Na stopě…

Tipy_kdyz krimi pisi zeny
Staří známí i noví vyšetřovatelé si budou muset poradit s náročnými případy, které je často zavedou do napínavých a životu nebezpečných situací. Budou pátrat jak po pachatelích zločinů, tak i po pohřešovaných osobách.

Soukromý detektiv Cormoran Strike a jeho společnice Robin Ellacottová se opět vrací na scénu, aby vyšetřili zločin, který se udál před několika lety. Napínavé pátrání je zavede až na půdu britského parlamentu.

Čtvrtý případ Cormorana Strika a Robin Ellacottové.
„Viděl jsem, jak zabili dítě.“ S těmito slovy jednoho dne navštíví utrápený mladý muž soukromého detektiva Cormorana Strika a prosí ho o vyšetření zločinu, jehož byl údajně svědkem v dětství. Třebaže je mladík zjevně nevyrovnaný, jeho příběh zní věrohodně. Než ho ale detektiv stihne vyslechnout, muž v panice uteče. Strike a jeho společnice Robin se pustí do složitého vyšetřování, které je zavede do zákulisí britského parlamentu i do světa temných rodinných tajemství.

Smrtící bílá (audiokniha)

Autor: Robert Galbraith
Přeložil: Ladislav Šenkyřík
Interpret: Pavel Rímský 

Vazba: CD
ISBN: 8594050428898
Doporučená cena: 499 Kč

Audioknihu Smrtící bílá vydalo nakladatelství Voxi.

O autorce

Robert Galbraith je pseudonym J. K. Rowlingové, autorky řady knih o Harrym Potterovi a románu Prázdné místo. Ve službách zla je po Volání Kukačky (2014) a Hedvábníkovi (2015) třetím svazkem v sérii detektivních románů s charismatickým Cormoranem Strikem v hlavní roli (Volání kukačkyHedvábníkVe službách zla). Romány Roberta Galbraitha s detektivem Cormoranem Strikem budou zfilmovány jako televizní seriál pro stanici BBC One ve společnosti Brontë Film and Television Ltd.

Zdroj informací: nakladatelství Kniha Zlín

O interpretovi

Pavel Rímský se narodil v Pardubicích do rodiny divadelního režiséra. Po absolutoriu studia herectví na brněnské JAMU začal působit v divadle v Hradci Králové. Mimo něj ale hrál i v experimentálním divadle pod stanem zvaném Dílna 24, které komunistický režim zakázal a Pavlu Rímskému na čas přerušil divadelní kariéru. Po obnovení herecké práce vystřídal několik regionálních i pražských divadel, od roku 1997 se trvale angažoval v Divadle na Vinohradech. Od 70. let se objevuje ve filmech, seriálech a inscenacích. Jeho největší devízou je velmi charakteristický hlas, díky kterému se velice dobře uplatnil jako dabingový herec a voiceover mnoha dokumentárních filmů. Svůj jedinečný hlas a herecké zkušenosti naplno využívá také u audioknih, kde se řadí k nejvyhledávanějším interpretům.

Zdroj informací: Albatros Media

————————————————

Trilogie s vyšetřovatelem Fredrikem Beierem míří do napínavého a dechberoucího závěru. Čeká na něj vyšetřování, které mu odhalí záhadu vlastního života. Není však jediný, kdo skrývá tajemství, a zrádce v policejních řadách situaci také zkomplikuje.

V osloské automyčce je nalezeno tělo Henryho Falcka, autora zprávy odhalující spiknutí v nejvyšších patrech politiky. O kontroverzní dokument se zajímá televizní reportérka, která krátce po Falckově vraždě zmizí. Ve vyšetřování, jež dostanou na starost nadporučík Fredrik Beier a jeho kolegyně Kafa Ikbálová, se objeví i jméno Fredrikova zesnulého otce. Případ s ním souvisí víc, než se původně zdálo, a Fredrik se dočká rozkrytí největší záhady svého života. Svá tajemství má však i Kafa Ikbálová, navíc vyšetřování komplikuje zrádce v policejních řadách.
Fredrik už neví, komu může věřit. Je ochotný obětovat cokoli, aby odhalil pravdu. Jeho protivník se mu v tom ale snaží za každou cenu zabránit.

