Rybičky, rybičky, co vlastně víte?

Co ryba vi_uvodni
Zajímá vás, zda ryby přemýšlejí a jestli dokážou poznat lidi, kteří se na ně dívají? Na tyto a mnohé další otázky vám odpoví zajímavá knížka o podmořském světě s názvem Co ryba ví?

Přemýšlejí ryby? Skutečně mají třívteřinovou paměť? A dokáží rozpoznat lidi, kteří na ně zírají nad hladinou? V knize Co ryba ví? etolog Jonathan Balcombe vyvrací mýty a přináší odpovědi nejen na tyto otázky. Vezme vás do hlubin moří, do potoků a ústí řek i na druhou stranu akvarijního skla, kde odhalí překvapivé dovednosti ryb. Co ryba ví? překypuje postřehy a vzrušujícími objevy, a tak vybízí k přehodnocení našeho vztahu k rybám a ke stále více ohroženému mořskému životu. Navždy změní váš pohled na naše podvodní bratrance. A to včetně zlatých rybiček.

 

Co ryba ví?

Vnitřní život našich vodních příbuzných
Autor: Jonathan Balcombe
Přeložila: Vendula Hlavová

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-88316-34-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Co ryba ví? vydalo nakladatelství Kazda.

 

Ukázka z knihy

Ryby není snadné pochopit, jelikož sledovat jejich životy je mnohem složitější než sledovat suchozemská zvířata. Podle Národního úřadu pro oceán a atmosféru bylo zatím prozkoumáno méně než pět procent všech světových oceánů. Hluboké moře je největším pozemským biotopem a žije v něm naprostá většina zvířat na Zemi. Na počátku roku 2014 byl zveřejněn sedmiměsíční průzkum, který za pomoci echolokace zkoumal mezopelagickou zónu (oblast mezi 100 a 1000 metry pod hladinou oceánu). Vědci přišli se závěrem, že v ní žije desetkrát až třicetkrát více ryb, než jsme se původně domnívali. (str. 20)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy na knihu

Balcombe přesvědčivě dokazuje, že ryby toho ve skutečnosti vědí docela dost.

Elizabeth Kolbert, The New York Review of Books

Balcombe přichází s přesvědčivými argumenty… Odhaluje desítky ohromujících informací.

Alan de Queiroz, The Wall Street Journal

Jedna z nejpoučnějších knih, co jsem kdy četl.

Dr. Mariappan Jawaharlal, The Huffington Post

 

Jonathan Balcombe

Jonathan Balcombe býval ředitelem oddělení pro studium vědomí zvířat v institutu Humane Society Institute for Science and Policy ve Washingtonu. Nyní je nezávislým autorem a redaktorem a přednáší o vědomí zvířat. Je autorem čtyř knih včetně Second Nature (Druhá přirozenost) a Pleasurable Kingdom (Království potěšení) a více než šedesáti vědeckých článků a kapitol knih o chování zvířat a jejich ochraně. Je populárním hostem rádií, objevil se také v televizním kanálu National Geographic a v několika dokumentárních filmech. Píše pro The New York Times, The Washington Post a do dalších periodik. Žije v Ontariu. Najdete ho na Facebooku, můžete ho sledovat i na Twitteru na @Jonthanpb1959 nebo navštívit jeho webové stránky.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Kazda.

 

Doporučujeme

Nakladatelství Kazda již vydalo spoustu zajímavých knih, třeba LoukaMají chobotnice duši?Srdce včely má pět komorCouchsurfing v Íránu, Couchsurfing v ČíněMůj první lesVelký průvodce lesemPříbytky hudby, Lepší život bez plastů aj. Kromě toho vydává také knížky pro děti a mládež, např. Jak zvířátka chodí spátSlyšíš, jak mluví stromy?Velká cesta aneb jak se z nás díky slepici stali ochránci klimatu nebo Kdopak to tu běžel?


Nakladatelství Kazda vydává knihy o přírodě a zahradách, vnímajících jejich hlubší metafyzický rozměr a možnosti spolupráce s neviditelnými živly, a dále knihy o různých možnostech udržení a znovunabytí zdraví. Autoři jsou domácí i zahraniční. Jeho knihy a CD mají čtenářům přinášet radost a povzbuzení do života svou vnitřní živostí, opravdovostí, mají posilovat dobrá předsevzetí a odhodlání a podporovat harmonii mezi člověkem a jeho okolím.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo ryba ví?
Vnitřní život našich vodních příbuzných

Balcombe, Jonathan

Kazda, 2019

Napsat komentář