Britská tvorba s odstupem staletí

britska-tvorba
Dnes si představíme dvě knihy, které jsou zasvěceným pohledem do problémů společnosti, v níž se autoři pohybovali. Nové vydání Kroniky Pickwickova klubu vám přiblíží Anglii 19. století a nejnovější román Irvina Welshe znovu představí slavné hrdiny z jeho románu Trainspotting.

Kronika Pickwickova klubu, románová prvotina Charlese Dickense, která jej okamžitě proslavila, nyní vychází v novém vydání. Poutavý náhled do života různých vrstev anglické společnosti 19. století slouží i jako humorná kritika tehdejších poměrů.

Slavný humoristický román z pera jednoho z největších anglických romanopisců všech dob. Románovou kroniku tvoří „pozůstalé zápisy“ členů Dopisující společnosti Pickwickova klubu. Coby všestranné dopisovatele je Dickens posílá na cestu a proniká s nimi do nejrůznějších vrstev společnosti. Jako bystrý pozorovatel a mistr realistického zachycení charakterů a scén líčí zákulisní praktiky jistých místních voleb, žurnalistické bojůvky mezi představiteli dvou soupeřících politických stran, nekalé advokátské a soudcovské postupy, snobismus lázeňské společnosti a další stránky veřejného života, které neztratily nic ze své aktuálnosti. Největší proslulosti román dosáhl díky ústřední dvojici – idealistickému a dobráckému panu Pickwickovi a jeho praktickému protějšku a oddanému sluhovi Samu Wellerovi –, která v mnohém připomíná jejich nesmrtelný předobraz v postavách Dona Quijota a Sancha Panzy.

Kronika Pickwickova klubu

Autor: Charles Dickens
Přeložil: Emanuela Tilschová, Emanuel Tilsch

Počet stran: 840
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7529-960-4
Doporučená cena: 449 Kč

 

Knihu Kronika Pickwickova klubu vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

„Co ten poprask?“ otázal se dost vytáhlý, hubený mladý muž v zeleném kabátě, který se nenadále vynořil ze zájezdního dvora.
„Špiclové!“ zahulákal dav.
„Není pravda!“ zahřměl pan Pickwick hlasem, který musil svou věrohodností přesvědčit každého nerozvášněného posluchače.
„Tedy nejste – opravdu ne?“ řekl mladý muž, oslovuje pana Pickwicka, a klestil si davem cestu osvědčeným způsobem, totiž oháněl se lokty kolem tváří shluklých občanů.
Učený muž objasnil několika spěšnými slovy skutečný stav věcí.
„Pojďte tedy se mnou,“ pravil muž v zeleném kabátě, čirým násilím vlekl pana Pickwicka za sebou a neustále přitom hovořil. „Hej, číslo 924! Seberte si peníze za jízdu a koukejte zmizet – úctyhodný pán – znám ho dobře – všechny hlouposti stranou – tudy, pane – kde jsou vaši přátelé? – pouhé nedorozumění, jak vidím – nic si z toho nedělejte – takové nemilé příhody se už stávají – i v nejlepších rodinách – jen nikdy nezoufat – měli jste smůlu – ukážu mu, zač je toho loket – ať si to strčí za klobouk – nebude mu to vonět – darebáci mizerní.“ A s nekonečnou tirádou podobných kusých rčení, nadobyčej řečně sypaných, zamířil neznámý do čekárny pro cestující a v patách za ním pan Pickwick a jeho stoupenci.

Přečtěte si celou ukázku

O autorovi

Charles Dickens (1812–1870) byl anglický spisovatel, který je považován za jednoho z největších romanopisců a realistických autorů 19. století. Je nejvýznamnějším a nejpopulárnějším představitelem viktoriánského románu. V mnohých svých knihách uplatnil zkušenosti ze svého dětství a jeho celoživotním tématem se tak stal tragický osud chudých dětí. Jeho romány mají promyšlenou stavbu a Dickens se v nich nevyhýbal ani policejním a kriminálním námětům. Byl mistrem dějových zápletek, výstižných osobních charakteristik a usiloval i o citovou působivost.
V dětství žil v bídě a musel si sám vydělávat na živobytí. Jako desetiletý chlapec pracoval v továrně na leštidla na boty. Později, když zvládl těsnopis, pracoval jako písař. Od svých dvaceti let působil v listu Morning Chronicle. Svou literární dráhu zahájil časopiseckými črtami a povídkami, vydávanými pod pseudonymem Boz, v nichž zachycoval londýnské prostředí a postavy i z nižších společenských vrstev. Tyto jeho práce plné humoru a vtipu si čtenáři oblíbili natolik, že se rozhodl pustit se do větších prací. Jeho první rozsáhlé dílo, které jej také proslavilo, byl román Kronika Pickwickova klubu. Mezi jeho další slavná díla patří například David Copperfield, Nadějné vyhlídky či Oliver Twist.

