Český humor

Tipy_Vinarsky denik_Diagnoza ucitelka_Helmut
V těžkých časech se člověk musí umět odreagovat a pobavit, aby se nezbláznil. Proto vám dnes přinášíme samé veselé a vtipné čtivo, které vám zpříjemní dlouhé a náročné chvíle.

Po knize Naivní sezóna přichází autor užívající pseudonym Daniel Jahn s deníkovými zápisy věnovanými vinařské práci. S ironií a humorem ukáže čtenářům, jak se má taková práce dělat a co se při ní může pokazit.

Vinařský deník

Autor: Daniel Jahn
Ilustrace: Daniel Jahn, Michal Cihlář

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 145×200 mm
ISBN: 978-80-7517-033-0
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Vinařský deník vydalo nakladatelství Pragoline.

Vinařský deník je druhým literárním počinem Daniela Jahna po jeho debutovém románu Naivní sezóna (Dauphin 2017). Nová próza beletristickou formou deníkových zápisů mapuje vinařské práce v průběhu jednoho roku, tedy pěstování vinné révy a výrobu vína. Text je pojat v odlehčeném stylu „Betty MacDonaldové“, tedy jak se to dělat má, i jak se to dělat nemá, co všechno se při této práci může přihodit a pokazit, to se také přihodí a pokazí. Zájemce o vinařskou problematiku, či malovinař – hobbista, tu ale najde řadu relevantních informací. Tento základní rámec knihy ovšem doplňují další, „vážnější“ témata, střípky z jakési rodinné kroniky, především věčný boj s dcerou a její pubertou, peprné dialogy, ve kterých jde často o přežití a které odhalují, že pod pokličkou poklidného vinařského života se odehrává nejedno drama. Dalším Jahnovým tématem je vlastní krize středního věku a hledání další náplně života „v době, kdy se přestávají dít kouzla“. To všechno, všechny niterné pochybnosti překonává autor s nadhledem, humorem, ironií a sebeironií sobě vlastní.

 

Ukázka z knihy

JE PROSINEC, A K TOMU JEDNATŘICÁTÝHO. Popravdě to datum je jen v kalendáři, když se podívám ven, vidím reálnej březen. Často takto trnu, aby se v zimě neprobudila réva. Je tedy poslední den v roce, touto dobou národ šílí. Náš tento den by vnější pozorovatel ale od ostatních nijak příliš nerozeznal. Nechodíme nikam, nezveme nikoho. Lahvinka se otevře ve tři čtvrtě na pět, což je doba obvyklá, máme o tomto polosvátku víkendovej režim. Hledím dychtivě na hodinky a vyhlížím tu tři čtvrtě na pátou, která je zatím pořád nikde. Co dá někdy času a trpělivosti se tý hodiny dočkat!
Před půl pátou já obvykle beru koupel. Snad to někomu přijde brzy. Prostě v době, kdy si naliju první skleničku, začíná pro mě určitá klidová zóna dne, kam si soustřeďuju co nejmíň povinností. Holím se. Pěna na to holení je tak navoněná, že jsou na místě rozpaky, jestli je vůbec určená pro chlapy. Ležím pak ve vaně, voda je horká a rychle se vypařuje. K mýmu sluchu dolehne důvěrně známej zvuk. (str. 5)

 

Daniel Jahn

Daniel Jahn (*1962) vystudoval český jazyk a výtvarnou výchovu na pedagogické fakultě, učil na základní škole, pracoval v reklamní agentuře, zabýval se malováním a sochařstvím. Nyní je na volné noze, věnuje se tvůrčímu psaní, výrobě a pití vína. Daniel Jahn je pseudonym, identita autora není známá ani nakladatelství Dauphin, kde vyšla jeho kniha Naivní sezóna (2017).

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Příhody ze života vesnické učitelky si u čtenářů získaly takovou oblibu, že Gabriela Falcová sepsala pokračování. Pobavte se nad veselými zážitky z cest a kochejte se přitom ilustracemi Aleny Schulz.

Diagnóza učitelka 2

Úča na cestách
Autorka: Gabriela Falcová
Ilustrovala: Alena Schulz

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7553-710-2
Doporučená cena: 189 Kč

Knihu Diagnóza učitelka 2 vydalo nakladatelství Triton.

Trochu střelená rodina, banda prima kamarádek, veselí žáci, povolání učitelky a nadšení poznávat nové země (nejlépe s hordou žáků základní školy). Humorně i s nadsázkou vylíčené příběhy ze života vesnické učitelky. Vzhůru za dalšími zážitky a průšvihy, které neznají hranic a mohou se stát každému z nás. Volné pokračování knihy Diagnóza: učitelka doplňují ilustrace Aleny Schulz.

