Mistrovství individuální psychologie

Wodehouse_DobraPraceJeevesi_audio
Život typického anglického gentlemana je nemyslitelný bez věrného sluhy po boku. Přesahuje-li pánovo sebevědomí jeho reálné schopnosti, představuje dokonalý sluha jedinou šanci zachránit nejednu jinak ztracenou situaci.

V listopadu 2019 navázalo vydavatelství Tympanum na říjnové vydání díla P. G. Wodehouse audioknihou Dobrá práce, Jeevesi (Very Good, Jeeves, 1930, česky prvně 2009). Interpretem překladu Kateřiny Hilské se stal Radek Valenta.

Jak jsme si prozradili již v recenzi zvukové verze knihy Dobrá, Jeevesi (Right Ho, Jeeves, 1934, česky 2011), Pelham Grenville Wodehouse představuje jednoho z nejúspěšnějších britsko-amerických humoristů dvacátého století. Série o osobním sluhovi Jeevesovi se svými patnácti tituly patří jen ke zlomku toho, čím tento autor obdařil literární svět. Přestože kniha Dobrá práce, Jeevesi fakticky představuje čtvrtý svazek jeevesovské sady, její zvuková podoba vstoupila na český knižní trh s měsíčním zpožděním po audioknize páté s již zmíněným názvem Dobrá, Jeevesi.

Na rozdíl od pětky, v níž bylo možné najít více méně komplexní příběh, čtyřka přináší soubor jedenácti na sobě prakticky nezávislých povídek. Některé z nich jsou sice vzájemně propojeny, ale i v takovém případě se jedná spíš jen o symbolický odkaz. V rámci čtyřiceti devíti stop ve formátu mp3 na jednom CD médiu se tedy čtenář/posluchač může těšit na následující humorné příběhy:

Jeeves a hrozící katastrofa“ (Jeeves and the Impending Doom, 1926) zachycuje Jeevesova zaměstnavatele Bertieho Woostera snažícího se zachránit učitelské místo svého přítele Bingo Littlea. Ten vsadil významný obnos na nesprávného koně a z obavy z manželčina hněvu byl nucen přijmout práci u Bertieho tety Agháty. Není asi třeba zdůrazňovat, že situaci zachrání až Jeevesova proslulá genialita.

Sippyho komplex méněcennosti“ (The Inferiority Complex of Old Sippy, 1926) představuje Olivera Sippyho Siperleye jako nesmělého nápadníka a zakřiknutého redaktora společenského magazínu. Bertieho snaha pomoci mu s oběma problémy se samozřejmě neobejde bez Jeevesova citlivého zásahu.

Jeeves a vánoční nálada“ (Jeeves and the Yule-tide Spirit, 1927) je příběhem o dvojitém úskoku a několika propíchnutých ohřívacích lahvích. Neomylně potvrzuje, že správně zahraná situace dokáže katastrofu zvrátit ve výhru. Díky Jeevesovi.

Jeeves a píseň písní“ (Jeeves and the Song of Songs, 1929) ukazuje, že všeho moc škodí. Na přání tety Dahlie musí Bertie vyléčit Tuppyho Glossopa ze zamilovanosti do operní pěvkyně Cory Bellingerové. Teta by Tuppyho raději viděla po boku své dcery Angely. Jeevesovo aranžmá je opět dokonale bezchybné.

Příhoda se psem McIntoshem“ (Jeeves and the Dog McIntosh, 1929) staví Bertieho před nesnadný úkol. Od amerického producenta musí dostat zpět teriéra McIntoshe, na něhož měl tetě Aghátě dohlížet. Bez Jeevesovy pomoci by úspěchu dosáhl jen stěží.

Trocha umění“ (The Spot of Art, 1929) varuje před nebezpečím lásky k umělkyni, zvlášť když se Bertie stane předmětem jejích výtvarných projevů. Řidičská nezodpovědnost umělkyně a jedna zlomená noha představují rizika, jež vyžadují Jeevesův mistrovský zásah.

Jeeves a Clementina“ (Jeeves and the Kid Clementina, 1930) potvrzuje, že když Jeeves rozdá karty správně, stane se i uličnictví hrdinským činem. Dostat nezbednici zpět do internátní dívčí školy bez vědomí paní ředitelky nemusí být tak snadné, jak se na první pohled zdálo.

Očistný plamen lásky“ (The Love That Purifies, 1929) představuje nečekanou výzvu, jíž se Bertie na přání tety Agháty musí zhostit. Jak postavit uličníka, jenž má skvělou motivaci chovat se vzorně, opět do nejhoršího světla? Pomůže Jeevesův náhradní plán.

Jeeves a kamarádka ze školy“ (Jeeves and the Old School Chum, 1930) vyžaduje mnoho Jeevesovy pověstné individuální psychologie v souboji s šílenou spolužačkou manželky Bingo Littlea. Bertieho přítele je třeba zachránit ze spárů hrozivé pojídačky zeleniny, jejíž vliv na Bingovo manželství se jeví jako vysoce zhoubný.

Strýcovo babí léto“ (Indian Summer of an Uncle, 1930) dokazuje, že stará láska nerezaví. Jeeves opět zkušeně pomůže přivést dívčí krásou poblázněného postaršího strýčka George k rozumu, a ještě zařídit, aby se cítil šťastný.

Tuppyho zkouška ohněm“ (The Ordeal of Young Tuppy, 1930) vrací čtenáře/posluchače zpět k milostným úletům Tuppyho Glossopa a jasnému pokynu tety Dahlie, aby Bertie zařídil Tuppyho návrat k její dceři Angele.

Všech jedenáct povídek má jeden společný model. Bertie Wooster sebevědomě vymyslí stoprocentní plán, jehož realizace se ovšem ukáže jako neúspěšná. Jeeves naproti tomu, aby situaci zachránil, musí často přijít s řešením, které realizuje za pánovými zády.

Interpretace Radka Valenty je ještě mistrnější než v případě předchozího dílu Dobrá, Jeevesi. Svou schopnost změnit pouhou četbu v dokonalou dramatizaci jedním umělcem dovádí k dokonalosti. Zvlášť v předposledním příběhu „Strýcovo babí léto“ přináší takovou různorodost a takovou škálu hlasů, že se směle může rovnat úspěšnému Janu Zadražilovi a jeho přednesům knih Terryho Pratchetta.

Titul Dobrá práce, Jeevesi působí velice příjemně. Možná za to mohou i krátké, zhruba padesátiminutové příběhy, jež nabízejí tematicky a dějově ukončené celky. Devět hodin a čtyřicet šest minut poslechu tak uběhne s rychlostí, jakou si čtenář/posluchač ani neuvědomí. Zbude mu úsměv na jedné straně a smutek, že už je konec, na straně druhé.

Pojďme se spolu těšit na zvukové zpracování další knihy z jeevesovské série.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDobrá práce, Jeevesi

Wodehouse, Pelham Grenvill

Tympanum, 2019

Napsat komentář