Romány do karantény

Romany-nejen-pro-zeny
Odpočiňte si a vytěsněte chmurné myšlenky pomocí rozmanitých knižních příběhů, které vám při vstupu do nového týdne nabízíme. Podnikněte výpravy do divočiny, odhalte tajemství, pletichy, intriky a úskalí života a smrti, nebo si vychutnejte poválečný milostný příběh s reálným námětem.

Phoebe Millerová je ženou v domácnosti, což není zrovna naplňující. Ráda proto využije příležitost k seznámení se s novou rodinou v sousedství, zejména pohledným budoucím vysokoškolákem Jakem. Díky svému počínání však zanedlouho musí čelit neznámému vyděrači.

Ta druhá paní Millerová

Co je peklo? Sousedi! Napínavý, ryze ženský thriller z amerického předměstí. Phoebe Millerová, kdysi lvice chicagských salonů, se dobře vdala, je teď ženuškou v domácnosti a nudí se tak, že jí z toho začíná přeskakovat. Téměř nevychází, pocucává bílé víno a cpe se zmrzlinou. Jednoho dne si všimne orezavělého modrého auta před domem a jindy je tam vůz znova. Co když ji někdo sleduje? Ještě se přes ulici nastěhovali noví sousedé, Ron a Vicki Napierovi a jejich pohledný syn Jake, který se chystá na vysokou. Až moc pohledný! Phoebe se s novými sousedy spřátelí… taky až moc, hlavně s Jakem. Netrvá dlouho, než se ozve anonymní vyděrač…

Autorka: Allison Dicksonová
Přeložil: Martin Urban

Počet stran: 319
Vazba: vázaná
Formát: 149×210 mm
ISBN: 978-80-257-3068-3
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Ta druhá paní Millerová vydalo nakladatelství Argo.

Phoebe si není úplně jistá, kdy se to auto začalo na ulici objevovat, ale jakmile si ho všimla opakovaně, začala si jeho výskyt zaznamenávat jako členka nějaké sousedské domobrany, ačkoli jí podobné spolky šly na nervy. V poznámkovém bloku má udělané tři sloupečky: dobu příjezdu, místo parkování, dobu odjezdu. Auto se zpočátku v ulici vyskytovalo spíše sporadicky, možná dvakrát třikrát týdně a vždy maximálně na hodinu. Ale minulý týden tam už stálo téměř denně a pokaždé minimálně tři hodiny, někdy až pět, přitom ve všední den si nikdo tak dlouhou pauzu mezi prací nedělá. Zároveň si Phoebe nevšimla, že by někdo z auta kdy vystoupil a protáhl si nohy. Ráda by se přeptala sousedů, co si o vetřelci myslí, ale za celé ty roky, co v domě žije, se nepokusila ani s některými z nich sblížit. (str. 9–10)

Allison Dicksonová napsala několik románů a řadu povídek, Ta druhá paní Millerová (2019) je její první thriller. Žije v Ohiu.

Informace byly převzaty ze stránek nakladatelství Argo.

————————————————

Světoznámá kniha švédského lékaře v novém kabátku řeší to, co máme všichni společné. Vedle života představuje smrt dosud poměrně kontroverzní téma – a kdo jiný by jej měl umět pojmout lépe než právě člověk, který navzdory podpoře eutanazie a trestů smrti zachraňuje životy?

Kniha o životě a smrti

Švédský rodák, módní lékař v Paříži a v Římě, člověk s neuvěřitelně silnou láskou ke slabým a bezmocným, zachránce životů lidí a zvířat, sběratel antických pokladů, muž, jenž si postavil dům snů. A jenž prohlásil:
Co toužíte zachovat, o to přijdete – čeho se vzdáte, to s vámi zůstane navždy.
Axel Munthe.
Jeho kniha, jedna z nejčtenějších ve světové literatuře a přeložená do více než padesáti jazyků, často úmyslně vzdoruje realitě plynoucího času: události deseti let jsou přeneseny do jediného střídání ročních období, zatímco týden se může jevit jako rok. Jsou tu podivně nejisté obrazy, jejichž odpojení od času a příčinnosti způsobuje závrať. Proud vyprávění nás nese teď tím, za chvíli jiným směrem. Snad tohle jsou důvody, že obliba téhle knížky je tak trvalá…

Pravda o porozumění, soucitu a lásce
Autor: Axel Munthe
Přeložila: Věra Klásková

Počet stran: 472
Vazba: brožovaná
Formát: 145×225 mm
ISBN: 978-80-7335-627-9
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Kniha o životě a smrti vydalo nakladatelství Leda.

