. Na jedné straně se zdráhám rozkrývat jistá nezpochybnitelná pravdivá fakta a okolnosti, které zjevně nejsou známy bezpočtu turistů, jimiž se to kolem pyramid jen hemží, a které zjevně s velkou důsledností tají i káhirské úřady, jež s nimi nemohou být zcela neobeznámeny. Na straně druhé se zdráhám líčit incident, v němž musela sehrát výraznou roli moje vlastní barvitá obrazotvornost.

O autorovi

Howard Phillips Lovecraft je americký básník a autor fantasy, sci-fi a především hororů. Nejslavnější se stala jeho volně propojená série hororových povídek o mýtu Cthulhu, popisující pantheon podivných, vetřeleckých temných bohů, kteří se dostali na Zemi. Jeho díla jsou velmi pesimistická, útočí na křesťanství, romantismus a osvícenství. Ačkoli za svého života nebyl příliš čten, stal se jedním z nejvlivnějších hororových autorů 20. století. Lovecraft psal téměř výlučně povídky či básně, nenapsal žádné větší dílo. Jeho styl je přirovnán ke stylu Edgara Allana Poea.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Známý román Podivuhodný příběh Viktora Bambase aneb škola optimismu Jaroslav Boček napsal už v roce 1969, ale jeho vydání bylo komunisty na poslední chvíli zastaveno. Vyšlo proto poprvé až po revoluci a nyní se můžete kochat jeho novým vydáním, o které se postaralo nakladatelství Pragma.

Podivuhodný příběh Viktora Bambase aneb škola optimismu

Autor: Jaroslav Boček

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 134×206 mm
ISBN: 978-80-7617-806-9
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Podivuhodný příběh Viktora Bambase aneb škola optimismu vydalo nakladatelství Pragma. Nedávno jsme vás na tento titul také upozornili v jednom z našich tipů.

Alchymie z doby Rudolfa II. a milostné vztahy v novodobé Praze. Hrdinou tohoto románu je docent historie Viktor Bambas a jeho protihráčkou se stala krásná paní Helena. Kolem víří bizarní postavičky z kulturního, vědeckého, politického i policejního světa. Svou roli sehrává i dávný alchymista Bavor Rodovský z Hustiřan, znalec čarodějných receptů. S vyprávěčskou svěžestí líčí autor příběh natolik záhadný a fantastický, že na jeho řešení je i policie krátká.

Ukázka z knihy

Dopis Jardy Kouby Viktora vzrušil. Cítí se jako ohař na stopě. Představuje si, jak bere spis pana Rodovského do ruky, jak vyfukuje prach zalezlý mezi stránkami, jak se bude mazlit se starým papírem. Už předem zažívá tu rozkoš. Podobnou rozkoši matematika, který našel klíče k jednoduchému řešení složité rovnice, rozkoši básníka, který nalezl pro omšelé slovo neomšelou souvislost.

Jarda Kouba je báječný kluk. Vzpomněl si. Nezávidí Viktorovi docenturu, není mu hořko z toho, že Viktor má úspěch a autoritu v odborných kruzích, zatímco on zůstal neznámým pěšákem historické vědy. Najde věc a napíše mu. Zlatý chlap. A přece stačilo málo a Jarda mohl být tam, kde je Viktor, a Viktor tam, kde Jarda.

Nezapomeňte se podívat i na zbytek ukázky.

O autorovi

Jaroslav Boček byl prozaikem, filmový kritikem, teoretikem a tvůrcem krátkých filmů. Vystudoval filmovou vědu a dramaturgii na FAMU. Pracoval jako pomocný dramaturg u Československého státního filmu, působil jako filmový redaktor časopisů Kultura a Kulturní tvorba. Literární tvorba Jaroslava Bočka zahrnuje sci-fi povídky a romány, anekdotické zvířecí bajky, aforismy, prózu pro mládež, pokus o historickou románovou fresku i odborné práce o filmu a esejistickou úvahu o českém politickém myšlení a politické kultuře. Mezi jeho knihy patří Mládeneček na trůně,  Případ doktora Karpety, Klok a Kloček, Událost či Polka pro delikátní ženu.

Zdroj informací: vltava.rozhlas.cz


Zapojte se také do našich aukcí, v nichž najdete mnoho knih za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih nejvíce zapojila vaši fantazii? Napište nám do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKenozoikum

Lukjaněnko, Sergej

Triton, 2020

zobrazit info o knizeHemživý chaos a další příběhy

Lovecraft, Howard Phillips

Argo, 2019

zobrazit info o knizePodivuhodný příběh Viktora Bambase aneb škola optimismu

Boček, Jaroslav

Pragma, 2020

Napsat komentář