Ukázka z knihy

Ze svíčky stekla kapička vosku a pastor sepjal ruce a začal se modlit. Modlitbu odříkával tiše a jen pro sebe. Přesto mu slova vycházela z úst příliš rychle. Řídila se jeho srdečním rytmem. Pak zkroucené prsty rozpojil a otevřel oči.
V podlouhlém okně vsazeném vysoko ve stěně spatřil svůj třepotající se odraz. Venku panovala tma a pastor slyšel lehoučkou melodii, kterou vydával sníh měkce se snášející na okenní tabulku. (str. 11)

Můžete si prolistovat ukázku.

Ohlasy na knihu

Ve stále rostoucím zástupu norských autorů detektivek patří Ingar Johnsrud k těm nejlepším.

- Třnsbergs Blad

Ingar Johnsrud je mistr napětí. Svými romány Vídeňské bratrstvo, Kalypso a Kříž dokázal, že patří mezi elitu norských detektivkářů. Kříž je výjimečný thriller, jenž vám napne nervy k prasknutí.

- Tvedestrandsposten

I ve třetím románu s názvem Kříž […] se čtenáři dostává bohatě všech ingrediencí, které tvoří dobrou detektivku. Není divu, že si série o Fredriku Beierovi získala přízeň i za hranicemi Norska. Podle mého názoru se vyrovná dílu samotného Joa Nesbřho.

- Třnsbergs Blad

 

Kříž

Autor: Ingar Johnsrud
Přeložila: Kateřina Krištůfková

Počet stran: 496
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7577-961-8
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Kříž vydalo nakladatelství Host.

O autorovi

Ingar-JohnsrudIngar Johnsrud (* 1974) je norský novinář. Se svou ženou a třemi dětmi žije v Oslu. Jeho debutem je román Vídeňské bratrstvo (2015), první díl trilogie s vyšetřovatelem Fredrikem Beierem. Následoval druhý díl Kalypso. Díky smyslu pro detail a schopnosti vystavět bohatý a zajímavý příběh se autorovi dostalo obrovské pozornosti. Pochvalné kritiky vystřelily Johnsruda mezi vycházející hvězdy skandinávské krimi scény.

Zdroj informací: nakladatelství Host

————————————————

Lvovská trilogie s komisařem Edwardem Popielskim se dočkala druhého dílu. Čtenář hrdinu zastihne v době, kdy už není u policie, věnuje se matematickým hádankám a zažívá velkou lásku. To vše ale změní brutální vraždy, k nimž začne ve Lvově docházet…

Ve svém druhém detektivním románu o komisaři Edwardu Popielském nás autor opět zavádí do předválečného, polského Lvova. Píše se květen roku 1929 a Popielski byl propuštěn od policie pro porušení subordinace. Konečně má čas na řešení matematických hádanek, ale také na lásku. Hezká Renata ho přemluví, aby se pustil do nebezpečného podniku, a on se rázem ocitá v nesnázích. Lvovem otřásají případy brutálních vražd a jenom policie ví, co v sobě tají vrahův záhadný dopis. V Charónových číslech má Popielski šanci změnit vlastní život a vrátit se do řad policie a založit rodinu s milovanou ženou. Jenže láska – podobně jako spravedlnost – je slepá…

