Tipy pro fanoušky sci-fi

Tipy_Endymion_Bakly_Udalost
Dnes jsme si pro vás připravili tři zajímavé zástupce žánru science fiction. Jedná se o román Endymion navazující na populární Hyperion a Pád Hyperionu, sbírku povídek Bakly – Armáda a o poutavý román Událost.

Nakladatelství Argo nově vydalo třetí knihu z tzv. hyperionského cyklu, jedné z nejuznávanějších sci-fi sérií, jejímž autorem je Dan Simmons. V Endymionu se někdejší pastevec a vrah Raul stává osobním strážcem nové spasitelky.

Endymion

Autor: Dan Simmons
Přeložil: Petr Kotrle

Počet stran: 538
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-3074-4
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Endymion vydalo nakladatelství Argo.

Hyperion a Pád Hyperionu společně tvoří jeden z nejslavnějších a nejpopulárnějších příběhů v dějinách žánru science fiction. Není tedy divu, že se k němu Dan Simmons po takřka deseti letech vrátil ve vytouženém pokračování… Dvě stě sedmdesát let po zhroucení Světové sítě putuje Raoul Endymion v roli osobního strážce spolu s novodobou spasitelkou Aeneou a za pomoci androida jménem A. Bettik po řece Thetys. V patách jim je vlivný vojenský kněz Otec kapitán Frederik de Soya se svými jednotkami. Ve hře je opět osud celého lidstvem obydleného vesmíru a tam, kde je budoucnost na vážkách, nesmí chybět ani tajemný Štír, vražedný stroj se zcela neznámými záměry. Román Endymion v novém překladu Petra Kotrleho je úvodem dalšího velkolepého příběhu, jenž si svou propracovaností nezadá s autorovým nejslavnějším dílem.

 

Ukázka z knihy

Tento text čtete ze špatného důvodu.
Jestli jej čtete proto, abyste zjistili, jaké to je milovat mesiáše – našeho mesiáše –, neměli byste číst dál, protože v tom případě jste o málo víc než voyeuři.
Jestli jej čtete proto, že jste fanoušci Zpěvů napsaných starým básníkem a užíráte se zvědavostí, jak žili hyperionští poutníci dál, čeká vás zklamání. U většiny nevím, co se s nimi stalo. Žili a zemřeli bezmála o tři století dřív, než jsem se narodil.
Jestli jej čtete proto, že chcete lépe pochopit poselství Té, která učí, budete zklamáni také. Přiznávám, že mě zajímala víc jako žena než jako učitelka mesiáše. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Dan Simmons

Dan Simmons je nositelem ceny Hugo a dalších literárních prestižních ocenění. Simmons je americký spisovatel, píšící převážně sci-fi a fantasy příběhy. V poslední době však začal psát také příběhy s nádechem hororu a thrilleru. Dan Simmons je autor, kterému nedělá problém přechod mezi různými literárními žánry, a tím si získal nejednoho čtenáře. Vystudoval pedagogiku na Washingtonově univerzitě a osmnáct let pracoval jako učitel na základních školách. Dnes se plně věnuje psaní knih. Je autorem knížek Hyperion, Pád Hyperionu, Zimní přízrak ad.

Informace byly čerpány ze stránek megaknihy.cz.

————————————————

Máte v oblibě fantasy příběhy o drsných hrdinech, kteří jsou nuceni čelit ohromné přesile? Právě tento motiv spojuje povídky ve sbírce Bakly – Armáda od Miroslava Žambocha.

Bakly – Armáda

Autor: Miroslav Žamboch

Počet stran: 282
Vazba: brožovaná
Formát: 141×200 mm
ISBN: 978-80-7553-762-1
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Bakly – Armáda vydalo nakladatelství Triton.

Bakly na minulost nezapomněl, smířil se s ní. Žije stranou od lidí, stará se o jediného člověka na světě, na kterém mu ještě záleží, o svou dceru Zuzanu. Někdo udělá chybu a ohrozí její život. Byla to jeho poslední chyba, nezastavitelné monstrum je zpět. Čím víc nepřátel zabije, tím má Zuzana větší šanci na přežití. A zabíjení – v tom je nejlepší. Souborné vydání povídek:

  • Návrat zabijáka
  • Anděl bez slitování
  • Krátká zastávka na dlouhé cestě – první knižní vydání
  • Holýma rukama
  • Inkognito – dosud nepublikováno

 

