Vyhrajte důkaz, jak blízcí jsme si s přírodou

tajemne-pouto-mezi-clovekem-a-prirodou-perex
V dnešní době, kdy jsme obklopeni mnoha technologickými vymoženostmi, často zapomínáme, jak silné pouto nás stále spojuje s přírodou. Zjistěte, jak posílit svou imunitu procházkou v lese, nebo co vše máme společného s rostlinami.

Spojení člověka s přírodou

Peter Wohlleben čtenářům opět s využitím nejnovějších vědeckých poznatků a v kontextu svých vlastních zkušeností otevírá oči pro podivuhodné jevy přírody a ukazuje, jak blízcí si my lidé s přírodou jsme a nakolik s ní zůstáváme propojení.

Náš imunitní systém při procházkách lesem prokazatelně využívá rostlinná antibiotika, která stromy vylučují do ovzduší, aby se tak ochránily před útočníky. A naše smysly nijak nezaostávají za smysly jiných živých tvorů. Podobně jako zvířata, která vnímají zemětřesení a jiné přírodní katastrofy dlouho předtím, než si je uvědomíme my, máme i my lidé sedmý smysl – díky němu se nás někdy například zmocní neklamné tušení, že se na nás zezadu někdo dívá. Čich psů je sice celkově mnohem citlivější než lidský, jde-li však o vůni zralých plodů a ovoce, můžeme na psy dělat „dlouhý nos“.

Rostliny a stromy zase mají překvapivě mnoho lidských rysů: Některé rostliny jsou schopné slyšet a rozlišovat neškodné zvuky od zvuků, které znamenají hrozbu, rozpoznávají například jemné záchvěvy chroustajících housenek. Stromy vdechují kyslík obsažený ve vzduchu a využívají jej k získávání energie. Své kořeny používají k ohmatávání i k ochutnávání a pravidelné pohyby, jimiž pumpují vodu kmenem vzhůru, lze ve světě stromů přirovnat k našemu srdečnímu tepu.

Peter Wohlleben nám připomíná, že člověk není rostlinám a živočichům nadřazený, nýbrž zůstává stejně jako všechny ostatní druhy součástí úžasného systému, kde na sobě všichni navzájem závisejí a kde se všichni navzájem ovlivňují – a tomuto komplexnímu působení nedokážeme dosud ani zdaleka porozumět.

 

Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou

Autor: Peter Wohlleben

Vydalo: nakladatelství Kazda
Překlad: Marie Voslářová
Počet stran: 240
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 11/2019
ISBN: 978-80-88316-41-1

Přečtěte si více o knize Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. A nezapomeňte si také prohlédnout několik ukázkových stran: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

O autorovi

peter-wohllebenPeter Wohlleben (nar. 1964) se chtěl už jako dítě stát ochráncem přírody. Vystudoval lesnictví a pracoval víc než dvacet let jako úředník zemské lesní správy. Aby mohl realizovat své představy o ochraně životního prostředí, zaměstnání opustil. Dnes řídí ekologické lesní hospodářství v regionu Eifel v Porýní, kde usiluje o návrat pralesů. Je zván do mnoha televizních pořadů, přednáší, pořádá semináře a píše knihy o lese a ochraně přírody. Je autor bestsellerů Tajný život stromů, Příběhy stromů, Les – návod k použití, Slyšíš, jak mluví stromy? a Můj první les.
(Zdroj informací a fotografie: společnost Knihcentrum)

 

Vyhrajte knihu Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou

Mezi lidmi a přírodou existuje prastaré pouto, které i přes velký civilizační pokrok zůstává neporušené. Zastavte se na chvíli, odložte chytré telefony a tablety a vydejte se do lesa načerpat energii a posílit svůj imunitní systém. Ve chvílích vzácného ticha si také můžete ověřit, že lidské smysly nezaostávají za smysly jiných živých tvorů, pouze jsou přesyceny pachy a dalšími vjemy okolního hektického prostředí, které se navzájem ruší. Lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben vás o tom přesvědčí ve své knize, kde kromě svých vlastních zkušeností nabízí i vědecká vysvětlení a poznatky.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou
probíhá od 12. do 18. ledna 2020.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajemné pouto mezi člověkem a přírodou

Wohlleben, Peter

Kazda, 2019

Vyhrajte důkaz, jak blízcí jsme si s přírodou - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Janca95 napsal:

    Dobrý den. Dneska jsem si knihu vyzvedla na poště. Moc děkuji

Napsat komentář