Inspirováno skutečnými událostmi

Tipy_V hlavni roli vas zivot
Někteří autoři nemusí chodit pro náměty daleko, stačí se inspirovat skutečným životním osudem. Ať už se jedná o příběhy psích hrdinů, důležité sekání s ježkem mající dalekosáhlé následky či thriller vycházející z kriminálního případu.

Dvacet pět gramů změnilo veterináři život. Osud mu přihrál Ninnu, samičku ježečka, díky které překonal těžké životní období, pochopil řadu věcí a založil záchrannou stanici pro ježky.

„Tak proč to děláš? Co máš z ježků?“
„Mám z nich radost.“
„Mohl by ses o něj teď na ty dva dny postarat?“
Takhle nějak začalo přátelství veterináře Massima, specializujícího se na dobytek, s opuštěným ježečkem. Mláďátko staré sotva pár dní je celé červené a na hřbetu má proužek bílých, měkkých a trochu rozcuchaných bodlin. Váží pouhých 25 gramů a slabounce kňourá: má hlad, je mu zima anebo se možná cítí osaměle. Plakání je tak zoufalé, že pronikne i skrz Massimův obranný štít tvořený apatií a silou zvyku. A tak se stalo, že Ninna – rozcuchaný ježeček byla samička – obrátila kouzlem své osobnosti jeho život naruby. Je zvědavá a jakmile vycítí něco nového, vystrčí čumáček ze svého úkrytu; je velmi hravá a baví se tím, že čenichem převrací misku s vodou; je něžná a když Massima delší dobu nevidí, samou radostí ho pak olíže. Zároveň je to ale volně žijící zvíře, které potřebuje svobodu: klec je mu čím dál těsnější a štěstí nachází venku v lesích…

Massimo Vacchetta v této knize vypráví o neobvyklém setkání, které mu pomohlo překonat špatné období a vnuklo mu nový smysl: založit záchrannou stanici pro ježky, vinou naší nepozornosti ohrožený druh, a postarat se o ty, kteří pomoc potřebují. Tak jako Trilly, zapřísáhlý donchuán, nebo křehká Lisa, jež si všechny okolo získala svým pohledem, nebo Zoe, jemuž se podařilo odrazit všechny rány osudu. Zraněná, týraná, bezbranná zvířátka, která ovšem překypují touhou po životě.

Ukázka z knihy

Květen 2013. Jaro bylo v plném proudu. Šlo ale jaksi mimo mě. Nebo se spíš zdálo, že své mdlé barvy a vůně si vede jinam. Jak jsem byl zaneprázdněný svými starostmi, ani jsem jo nezaregistroval.
Prahnul jsem vnitřně po změně. Ještě mě neopustila touha jít za svými sny. Navzdory všemu. Všem ranám a prohraným bitvám. (str. 7)

Přečtěte si pokračování ukázky.

25 gramů štěstí

Jak vám maličký ježek může změnit život
Autoři: Massimo Vacchetta, Antonella Tomaselli 
Přeložila: Barbora Šupíková

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 145×221 mm
ISBN: 978-80-88316-32-9
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu 25 gramů štěstí vydalo nakladatelství Kazda.

O autorech

Massimo Vacchetta žije v severoitalském městě Novello, poblíž francouzských hranic. Jako privátní veterinář se přes dvacet let specializuje na dobytek. V roce 2014 otevřel Záchrannou stanici „Ninna” (Centro di Recupero Ricci „La Ninna”), odloučené pracoviště záchranné stanice v Brenezzu. Je předsedou asociace „Domov pro ježky” (La Casa dei ricci), jejímž záměrem je ochrana ježků a přírody.
Antonella Tomaselli  je spolupracovnicí týdeníku Confidenze tra amiche (Důvěrná sdělení mezi kamarádkami; Mondadori) a literárního blogu věnujícího se ochraně zvířat ioleggoconjoy.com. Jakožto odvěká kynoložka se postarala o režii mnoha tematických dokumentů. Aktivně se věnuje zvyšování povědomí lidí o opouštění domácích mazlíčků (Alegra Yes I Am). Je čestnou předsedkyní italské společnosti milovníků jorkšírských teriérů (Società Italiana Amatori Yorkshire Terrier). Napsala řadu knih o různých psích rasách a tematických článků do časopisů.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

Milovníci psů a zároveň šťastných konců ocení následující knihu o psech, kteří zachránili život svým páníčkům. Ne nadarmo se říká, že pes je nejlepším přítelem člověka a jeho oddanost nezná mezí…

