Hity Velkého knižního čtvrtku – jaro 2020 I.

Velky knizni ctvrtek
Knižní průmysl se bude muset vypořádat s následky karantény, přesto by neměla uniknout pozornosti oblíbená akce Velký knižní čtvrtek, kdy vyšlo patnáct hitů jarní sezóny napříč žánry. Díky našemu článku se můžete seznámit se sedmi z nich.

logo knizni ctvrtekVelký knižní čtvrtek je úspěšným projektem, který každoročně uvádí nové svěží tipy pro nadcházející čtenářskou sezónu. Jedná se o společnou akci tuzemských nakladatelství a knižní distribuce Kosmas. Organizátoři se inspirovali ve Velké Británii, kde se akce podobného typu s velmi dlouhou tradicí pod názvem „super Thursday“ těší značné oblibě.

————————————————

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

host

Deset povídek od držitelky Nobelovy ceny za literaturu nespojuje na první pohled nic. Každá z nich se odehrává v jiném prostředí, odlišném čase a jsou v nich zkombinovány i různé žánry. Společně se ale snaží čtenáře překvapit a poukázat na nesrozumitelnost světa.

Svět je čím dál bizarnější. Překvapivé a nepředvídatelné povídky od držitelky Nobelovy ceny za literaturu.
Odkud se bere pocit podivnosti? Je podivnost vlastností světa, nebo se skrývá spíše v nás samých? Slovo „bizarní“ pochází z francouzského bizarre, které znamená „divný“, „zvláštní“, ale také „překvapivý“.
A právě taková – udivující a mimo všechny kategorie – je nejnovější kniha
Olgy Tokarczukové. Deset povídek, každá se odehrává v jiném prostoru: ve Volyni během vpádu švédských vojsk, v současném Švýcarsku, ve vzdálené Asii, na imaginárních místech.
Proměnlivý rytmus povídek udržuje čtenáře v napětí, takže si ani na chvíli není jistý, co se stane na další stránce. Autorka jej vyvádí z rovnováhy, vystrkuje z komfortní zóny a ukazuje, že svět je čím dál méně srozumitelný. Prvky grotesky, černého humoru, fantastiky a hororu odhalují, že v realitě nic není takové, jak to na první pohled vypadá.

Ukázka z knihy

Když umřela, vypravil jí důstojný pohřeb. Přišly všechny její přítelkyně, beztvaré starší dámy v baretech, v naftalínem páchnoucích kabátech s nutriovými límci, z nichž jim trčela hlava jako veliký bledý nádor. Jakmile rakev sjela po lanech promočených deštěm, začaly vzlykat do taktu a potom v malých skupinkách pod kopulemi skládacích deštníků s těmi nejnepravděpodobnějšími vzory vyrazily k autobusovým zastávkám. (str. 43)

Můžete si prolistovat celou ukázku.

Ohlasy na knihu

Nobelova cena za literaturu 2018 byla Olze Tokarczukové udělena za vypravěčskou představivost, která s encyklopedickou vášní ukazuje překračování hranic jako formu života.

- Porota Nobelovy ceny za literaturu 

Po výjimečném úspěchu Knih Jakubových bylo očekávání čtenářů i kritiků obrovské. Tokarczuková ale provedla chytrý tah a po téměř čtyřech letech vydala dílo svým rozsahem skromné, které se skládá z deseti zcela odlišných příběhů. Bizarní povídky však mají společný rys v podobě oslavy podivnosti světa, v němž zaznívají ozvěny anglosaské literární tradice neuvěřitelných příběhů, na jejímž počátku stojí Edgar Allan Poe.

- Krytykapolityczna.pl 

Humor, melancholie, proměnlivá atmosféra, touha po splynutí s přírodou – Olga Tokarczuková napsala miniatury, z nichž by se každá mohla stát inspirací pro rozsáhlý román, a některé dokonce pro film.

- Poranny.pl 

Bizarní povídky

Autorka: Olga Tokarczuková
Přeložil:  Petr Vidlák

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-275-0148-9
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Bizarní povídky vydalo nakladatelství Host.

