Síla přírody

tajemna-priroda-uvod
Jak se den postupně prodlužuje, jaro se pomaličku blíží k našim prahům a příroda se brzy opět probudí. Nastává čas začít se rozhlížet po knihách, které nám řeknou víc o našem vztahu s přírodou, a ještě nám ukáží, jak vytvořit krásnou a užitečnou zahradu.

Ze dvou knih, které si v dnešních tipech představíme, je ta první obecnější a filosofičtější. Peter Wohlleben v ní využívá nových vědeckých poznatků i vlastní úvah a zkušeností, aby čtenářům lépe přiblížil ono Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou.

Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou

Autor: Peter Wohlleben
Přeložila: Marie Voslářová

Počet stran: 240
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-88316-41-1
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou vydalo nakladatelství Kazda.

Peter Wohlleben čtenářům opět s využitím nejnovějších vědeckých poznatků a v kontextu svých vlastních zkušeností otevírá oči pro podivuhodné jevy přírody a ukazuje, jak blízcí si my lidé s přírodou jsme a nakolik s ní zůstáváme propojení.
Peter Wohlleben, lesník a ochránce přírody, odkrývá udivující podobnosti mezi člověkem a přírodou – toto prastaré pouto zůstává dodnes neporušené.
– Mají lidé něco jako sedmý smysl, kterým dokážou vytušit nebezpečí?
– Dá se říct, že náš čich předčí citlivý čich psa? Proč náš imunitní systém reaguje na barvy a vůně lesa?
A z druhé strany:
– Je možné, že stromy dýchají?
– Že u nich lze dokonce změřit něco jako srdeční tep?
– A měli bychom na rostliny pohlížet jako na inteligentní bytosti?
Náš imunitní systém při procházkách lesem prokazatelně využívá rostlinná antibiotika, která stromy vylučují do ovzduší, aby se tak ochránily před útočníky. A naše smysly nijak nezaostávají za smysly jiných živých tvorů. Podobně jako zvířata, která vnímají zemětřesení a jiné přírodní katastrofy dlouho předtím, než si je uvědomíme my, máme i my lidé sedmý smysl – díky němu se nás někdy například zmocní neklamné tušení, že se na nás zezadu někdo dívá. Čich psů je sice celkově mnohem citlivější než lidský, jde-li však o vůni zralých plodů a ovoce, můžeme na psy dělat „dlouhý nos“.
Rostliny a stromy zase mají překvapivě mnoho lidských rysů: Některé rostliny jsou schopné slyšet a rozlišovat neškodné zvuky od zvuků, které znamenají hrozbu, rozpoznávají například jemné záchvěvy chroustajících housenek. Stromy vdechují kyslík obsažený ve vzduchu a využívají jej k získávání energie. Své kořeny používají k ohmatávání i k ochutnávání a pravidelné pohyby, jimiž pumpují vodu kmenem vzhůru, lze ve světě stromů přirovnat k našemu srdečnímu tepu.
Peter Wohlleben nám připomíná, že člověk není rostlinám a živočichům nadřazený, nýbrž zůstává stejně jako všechny ostatní druhy součástí úžasného systému, kde na sobě všichni navzájem závisejí a kde se všichni navzájem ovlivňují – a tomuto komplexnímu působení nedokážeme dosud ani zdaleka porozumět.

Ukázka z knihy

Je trend příklonu k přírodě a obzvlášť k lesu opravdu v každém ohledu pozitivní? Nevypovídá spíš o tom, že stále víc lidí utíká od reality, protože ve svém volném čase už nechtějí poslouchat nic o politice nebo o ničení životního prostředí, a tak místo toho hledají zdravý svět, který ale vlastně vůbec neexistuje?

Tyto pochybnosti jsem v souvislosti se svým bestsellerem o stromech slyšel mnohokrát. Někteří ho tak strkají do jednoho pytle s oddechovou literaturou, například detektivkami, což by samo o sobě nebylo ještě nic špatného. Jenže tím čtenářům upírají seriózní snahu dozvědět se něco víc o bytostech, které nás v tak obrovském množství obklopují. Místo toho jde prý o útěk před každodenními starostmi, k čemuž slouží počítačové hry a televizní seriály stejně dobře jako právě takovéhle knížky o přírodě.

Pokud vás kniha zaujala, využijte příležitosti přečísti si rozsáhlou online ukázku!