Charónova čísla

Autor: Marek Krajewski
Přeložil: Stanislav Komárek

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 150×212 mm
ISBN: 978-80-257-3070-6
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Charónova čísla vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Marek Krajewski (4. 9. 1966) polský spisovatel, překladatel, klasický filolog. Autor detektivních románů vydaných ve dvanácti zemích. Čtenáři vyhledávaný a kritikou oceňovaný wroclawský spisovatel Marek Krajewski byl dlouhou dobu vysokoškolským učitelem, než přesedlal na dráhu autora literárních thrillerů. Roku 1999 debutoval románem Smrt ve Wroclawi a od té doby napsal řadu dalších děl, v nichž vystupují dva jeho obvyklí hrdinové – buď Edward Popielski, anebo Eberhard Mock. Erínye patří k jeho tzv. lvovské trilogii.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Kdo nemá dostatek peněz a nemůže si dovolit Sherlocka Holmese, skončí u soukromého očka Williama Arrowoda. Stejně jako Caroline, která pohřešuje svého bratra. Pátrání po něm zavede vyšetřovatele do místního podsvětí a životu nebezpečných situací…

V Londýně boháči pořádají opulentní večírky, zatímco ty nejchudší svádí svět zločinu, drog a prostituce. V ulicích řádí sériový vrah. Politikové jsou zapleteni do finančních a sexuálních skandálů. Policie neoplývá dostatečnými zdroji, aby zvládla ukočírovat vše, co se v hlavním městě děje. Lidé z vyšších vrstev si chodí pro pomoc ke slavnému detektivovi Sherlocku Holmesovi. Ale v přelidněném jižním Londýně, kde jsou zločiny mnohem špinavější, se lidé obracejí na soukromého vyšetřovatele Williama Arrowooda.
Jednoho chladného letního dne tak na jeho dveře zaklepe mladá Francouzka Caroline, která pohřešuje bratra Thierryho. Ten, jak se brzy ukáže, pracoval pro šéfa místního podsvětí a beze stopy zmizel. Pátrání přivádí Arrowooda a jeho asistenta Barnetta do stále nebezpečnějších situací, několikrát musí čelit gangu zabijáků i zkorumpovaným policistům, a navíc zjistí, že slečna Caroline je velmi obratná lhářka…

Ukázka z knihy

Hned jak jsem to ráno přišel, všiml jsem si, že má šéf zase jednu z těch svých nálad. Tvář měl brunátnou vzteky, oči vytřeštěné, vlasy, nebo aspoň to, co mu ještě kolem té jeho zjizvené pleše zůstalo, mu nad jedním uchem trčely do strany, nad druhým je měl ulíznuté pomádou. Ano, byl na něj hrozný pohled. Zůstal jsem raději u dveří pro případ, že by po mně zase hodil konvicí. I odsud jsem z jeho páchnoucího dechu cítil závan včerejšího ginu.
„Ten zatracený Sherlock Holmes!“ zařval a dlaní udeřil do odkládacího stolku. „O tom šarlatánovi se mluví všude, kam se podívám!“

Detektiv Arrowood

Autor: Mick Finlay
Přeložila: Petra Pechalová

Počet stran: 440
Vazba: vázaná
Formát: 125×206 mm
ISBN: 978-80-243-8906-6
Doporučená cena: 369 Kč

 

 

Knihu Detektiv Arrowood vydalo nakladatelství Moravská Bastei MOBA.

————————————————

Svět není černobílý a hranice mezi dvěma protipóly se často stírají. Hlavní hrdina musel odejít od policie, a tak se stal advokátem s myšlením policisty. Autor detailně popisuje zločinecké případy s velkou přesností.

