Po Brně šalinou, po Praze se psem

Tipy_Ulicemi Brna proti proudu casu_Psi vychazky 6
Vyrazte do českých ulic a poznávejte zajímavé kouty s našimi dnešními tipy. V prvním z nich vás historická tramvaj proveze Brnem, ve druhém se zase vydáte na hezkou vycházku po hlavním městě se svým čtyřnohým kamarádem.

Nasedněte s Petrem Fialou do historické šaliny a nechte se provézt atraktivními brněnskými částmi, které mohou vyprávět mnoho působivých příběhů.

Ulicemi Brna proti proudu času

Autor: Petr Fiala

Počet stran: 360
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 185×230 mm
ISBN: 978-80-7565-548-6
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Ulicemi Brna proti proudu času vydalo nakladatelství Jota.

Vydejme se na cestu historickou tramvají, teda šalinou, po brněnských městských částech. Ulicemi Brna proti proudu času není kniha odborná, je to vlastně návod. Nebo motivace. Protože jak chcete jinak poznat město, než se jím projít? Ovšem různých bedekrů, průvodců a jiných procházkových pomocníků má Brno až nadbytek, proto vznikla tato kniha. My totiž Brnem jen tak neprojdeme. My jej projedeme tramvají.

 

Ukázka z knihy

Ulicemi Brna proti proudu casu_ukazka

Podívejte se na celou ukázku.

 

Více o knize

Tramvaj je pro Brno typická, neobejdou se bez ní staré ani nejnovější fotografie, každý den se jejím prostřednictvím dostáváme do škol, zaměstnání, na rande či za kulturou. Tramvaj má zkrátka pevné místo v našich životech a srdcích. Mnozí z nás si během každodenních přesunů čtou, ale někteří se dívají z oken. A vidí každodenní proměny svého města. A právě o nich je kniha Petra Fialy. O zmizelém a mizícím městě, o příbězích, které do něj vepsala historie i její obyvatelé.
Spolu s autorem projedeme tratě od nejstarších, pocházejících z konce 19. století, přes linky z doby nacistické okupace a vystoupíme na konečné ryzí současnosti. Z oken uvidíme silnice, podjezdy, mosty, budovy i městské parky. Dozvíme se, kdo je vybudoval, proč vznikly a proč některé zanikly. Uslyšíme příběhy lidí a věcí, které by jinak navždy zmizely spolu s vyprávěním našich babiček.
Kniha je samozřejmě doplněna opravdu bohatým obrazovým doprovodem, který pomůže vaší fantazii dát pevné kontury obrazu města Brna. Uvidíte staré centrum, stavbu Výstaviště, historické vozy na okruhu Velké ceny, ale i továrny, kavárny a osvobození Brna. A samozřejmě mnoho dalšího, protože tak rozsáhlou sbírku fotografií na jedno místo snad ještě nikdo neshromáždil.

 

Petr Fiala

Petr Fiala (nar. 1960) začal publikovat v roce 1995. V sobotní příloze MF Dnes mu vycházel seriál na pokračování s tématem „doprava v Jihomoravském kraji“. Byl o městské dopravě v Brně, Jihlavě, Zlíně a lodní dopravě na Brněnské přehradě, Vranovské přehradě a Baťově kanále. V roce 1999 se autor podílel na tvorbě knihy 130 let městské hromadné dopravy v Brně, následující rok vydal historii brněnských trolejbusů. Díla s dopravní tematikou pokračovala brožurou o historii Baťova kanálu a uzavřelo spoluautorství na knize o historii lodní dopravy na Brněnské přehradě, která vyšla v roce 2006 k 60. výročí. Další knihu vydal autor v roce 2011, byla tentokrát se sportovní tematikou a nesla název Kometa. Mapuje historii brněnského hokejového klubu Kometa Brno.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.

 

Nakladatelství Jota

Nakladatelství Jota vydalo již více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Publikuje tvorbu českých autorů i překlady z cizích jazyků. Patří mezi největší nakladatelství v České republice.