Ukázka z knihy

„Tolik peněz za obyčejný meč? Vy jste se zbláznil!“
Baronův muž vypadal rozčileně, na bledé tváři mu naskakovaly jedna za druhou rudé skvrny a břicho podvázané širokým opaskem se otřásalo v rytmu slov. Snad správce, co bral svou práci až příliš vážně.
Sám baron se rozvaloval v křesle, příliš starý a unavený na to, aby měl vůbec chuť do jednání zasahovat.
„Objednávka zněla na meč pro chlapa vysokého metr sedmdesát pět, slabého v ramenou, ale se šikovnýma nohama. To je ta věc, co držíte v ruce.“
„Jak se opovažujete takhle mluvit o mladém pánovi!“ Teď už správci přeskakoval i hlas. „Za to bych vás mohl nechat na místě popravit! A už vůbec nemluvím o tom, že jste zpronevěřil částku tří set zlatých; vždyť ta zbraň není vůbec zdobená!“ (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Miroslav Žamboch

Nadějný autor a sběratel Miroslav Žamboch v roce 1990 vystudoval gymnázium v Bílovci. Podle uvedených informací v roce 2000 byl studentem ČVUT FJFI. Mezi jeho zájmy patří judo, kulturistika, vojenská technika, chladné zbraně. K SF ho prý přivedla technika a její perspektivy. V roce 1990 vstoupil do fandomu, začal si vymýšlet vlastní světy a v roce 1992 se zúčastnil Parconu. K jeho oblíbeným autorům patří F. Herbert se svou Dunou, J. R. R. Tolkien – Pán prstenů, časopis poutník a J. Jiran – Živé meče Ooragu. Bydlí v Kopřivnici. Žamboch je autorem knih Bakly: Hledání smrti, Bakly: V objetí smrtiZakuti v oceliMegapolis či Predátoři (viz naše recenze).

Informace byly čerpány ze stránek legie.info.

————————————————

Událost je druhým románem známého cyklu Jaroslava Bočka, v němž je skupina lidí oddělena od okolního světa neviditelnou bariérou a zbavena vzpomínek.

Událost

Autor: Jaroslav Boček

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 132×208 mm
ISBN: 978-80-7617-681-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Událost vydalo nakladatelství Pragma.

Poklidný život u Andělské hory naruší zjištění, že rekreační chata Jitřenka je znenadání oddělena od okolního světa neviditelnou bariérou. Když tento podivuhodný stav pomine, ukazuje se, že skupině lidí, kteří tam právě pobývali, cosi vymazalo vzpomínky na poslední dny. Z pozdějších výpovědí se zdá, jako by jejich vědomí testovala nějaká cizí inteligence. Dramatická cesta do jejich podvědomí odkrývá nejtajnější myšlenky, touhy i citová pouta a před čtenářem vyvstává barvitá mozaika lidských osudů.

 

Ukázka z knihy

Později, když se jí na to vyptávali, vybavila si pošťačka Anna Fejfarová všechno naprosto přesně. Den byl chladný, s ohledem na to, že do začátku září chyběl skoro týden. Nebe bylo potažené řídkými mraky, které jen tu a tam propustily pablesky slunečních paprsků. Přijela k Jitřence ve tři čtvrtě na dvanáct a na terase právě zasedali k obědu. Měli prostřeno u jednoho stolu, seděl tam architekt Lisický i ředitel Káňa, i obě ženy, které neznala jménem. Blondýna měla na sobě jasně modrou šatovou sukni s úzkými ramínky, která odhalovala její až příliš dokonalé opálení. Ta druhá byla ve světlých šatech s kytičkovaným vzorkem.

 

Jaroslav Boček

Jaroslav Boček (1932–2003) studoval na Akademii múzických umění v Praze a následně se věnoval filmu. Přednášel na Univerzitě Karlově, napsal odborné knihy o něm a točil dokumentární a animované filmy. Kromě toho psal i historické romány. Mezi jeho knihy patří Mládeneček na trůně, Klok a Kloček, Událost či Polka pro delikátní ženu či Případ doktora Karpety nebo Podivuhodný příběh Viktora Bambase aneb škola optimismu.

Informace byly čerpány ze stránek vltava.rozhlas.cz.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Máte rádi sci-fi? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEndymion

Simmons, Dan

Argo, 2020

zobrazit info o knizeBakly – Armáda

Žamboch, Miroslav

Triton, 2020

zobrazit info o knizeUdálost

Boček, Jaroslav

Pragma, 2019

Napsat komentář