O autorovi

Peter Wohlleben (1964) se již od dětství chtěl stát ochráncem přírody. Studoval lesnictví a přes dvacet let pracoval jako úředník zemské lesní správy. Dnes vede Lesní akademii v německém regionu Eifel a usiluje o návrat pralesů do různých oblastí světa. Často vystupuje v televizních pořadech, pořádá přednášky a semináře a píše knihy na témata týkající se lesa a ochrany přírody. Svými bestsellery Tajný život stromů, Citový život zvířat, Slyšíš, jak mluví stromy a dalšími nadchl čtenáře po celém světě. V Německu nedávno začal vydávat časopis Wohllebenův svět. V roce 2019 mu byla udělena Bavorská státní medaile za zásluhy při ochraně životního prostředí, a to za jeho citlivé a nekonvenční zprostředkovávání vědeckých poznatků.

Zdroj: knihykazda.cz

O nakladateli

Nakladatelství Kazda vydává knihy o přírodě a zahradách, vnímajících jejich hlubší metafyzický rozměr a možnosti spolupráce s neviditelnými živly, a dále knihy o různých možnostech udržení a znovunabytí zdraví. Autoři jsou domácí i zahraniční. Jeho knihy a CD mají čtenářům přinášet radost a povzbuzení do života svou vnitřní živostí, opravdovostí, mají posilovat dobrá předsevzetí a odhodlání a podporovat harmonii mezi člověkem a jeho okolím.

————————————————

Druhá kniha je mnohem praktičtějšího rázu, což jí ale rozhodně neubírá na hodnotě, naopak. Ilona Prath-Krejčová v ní popisuje, jak vytvořit zahradu, která je praktická a zároveň krásná, a jak ji sladit tak, aby tvořila jeden harmonický celek. Publikace Zahrada je navíc doplněna řadou krásných fotografií.

Zahrada

přírodní, okrasná, užitková

Autorka: Ilona Prath-Krejčová

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 210×258 mm
ISBN: 978-80-271-2074-1
Doporučená cena: 549 Kč

Knihu Zahrada vydalo nakladatelství Grada.

Z mnoha možností, které se majitelům zahrad nabízejí, vybírá bohatě ilustrovaná kniha ty nejosvědčenější. Předkládá nejrůznější úhly pohledu, jak k zahradní tvorbě přistupovat, jak se o zahradu starat. Současným trendem při vytváření vlastní zahrady je propojit oblíbené a pěstitelsky ověřené okrasné či užitkové rostliny s planými, plevelnými, avšak často zdraví prospěšnými druhy v jeden harmonický celek.
Benefity takovéhoto přístupu – soulad s přírodou, klid, zdravá a užitečná zahrada plná zvířecích návštěvníků, prevence a přírodní léčba různých neduhů z vlastních zdrojů – ocení všichni, komu se zahrada stane místem aktivního odpočinku i druhým obývacím pokojem. Kniha navíc stírá hranice mezi zarputilými zastánci čistě přírodních zahrad a jejich oponenty z řad obhájců klasických udržovaných zahrádek.
Text knihy doprovázejí převážně humorné úvahy vedoucí k zamyšlení nad skutečným smyslem zvelebování svých zahrad a zkušenosti autorky s léčbou různých psychosomatických potíží pomocí přírodních léčiv, bylin a užitečných plevelů.

Názory na knihu

Po dlouhé době komplexní kniha o zahradě, která mne zaujala. Jak autorka, tak její pojetí zahrady jsou mi sympatické.

- Lenka

Výborná kniha pro všechny zahradníky. Najdete v ní veškeré potřebné informace pro založení a udržování zahrady a i mnoho navíc – vážné úvahy a vtipné povídky spojené zajímavou filozofií, spoustu rad a tipů ohledně bylinkaření… a také mnoho krásných fotek. Několik stran např. tvoří jen koláže fotek rostlin (i s pojmenováním) rozdělených podle barev. Inspirativní pastva pro oči pro mě jakožto pro člověka, který má rád barevné zahrady. Knihu doporučuji.

- Mirek

Zdroj: grada.cz

O nakladatelství

Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajemné pouto mezi člověkem a přírodou

Wohlleben, Peter

Kazda, 2019

zobrazit info o knizeZahrada
přírodní, okrasná, užitková

Prath-Krejčová, Ilona

Grada, 2019

Napsat komentář