Psi jsou známí svou loajalitou a ti, kteří byli zachráněni před týráním nebo adoptováni z útulků, jsou lidem, jež jim nabídli druhou šanci, obzvlášť oddaní. V této mimořádné sbírce skutečných příběhů se seznámíte se statečnými psy, kteří projevili neuvěřitelnou odvahu, a dokonce riskovali život, aby zachránili své lidi.
V knize najdete šestnáct okouzlujících příběhů plných nezapomenutelných okamžiků odvahy. Příběhů o skutečné obětavosti, lásce, oddanosti, hrdinství, laskavosti a soucitu. Poznáte šestnáct psů z různých zemí světa, kteří sice neprošli speciálním výcvikem po boku policistů či záchranářů, přesto dokázali zachránit lidské životy.
Je tu Leala, fena staforda, která doběhla pro pomoc, když dvouletý syn jejích majitelů spadl do přehrady. Buddy, labrador, který včas probudil svou paničku, a zachránil ji tak před požárem. Nebo Brian, pitbull, který statečně zahnal tři agresivní psy útočící na Debbie – ženu, která ho zachránila před utracením.
Tato knížka pohladí po duši každého milovníka zvířat i všechny, kteří mají rádi příběhy se šťastným koncem.

Ukázka z knihy

Zeptáte-li se jakéhokoli cizince, který přicestuje do Austrálie, co ví o naší zemi, pravděpodobně vám na prvním místě vyjmenuje seznam všech nebezpečných, jedovatých a abnormálně velkých zvířat, které tady máme. Nezasvěcencům by se dokonce mohlo zdát, že tito živočichové od hadů přes pavouky a různý hmyz až po žraloky bílé, chobotnice skrvnité a děsivě vyhlížející boxující klokany vlastně neusilují o nic jiného než o to, jak nás připravit o život. (str. 15)

Psí hrdinové

Skutečné příběhy psů, kteří zachránili život svým páníčkům
Autor: Laura Greaves
Přeložila: Lenka Štěpáníková

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 150×214 mm
ISBN: 978-80-271-2538-8
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Psí hrdinové vydalo nakladatelství Cosmopolis. A nezapomeňte si prolistovat ukázku.

O autorce

Laura Greavesová je úspěšná novinářka, držitelka mnohých žurnalistických ocenění, která se s hrdostí označuje za „bláznivou pejskařku“. Více než 20 let přispívala do různých ustralských i světových novin a časopisů a pracovala jako editorka časopisu Dog’s Life (Psí život). V současné době působí jako spisovatelka na volné noze a pravidelně přispívá do tištěných i internetových médií věnovaných domácím mazlíčkům, zejména pak psům. Je autorkou sbírek příběhů s názvy Incredible Dog Journeys (Neuvěřitelné psí příhody) a Dogs with Jobs (Psi s posláním) a tří romantických humoristických titulů Be My Baby (Buď mou), The Ex-Factor (X-faktor) a Two Weeks Til’ Christmas (Dva týdny před Vánoci), v nichž hrají velmi důležitou roli kurážní psí hrdinové.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Autorka se ve svém příběhu inspirovala jedním z nejznámějších kriminálních případů minulého století. Hlavní hrdinka je dcerou zločince a její dokonalý život se hroutí, když se opět objeví na scéně…

Velmi intenzivní a úžasně napsaná kniha se skvěle propracovanou psychologií postav. Novinka cenami ověnčené autorky psychothrilleru Nora hledá vraha.
Claire žije spokojeným životem a pracuje v Londýně jako uznávaná lékařka. Je ale něco, co o ní nikdo neví. Ovšem její tajemství je poněkud jiné, než lidé obvykle mívají. Claire je dcerou hledaného zločince podezřelého z vraždy…
Před skoro třiceti lety se v domě, v němž Claire a její bratr strávili dětství, udála brutální vražda. Stalo se to v noci, kdy obě děti spaly. Druhého dne ráno bylo auto jejich otce nalezeno opuštěné a s krví na sedadlech v blízkosti kanálu La Manche. Matka tehdy přísahala, že ho viděla oné osudné noci v domě – jejímu tvrzení ale nikdo nevěřil, protože otcovi vlivní přátelé dokázali velmi dobře zamést všechny stopy a přesvědčit veřejnost o tom, že je jejich vysoce postavený přítel nevinný. Od té doby ho však nikdo neviděl. Případ se tedy uzavřel…
Ve chvíli, kdy se Claire od policie dozví, že se její otec našel a žije, se její dokonalý svět a poklidná existence zhroutí. Co bude dál? Kým vlastně Claire je? A jaký život to celou dobu vedla? Zbývá jí jediné – zjistit celou pravdu o sobě a své rodině…
Dvojí život je volně inspirován jedním z nejznámějších nevyřešených kriminálních případů 20. století – nikdy nevyjasněným případem lorda Lucana. Kniha se čte prakticky sama, ale kromě skvěle zvládnutého literárního řemesla se jedná také o dokonalou reflexi ženského světa a násilí ve společnosti, traumat a lidské paměti, společenských tříd a jejich privilegovanosti.

