Ikonický kousek moderní americké literatury

strach-a-hnus-v-las-vegas-perex
Strach a hnus v Las Vegas možná znáte spíše ve filmové podobě v hlavní roli s perfektním Johnem Deppem. Knižní předloha Huntera Stocktona Thompsona je nadčasovým textem moderní americké literatury, který podává čtenáři svědectví o konci éry hippies.

Autorem knihy Strach a hnus v Las Vegas (v minulosti u nás vyšla pod názvem Strach a svrab v Las Vegas), kterou vydalo roku 2020 nakladatelství Kontrast, patřící pod společnost Knihy Dobrovský, je americký spisovatel Hunter Stockton Thompson. Hunter Stockton Thompson napsal několik knih, jejichž společnými jmenovateli jsou drogy, alkohol, hazard, zběsilost a novinařina. Dalo by se říci, že Thompsonovy romány plynou jako jeho život, a sice velmi rychle a zběsile. Po nějaký čas žil tento žurnalista v motorkářském gangu Hell’s Angels, zdokumentoval Nixonovo vítězství a znovuzvolení prezidentem v roce 1972 a přežil konec války ve Vietnamu v obléhaném Saigone. Také se účastnil občanské války v Grenade, pokusil se kandidovat na post šerifa a stál u zrodu nového druhu žurnalismu, tzv. Gonzo žurnalismu, pro nějž je příznačné, že se novinář stává přímým účastníkem děje, o kterém píše. Ostatně jako zběsilý můžeme hodnotit i závěr jeho života – zastřelil se, zatímco si jeho vnoučata hrála ve vedlejším pokoji, a na jeho přání byl jeho popel vystřelen z děla.

V Thompsonových textech splývá realita s fikcí. Jeho nejznámější knihou je bezpochyby Strach a hnus v Las Vegas, která toto splňuje dokonale. Thompsonův literární počin zfilmoval kultovní Terry Gilliam, hlavní roli ztvárnil Johnny Depp, jehož specifický herecký styl byl pro roli Raoula Dukeho jako stvořený. Raoul Duke, představující Thompsonovo alter ego, pracuje jako novinář, který ve společnosti svého samojského právního zástupce doktora Gonza utíká před spravedlností a před dluhy, zatímco hledá svůj americký sen. Při svých cestách se Raoul a jeho právník dostávají do víru bizarních situací, vystupujících na pozadí drogově alkoholického deliria.

Autor svůj příběh vypráví zběsilým tempem, kdy se střídají v rychlém sledu za sebou drogami způsobené šílené vjemy. Dalo by se říci, že tento čtenářský zážitek je sám o sobě drogovým tripem, který čtenář zažije, aniž by se musel „namočit“ do nějaké nelegální aktivity. Skoro až surrealistickými scénami se jako červená nit vine pocit vystřízlivění z ideálů šedesátých let minulého století. Thompson však všechny ty šílenosti, o kterých píše, dokáže prezentovat takovým způsobem, jako by šlo o běžnou realitu Las Vegas.

Thompsonův román je rychlým čtením plným vjemů. Hlavní postavy disponují ambivalentní povahou – čtenář si není jistý, zda jim má fandit, nebo jestli jimi má pohrdat. Stejně tak samotný příběh, který na první pohled vypadá vtipně, má ve své podstatě velmi smutné svědectví. Při čtení jsem si uvědomila, jak geniálně dokázal Terry Gilliam převést příběh na filmové plátno – neustále mi před očima běhal Johnny Depp v roli Raoula Duka s připnutým dinosauřím ocasem. Gilliamův film dává knize nový rozměr – zobrazuje svět tak, jak by jej mohl vidět člověk na drogách (ve snímku se objevují měnící se vzory na koberci, dinosauří hospoda a podobně). Pro čtenáře tak jde o zajímavý vizuální doplněk k Thompsonově příběhu, navíc doprovázený skvělou hudbou Raye Coopera. Knihu doporučuji čtenářům, kteří chtějí zažít nevšední čtenářský zážitek.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStrach a hnus v Las Vegas

Thompson, Hunter S.

Kontrast, 2020

Napsat komentář