 

Ukázka z knihy

Studijní pobyt v Anglii. Pro dnešní mladé lidi naprosto samozřejmá a běžná věc. Pro skoro padesátiletou učitelku, byť s dobrodružnou povahou, obrovské dilema. Odmítnout a užít si klidné prázdniny, nebo prožít patnáct dní ve Spojeném království a zdokonalit se v jazyce? Co je na tom k váhání, řekla by většina z vás? Ale já se přiznávám, měla jsem strach. Moc ráda cestuju, ale nikdy ne sama. Co kdyby??? Těch otazníků je snad tisíc, co všechno by se mohlo stát? Upadnu do bezvědomí, dostanu vysoké horečky, zlomím si nohu při nástupu do letadla, ztratím se už na letišti Heathrow (což je nejpravděpodobnější). Když budu sedět doma, nestane se nic. Jenže doslova nic. Po zbytek prázdnin, a jak se znám, možná i života, si budu vyčítat promarněnou příležitost, protože jsem přišla o to, co všechno by se mohlo stát. (str. 24)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Gabriela Falcová

Gabriela Falcová je neodmyslitelně spojená s místem, kde se narodila. Nejen že tu celý život žije, ale v okolí Drážkova na Sedlčansku se najde jen málokdo, kdo by ji neznal. Je to hlavně díky smyslu pro humor, nadšení pro povolání učitelky, dovednosti probudit ve svých malých studentech lásku k divadlu a díky podpoře, kterou občas potřebujeme úplně všichni a které má na rozdávání. Upravila mnoho scénářů pro ochotnický spolek, který režíruje. Pro dětská divadla píše scénáře. Miluje cestování, svou rodinu a mezi přáteli se cítí jako ryba ve vodě. Je autorkou knihy Diagnóza: učitelka.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Triton.

————————————————

Pokud vám nedělá potíže čtení v ostravském nářečí, určitě si nenechte ujít knížku Helmut, v níž autoři s nadsázkou i upřímností popisují události 90. let.

Helmut

Přiběh opravdoveho člověka
Autoři: Vítězslav Hrčka, Ladislav Větvička

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-271-1016-2
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Helmut vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Přiběhy o Helmutovi, sepsane v porubske knajpě s neostravskym nazvem Sparta, vam rozhodně vybudi usměv na pysku, aji vytlači slzu z oka a zaručeně vas vrati o třicet let zpět. Doba, o kere pišeme, byla nadherna aji smutna zaroveň. Cosik nenaviděneho mizelo, cosik noveho vznikalo, pro jedny to byla doba obrovskych přiležitosti, jini ve viru udalosti zmizeli. A tak zme to chtěli zanest aji do stranek teto knižky, kera je o člověkovi, kery v te době s nama žil, pil a pak zmizel… Přiběhy v teto knize popsane se opravdu staly, i když jednotlive postavy su fiktyvni. Pokud byste se v některych přibězich, či postavach poznavali, je to tim, že každy z nas ma v sobě kusek Helmuta… UPOZORNĚNI! Kniha neni vhodna pro děcka, neni navodem hodnym k nasledovani a obsahuje slova, kera v některych regijonach republiky možu působit drsně, bo jak znamo, na Ostravsku neegzystuju sprosta slova, ale enem citově zabarvena citoslovce!

 

Ladislav Větvička

Ladislav Větvička je svéráznou postavou ostravského regionu. Jeho svébytné texty, kresby, fotografie, hudba, divadelní, filmové scénáře a další aktivity si více než dvacet let nacházejí fanoušky nejen v Ostravě, ale i v celé České republice a okolních zemích, hlavně v Polsku a na Slovensku. Možná je to dáno tím, že v každém Ostravákovi je kus Slováka, Poláka, Prajzáka, Moraváka a možná i kousek Čecha. Veřejnosti je znám převážně jako autor aktuálních postřehů a blogů na serveru iDNES a jako autor knih Ostravaci sobě, Mamulovy děti, Tajemstvi bohatych Ostravaku a Osudové setkání 1913. Ve svém díle využívá ostravského dialektu a slangu, ale neomezuje se na dění v ostravském regionu. Ostrava je pro něj domovským místem, odkud čerpá svůj sarkasmus a černý humor a vyráží na spanilé jízdy po zemích českých i daleko za obzor střední Evropy, aby vám o nich s humorem sobě vlastním povyprávěl na stránkách svého blogu.

Informace byly čerpány z autorova webu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za super ceny.

Máte rádi český humor? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVinařský deník

Jahn, Daniel

Pragoline, 2020

zobrazit info o knizeDiagnóza učitelka 2
Úča na cestách

Falcová, Gabriela

Triton, 2020

zobrazit info o knizeHelmut
Přiběh opravdoveho člověka

Hrčka, Vítězslav – Větvička, Ladislav

Cosmopolis, 2020

Napsat komentář