„Žádám, aby ses zřekl ctižádosti proslavit se ve svém povolání. Abys obětoval svou budoucnost.“
„A čím se potom stanu?“
„Tím, kdo zahodil svoje možnosti. Ztracenou existencí.“ … „A než zemřeš, budeš muset zaplatit ještě jednou – a cena to bude vysoká. Do té doby ale budeš odsud po mnoho let pozorovat, jak slunce zapadá po bezmračných dnech štěstí a jak měsíc září nad hvězdnými nocemi snů.“
„Zemřu tady?“
„Nehledej na tuto otázku odpověď. Kdyby člověk znal hodinu své smrti, neunesl by život.“

Švédský rodák Axel Munthe vystudoval medicínu v Paříži, stal se módním lékařem v Paříži a Římě – plynně mluvil pěti jazyky – a setkal se téměř s každým, kdo v jeho době v Evropě něco znamenal.

Více informací o autorovi najdete na stránkách nakladatelství Leda.

————————————————

Ruský Dálný východ nabízí mnoho zajímavých míst, která stojí za vidění. Když se v roce 1907 vydal Vladimir Arseňjev na cestu do tajgy, netušil, co ho čeká. Ve své knize čtenáře seznamuje s nespoutanou krásou místní přírody i zvyklostmi a každodenním životem domorodých obyvatel.

Děrsu Uzala

Slavný dobrodružný cestopis líčí výpravu zkoumající neprobádaná zákoutí ruského Dálného východu, na niž se v roce 1907 vydal cestovatel a spisovatel Vladimir Arseňjev. Kniha je věnována především domorodému průvodci expedice, goldskému lovci a stopaři Děrsuovi z rodu Uzala, který učil členy výpravy životu v tajze a mnohokrát je ochránil před nebezpečím.
Autor seznamuje čtenáře s divokou přírodou Ussurijského kraje i s tamními národy a jejich každodenním životem, zvyklostmi a náboženskými představami. Barvitě a poutavě vypráví o životě v tajze, kde každý chybný krok může znamenat smrt, kde lovci nezabíjejí zvířata pro zábavu, ale čistě kvůli obživě, a kde si lidé navzájem pomáhají přežít, aniž by za to chtěli cokoli na oplátku.
Kniha se dočkala řady vydání a dosud byla přeložena do více než třiceti jazyků. Inspiroval se jí také věhlasný japonský režisér Akira Kurosawa. Ten podle ní natočil stejnojmenný film, jenž v roce 1975 získal Oscara.

Autor: Vladimir Klavdijevič Arseňjev 
Přeložil: Konstantin Šindelář

Počet stran: 400
Vazba: brožovaná
Formát: 160×240 mm
ISBN: 978-80-7553-778-2
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Děrsu Uzala vydalo nakladatelství Triton.

Děsivá šelma neucítila zápach jelení krve a  začala šplhat po svahu. Do potoka se zpod jejích tlap sypaly kameny a písek. Vylezla až nahoru a  v  tom okamžiku konečně zachytila lidský pach. Tygrovi se na zádech zježila srst. Silně zařval a začal švihat ocasem ze strany na stranu. Tehdy Děrsu hlasitě zakřičel a rozběhl se roklí pryč. Tygr se vrhl k jelenovi a jal se ho očichávat. Právě to Děrsua zachránilo. Dostal se pryč z rokliny a pak ještě dlouho prchal jako srna pronásledovaná smečkou vlků.
Tehdy si uvědomil, že jelen, jehož zabil, nepatřil jemu, ale tygrovi. To proto ho nedokázal zabít, i když po něm střílel hned šestkrát. Děrsu se podivil, jak je možné, že mu to nedošlo hned. Od  té doby již do  roklí u  pramenů Erldagou nikdy nechodil. Toto místo pro něho bylo již navždy zapovězené. Dostalo se mu varování… (str. 187)

Pokračujte ve čtení.