Tomáš Krása, elitní vyšetřovatel, se někomu stal nepohodlným a byl přinucen odejít z řad policie. Dává se na advokátskou dráhu a využívá přitom své zkušenosti i bývalé styky. I když se teď jeho živobytím stal svět práva, myšlením zůstává policistou. Případy, které řeší, nám připadají povědomé. Není divu, chrlí je na nás dnes a denně média. Korupce, násilí, vydírání, únos dítěte, prostituce, finanční machinace, politické intriky – to vše autor dokázal zpracovat do rychle se odvíjejícího vyprávění, v němž se nám představuje ožehavá přítomnost.
Autor se v ní pohybuje zasvěceně a mimo jiné nám sděluje, že není černobílá a že hranice mezi dobrem a zlem, právem a bezprávím jsou poněkud nezřetelné. Zjišťuje to i hlavní hrdina. Není bezchybný, a už vůbec ne dokonalý, ale neztrácí smysl pro čest a spravedlnost. Zákonitě se tak dostává do střetů s těmi, kdo mají moc, ale žádné zábrany. Jedno z těchto střetnutí vrcholí v dramatickém závěru…
Autor je právník, bývalý policista. Přestože zdůrazňuje, že kniha v žádném případě není jeho autobiografií, popis úplatků, podvodů a vydírání, které se mezi policisty i právníky dějí, je tak reálný, až z toho mrazí.
Na motivy knihy Advokát byl natočen televizní film Vysoká hra.
Herecké obsazení: Richard Krajčo, Ondřej Vetchý, Miroslav Donutil, Anna Fixová, Veronika Arichteva a další.
Kniha Advokát poprvé vyšla v Nakladatelství JOTA 13. března 2008.

Ukázka z knihy

Kolem Tomáše Krásy to vřelo. Zábava byla v plném proudu. Sálem zněl hit Jede jede mašinka, což vyl povel k tomu, aby se tančící masa přesunula z parketu na stoly.
Tomáš do sebe kopnul šestou tequilu, ale euforický pocit radosti se nedostavoval. Přitom to byl jeho rozlučkový večírek, ale on se nebavil. Koutkem oka sledoval hodiny na zdi. Tři čtvrtě na dvanáct. Ještě patnáct minut. (str. 15)

Advokát

O dravcích v právní džungli
Autor: Václav Láska

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7217-555-0
Doporučená cena: 278 Kč

 

Knihu Advokát vydalo nakladatelství Jota. Můžete si prolistovat ukázku.

O autorovi

Václav Láska (1974) začal svoji profesní kariéru v roce 1992 jako policista. To mu bylo 18 let. Za jedenáct let služby vystudoval dvě vysoké školy a vypracoval se z pochůzkáře až na post vyšetřovatele republikového úřadu vyšetřování. Pak řady policie opustil. Své zkušenosti z práce vyšetřovatele popsal v knize Jak se zavírají tuneláři (Nakladatelství JOTA, 2003). Novou kariéru začal jako advokát. Od právního asistenta postoupil na koncipienta, posléze advokáta a v roce 2010 si založil svoji advokátní kancelář. Tu provozuje dodnes. Zážitky z pobytu v advokátním prostředí ho vedly k napsání románu Advokát (Nakladatelství JOTA, 2014). V roce 2014 byl Václav Láska zvolen senátorem za volební obvod Praha 5 a 13. A asi nepřekvapí, že i zkušenost pěti let v politice promítl do další knihy. Tentokrát s názvem Senátor.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Milan Karpeta po práci mířil domů, tam už ale nedorazil. Prostě zmizel beze stopy. Pátrání po něm komplikují rozcházející se výpovědi členů rodiny i okolí. A do popředí se dostává otázka: kdo byl vlastně pohřešovaný muž?

V pátek odpoledne nasedl Milan Karpeta, šedesátiletý lékař, do svého auta a odjel domů. Ale tam se už nikdy neobjevil… Zdá se, že vyšetřování jeho záhadného zmizení vede do slepé uličky; výpovědi jeho manželky a dcery, pacientů i přítelkyň se v mnohém rozcházejí. Z této mozaiky vyvstává otázka: Kdo vlastně byl tento muž? Případ doktora Karpety se zápletkou skoro detektivní se rozrůstá v myšlenkově závažný a neobyčejně přitažlivý román.