O autorce

Olga Tokarczuková (* 1962) je jednou z nejčtenějších a nejoceňovanějších současných polských spisovatelek. Mezinárodního úspěchu dosáhla svou třetí knihou Pravěk a jiné časy (1996; česky Host 1999, 2007), která byla oceněna prestižní Cenou Nadace Kościelských a cenou Paszport Polityki. Za romány Běguni (2007; česky Host 2008) a Knihy Jakubovy (2014) získala nejsledovanější polskou literární cenu Nike. Je též autorkou knih Okamžik medvěda a Denní dům, noční dům. Podle morálního thrilleru Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých (2009; česky Host 2010) natočila režisérka Agnieszka Hollandová celovečerní film.

Zdroj informací:  nakladatelství Host

————————————————

Známí čeští spisovatelé měli za úkol napsat povídku na téma „z černé kroniky“. Stvořili poutavý svět, který má spojitost s brněnskou čtvrtí známou jako „Bronx“.

Nejlepší autoři z nakladatelství Host a Druhé město napsali text na motivy z „černé kroniky“, a tak vznikla obsáhlá povídková antologie s názvem Krvavý Bronx.
Jejich texty se týkají a dotýkají brněnské čtvrti známé jako Bronx, což není její oficiální název: takhle se sociálně vyloučené lokalitě už dobrých třicet let říká.
Všechny ty zprávy a zprávičky ovšem pocházejí z druhé poloviny 19. století – a jasně ukazují, že velký nepokoj a sociální drama nesla v sobě tahle městská část už v časech, kdy se jí ještě říkalo prostě Cejl.
Vraždy, krádeže, nelegální potraty končící smrtí, otrava lékárenským jedem, jindy jen bizarní záměny či sňatkové podvody, skoro pokaždé životy žité na hraně existence.
Dohromady poutavý svět pojednaný autory, jejichž prostý výčet nepotřebuje další komentář:
Irena Dousková, Kateřina Tučková, Ludvík Němec, Alena Mornštajnová, Bianca Bellová, Martin Reiner, Michal Konečný, Štěpán Kučera, Dora Kaprálová, Michal Sýkora, Petra Dvořáková, Jan Němec, Petr Stančík, Ondřej Hübl, Václav Kahuda či Petra Soukupová.
A v jejich podání minulost světa, který stále čeká na svou šanci.

Ukázka z knihy

Tak mu říkali a většina lidí, co tu žili, ani neznala jeho skutečné jméno. Každý ale věděl, že Řezbář je vládcem Cejlu, hlavou čtvrti, kam se spořádaný Brňan bez silného důvodu nikdy nevydal. Tady se vedl život na hraně. Základem existence tu byla dřina, kolem ní jako malé planety okolo Slunce kroužily různé tváře bídy. A protože ten, kdo nemá co ztratit, rád hrává o všecko, dělila tady na Cejlu smrt od života mnohdy jen tenká stěna z papundeklu, přes kterou bylo všechno slyšet. (str. 87)

Krvavý Bronx

Editor: Martin Reiner

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 152×215 mm
ISBN: 978-80-7227-436-9
Doporučená cena: 379 Kč

 

Knihu Krvavý Bronx vydalo nakladatelství Host ve spolupráci s nakladatelstvím Druhé město.

O autorech

Alena Mornštajnová (* 1963) vystudovala angličtinu a češtinu na Filozofické fakultě Ostravské univerzity. V současné době pracuje jako lektorka anglického jazyka a překladatelka. Žije ve Valašském Meziříčí. Debutovala v roce 2013 románem Slepá mapa, který se dostal do užší nominace na Cenu Česká kniha 2014. Její druhý román Hotýlek vyšel v roce 2015, třetí román Hana pak roku 2017. Přečtěte si také rozhovor s Alenou Mornštajnovou a její povídku Duch babičky Terezky z naší rubriky Čtení ke kávě. Dále napsala román Tiché roky.

Bianca Bellová se narodila v roce 1970 v Praze, kde doposud žije na půl cesty mezi balkánskou a britskou částí své rodiny. Živí se překlady a tlumočením. Vydala knihy Sentimentální román (2009), Mrtvý muž (2011), Celý den se nic nestane (2013) a Jezero (2016), jakož i řadu povídek. Má tři děti a manžela.

Petra Dvořáková (* 1977) je spisovatelka a scenáristka. Napsala několik knih pro dospělé i dětské čtenáře jako např. Julie mezi slovy (naše recenze), Flouk a LílaProměněné snySítě či Každý má svou lajnu (naše recenze) a získala různé literární ceny (Magnesia Litera, Zlatá stuha). Pro Českou televizi připravuje scénáře k pořadům pro děti a mládež, například k Planetě Yó. Pro Český rozhlas napsala rozhlasové cykly pro Hajaju. Florbal miluje, občas ho sama hraje a ve volném čase chodí fandit svým dvěma synům, kteří jsou registrovanými hráči. Napsala román Dědina.

