Získejte skutečný příběh o útěku z totalitní KLDR

reka-v-temnote-perex
Kdysi otec Masadžiho Išikawy věřil slibům o pracovních příležitostech a vyšší životní úrovni obyvatel KLDR, i když realita byla jiná. Jak tvrdý je ve skutečnosti život v této totalitní zemi a jak těžké je odtamtud utéct, zjistíte v jeho autobiografické zpovědi.

Ani Korejec, ani Japonec

Masadži Išikawa, po otci Korejec, po matce Japonec, strávil celý svůj život s pocitem, že nemá vlast. Když mu bylo třináct, celá rodina byla repatriována z Japonska do KLDR. Otce zlákaly sliby o řadě pracovních příležitostí, bezplatném vzdělání a lepším společenském postavení.

Otevřeně líčí svou bouřlivou výchovu v dětství, třicet šest brutálních let strávených v totalitním režimu Severní Koreje, útěk, při němž málem přišel o život, a nakonec problémy, s nimiž se musel vypořádat po návratu do Japonska.

Řeka v temnotě není jen šokujícím popisem života v zemi ovládané diktátorským režimem, vypovídá také o nezlomné vůli člověka po důstojném a smysluplném životě.

 

Řeka v temnotě

Autor: Masadži Išikawa

Vydalo: nakladatelství Kniha Zlín
Překlad: Lubomír Sedlák
Počet stran: 184
Vazba: brožovaná
Vydáno: 2/2020
ISBN: 978-80-7473-964-4

Přečtěte si více o knize Řeka v temnotě, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. A nezapomeňte si také prohlédnout několik ukázkových stran: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

Můj otec vždy trval na tom, že všechno musí být tak, jak chce on. Po skončení druhé světové války se začal věnovat černému trhu; s několika dalšími kumpány si otevřel pouliční stánek a prodával potravinové konzervy vyráběné ve zbrojovce, kde dřív pracoval, a také cukr, mouku, lodní suchary, oblečení a další věci získané nelegálně od příslušníků americké armády. Jednoho dne se kvůli tomu, co nabízel japonským zákazníkům, dostal on a jeho společníci s těmito vojáky do obrovské potyčky, jeho špatná pověst prostě nevznikla náhodou.
Ne že by měl moc na vybranou. Po prohře Japonska ve druhé světové válce zůstalo v zemi 2,4 milionu bezprizorních Korejců, kteří nepatřili ani k vítězům, ani k poraženým. Úřady jim daly svobodu, ale oni neměli kam jít, ocitli se prostě na ulici. Tito ožebračení zoufalí lidé nevěděli, jak se uživit, takže přepadávali nákladní auta s potravinami určenými pro příslušníky japonských ozbrojených sil a to, co ukořistili, pak prodávali na černém trhu. Ani těm, kteří by se dřív nikdy neuchýlili k násilí, tak nezbývalo než se stát bandity. (str.13)

 

Vyhrajte knihu Řeka v temnotě

Masadži Išikawa celý život trpěl pocitem, že nikam nepatří a nemá žádnou vlast – do třinácti let vyrůstal v Japonsku, poté byla jeho rodina repatriována do KLDR, odkud později utekl zpět do Japonska. Jak krutý je život v totalitní Severní Koreji a s čím se musel potýkat po návratu do Japonska? To si můžete přečíst v jeho autobiografii.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Řeka v temnotě vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Řeka v temnotě
probíhá od 5. do 11. dubna 2020.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Řeka v temnotě

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŘeka v temnotě
Útěk jednoho muže ze Severní Koreje

Išikawa, Masadži

Kniha Zlín, 2020

Napsat komentář