Ukázka z knihy

V parku se z odbočky vynoří muž. Když se objeví, zastavím. Vřesoviště jsou dnes klidná a spočívají pod temnými sněhovými mraky. Na pěšině, kde koruny dubů tvoří nad hlavami tunel, jsme sami.
Muž má na sobě klobou a vlněný kabát se zvednutým límcem. Když se zastaví, aby si zapálil cigaretu, jsem dost blízko, abych viděla, jak se mu z rukavic vynoří klouby prstů. Obličej mu zakrývá krempa klobouku.  (str. 11)

Ohlasy na knihu

Napínavé a zatraceně čtivé.

- Paula Hawkins, autorka bestselleru Dívka ve vlaku

Dechberoucí… Stejně tak šokující jako uspokojivé.

- The New York Times

Dvojí život je opravdu vzácnou zvláštností – úžasně napsanou knihou, která vám pod rukama ubíhá skoro sama.

- The Bookseller

Dvojí život je nejen skvělým thrillerem, který vás připoutá ke křeslu. Jedná se zároveň o velmi propracovanou studii světa žen, násilí a lidské paměti. Prokažte si prosím tu laskavost a přečtěte si nový román Flynn Berryové.

- Rene Denfeldová, autorka knihy Magický únik

Dvojí život

Autorka: Flynn Berryová
Přeložila: Dana Konvičková

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7565-578-3
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Dvojí život vydalo nakladatelství Jota. Prolistujte si ukázku.

O autorce

Flynn Berryová je americká autorka v současné době žijící v New Yorku. Studovala na Brownově univerzitě a v Michenerově centru pro spisovatele na Texaské univerzitě. Napsala dosud dva romány, ale podle odborné knižní veřejnosti se od této autorky ještě rozhodně máme na co těšit. Její prvotina Nora hledá vraha získala prestižní cenu Edgar za nejlepší knižní debut roku. Tento román byl přeložen do šestnácti jazyků a televizní práva na příběh optovala společnost Paramount, takže není vyloučeno, že se brzy dočkáme i jeho seriálové verze. Druhá kniha Dvojí život se kvalitou vyrovná první a sklízí pozitivní ohlasy po celém světě.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

V šedesáti letech nabral život Hanuše Holzera spád. Po pádu komunistického režimu se stal součástí řady událostí, aniž by na sebe upozorňoval; stál vždy v pozadí. O co vše se postaral? Na čem měl svůj podíl?

Hanuš Holzer (1929–2016) se narodil do dobře situované rodiny, avšak dětství prožil v Terezíně, otec zahynul v Osvětimi. Oč méně se po válce věnoval studiím, o to více času trávil řešením dopravních situací v Praze, podnikal nevídané dálkové jízdy na mopedech, skútrech a motocyklech. Po okupaci v roce 1968 emigrovala rodina do Švýcarska, kde se dobře etablovala.
Když Hanuš Holzer dovršil své šedesátiny, přišel listopad 1989 a on se dostal do víru událostí. Byl-li jeho dosavadní život až dosud plný nečekaných zvratů, teprve teď se zdramatizoval. Hanuš Holzer stál v pozadí vstupu koncernu VW do mladoboleslavské automobilky po boku jak předsedy představenstva VW, tak vlády ČR, dojednal dohodu s Baťou, stal se honorárním konzulem v Basileji, působil při nejrůznějších událostech, vždycky nenápadně, pokaždé mimořádně aktivně a efektivně.
Nerad o sobě mluvil, mnohé zamlčel. Co všechno se ještě o Hanuši Holzerovi dozvíme?

Ukázka z knihy

Na konci roku 1941 se začaly organizovat první transporty do Terezína. Najednou jste dostali domů psaní, že se za tři dny máte dostavit do dřevěných nouzových baráků v prostoru mezi Veletržní a Strojnickou. Zůstaly tam ještě dlouho po válce. Během těch tří dnů bylo třeba vyklidit byt, všechno zlikvidovat a vzít si nejvýše 50 kilogramů zavazadel. Židovská obec vyzvala mládež, aby rodinám pomáhala.

Muž mezi VW a Škodou

V pozadí Hanuš Holzer
Autor: Jan Králík

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 168×246 mm
ISBN: 978-80-271-1002-5
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Muž mezi VW a Škodou vydalo nakladatelství Grada.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize25 gramů štěstí
Jak vám maličký ježek může změnit život

Vacchetta, Massimo – Tomaselli, Antonella

Kazda, 2019

zobrazit info o knizePsí hrdinové
Skutečné příběhy psů, kteří zachránili život svým páníčkům

Greaves, Laura

Cosmopolis, 2019

zobrazit info o knizeDvojí život

Berryová, Flynn

Jota, 2019

zobrazit info o knizeMuž mezi VW a Škodou
V pozadí Hanuš Holzer

Králík, Jan

Grada, 2019

Napsat komentář