Petra Soukupová vystudovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Od roku 2011 působí jako dramaturgyně seriálu Ulice, scenáristicky se podílela na sitcomu Comeback. Dosud vydala tři úspěšné knihy pro dospělé (K mořiZmizet a Marta v roce vetřelce). Žije a pracuje v Praze. Po narození dcery Marly v roce 2013 napsala svou první knížku určenou dětským čtenářům Bertík a čmuchadlo. Za svůj prozaický debut K moři získala Cenu Jiřího Ortena, byla nominována na Cenu Josefa Škvoreckého a cenu Magnesia Litera. Scénářem k povídce Na krátko (později zařazené do knihy Zmizet) získala třetí místo v soutěži Cena Sazky za nerealizovaný scénář a ukončila jím studium na FAMU. Druhá kniha, triptych povídek Zmizet, byla rovněž nominována na Cenu Josefa Škvoreckého a v roce 2010 získala v rámci cen Magnesia Litera hlavní ocenění – Kniha roku. Od roku 2009 pravidelně přispívá do tematických povídkových antologií nakladatelství Listen. Mezi její další díla patří např. Nejlepší pro všechny. Její knihy vyšly v překladech již ve čtyřech zemích, ve Slovinsku, Polsku, Itálii a Bulharsku, práva jsou prodána také do Chorvatska.  A pokud chcete poznat autorku blíže, můžete si přečíst náš rozhovor s ní.

Kateřina Tučková (* 1980) vystudovala dějiny umění a bohemistiku na FF MU v Brně. Za román Vyhnání Gerty Schnirch (naše recenze) získala cenu Magnesia Litera – Knižní klub Cena čtenářů a byla nominována na Cenu Josefa Škvoreckého, Magnesii Literu za prózu a Cenu Jiřího Ortena. Divadelní adaptaci uvádí od října 2014 brněnské HaDivadlo, všechna představení jsou doposud vyprodaná.
V roce 2012 vydala autorka román Žítkovské bohyně (naše recenze), jenž je fascinujícím příběhem o ženské duši, magii a zasuté části naší historie. Kniha získala tato ocenění: Cenu Josefa Škvoreckého, Český bestseller, Magnesia Litera – Kosmas cena čtenářů a Cenu čtenářů České knihy. Románu Žítkovské bohyně se již prodalo více než 90 000 výtisků a jeho divadelní adaptace uváděná Městským divadlem Zlín se stala hitem sezóny. V březnu 2014 vyšel román na Ukrajině, v říjnu téhož roku v Polsku a aktuálně se překládá do dalších devíti jazyků. V neposlední řadě napsala i knihu Fabrika. Též se můžete podívat na reportáž a videoreportáž z autorského čtení a přečíst si dva rozhovory s autorkou.

Michal Sýkora (nar. 1971) jako prozaik debutoval v roce 2012 detektivním románem Případ pro exorcistu, v němž se poprvé objevila vrchní komisařka Marie Výrová. Později vyšla dvě pokračování s názvy Modré stíny (2013) a Ještě není konec (2016) a Pět mrtvých psů. Sýkorovy romány se staly předlohou úspěšné televizní série, kterou pod souborným názvem Detektivové od Nejsvětější Trojice postupně uvádí Česká televize (scénář Petr Jarchovský a Michal Sýkora, režie Jan Hřebejk a Viktor Tauš). Pouze pro televizní sérii napsal (opět ve spolupráci s Petrem Jarchovským) další případ Marie Výrové Živé terče.

Michal Konečný se narodil 1982, též absolvoval FF MU (historie-dějiny umění) a je studentem doktorského studia dějin umění. Pracuje jako kurátor sbírek moravských hradů a zámků na Národním památkovém ústavu. Věnuje se historii Brna (Brno stalinistické, Brno účtující či Brno okupované).

Zdroj informací: nakladatelství Host

Martin Reiner je český básník, prozaik a organizátor kulturního dění. Dlouhodobě se zajímá o život a dílo českého básníka Ivana Blatného, o němž vydal knihu Básník. Studoval vysokou vojenskou školu, ze které byl po třech semestrech vyloučen. Další vojenské službě se vyhnul díky osmiměsíčním pobytu ve vězení. Organizuje kulturní a společenské akce s mnoha zaměřeními. Jeho básně jsou překládány do několika světových jazyků.

