Psychologie v praxi

Tipy_Psychologie pro bezny zivot_Freephotosbank
V dnešních tipech zabrousíme do zajímavých zákoutí oboru psychologie. Užitečné příručky nám pomohou pochopit, jak na ostatní přenášíme své pocity, jak můžeme lépe vychovávat děti a udržovat s nimi dobré vztahy nebo jak lze předejít velkému neštěstí…

Psycholožka Anita de Nennie ve své knize Když ty nejsi ty pojednává o přenosu pocitů mezi lidmi v každodenním životě. Věděli jste, že na druhé přenášíte své pocity vlastně úplně nevědomky?

Když ty nejsi ty

Jak a proč přenášíme na druhé svoje pocity
Autorka: Anita de Nennie
Přeložila: Milena Nováková

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 130×206 mm
ISBN: 978-80-262-1568-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Když ty nejsi ty vydalo nakladatelství Portál.

Termíny „přenos“ a „protipřenos“ známe hlavně z kontextu hlubinné psychoterapie, kde označují fakt, že klient pocity vůči významným osobám ve svém životě přenáší na terapeuta, i to, že terapeut na tento přenos nějak reaguje. Autorka knihy Když ty nejsi ty ovšem zdůrazňuje, že přenos a protipřenos hrají roli ve všech formách komunikace, a to v nejrůznějších kontextech – v rodině, v lásce, mezi přáteli, v pracovním prostředí, vůči lékařům či učitelům atd. Pokud přenášíme či projikujeme pocity, jaké jsme měli například ke svým rodičům, na osoby v roli autority, určujeme, jak se vůči nám tyto autority budou cítit, vyvoláváme u nich protipřenos a vlastně je zaháníme do kouta svých motivů a potřeb. To může vést ke konfliktům, neporozumění a oživování toho, co se v našem životě dělo už kdysi dávno. Kniha téma vysvětluje srozumitelně, na běžných příkladech a pro odborníky i laické čtenáře. Jedná se patrně o první publikaci, jež pojednává o tom, jak přenos funguje v každodenním lidském životě, co si z něj odnést a jak se od něj osvobodit.

 

Ukázka z knihy

Jak rozpoznat přenos v přítomném okamžiku
Půjdu rovnou k věci – svůj vlastní přenos nemůžete rozpoznat. Všichni to děláme nevědomky, takže ho u sebe nikdo nezpozoruje. Často si myslíme, že jsme soudní a rozumní lidé, ale uvězněné dítě v nás ví své. Nemůžeme tedy říct: „Projikuji,“ protože to v danou chvíli nevíme. Někdy je třeba možné říct: „Projikoval jsem,“ ale teprve poté, co se rozsvítila kontrolka a vzadu za oponou došlo k posunu. (str. 74)

Přečtěte si další ukázky.

 

Anita de Nennie

Anita de Nennie je nizozemská psycholožka s vlastní terapeutickou a koučovací praxí. Psychologii a psychoterapeutické techniky také vyučuje a funguje jako supervizorka.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Portál.

————————————————

Vychovávat děti není žádná legrace. Příručka Tolerantní výchova od Blanky Pöslové vám s tím pomůže. Je určena zejména rodičům a prarodičům, ale také pedagogickým pracovníkům.

Tolerantní výchova

Autorka: Blanka Pöslová

Počet stran: 152
Vazba: brožovaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-0622-6
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Tolerantní výchova vydalo nakladatelství Grada v edici Pro rodiče.

Jak nejlépe vychovávat děti? Kam to vede, když reagujeme příliš přísně, nebo nereagujeme vůbec? Kde jsou správné hranice, o kterých se často mluví? Výchova dětí je proces, společná cesta, na které se vzájemně ovlivňujeme, měníme se, zrajeme. Autorka, klinická psycholožka a rodinná terapeutka, ale také životní optimistka, denně hovoří s dětmi o rodičích a s rodiči o dětech. Nyní přináší postřehy ze své více než třicetileté praxe. Odpovídá na časté otázky a doporučuje vhodnou výchovu s ohledem na věk, povahu a temperament dítěte. Věří v sílu výchovy a osobního příkladu. Kniha je určena všem, kdo svým postojem, vztahem a reakcemi působí na děti, ovlivňují je, vychovávají – rodičům, prarodičům, příbuzným, ale i učitelům a dalším pedagogickým pracovníkům.

 

Blanka Pöslová

PhDr. Blanka Pöslová je klinická psycholožka. Vystudovala jednooborovou psychologii na FF UP v Olomouci, pracovala jako psycholožka v pedagogicko-psychologické poradně, vedla psychoterapeutické skupiny dospělých. Od roku 2014 je předsedkyní výboru SOFT (Společnost rodinných a systemických terapeutů SOFT – Society of Family Therapy). Více informací naleznete na jejím webu.