————————————————

Krátce po konci druhé světové války zažijí milostné vzplanutí válečný fotograf Robert Capa a hvězda Casablanky Ingrid Bergmanová, v té době vdaná za Pettera Lindströma. Má tento vztah šanci na úspěch, když Roberta postupně užírají zevnitř válečné vzpomínky a když Ingrid by měla plnit roli spořádané manželky?

Miloval jsem Ingrid Bergmanovou

Je březen 1945. Válečný fotograf Robert Capa, proslavený svými fotografiemi ze španělské občanské války i z vylodění Spojenců v Normandii, seskakuje padákem na německé území, aby zdokumentoval postup vítězící americké armády. Střih. V Graumanově Čínském divadle v Los Angeles se udělují ceny Akademie filmového umění a věd. Cenu za nejlepší ženský herecký výkon přebírá půvabná herečka Ingrid Bergmanová, manželka zubaře Pettera Lindströma a matka malé dcery. Střih. O tři měsíce později. Paříž. Setkají se v lobby hotelu Ritz a v momentu, kdy okouzlený Capa nechá pode dveřmi hereččina pokoje pozvání na večeři, začíná milostná aféra jako žádná jiná. Nezávazný flirt přerůstá ve vášnivý vztah, sužovaný komplikovanými charaktery a emocionální zátěží obou protagonistů. Bohémský Capa nejradši tráví rána čtením ve vaně a odpoledne sázením na dostizích. Jeho bezstarostnost je ale jen fasáda. Uvnitř ho svírají vzpomínky na válku, sebevraždu otce a tragická smrt bývalé milenky, ze které viní sám sebe. V náručí Ingrid hledá spásu, ale předtím musí porazit své démony: závislost na adrenalinu, hazardu a pití – a nutkání zapojit se do další války. Bergmanová manévruje mezi prohýřenými nocemi ve světlech Paříže a manželstvím bez jiskry ve snaze vyhnout se skandálu, který by mohl nenávratně poškodit její kariéru i reputaci. V zoufalém úsilí být s Capou Ingrid přísahá, že manželství ukončí. Do hry ale vstupují okolnosti, které ani jeden z nich nemůže předvídat…

Hvězda Casablanky, válečný fotograf a milostná aféra, která jim navždy změnila život
Autor: Chris Greenhalgh
Přeložila: Věra Kotábová

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 132×208 mm
ISBN: 978-80-7625-057-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Miloval jsem Ingrid Bergmanovou vydalo nakladatelství Metafora.

————————————————

Cestovat se dá všemožnými způsoby. Gary Paulsen si na cestu iditarodskou stezkou, která spojuje opuštěné zlatokopecké město s pobřežím Beringova moře a Aljašského zálivu, vybral psí spřežení. O zážitcích z koncentrované atmosféry severské divočiny vypráví v publikaci Divoká pustina.

Divoká pustina

Mrazivé severské putování se psím spřežením.
Iditarodská stezka spojuje opuštěné zlatokopecké městečko Iditarod ve vnitrozemí s pobřežím Beringova moře a Aljašského zálivu. Název Iditarod v jazyce domorodců znamená „vzdálené místo“ a právě tam míří Gary se svým psím spřežením. Denním propojením s fascinující přírodou pozná sílu, něhu i brutalitu odlehlé divočiny. Na vlastní kůži zažije, jak vypadá hladový vlk i medvěd, a žasne, kolikrát si dokáže sáhnout na dno svých sil.

Mrazivé severské putování se psím spřežením
Autor: Gary Paulsen
Přeložila: Jana Vlčková

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-095-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Divoká pustina vydalo nakladatelství Alpress.

Vlci.
Přelétli přes cestu a hnali se za laní. Nebyli to velcí vlci lesní, ale o něco menší severští vlci, kteří vystačí s podrostem a křovím. Každý váží dvacet, pětadvacet kilo a velikostí se vyrovnají psům z mého spřežení. Myslím, že se jim říká prérijní kojoti.
Až na to, že se chovají jako vlci. Žijí ve smečkách a  dodržují sociální strukturu jako lesní vlci. Stejně i loví.
A momentálně lovili laň.
Bylo jich sedm a ani jeden se nepodíval na stezku, aby si mě všiml. Bezhlavě se hnali za laní. Soustředili se výhradně na ni a její pach. Jako bych tu vůbec nebyl.
Doháněli ji. (str. 3)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Čtyři spolužáci ze střední jsou dnes už dospělí lidé s vlastními životy, rodinami a… jedním temným tajemstvím. Lhát a skrývat se ale nejde do nekonečna, i když tím chceme chránit ty, které máme rádi…