Zdroj informací: VKČ

————————————————

Labyrint je nakladatelství a kulturní revue. Mezi jeho kmenové autory patří např. Petr Sís, Jaroslav Rudiš, Jaromír 99, Lenka Reinerová, Olga Walló, David Böhm a Dr. Racek. Podporuje řadu nezávislých kulturních projektů a spolupořádá mezinárodní komiksový festival KomiksFEST! Kvalitní beletrii, českou i překladovou prózu, knihy o umění, komiksy a knížky pro děti vydává již přes 20 let.

Labyrint-logo web

Kniha pro malé zahradníky přináší řadu nápadů a tipů na pozorování a  prozkoumávání přírody. Zjistíte, jak si vyrobit krmítko pro ptáčky, domeček pro hmyz, a kdy ideálně zasít semínka.

Ať už žiješ ve městě nebo na venkově, tato knížka plná inspirativních nápadů tě naučí pozorovat a prozkoumat přírodu od jara do zimy. Zjistíš, jak pohodlně ubytovat hmyzí rodinku nebo kdy je vhodná doba na zasetí semínek. Pomocí jednoduchého návodu si vyrobíš vlastní zahradu v lahvi i krmítko pro ptáčky. Neboj si zašpinit ruce od hlíny a objevuj přírodu – jak roste, kvete a chutná!

Ukázka z knihy

Ruce v hline

Ruce v hline 1

Ruce v hlíně

Kniha pro malé zahradníky
Autorka: Kirsten Bradley
Přeložila: Tereza Booth

Počet stran: 50
Vazba: vázaná
Formát: 215×265 mm
ISBN: 978-80-86803-61-6
Doporučená cena: 295 Kč

Knihu Ruce v hlíně vydalo nakladatelství Labyrint.

O autorce

Kirsten Bradley žije s rodinou na malé usedlosti v australském státě Victoria, kde si sami pěstují ovoce a zeleninu, kozy a včely. Spolu se svým partnerem Nickem Ritarem založili Milkwood Permaculture, kde strávila posledních deset let nejen farmařením, ale i vzděláváním tisíců studentů v permakulturních dovednostech a psaním knih.

Zdroj informací: VKČ

————————————————

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

argo

Překladatelka Helena už nějaký ten pátek žije v Praze; ze své domoviny v Anglii uprchla kvůli výčitkám svědomí. Jedno dne ale objeví písemnosti, které jí naruší dosavadní život. A jakou s tím má spojitost tajemná postava zahalená do tmavého šatu?

Již po staletí putuje tajemná postava v rozevlátém tmavém šatu po celém světě, vyhledává ty, kdo se provinili činem či pouhou zbabělostí, a láká je do své společnosti. Třetí román Sary Perryové se odehrává v Praze, městě přetékajícím historií i tajemnými stíny, jež jsou pro cizince jak nesrozumitelné, tak děsivé. Anglická překladatelka Helena tu žije už léta poté, co prchla z Anglie, aby unikla trýznivým výčitkám svědomí. Když se však v Klementinu objeví písemnosti odkazující k dávné legendě prostupující dějinami i konkrétními lidskými životy, její pracně vybudovaná křehká existence se začne rozpadat…

Ukázka z knihy

Podívej! V Praze je zima, matku měst a jejích tisíc věží přikrývá noc. Jen se podívej na tmu u nohou, v uličkách a starých zákoutích, jako by to byl jemný černý prach, který tam někdo nametl. Podívej se na kamenné apoštoly na Karlově mostě, na všechny ty modrooké kavky na ramenou svatého Jana Nepomuckého. Podívej! A teď po mostě přichází ona, hlavu skloněnou nad bělavou dlažbou – Helena Franklinová, dvaačtyřicet let, ani vysoká, ani malá, vlasy ani tmavé, ani blond. Na nohou má boty, které jí slouží od listopadu do března, na zápěstí hodinky s kovovým řemínkem od matky. (str. 13)

Ohlasy na knihu

Mistrovské dílo… děsivé a inteligentně vystavěné, funguje jako horor, ale i filosofické zamyšlení nad povahou lidské vůle a lásky.

