Thrillerový začátek týdne

Napeti s nadechem nadprirozena
Do nového týdne jsme si pro vás připravili thrillerovou knižní nadílku plnou nejistoty, akce a napětí. Čekají v ní známí vrahové, záhadná zmizení, nehostinné prostředí severských zemí, sousedská rivalita i loupež století.

Dva páry na cestě drsnou islandskou krajinou zabloudí v mlze a záhy narazí na osamocený dům, jejž obývá zvláštní stařena a její manžel. Oba se na noc zamykají. Během svého nedobrovolného pobytu v domě návštěvníci zjišťují, že nepřítel je možná úplně jinde, než kde by ho bývali hledali…

Planina

Dva mladé páry z Reykjavíku se vypraví na cestu přes nehostinné planiny středního Islandu. Na písčitých pláních severně od ledovce Vatnajökull sjedou v mlze z cesty a narazí do domu v pustině, jakési pevnosti bez sebemenšího spojení s okolním světem, kterou obývá podivná stařena a její manžel a kde se na večer vždy pečlivě zamyká. Během nedobrovolného pobytu v domě se jim jejich minulost ukáže v novém světle a je čím dál méně zřejmé, kde mají hledat nepřítele.
V knize se jedinečně prolínají prvky psychologického thrilleru s jízlivým komentářem současných společenských změn, které na Islandu nastaly v důsledku finanční krize v roce 2008. Tento sofistikovaný, sugestivní a výborně napsaný příběh patří k nejpozoruhodnějším knihám současné severské literatury.

Autor: Steinar Bragi
Přeložila: Lucie Korecká
Čte: Lukáš Hlavica

Vazba: CD
ISBN: 8590236106420
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Planina vydalo nakladatelství Radioservis, na jehož stránkách si můžete poslechnout také několik ukázek.

O autorovi

Steinar Bragi Guðmundsson (1975) se narodil v Reykjavíku. Studoval literární vědu a filozofii na tamní univerzitě, ale studia nedokončil. Spisovatelskou dráhu zahájil básnickou tvorbou, která se vyznačuje kombinací humoru a brutality. Po debutové básnické sbírce Svarthol (1998, Černá díra) následovaly další dvě sbírky poezie a dvě knihy povídek a drobných próz. Jeho první román Turninn (2000, Věž) je výrazně symbolický a prodchnutý apokalyptickou atmosférou. Námětem je život dvou dětí ve věži uprostřed pustiny v době konce světa a ústředním tématem je pomíjivost pozemského života a nekonečná osamělost člověka. Podobná témata, stejně jako vědeckofantastické prvky, se objevují i v autorově další prozaické tvorbě, která zahrnuje mimo jiné romány Áhyggjudúkkur (2002, Svěř se loutkám) a Sólskinsfólkið (2004, Sluneční lidé), které se odehrávají v současném Reykjavíku, avšak nepostrádají fantastické motivy. V románu Hið stórfenglega leyndarmál Heimsins (2006, Velkolepé tajemství Světa) pracuje autor s formou tradičního detektivního příběhu, jemuž dodává nové rozměry. Mezinárodní ohlas si získal románem Konur (2008, Ženy). I v něm slouží příběh s prvky science fiction jako zrcadlo současného světa. Román byl nominován na prestižní Cenu Severské rady za literaturu a vyšel v překladech do několika jazyků. Skutečnost a fantazie se prolíná i v úspěšné sbírce novel Himinninn yfir Þingvöllum (2009, Nebe nad Þingvellir). Literární kritik deníku Morgunblaðið Björn Þór Vilhjálmsson označil Steinara Bragiho za nejvýznamnějšího spisovatele jeho generace.

Zdroj informací: Kniha Zlín

————————————————

Ve švédském důlním městě Silvertjärn došlo v padesátých letech k hromadnému zmizení všech jeho obyvatel, aniž by kdokoliv věděl, co se stalo. O několik desetiletí později záhadu otevírá mladá dokumentaristka Alice a její přátelé, s nimiž se na místo neštěstí vydá. Po příjezdu však zjišťují, že tam asi nejsou sami.

