Psychologicko-filozofický příběh

Vecerni slava wiederhausera
Hlavní hrdina Tomáš si pro svěřování hvězdných i tragických životních karambolů vybral rodinný večírek. Autor v příběhu kombinuje beletristickou formu s filosofií. Čtenář bude mít pocit, že cestuje do nedávné i daleké minulosti.

Psychologicko-filozofický příběh na pomezí mimetického textu a lehké perzifláže potěší a pobaví nejen ctitele Maupassanta, Sartra či Ladislava Klímy. Ve vyprávění životních osudů hlavní postavy – Tomáše –, odkrývajícího a reflektujícího s cynickou sebeironií a šokující otevřeností v průběhu rodinného večírku své hvězdné, trapné i fatálně tragické zážitky z minulých let, kdy o něm příbuzní nic nevěděli, nalézáme celou řadu odkazů a ozvěn klasiků světové beletrie i filozofie, kteří ve své době bořili zažité konvence a překračovali společenská tabu. A i díky silně archaizované stylistice má čtenář občas pocit, jako by se propadl mezi řádky hluboko časem, a to nejen mezi literární bouřliváky na přelomu 19. a 20. století, ale možná i ještě dále, až kamsi do časů Nebezpečných známostí Choderlose de Laclose či libertinsko-filozofických hrátek markýze de Sade…

Ukázka z knihy

Tomáš pokračoval.
„Sám netuším, zda za mým utrpením hledat svůj zdegenerovaný vztah k ženám, nebo spíše nepřirozený vztah dnešních žen k mužům i k sobě navzájem. Pravdou však zůstává, že jsem vyrůstal – stejně tak vy, i všichni muži – jako nemravný člověk v mravní společnosti. Všechna ta zvrácenost, která bují pod povrchem úctyhodného štítu mladého, slušně vychovaného, laskavého a načesaného muže, však nenese sama o sobě nic odpudivého, či snad dokonce špatného, ovšem až právě jejím krytím za pevně budovanou počestnost pochybně vystaveného mravního řádu se dopouštíme něčeho zkaženého. Perverze je něco, co z hloubi duše vyžadujeme, ale pro dobro lidstva ji kryjeme za popraskanou fasádu zdrženlivosti a pohoršování.
V mysli je žena objektem, ale při jednání rovnocenným partnerem. Proč tento rozpor? Nemůže být jen jedno, či druhé? Pro mě za mě, kterékoli, ať je třeba žena utiskovaným otrokem, nebo naopak autoritou rovnou muži, ale ať neexistují obě dvě současně, navíc skryty jedna před druhou vrstvou lži a přetvářky.“

Večerní sláva Wiederhausera

Autor: Jiří Maršálek

Počet stran: 120
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-88287-30-8
Doporučená cena: 260 Kč

 

 

Knihu Večerní sláva Wiederhausera vydalo nakladatelství Formal Group.


Nakladatelství Formal Group sídlí v Praze a funguje necelý rok a půl. Vydává veškerou beletrii, hodnotí texty beletristické i poezii a umožňuje vydání děl začínajících autorů. Dosud vydalo např. knihy Dvojitá ozvěnaŠtěně jménem MikešMilenci v roce 2042 ad.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVečerní sláva Wiederhausera

Maršálek, Jiří

Formal Group, 2019

Napsat komentář