- Washington Post

Další gotická bomba… strašidelný román, nad kterým vás bude mrazit do morku kostí, i když směřuje k východisku, které je hřejivé a lidské…

- New York Times

Melmoth

Autorka: Sarah Perryová
Přeložil: Rani Tolimat

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 145×216 mm
ISBN: 978-80-257-3127-7
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Melmoth vydalo nakladatelství Argo. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorce

Sarah Perryová se narodila v roce 1979 v Anglii, v hrabství Essex. V dětství prošla přísnou výchovou v baptistické rodině. Tvrdí, že její literární styl nejvíce ovlivnila četba Bible (překlad King James Bible) a klasických historických románů, novel a poezie. Vystudovala angličtinu a tvůrčí psaní na Royal Holloway University. Její první, mezinárodně uznávaný román Po mně potopa (After Me Comes the Flood, 2014) vyšel u nás až v roce 2018, mezitím však získal mnoho nominací na literární ceny. Úspěch debutu byl následován bestsellerem Nestvůra z Essexu (The Essex Serpent, 2016), který se stal knihou roku v síti knihkupectví Waterstones. Rovněž získal nominaci na cenu Costa Award, Baileys Women’s Prize, International Dylan Thomas Prize a další. Tato kniha vyšla již v 11 jazycích a BBC jej vysílalo jako mluvené slovo na pokračování. V současnosti žije v Norwich a napsala knihu Po mně potopa (naše recenze).

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Spojené státy americké mají bohatou historii plnou významných osobností a silných příběhů. Právě na ně se zaměřil Martin Řezníček a předkládá čtenáři zajímavé okamžiky amerických dějin.

Mnozí si myslí, že Ameriku znají, málokdo ale tuší, že ji za svůj život plně nepozná ani leckterý Američan. Experiment trvající už dvě a půl století zbytek světa fascinuje. Martin Řezníček se takřka každý večer po dobu pěti let pokoušel divákům přiblížit změny, jimiž země prochází a které jsou možná nejhlubší za několik posledních dekád. Na Manhattanu radil Henrymu Kissingerovi s výběrem kravaty před rozhovorem o Václavu Havlovi. V Texasu strávil během hurikánu týden v bahně a dešti s lidmi, kteří přišli o vše kromě naděje, že bude líp. Z kuloárů Kongresu informoval o testech pevnosti americké demokracie, ze Silicon Valley o bezprecedentní technologické dominanci. Z Baltimoru během rasových nepokojů referoval o tom, jak se společnost založená na pravidlech a zákonech dokáže během jednoho odpoledne přetavit v totální anarchii s násilnostmi a rabováním. Kniha přibližuje barvité příběhy, které dohromady tvoří americkou výjimečnost. Místy vyvrací, jinde potvrzuje stereotypy, jež o USA máme – prostřednictvím lidí s českými kořeny, ale i těch, kteří o Česku nikdy neslyšeli. Vše v době klíčových tektonických posunů symbolizovaných prezidenty Obamou a Trumpem.

Ukázka z knihy

Na jaře 1989, když mi bylo dvanáct let a začal jsem se učit anglicky, pojal jsem úmysl dopisovat si s někým z Anglie, nejen se Světlanou z Uralu, což byla má tehdejší, školou vynucená známost. V komunismu se tip na někoho takového hledal obtížně. Rozhodl jsem se tedy obstarat si kontakt sám. Lámanou angličtinou a pomocí slovníků jsem dal dohromady text a vložil ho do obálky s adresou: SOMEBODY (někdo), SOME STREET (nějaká ulice), LONDON, GREAT BRITAIN, opatřil ho několika známkami patrně s Gustávem Husákem a poslal do světa. (str. 13)

Neváhejte si přečíst zbytek ukázky.

Ohlasy na knihu

Elegantní, vždy precizně připravený a s buldočím tahem na novinářskou branku schovaným za milým úsměvem, těžká televizní váha Martin Řezníček se vrhá do světa literatury. Jeho americké brýle si budete chtít nasadit.

- Jakub Szántó

Rozpojené státy

Amerika nejen televizní kamerou
Autor: Martin Řezníček

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3103-1
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Rozpojené státy vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Martin Řezníček, moderátor hlavních zpravodajských relací České televize Události a Události, komentáře, bývalý zpravodaj ve Washingtonu (2012–2017), autor stovek televizních reportáží a rozhovorů. Za svou dvacetiletou kariéru referoval z desítek zemí Evropy, Afriky i Asie. Jako redaktor a moderátor pracoval v české redakci BBC World Service v Praze a Londýně. Po 11. září 2001 přinášel pro BBC zpravodajství z pákistánsko-afghánské hranice. Vystudoval masovou komunikaci se zaměřením na mezinárodní studia na FSV UK.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Hlavní antihrdina románu je komentátor Jan Souček. Ten poté, co si přečte výsměšný komentář u svého článku, udělá zoufalé rozhodnutí, které povede k velkým věcem.