Mezi námi lháři

Říkali si A-tým a na střední to byla nerozlučná čtyřka. Dnes už má každý z nich dobrou práci, pěkný dům, trvalý vztah… a malé temné tajemství. Jenže lhát se donekonečna nedá – ani svým nejbližším, ani sám sobě. To, co mělo navždy zůstat skryto v zákoutích lidské duše nebo v hlubinách minulosti, se hlásí o svá práva.
Tento strhující thriller vás zavede do britského Manchesteru, kde čtveřice přátel a jejich rodiny žijí své životy v trysku moderní doby. Je tu však i kus „staré dobré“ Anglie s čajem, sendviči, nedělními bohoslužbami a velkými svatbami, kde se sejde celé příbuzenstvo a pár skleniček rozváže údy i jazyky. Právě na svatbě Nicka a Lisy začínají vycházet na povrch tíživé skutečnosti, které dosud aktéři příběhu tak úzkostlivě tajili před ostatními. Drolí se maska věrného manžela, starostlivého otce, milujících rodičů. Všichni lžou, a všichni to vlastně myslí dobře. Nechtějí zklamat své milované, chtějí je uchránit před bolestivou pravdou. Lež je ale dvousečná zbraň, a po zbrani jednoho dne steče krev.

Autorka: Caroline Englandová
Přeložil: Jan Kozák

Počet stran: 397
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-631-5
Doporučená cečna: 348 Kč

Knihu Mezi námi lháři vydalo nakladatelství Jota.

Snaží se výdechem rozptýlit zákmit hrůzy a usměje se. „Malá Lasturka zlobí?“ zeptá se lehkým tónem.
„Jen si vztekle kopla,“ odpoví ona. Zachmuřený výraz je ten tam, už zase jí ve tváři svítí obvyklý úsměv. „Jo, já vím. Chudáčci Nick a Lisa. Ale co bys taky v půlce ledna chtěl? Déšť a zase jen další ponurý déšť! Aberystwyth nebo Manchester, jaký je v tom rozdíl.“ Nakloní se a narovná mu bílou růži v knoflíkové dírce. „Neměla bych se přezout do bot bez podpatků?“
„To ne, však víš, jak se mi ty tvý fantastický podpatky líbí. Půjdeme pomalu. Počkej tady a já skočím pro deštník.“
Když otevírá dveře, lijákem se k němu prudce řítí elegantní červené auto. Řidič v poslední chvilce strhne řízení a zastaví vedle něj. (str. 11–12)

Prolistujte si kompletní ukázku.

Caroline Englandová se narodila v britském Sheffieldu. Vystudovala práva na Manchesterské univerzitě a rozjela úspěšnou advokátní kariéru. Po letech strávených v zahraničí se ale rozhodla právnickou profesi opustit, aby se mohla plně věnovat svým třem dcerkám. Románový debut Beneath the Skin vydala Caroline Englandová v roce 2017, v té době už ovšem měla na kontě povídky a básně publikované v několika antologiích. Ve své literární tvorbě se inspiruje zkušenostmi advokátky se specializací na rozvody a rodinné právo. Její druhá kniha Mezi námi lháři se umístila v mezinárodním Top Ten žebříčku bestsellerů internetového knihkupectví Amazon.

Informace o autorce byly převzaty ze stránek nakladatelství Jota.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTa druhá paní Millerová

Dicksonová, Allison

Argo, 2020

zobrazit info o knizeKniha o životě a smrti
Pravda o porozumění, soucitu a lásce

Munthe, Axel

Leda, 2020

zobrazit info o knizeDěrsu Uzala

Klavdijevič, Arseňjev Vladimir

Triton, 2020

zobrazit info o knizeMiloval jsem Ingrid Bergmanovou
Hvězda Casablanky, válečný fotograf a milostná aféra, která jim navždy změnila život.

Greenhalgh, Chris

Metafora, 2020

zobrazit info o knizeDivoká pustina
Mrazivé severské putování se psím spřežením

Paulsen, Gary

Alpress, 2020

zobrazit info o knizeMezi námi lháři

Englandová, Caroline

Jota, 2020

Napsat komentář