Knižní pomocníci do kuchyně

vareni
Patříte mezi vášnivé kuchaře či si rádi připravujete doma alternativní čisticí prostředky? Do první knihy si budete moci zaznamenat všechny své oblíbené recepty, v dalších naleznete inspirativní recepty včetně bezlepkových a odhalíte tajemství jedlé sody a její využití nejen v kuchyni.

Zatímco z dalších knih, které vám dnes představíme, načerpáte inspiraci pro vaření, do tohoto zápisníku si budete moci poznamenat své nejpovedenější recepty. Jako základ poslouží postupy z kuchyně slovenské autorky, které doplňují citáty z jejích románů.

Vytvořte si vlastní kuchařskou knihu z receptů, co vás zaujaly, které chcete vyzkoušet nebo podle nichž roky vaříte, ale máte je jen jako výstřižky z časopisů či narychlo zapsané poznámky na útržcích papíru.
Pomůže vám k tomu stylový zápisník s třiceti ověřenými rodinnými recepty z kuchyně
Táni Keleové-Vasilkové, doplněný citáty z jejích románů.

Ukázka z knihy

Moje recepty

Moje recepty

Autorka: Táňa Keleová-Vasilková
Přeložila: Monika Mitterko

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 132×207 mm
ISBN: 978-80-8111-505-9
Doporučená cena: 179 Kč

 

Knihu Moje recepty vydalo nakladatelství Noxi.

O autorce

Táňa Keleová-Vasilková je jednou z nejúspěšnějších slovenských spisovatelek. Narodila se v Chomutově v severních Čechách v rodině slovenského publicisty a cestovatele Františka Keleho. Jako čtyřletá se přestěhovala s rodiči do Bratislavy, kde od té doby žije a působí. Vystudovala gymnázium a žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. Několik let pracovala jako redaktorka v časopise Osvetová práca a od roku 1991 je spisovatelkou na plný úvazek. Na kontě má téměř třicet velice úspěšných společenských románů, mezi něž patří například DruháManželkyKouzlo všednostiKvětiny pro LauruTouhy, Co to bude?Duhový most či Sítě z pavučin. Je vdaná a je matkou tří dětí, se kterými žije v Devínské Nové Vsi.

Zdroj informací: autorčiny oficiální stránky

————————————————

Vyzkoušejte všech 101 snadných a výživných jídel přímo z trouby, vhodných i pro vegetariány a vegany. Ideální hlavně pro ty, kteří nechtějí mít po vaření plno špinavého nádobí, ale zároveň chtějí připravit chutná a výživná jídla.

Co vám kuchařka radí? Napěchovat plech zeleninou, luštěninami, zrním, bylinkami a dalšími dobrotami, vrazit do trouby a nechat je ukázat, co dovedou. Když se totiž spojí trouba s plechem, můžete vytvořit hlavní jídla všeho druhu s minimální námahou a výsledky jsou opravdu neuvěřitelné! Kdo by nemiloval vaření, které je pohodlné, uvolněné, nezašpiníte při něm moc nádobí a ještě umocňuje chuť a vůni? Jsou tu k vyzkoušení slaná lákadla i sladká potěšení na snídani, brunch, oběd i večeři. Liz Franklinová, autorka píšící o jídle ověnčená cenami, vás pozve také na kulinární cestu kolem světa – můžete vyzkoušet leccos od snadného dhalu z trouby po tex-mex zeleninové tacos. Ať už jste dlouholetý vegetarián nebo vegan, hostíte přátele nebo vaříte pro rodinu, která se živí rostlinnou stravou, nebo jednoduše chcete omezit spotřebu masa – následující stránky nabízejí spoustu svůdných jídel k vyzkoušení.

Ukázka z knihy

Zeleninove zazraky z jednoho plechu

Zeleninové zázraky z jednoho plechu

101 snadných a výživných jídel přímo z trouby, vhodných i pro vegetariány a vegany
Autorka: Liz Franklinová

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 196×242 mm
ISBN: 9788075297440
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Zeleninové zázraky z jednoho plechu vydalo nakladatelství Slovart, kde najdete další ukázky.