Mrtvé město

V padesátých letech obletěla Švédsko zpráva o důlním městečku Silvertjärn, ze kterého jednoho dne beze stopy zmizeli všichni obyvatelé. Úřady pro to nedokázaly najít žádné vysvětlení a opuštěný Silvertjärn byl ponechán osudu a rozkladu.
Mladá dokumentaristka Alice poslouchala během dětství vyprávění své babičky o rodném městě, z něhož nevysvětlitelně zmizeli všichni obyvatelé včetně její rodiny, a tahle záhada ji vždycky fascinovala. Proto teď dala dohromady skupinu přátel, aby se pokusili zjistit a zaznamenat, co se tenkrát skutečně stalo.
V napínavém příběhu vycházející hvězdy švédského thrilleru se prolínají dvě časové roviny. Současnost sledujeme očima filmového štábu, který přijíždí do Silvertjärnu jako první návštěva po šedesáti letech. Záhy se ale začíná ukazovat, že tam nejspíš úplně sami nejsou. A mezitím, v minulosti, rozplétá Alicina prababička Elsa šokující pravdivé události, které vedly k zániku města.

Autorka: Camilla Sten
Přeložila: Adriana Kubrychtová

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 129×206 mm
ISBN: 978-80-7625-065-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Mrtvé město vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Probudí mě ostrý praskavý hluk, který mě vmžiku vytrhne z dřímoty do zamlžené reality.
Když se narovnám a párkrát zamrkám, všimnu si, že Tone natahuje ruku k autorádiu a vypíná ho. Šumění a praskání okamžitě utichne a nahradí ho tlumený chod motoru a ticho uvnitř auta.
„Co to bylo?“ zeptám se jí, zatímco dál mrkám a mnu si oči.
„Posledních pár kilometrů rádio funguje nějak divně,“ odpoví Tone. „Přeskakoval rock a dechovka a pak přestalo hrát úplně. Asi je tu špatný signál.“
„Musely jsme se dostat do mrtvé zóny,“ řeknu a pocítím jemný záchvěv napětí, který se rychlostí blesku rozšíří z břicha do hrudníku.
Vyndám z kapsy mobil a zjistím, že je nejen mnohem víc hodin, než jsem si myslela.
„Skoro už nemám ani signál,“ oznámím Tone. „Pro jistotu zaktualizuju sociální sítě, než zmizí úplně.“ (str. 17)

Stáhněte si kompletní ukázku.

————————————————

Sedm let po Mlčení jehňátek má známý vrah a kanibal Hannibal Lecter opět co do činění s Clarice Starlingovou. Agentka FBI v tomto dílu už ovšem zdaleka nebude tou stejnou osobou, jakou známe z předchozích částí. Navíc kromě ní Hannibal musí čelit i jedné z bývalých přeživších obětí.

Hannibal

Třetí kniha ze čtyřdílné série o Hannibalu Lecterovi – a ta nejkontroverznější. Odehrává se sedm let po Mlčení jehňátek a i zde konfrontuje Hannibala Lectera s Clarice Starlingovou. Ta však už není nadějnou posilou FBI, naopak má za sebou velký průšvih. Teď má však šanci se očistit, a proto přistoupí na úkol dostat Hannibala za mříže. Jenomže po něm už nejde jen FBI, ale i jedna z jeho dřívějších přeživších obětí, sadistický pedofil Mason Verger – ten se chce pomstít mimořádně krutým způsobem, a sice předhodit Hannibala divokým prasatům. V příběhu plném nečekaných zvratů se s Clarice Starlingovou, tak jak ji známe z předešlého dílu, musíme rozloučit, neboť tato dnes už slavná literární a filmová postava projde šokující proměnou. Z tohoto důvodu byl román přijat nadšeně například Stephenem Kingem, zatímco jiní spisovatelé, např. Martin Amis, jej odsoudili.
Ridley Scott natočil roku 2001 filmovou adaptaci s Anthonym Hopkinsem v hlavní roli, ale Jodie Foster roli Clarice odmítla, takže se jí nakonec zhostila Julianne Moore.

Autor: Thomas Harris
Přeložila: Jana Odehnalová

Počet stran: 456
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-3108-6
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Hannibal vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

„Starlingová, jak to, že se vždycky dostaneš do takovejch sraček?“ zeptal se s úsměvem.
„Protože si mě pokaždý vyžádáš,“ odsekla.
„Protože tě potřebuju. Jenže vidím, že doručuješ zatykače při zásahovejch akcích, proboha. Neptám se, ale mám dojem, že tě někdo v Buzzard’s Pointu dost nenávidí. Měla bys jít dělat ke mně. Tohle jsou mí lidi – agenti Marquez Burke a John Hare, tady to je důstojník Bolton z washingtonského policejního oddělení.“
Zásahová jednotka skládající se z příslušníků Úřadu pro alkohol, tabákové výrobky a zbraně čili BATF, zásahové jednotky protidrogového oddělení DEA a z Federálního úřadu pro vyšetřování čili FBI byla důsledkem přiškrcování státního rozpočtu v období, kdy kvůli nedostatku financí zavřeli i akademii FBI v Quantiku.
Burke a Hare jako agenti vypadali. Policista Bolton měl spíše vzezření soudního zřízence. Asi pětačtyřicetiletý, obtloustlý a s těstovitou pletí. (str. 10)