Česko, leden 2018. Miloš Zeman byl právě podruhé zvolen prezidentem, venku mrzne, občanstvo si vylévá srdce na sociální sítě a v redakci nejmenovaného deníku nedobrovolně končí vyhořelý komentátor Jan „Johan“ Souček. Antihrdinou třetího románu Ondřeje Štindla lomcují bezmoc, vztek a strach – a když si pod svým článkem na webu přečte výsměšný komentář, udělá jedno nesmyslné, zoufalé rozhodnutí. Začíná temně groteskní příběh, v němž o sebe křísnou dva muži z opačných táborů společenského spektra a pak se začnou dít věci.
Štindlův román se odvíjí na pomezí satiry, hororu, psychodramatu i road movie. Je možné v něm vidět surovou a stísňující karikaturu rozdělené společnosti. A také obraz existenciální krize, strachu z nicoty a touhy uniknout. Johanovu cestu určují narcismus a zahořklost, znechucení okolím i sebou samým. V jeho světě existuje jistota trapnosti a jen vzdálená možnost katarze. Štindl příběh svého antihrdiny zachycuje s neutuchající intenzitou a hodně zblízka; v Johanových výlevech nechává zaznívat deformované echo základních životních otázek, které ovšem ani v pokřivené podobě neztrácejí vážnost a význam. A z nich probleskuje i smutek člověka schopného jen „hýčkat si tu díru v srdci, to svoje studený místo,“ a mučeného tušením, že to asi nestačí.

Ukázka z knihy

Někde v té tmě před ním byly dveře, stačilo natáhnout ruku. Johan k tomu neviděl důvod, dál nehnutě seděl, jak zalitý v černočerném rosolu. Jak král na porcelánovým trůně, zašitej v kabince hluboko v útrobách sídla vydavatelství. Tichej a zapomenutej. Jenom ten barák ho ještě bral na vědomí. Dal mu najevo, že překročil lhůtu postačující k přiměřenýmu vysrání se. Rozkázal časovýmu spínači: zhasni. Protože Johan už tam nemá co dělat. Vysedávat si na míse jen tak, vyprazdňovat si hlavu místo střev. To nebudeme podporovat. Nebudeme to tolerovat. Takže cvak. Tma. Seber se a vypadni. (str. 9)

Až se ti zatočí hlava

Autor: Ondřej Štindl

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 138×210 mm
ISBN: 978-80-257-3132-1
Doporučená cena: 269 Kč

 

 

Knihu Až se ti zatočí hlava vydalo nakladatelství Argo. Můžete si přečíst další ukázku.

O autorovi

Ondřej Štindl (*1966) je filmový a hudební kritik, literát, scenárista a DJ. Studoval na Pedagogické fakultě UK, po listopadu 1989 patřil k zakladatelům Radia 1, kde dodnes pravidelně vysílá. Coby kritik debutoval v Kritické Příloze Revolver Revue; působil v Lidových novinách, české sekci BBC či časopise Týden; nyní je komentátorem serveru Echo24 a Týdeníku Echo. Za své scénáře získal dvakrát cenu Český lev (v roce 2010 za film Pouta a v roce 2017 za seriál Svět pod hlavou). V roce 2020 byl za svou novinářskou práci vyznamenán Cenou Ferdinanda Peroutky. Je autorem románů Mondschein (2012) a K hranici (2016).

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Prvky thrilleru, historické ságy a hororu zkombinoval Jozef Karika ve svém novém románu. Odehrává se v letech 1928 až 1945 střídavě v Československu, Německu, Spojených státech a Pobaltí.