————————————————

Oblíbená edice Psí vycházky se rozrostla o šestý díl, který vás vezme do části Bubenče v okolí budovy Akademie výtvarných umění a umožní vám poznat pražské ulice během příjemné procházky se psem.

Psí vycházky 6. Bubenečský Montmartre

Za moderní architekturou Prahy se Zdeňkem Lukešem
Autor: Zdeněk Lukeš

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 122×171 mm
ISBN: 978-80-7422-712-7
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Psí vycházky 6. Bubenečský Montmartre vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

Šesté Psí vycházky nás zavedou do části Bubenče v okolí budovy Akademie výtvarných umění, dokončené na počátku dvacátého století. V této oblasti se pak usazovali výtvarníci – sochaři, malíři a grafici –, ale také architekti a fotografové, kteří pracovali v četných ateliérech v podkroví zdejších činžáků nebo v objektech postavených ve vnitroblocích. Působili tu Jan Štursa, Stanislav Sucharda, Josef Mařatka, Cyprián Majerník, Josef Gočár, Bedřich Feuerstein, Josef Havlíček a mnozí další. Pestrá je i architektura zdejších domů, postavených ve stylu historismu, secese, moderny, kubismu, art deco i funkcionalismu. Podíleli se na ní například Václav Roštlapil, Antonín Balšánek, Bohumír Kozák, Ladislav Machoň, Kamil Roškot, Josef Havlíček a jiní. K půvabu této enklávy, vymezené ulicemi Kamenickou a U Sparty a dvěma pražskými parky – Stromovkou a Letenskými sady –, patří i domy s předzahrádkami a alejemi stromů.

 

Ukázka z knihy

Psi vychazky 6_ukazka1Psi vychazky 6_ukazka2

Prolistujte si celou ukázku.

 

Zdeněk Lukeš

Zdeněk Lukeš je architekt, historik architektury a pedagog. Narodil se ve výtvarnické rodině v Praze v roce 1954. vystudoval architekturu na ČVUT a pak pracoval v archivu architektury Národního technického muzea. Od roku 1990 je památkovým expertem Kanceláře prezidenta republiky. Podílel se na revitalizaci areálu Pražského hradu. Pedagogicky působí na VŠUP, fakultě architektury technické univerzity Liberec, kde byl v letech 2000–2003 děkanem, nyní učí na New York University Prague. Je autorem a spoluautorem řady knih, článků a výstav o architektuře 20. století, v nichž se zabývá osobnostmi jako byli Jože Plečnik, Josef Gočár, Emil Králíček a další, tvorbou německy hovořících architektů v Praze, secesní, kubistickou a funkcionalistickou architekturou a problematikou devastace památek. Spolupracuje také s Českou televizí, Českým rozhlasem nebo BBC. Přednášel v USA, Japonsku, ve Francii, Velké Británii, v Portugalsku a dalších zemích. Od poloviny devadesátých let píše do Lidových novin, od září 2009 publikuje články o moderní architektuře v sobotní příloze LN. Přečtěte si také Psí vycházky 5.

Informace byly čerpány ze stránek Nakladatelství Lidové noviny.

 

Nakladatelství Lidové noviny

Nakladatelství Lidové noviny vzniklo v roce 1993 v deníku Lidové noviny. Tento původ do jisté míry předurčil vydavatelský směr NLN. Tituly a projekty mají převážně odborný, vzdělávací a informační charakter s důrazem na mimořádnou náročnost, kvalitu a novost obsahu i zpracování. Nakladatelství se cítí odpovědné za obsah textů, které připravuje, i za myšlenky, které svou prací podporuje. Je pro něj důležité správné a bohaté užívání českého jazyka a váží si toho, že s ním spolupracuje řada vynikajících odborníků.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás výpravy do českých ulic? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUlicemi Brna proti proudu času

Fiala, Petr

Jota, 2019

zobrazit info o knizePsí vycházky 6. Bubenečský Montmartre
Za moderní architekturou Prahy se Zdeňkem Lukešem

Lukeš, Zdeněk

Nakladatelství Lidové noviny, 2019

Napsat komentář