Může být tma inspirující?

9788026215660
Občas je potřeba si odpočinout od neustálého stresu a spěchu. Norská novinářka Sigri Sandbergová to vzala doslova a na pět dní se odebrala vstříc polární noci v norských horách. O svém dobrodružství napsala velice inspirující knihu, ve které se mimo jiné dozvíte, proč může být tma prospěšná.

Proč v nás samota v polární noci na horách vzbuzuje strach? Jak nás ohrožuje světelný smog? Jak inspiruje tma umělce? Norská novinářka Sigri Sandbergová se vypravila na pětidenní pobyt v polární noci na norských horách. Ve své knize píše o tom, proč je pobývání v temnotě prospěšné, proč bychom si měli tmy vážit a prožívat ji, přestože se jí instinktivně obáváme.

Tma je zajímavý, neotřelý text na pomezí beletrie a literatury faktu, která využívá i úryvky z deníků a dopisů Christiane Ritterové, rodačky z Karlových Varů (1897–2000), která před druhou světovou válkou strávila s manželem, lovcem arktické zvěře, rok na Špicberkách.

Ukázka z knihy

Ve všem se najde trhlina

Vyhlédnu z okna. Za chvíli si půjdu lehnout, ale vlastně nevím: sice chci spát, protože přijde středa a trochu denního světla, ale už předem se děsím toho, až zavřu oči. Dívám se na hvězdy a jiné nebeské úkazy, ale nevidím vůbec nic, i když okna máme velká. Anebo vlastně – neschovává se náhodou za tím kamenem deset metrů odtud nějaký stín? Není tam někdo?

Znovu se musím soustředit, aby nade mnou nezískala vládu fantazie. Vím, že mnohé z toho, co mi víří v hlavě, jsou myšlenky, pocity – a že já, Sigri, jsem víc než to, mám přece rozum, jenž se nad to může povznést, pozorovat to, zvládnout to, být silnější. Opravdu můžu, dokážu to? I když je tma?

Snažím se myslet na to, že tma je hebká, nebo že je světlá, a vzpomenu si, že astrofyzika mě přece poučila, že tma neexistuje, a sama jsem přece napsala, že tma je definována jako vnímaná nepřítomnost světla. Neexistuje místo ve vesmíru, kam by nevniklo světlo.

Tma

Autorka: Sigri Sandbergová
Přeložila: Jarka Vrbová

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 118×175 mm
ISBN: 978-80-262-1566-0
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Tma vydalo nakladatelství Portál. Podívejte se také na ukázku z knížky.

 

O autorce

5e395d2555106_sigri-sandbergSigri Sandbergová (narozena 23. srpna 1975) je norská novinářka a spisovatelka literatury faktu, která píše zejména o polárních oblastech, venkovním životě a klimatu. Vystudovala žurnalistiku na univerzitě v Oslo. Žije na Špicberkách a píše pro outdoorové a cestovatelské časopisy. Je také autorkou několika knih o horolezkyni a dobrodružce Cecilii Skog a mimo jiné i knihy Polarheltinner – Polární hrdinky – o drsných ženách, které žily v polárních oblastech posledních 100 let.

Zdroj informací a fotografie: Portál


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTma
O hvězdách, strachu a pěti nocích na hoře

Sandberg, Sigri

Portál, 2020

Napsat komentář