Československo roku 1928. Dva kamarádi, maturanti z Ružomberku, Žid Viktor a Němec Karel, neúmyslně zastřelí syna místního podnikatele. Viktor utíká k příbuzným do New Yorku a stává se členem mafiánské organizace Murder, Inc. Karel studuje medicínu v Mnichově a pod vedením Reinharda Heydricha se mění v oddaného stoupence nacistické ideologie. Ocitají se tak na opačných stranách rodícího se válečného běsnění…
Na smrt je rozsahem a dějovým obloukem největší slovenský porevoluční román, čtenáři i kritikou vřele přijatý, propojující svět americké mafie s hrůzami nacismu. Detailně a čtivě přibližuje jak válku mafiánských rodin v Americe, tak vzestup nacismu v Německu, Noc dlouhých nožů, Křišťálovou noc, nacistické programy eutanazie, vyhlazovací operace na východní frontě, holocaust a fungování nacistických koncentračních táborů, především pak Osvětimi. Na smrt, odehrávající se v letech 1928–1945 v Československu, Německu, Spojených státech, Polsku, na Ukrajině a v Pobaltí, a vrcholící v době Slovenského národního povstání je působivou a děsivou připomínkou toho, jak málo stačí k tomu, aby z nás spadla civilizační slupka a stali jsme se krutými, bezcitnými monstry.
Román Na smrt je unikátní žánrový mix historické ságy, thrilleru a hororu.

Ukázka z knihy

Sturmbannführer SS stojí na zasněženém palouku. Vysoký muž vypadá v tiché bělobě sněhu jako vykřičník. Kostnatá postava v černé uniformě do zimního lesa nezapadá. Kazí okolní harmonii, přináší něco rušivého. Klid narušuje i hemžení esesmanů Sonderkommanda 7a a kvílení zajatců, kteří stále doufají, že je zachrání zásah prozřetelnosti nebo aspoň světské spravedlnosti. Nářek, zoufalé výkřiky, kletby i prosby se odrážejí od ledových krystalků obalujících kmeny borovic a smrků. (str. 11)

Přečtěte si zbytek ukázky.

Na smrt

Autor: Jozef Karika
Přeložil: Jiří Popiolek

Počet stran: 692
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-2573-126-0
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Na smrt vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Slovenský spisovatel Jozef Karika (*1978) pracoval jako redaktor v televizi. Zaměřoval se především na politické a investigativní reportáže. Je držitelem Ceny Béla za nejlepší hororovou povídku a několika dalších novinářských i literárních ocenění. Debutoval knihou Zóny tieňa (2005), posléze vydal publikace Mágia peňazí (2007), KPMPZ (2007) a Brány meonu (2009). V USA vydal soubor esejí pod názvem Liber 767 (2009). V roce 2010 mu vyšla kniha pod názvem V tieni mafie (česky Ve stínu mafie, Knižní klub 2011), která se stala bestsellerem nejen na Slovensku, ale i v České republice. Také její volná pokračování V tieni mafie II – Čas dravcov (2011) a Nepriateľ štátu (2011) se zařadila mezi nejprodávanější knihy na Slovensku. Za romány Ve stínu mafie a Čas dravcov získal ocenění Zlatá kniha, které se uděluje za víc než patnáct tisíc prodaných výtisků. V letech 2012 a 2013 mu vyšel dvoudílný román Na smrť o přátelství a lásce, které se změnily na smrtelnou nenávist. V příběhu se mu podařilo spojit tři zdánlivě protichůdné světy – prostředí židovské mafie v New Yorku, nacistické Německo a první slovenský stát. V roce 2014 vydal svůj první mysteriózní thriller Strach a v roce 2015 pak thriller Tma. Následoval román Trhlina (naše recenze), který vyšel při příležitosti Velkého knižního čtvrtku a dočkal se i audioknižní a filmové podoby. Některé Karikovy texty vyšly v amerických antologiích The Best of Konton a Manifesting Prosperity. Autorovy povídky, novely, videa, novinky a další zajímavosti naleznete na stránce www.karika.sk.

Zdroj: kosmas.cz

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBizarní povídky

Tokarczuková, Olga

Host, 2020

zobrazit info o knizeKrvavý Bronx

Reiner, Martin (ed)

Host, 2020

zobrazit info o knizeRuce v hlíně
Kniha pro malé zahradníky

Bradley, Kirsten

Labyrint, 2020

zobrazit info o knizeMelmoth

Perryová, Sarah

Argo, 2020

zobrazit info o knizeRozpojené státy
Amerika nejen televizní kamerou

Řezníček, Martin

Argo, 2020

zobrazit info o knizeAž se ti zatočí hlava

Štindl, Ondřej

Argo, 2020

zobrazit info o knizeNa smrt

Karika, Jozef

Argo, 2020

Napsat komentář