————————————————

Vztahům mezi rodiči a dětmi a kvalitní komunikaci v rodině se věnuje také knížka Kéž by to naši četli od Philippy Perryové. Díky jejím rozumným radám zjistíte nejen to, jak jste se svými dětmi nebo rodiči navzájem propojení.

Kéž by to naši četli

Kniha pro každého rodiče
Autorka: Philippa Perryová
Přeložila: Eva Slámová

Počet stran: 272
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-626-1
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Kéž by to naši četli vydalo nakladatelství Jota.

Kéž by to naši četli – kniha, která nehodnotí, nýbrž moudře radí – je přesně to, co si každý rodič chce přečíst, a každé dítě chce, aby už to udělali. Je to kniha o tom, jaké vztahy máme se svými dětmi, co stojí v cestě dobré komunikaci a co ji může zlepšit. Protože nejdůležitější vztah je mezi rodiči a dětmi. Přesto se může pokazit a může být velmi těžké ho znovu vytvořit. Téměř každý rodič miluje své dítě, ale díky svěžím, moudrým a rozumným radám a krokům z této knihy také zjistíte, jak jste mezi sebou navzájem propojeni.

 

Ukázka z knihy

Dítě potřebuje vaši vřelost a oddanost, fyzický dotyk, vaši fyzickou přítomnost, lásku i mantinely. Potřebuje si hrát s lidmi různého věku, konejšit a také prahne po spoustě vaší pozornosti a času. A to je vše? No, tak to je v pohodě: to bychom tady mohli skončit. Jenomže nemůžeme, protože nám tyhle krásné plány vždycky něco kazí. Třeba váš život vám je kazí: zvláštní okolnosti, péče o dítě, peníze, škola, práce, nedostatek času a vytíženost… a tohle, jak jistě dobře víte, není konečný výčet „kaziplánů“. (str. 19–20)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Philippa Perryová

Philippa Perryová je britská psychoterapeutka věnující se psychoterapii již více než dvacet let. Je také autorkou tří populárně naučných knih – kromě bestselleru Kéž by to naši četli napsala knihu How to stay sane, kterou časopis Economist označil za knihu roku, a grafický, populárně naučný titul Couch Fiction. Pravidelně také přispívá do různých odborných i širší veřejnosti určených časopisů a moderovala také několik vysílání The Culture Show na BBC Two. Je vdaná za umělce Graysona Perryho, se kterým má dceru, a společně žijí v Londýně.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.

————————————————

Kniha Když si dítě sáhne na život psychoanalytika Borise Cyrulnika dává šanci podchytit včas náročnou situaci, která může mladého člověka dohnat k sebevraždě, a umožňuje tak předejít tragédii.

Když si dítě sáhne na život

Autor: Boris Cyrulnik
Přeložil: Daniel Micka

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
Formát: 142×200 mm
ISBN: 978-80-7553-788-1
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Když si dítě sáhne na život vydalo nakladatelství Triton.

Sebevražda je po dopravních nehodách druhou hlavní příčinou úmrtí lidí ve věku 16–25 let. Obecně se konfrontaci s touto smutnou realitou vyhýbáme, ale Boris Cyrulnik, francouzský etolog, neurolog, psychiatr a autor řady úspěšných titulů s psychologickou tematikou, nám dává naději, že můžeme podchytit spletitou situaci, která k tomuto konečnému činu vede, a předejít tragédii. Ukazuje nám, že v mozku jsou některé oblasti stimulované, nebo vyhaslé, podle toho, co jsme zakusili. Ovšem žádný příběh není nevyhnutelný, stejně jako nehoda není náhodná, pokud ji nějaké chování učiní pravděpodobnou. Existují prvky účinné prevence, které v této knize Boris Cyrulnik předkládá. Pojďme tedy děti, které něco trápí, sledovat hned od začátku jejich života a realizujme vhodná opatření, aby se mohly plně rozvinout.

 

Boris Cyrulnik

Boris Cyrulnik je významný francouzský psychoanalytik, etolog a neuropsychiatr. Vede výzkum etologie ve francouzském Toulonu. Je autorem mnoha knih o rezilienci a jejím působení v dětství a napříč životem.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Portál.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás psychologické příručky? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdyž ty nejsi ty
Jak a proč přenášíme na druhé svoje pocity

de Nennie, Anita

Portál, 2020

zobrazit info o knizeTolerantní výchova

Pöslová, Blanka

Grada, 2020

zobrazit info o knizeKéž by to naši četli
Kniha pro každého rodiče

Perryová, Philippa

Jota, 2020

zobrazit info o knizeKdyž si dítě sáhne na život

Cyrulnik, Boris

Triton, 2020

Napsat komentář