O autorovi

Thomas Harris se narodil v Jacksonu ve státě Tennessee v roce 1940 a později žil s rodiči v Mississippi. Vystudoval anglickou a americkou literaturu na univerzitě v texaském Wacu a nějakou dobu se živil jako novinář. Po teroristickém masakru na Olympiádě v mnichově začal pracovat na svém románovém debutu Černá neděle (1975), ovlivněném právě těmito událostmi. Další knihy už byly o Hannibalu Lecterovi: Červený drak (1981, Argo 2019), Mlčení jehňátek (1988, Argo 2019), Hannibal (1999) a Hannibal – Zrození (2006, Argo 2020). Obrovské náklady jeho knih a filmová práva z něho udělaly bohatého člověka. Žije střídavě na Floridě a v New Yorku a kromě psaní se věnuje zálibě ve vaření – už jako slavný autor dokonce složil kuchařské zkoušky.

Zdroj informací: Argo

————————————————

V městečku Castle Rock vyrostl díky nově příchozímu nový obchod. V něm každý najde to, co velmi potřebuje, navíc za směšně nízkou cenu. Jako protislužbu musí ale jinému obyvateli města provést drobný žert. Na takových „platbách“ není zdánlivě nic až tak závadného… kromě toho, že fungují jako časovaná bomba.

Nezbytné věci

Městečko Castle Rock má nového obyvatele, sympatického cizince, který si na hlavní ulici otevře nevšední obchod s názvem Nezbytné věci. Co nabízí? Přesně to, po čem celý život toužíte. A co víc, pan Gaunt má i rozumné ceny. Zaplatíte směšně málo, ovšem musíte přihodit malou protislužbu, nic velkého, „nevinný žertík“ jinému obyvateli městečka. Není to zrovna fér, ale co, dotyčného vlastně ani moc neznáte a malý žert přece nikomu neublíží… S plynoucím časem však stoupá hladina vášní a nenávisti. Nakonec stačí už jen drobný impulz, aby byl uveden do chodu nebezpečný mechanismus vzájemného vyřizování účtů… doslova na nože. Geniálně jednoduché.

Autor: Stephen King
Přeložil: Gabriel Göessel

Počet stran: 736
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-759-3178-8
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Nezbytné věci vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

Vidíte tu budovu na druhé straně Main Street? Tam, tři domy od prázdného parkoviště, kde stávalo vetešnictví Trh hojnosti? Tu s tím zeleným baldachýnem? Jo, jo, právě tu. Výklady má ještě zavápněné, protože zatím ještě není otevřeno. Má na vývěsním štítě nápis NEZBYTNÉ VĚCI – co tohle, u všech všudy, má znamenat?
To také nevím, ale právě odtud na mne jdou ty špatné pocity.
Právě odtud.
Jen se na tu ulici ještě jednou podívejte. Vidíte tam toho kluka, ne? Toho, co tlačí kolo a vypadá, jako kdyby snil ten nejkrásnější denní sen, co se kdy nějakému klukovi může zdát. Tak na toho pozor, můj milý příteli. Podle mne právě to je kluk, který všechno spustí.
Ne – už jsem vám řekl, že nevím co…, nevím přesně co. Ale pozor na toho kluka. A taky se trochu projděte městem. Jasně ucítíte, že není v pořádku – a až se něco stane, určitě bude dobře, když u toho bude nějaký svědek.

O autorovi

Stephen King (*21. září 1947 Portland) je současný americký spisovatel, publikující také pod pseudonymem Richard Bachman. Vystudoval anglickou literaturu, krátce pracoval v prádelně, rozvážel noviny nebo učil. Spisovatelskou dráhu odstartoval v roce 1974 a úspěšně v ní pokračuje dodnes. Proslavil se zejména jako autor hororů, ale píše také thrillery nebo sci-fi a fantasy. Lákají ho i nejrůznější experimenty; tvoří teoretická díla popisující žánr hororu. Většina jeho děl vyšla také v českém překladu, o což se velkou měrou zasloužilo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.
Mezi jeho nejznámější díla patří: CarrieOsvíceníTOŘbitov zviřátekTemná věž a další. Značného ohlasu dosáhla rovněž trilogie o detektivovi ve výslužbě Billu Hodgesovi: Pan MercedesPrávo nálezceKonec hlídky, podle níž byl natočen stejnojmenný seriál s Brendanem Gleesonem a Harrym Treadawayem v hlavních rolích.