————————————————

Radka Vrzanová se dlouhodobě věnuje bezlepkovému vaření a díky experimentování vyvinula nové postupy při přípravě bezlepkových jídel. Ve své třetí knize dokazuje, že i jídla bez mléka a vajec mohou být slavnostní a báječně chutnat.

Zvládáte každodenní bezlepkové stravování, ale rádi byste svůj jídelníček obohatili i ve sváteční dny? Třetí kniha známé autorky vám přináší na 120 nových receptů, které zpestří vaši slavnostní tabuli. Získáte inspiraci, co přichystat na Velikonoce a Vánoce, na narozeniny dětí i rodičů, pro svatební hostinu nebo zahradní párty.
Radka Vrzalová je kouzelnice – vyčaruje z bezlepkových surovin i to, o čem byste si netroufali při své dietě ani snít, protože jste dosud nevěřili, že je to vůbec možné. Ale je to tak, můžete uvařit a upéct v podstatě cokoli, nic není překážkou:

  • tradiční dorty a zákusky, jaké znáte z dětství
  • nádherně zdobené dorty pro děti k narozeninám
  • klasiku české kuchyně
  • jídla ze zahraničních kuchyní od italské po asijskou
  • sladké i slané drobnosti jen tak na chuť nebo jako pohoštění

Mimořádný přínos autorky spočívá v tom, že recepty jsou naprosto originální – její vzdělání potravinářského technologa a neustálá chuť a vůle experimentovat ji přivedly k tomu, aby vyvinula zcela nové receptury, přesně ušité na míru jednotlivým pokrmům. Nejde tedy jen o pouhou náhradu lepkové mouky za bezlepkovou nebo o shromáždění receptů, kde mouka není zapotřebí, ale o unikátní postupy.
S bezlepkovými, popřípadě bezlaktózovými, bezmléčnými, a dokonce i bezvaječnými surovinami tak docílíte stejného výsledku, jako kdybyste neměli žádná zdravotní omezení. Dobrou chuť!

Ukázka z knihy

Ve složení moučných směsí najdete spoustu názvů takzvaných „zlepšujících“ látek či zahušťovadel, které vám nemusí být jasné. Na internetu na vás vyskočí rozporuplné informace o jednotlivých gumách, methylovaných celulózách atd. Opět je třeba zapojit trochu zdravého selského rozumu, případně si načíst trošku víc z různých zdrojů, a také se podívat, kolik těch neznámých složek v mouce asi tak může být – řádově jsou to miligramy, maximálně gramy na 1 kg balení.

Radcina kucharka bez lepku slavnosti

Nahlédněte do pokračování ukázky.

Doporučujeme

Bezlepkové vaření může být kreativní. Inspirace načerpáte v celé řadě kuchařek:

zobrazit info o knize   zobrazit info o knize  zobrazit info o knize   zobrazit info o knize

Radčina kuchařka bez lepku – slavnosti

Se spoustou rad a receptů i bez mléka a vajec
Autorka: Radka Vrzalová

Počet stran: 322
Vazba: vázaná
Formát: 215×215 mm
ISBN: 978-80-247-3187-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Radčina kuchařka bez lepku – slavnosti vydalo nakladatelství Grada. Můžete si prohlédnout ukázku z první Radčiny kuchařky.

————————————————

A od vaření přejdeme k prostředku téměř na vše. A tím je jedlá soda, která dokáže nahradit jako alternativa různé čisticí prostředky a lze ji využít v kuchyni, koupelně či na zahradě. Navíc neškodí životnímu prostředí a ocení ji i vaše peněženka.