Zdroj informací: kosmas.cz

Více o tomto autorovi se můžete dočíst v našem medailonku.

O nakladatelství

Nakladatelství Slovart bylo založeno v Praze v únoru 1994 a od té doby vydalo více než 2000 titulů. Vydává licenční knihy předních světových nakladatelů, ale i domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury.

 ————————————————

Každého fanouška kultovního Trainspottingu jistě potěší zjištění, že Irvine Welsh svým legendárním postavám věnoval další knihu. Svérázný vypravěčský styl, drsný černý humor a čtveřice zdánlivě nepoučitelných antihrdinů z Edinburghu se opětovně představují v knize Kalhoty mrtvého muže.

Další a patrně poslední návrat k hrdinům Trainspottingu ke čtenáři opět přivádí starou známou čtveřici – Marka, Begbieho, Simona, Spuda. Všichni jsou zas o něco starší, v nových životních rolích. Mark vydělává slušné peníze pořádáním tanečních parties; nikde nezakotvil, cestuje po celém světě, ale ve světě letišť a hotelů spokojenost a spočinutí nenachází. Z Franka Begbieho se překvapivě stal uznávaný umělec, který dokáže zapomenout na staré křivdy a při náhodném setkání už nemá potřebu se Markovi pomstít. Simon i Spud mají vlastní projekty na hraně zákona i za ní; černý obchod s lidskými orgány je ale velké sousto i na ně. Opětovné shledání někdejších přátel nevede k idylickému vzpomínání, ale ke sledu nehod a krizí, který nemůže dopadnout dobře. Jeden z nich z tohoto románu nevyvázne živý. Někdo z nich nosí kalhoty mrtvého muže.
Zběsile rychlý, přisprostle zábavný a znepokojivě dojemný návrat ke staré partě z Trainspottingu.

Kalhoty po mrtvém

Autor: Irvine Welsh
Přeložil: Rani Tolimat

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-257-3055-3
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Kalhoty po mrtvém vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Jsem úplně hotovej, bolej mě záda, pokouší se o mě mohutnej panickej záchvat a ten ožralej kokot vedle mě furt něco mele a šíří svůj strach ve vlnách po celým letadle. Koukám do časáku, lapám po dechu a modlím se, aby už zabraly ty prášky.
Najednou ten kluk ztichne a mně dojde, že nade mnou někdo stojí. Položím časopis a kouknu nad sebe.
Myšlenka číslo jedna: Tohle ne.
Myšlenka číslo dvě: Do prdele.
Stojí v uličce, ruku ležérně položenou na opěradle sedadla nad hlavou toho vyděšenýho opilce. Ty oči. Úplně mi grilujou vnitřnosti. Slova, co chci říct, se díky nim vypařujou, jako bych měl v krku poušť.
Franco. Francis James Begbie. Co to má kurva znamenat?

O autorovi

Irvine Welsh (*1958) je prozaik, který světu představil odvrácenou tvář Skotska. Hrdiny jeho knih jsou rváči, flákači, narkomani, kriminálníci – postavy z toho „slušného světa“ jako by do nich jenom zabloudily. Welshe proslavila prvotina Trainspotting z roku 1993, od té doby napsal řadu románů a povídek, v nichž se vrací do svého oblíbeného Edinburghu.

Zdroj informací: kosmas.cz

O nakladatelství

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jejich hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů.
Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z těchto knih vás více zaujala? Máte rádi britskou literaturu? Napište nám svůj názor v komentářích.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKalhoty po mrtvém

Welsh, Irvine

Argo, 2019

zobrazit info o knizeKronika Pickwickova klubu

Dickens, Charles

Slovart, 2020

Napsat komentář