Zdroj informací: Pavel Dobrovský – BETA

————————————————

V roce 1945 s vidinou blížící se porážky ukryje vrchní německé velení zásoby uranu do podzemí. O více než 70 let později na tuto skutečnost přijde Will Jaeger, voják SAS. Uran ale záhy zmizí, stejně jako Willova žena Ruth. Kdo uran ukradl? A kde je Ruth? Nastává boj s časem…

Štvanice

Autor knihy Bláto, pot a slzy a hvězda pořadů Muž vs. divočina a Na ostrově přichází s třetí, závěrečnou knihou své napínavé dobrodružné série.
Píše se rok 1945 a nacistické megalomanské plány jsou v troskách. Při vidině porážky a ve snaze zachránit na poslední chvíli hitlerovský odkaz vrchní velení ukryje německé zásoby uranu hluboko do podzemí, kde má ležet, dokud Říše jednoho dne opět nepovstane k boji. V roce 2018 na tuto strašnou pravdu náhodou narazí bývalý voják SAS Will Jaeger. Uran však mezitím zmizí, a když se Jaeger dozví, že je nezvěstná i jeho žena Ruth, je si jistý, že nepřítel znovu vytáhl do boje. Tolik uranu v nesprávných rukou by mohlo zničit svět. Jaeger a jeho tým ho musí najít dřív, než se stanou nejhorší obavy skutečností. Nepřítel je však pokaždé o jeden krok napřed a tlačí Jaegera do kouta, až na samý pokraj sil. Nebezpečí je reálné a lidé, kteří zadržují Ruth, si chtějí vyřídit staré účty. Je to závod s časem. A hodiny tikají…

Autor: Bear Grylls
Přeložil: Jan Kozák

Počet stran: 351
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-756-5441-0
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Štvanice vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Oslavovali celé hodiny.
Ani ne třicet kilometrů na západ drtila německé pozice spojenecká děla, ale tito muži v elegantních uniformách Hitlerjugend popíjeli, jako by žádný zítřek neexistoval.
Mezi vlhkými stěnami vyrubanými ve skále se rozléhaly vlastenecké písně. Dnes večer byla na pořadí „Ďáblova píseň“ – SS Marschiert in Feindsland. Mladíci její verše vyřvávali pořád dokola:
SS pochoduje do nepřátelské země,
a zpívá píseň ďáblovu…
Bojujeme za Německo,
bojujeme za Hitlera…
Pivní korbele dávno vyschly, ale kořalka stále tekla proudem, na holých dřevěných stolech s duněním přistávala sklenka za sklenkou. Ty zvuky se mezi hrubými zdmi rozléhaly jako výstřely. (str. 15)

Pokračujte ve čtení.

O autorovi

Bear Grylls (* 7. června 1974) navštěvoval Eton College, později na University of West England studoval španělštinu a němčinu a svá studia dokončil na Londýnské univerzitě Birkbeck, kde se věnoval Hispánským studiím. Původně sloužil jako výsadkář u speciálních jednotek SAS a následně vedl řadu průlomových expedicí do nejnehostinnějších částí světa, kterými vydělal miliony dolarů pro dětskou charitu. Ve 23 letech zdolal Mount Everest, a to jako dosud nejmladší Brit. Další úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat: obeplul Velkou Británii a Arktidu, večeřel v horkovzdušném balonu ve výšce 7 500 metrů, na paraglidingovém křídle přeletěl přes vodopády Angel Falls ve Venezuele a také přes Himálaj. Gryllsovy dobrodružné televizní pořady, například Muž vs. divočina či Jak přežít, patří mezi nejsledovanější na světě – našly si zhruba 1,2 miliardy diváků ve dvou stech zemích. Kromě toho je Bear Grylls autorem dvaadvaceti knih, česky vyšly Vzhůru (Nakladatelství JOTA, 2012) nebo Příběhy skutečné odvahy (Nakladatelství JOTA, 2014, audiokniha 2020). Jeho mezinárodní bestseller Mud, Sweat and Tears (2011) byl zatím přeložen do třinácti jazyků. Nakladatelství JOTA knihu vydala pod názvem Bláto, pot a slzy v roce 2018. Grylls žije se svou ženou a třemi syny střídavě na říční obytné lodi v Londýně a na odlehlém ostrově u pobřeží Walesu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePlanina (audiokniha)

Bragi, Steinar

Radioservis, 2020

zobrazit info o knizeMrtvé město

Sten, Camilla

Metafora, 2020

zobrazit info o knizeHannibal

Harris, Thomas

Argo, 2020

zobrazit info o knizeNezbytné věci

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2020

zobrazit info o knizeŠtvanice

Grylls, Bear

Jota, 2020

Napsat komentář