Jedlá soda – ačkoliv tento nenápadný bílý prášek koupíte téměř v každém supermarketu, jeho podivuhodné schopnosti zná jen málokdo. Naši prarodiče sodu ještě běžně používali, později však upadl tento „zázračný prostředek“ do zapomnění, protože jej stále více vytlačovaly nejrůznější výrobky v lákavých obalech. Přitom to jde téměř vždy mnohem levněji, zdravěji a ekologičtěji – s jedlou sodou!
Jako bezpečná a udržitelná alternativa a zároveň univerzální domácí prostředek nahradí jedlá soda mnoho dalších výrobků v domácnosti, kuchyni, koupelně, při praní i na zahradě. Navíc je oproti nim téměř zadarmo, skvěle funguje a nezanechává za sebou žádné látky škodlivé pro životní prostředí. To je hodně dobrých důvodů, proč by jedlá soda neměla chybět v žádné domácnosti.
Jedlá soda je

  • prospěšná pro zdraví: Díky jedlé sodě se můžete ve své domácnosti zbavit mnoha pochybných látek v deodorantech, mycích prostředcích, vlasové kosmetice a spol. a nahradit je neškodnými, ale stejně účinnými alternativami.
  • prospěšná pro životní prostředí: Domácí alternativy s jedlou sodou nešetří jen ohromné množství obalového odpadu a chemie, ale jsou také zcela neškodné pro životní prostředí.
  • prospěšná pro vaši peněženku: Zapomeňte na drahé speciální výrobky na každý problém, díky mnohem levnější jedlé sodě bude většina z nich zbytečná.
  • prospěšná pro vás osobně: Výroba domácích pomocníků přináší radost, podporuje kreativitu, posiluje sebevědomí, a navíc díky ní budete o něco nezávislejší.

Nechte se inspirovat i vy a udělejte tak něco pro přírodu!

Ukázka z knihy

Většina lidí zná jedlou sodu z oddělení s přísadami do pečení, téměř vždy tam stojí přímo vedle prášku do pečiva. Není to náhoda, protože samotný kypřící prášek do pečiva se skládá z velké části z jedlé sody. Společně s okyselovacím prostředkem dosáhne kypřícího účinku, díky němuž je těsto nadýchané. Teplem při pečení a chemickou reakcí jedlé sody s okyselovacím prostředkem se v těstě vytváří oxid uhličitý. Malé bublinky se derou ven a dodávají těstu nadýchanou konzistenci.

Doporučujeme

A pokud si rádi vyrábíte vlastní produkty, nahlédněte do dalších publikací značky smartikular.net:

zobrazit info o knize   zobrazit info o knize    zobrazit info o knize

Jedlá soda

Prostředek téměř na vše: více než 250 způsobů využití tohoto ekologického zázraku v domácnosti, kuchyni, koupelně a na zahradě
Autor: Smarticular.net

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-88316-48-0
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Jedlá soda vydalo nakladatelství Kazda. A můžete si prolistovat ukázku.

O autorovi

Od roku 2014 zveřejňuje berlínský portál smarticular.net návody a tipy na jednodušší a udržitelnější život. Na problémy pouze neupozorňuje, ale denně představuje nová řešení, recepty a alternativy, díky nimž si může každý trochu usnadnit život a zároveň být ohleduplnější k životnímu prostředí. Návody a různá řešení se neustále vyvíjejí i díky nesčetným věrným příznivcům, kteří je sami zkoušejí a dělí se o své zkušenosti.

Zdroj informací: Kazda


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMoje recepty

Keleová-Vasilková, Táňa

Noxi, 2019

zobrazit info o knizeZeleninové zázraky z jednoho plechu
101 snadných a výživných jídel přímo z trouby, vhodných i pro vegetariány a vegany

Franklinová, Liz

Slovart, 2019

zobrazit info o knizeRadčina kuchařka bez lepku – slavnosti
Se spoustou rad a receptů i bez mléka a vajec

Vrzalová, Radka

Grada, 2019

zobrazit info o knizeJedlá soda
Prostředek téměř na vše: více než 250 způsobů využití tohoto ekologického zázraku v domácnosti, kuchyni, koupelně a na zahradě.

Smarticular.net

Kazda, 2019

Napsat komentář