Ukázka z knihy

Bylo úterý. Seděl jsem v poloprázdném sálu kavárny nad šachovnicí s postavenou koncovkou a líně jsem uvažoval o protitahu, jaký by bílý musel udělat, kdyby černý šel s koněm z c3 na e4. Tah věží se mi nelíbil a nápad atakovat černého krále střelcem a dát mu šach mi připadl tak primitivní, že jsem ho ani nebral v úvahu. Koncovka určitě nebyla těžká, ale nemohl jsem s ní pohnout, snad že mě její řešení ve skutečnosti nezajímalo. Postavil jsem si ji, abych netratil čas, než se tu objeví někdo z naší úterní šachistické party, ale opravdu namáhat mozek jsem neměl chuť. Tak jsem s ní jen tak nezávazně koketoval, co kdyby; třeba řešení přijde samo na několik pokusů. Přitom jsem bloumal očima po kavárně, takže jsem kapitána Jandu zahlédl, hned jak se objevil vedle šatny. Zamířil rovnou ke mně.

Případ doktora Karpety

Autor: Jaroslav Boček

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 133×137 mm
ISBN: 978-80-7617-127-5
Doporučená cena: 279 Kč

 

 

Knihu Případ doktora Karpety vydalo nakladatelství Pragma. Nezapomeňte si prolistovat ukázku.

O autorovi

Jaroslav Boček (1932–2003) studoval na Akademii múzických umění v Praze a následně se věnoval filmu. Přednášel na Univerzitě Karlově, napsal odborné knihy o něm a točil dokumentární a animované filmy. Kromě toho psal i historické romány. Mezi jeho knihy patří Mládeneček na trůně, Klok a Kloček, Událost či Polka pro delikátní ženu.

————————————————

Byli to obyčejní a normální muži, kteří žili příkladným životem. Najednou se něco zlomilo a spáchali zločin, od únosu přes znásilnění až po vraždu. Co se stalo? A opravdu se v každém z nás skrývají násilnické sklony?

Co přinutí obyčejného úředníka, aby unesl malou dívku? Proč je schopen zkušený pilot ubít svoji ženu k smrti nebo kněz znásilnit a poté i zavraždit prostitutku? Všech 35 mužů a žen pocházelo ze slušných rodin a měli dobré zaměstnání – někteří byli lékaři, policisté, jiní učitelé – všichni se však dopustili toho nejtěžšího hříchu. Skrývají se snad v každém člověku zločinecké sklony?

Ukázka z knihy

V roce 1974 žila Norma Jean Armisteadová se svým milencem Charlesem Armisteadem a přijala jeho příjmení, ale on o ni ztrácel zájem a Norma se bála, že se vrátí ke své manželce. Řekl jí, že by chtěl syna, protože z manželství má jenom samé dcery, a Norma Jean, krátce po čtyřicítce, mu zamlčela, že před třinácti lety podstoupila hysterektomii, chirurgické odstranění dělohy. Měla dospělého syna a dceru z minulého vztahu, takže Charles neměl důvod pochybovat o její plodnosti. (str. 3)

Zrůdy s lidskou tváří

Když slušní lidé páchají ohavné zločiny
Autorka: Carol Davis
Přeložil: Zdík Dušek

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633–092-4
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Zrůdy s lidskou tváří vydalo nakladatelství Alpress. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorce

Carol Anne Davis (* 1961, Skotsko) je skotská spisovatelka, zaměřuje se na psaní o zločinech.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSmrtící bílá (audiokniha)

Galbraith, Robert

Voxi, 2019

zobrazit info o knizeKříž

Johnsrud, Ingar

Host, 2020

zobrazit info o knizeCharónova čísla

Krajewski, Marek

Argo, 2020

zobrazit info o knizeDetektiv Arrowood

Finlay, Mick

Moravská Bastei MOBA, 2020

zobrazit info o knizeAdvokát
O dravcích v právní džungli

Láska, Václav

Jota, 2020

zobrazit info o knizePřípad doktora Karpety

Boček, Jaroslav

Pragma, 2019

zobrazit info o knizeZrůdy s lidskou tváří
Když slušní lidé páchají ohavné zločiny

Davis, Carol Anne

Alpress, 2020

Napsat komentář