Tajemství za zdí

Butlerorova_TajnyPokoj
Některé staré domy skrývají mnohá tajemství. Mezi ta nejlákavější bezpochyby patří tajné komnaty. Může takové očím ukryté místo vydat i nějakou hodnotnou připomínku minulosti? Bezpochyby ano. Pojďme se spolu podívat do Tajného pokoje.

Na sklonku listopadu 2019 vydalo nakladatelství Fragment, člen skupiny Albatros Media, další z knih Dori Hillestad Butlerové Strašidelná knihovna – Tajný pokoj (The Haunted Library – The Secret Room, 2015). Překlad připravil Václav Soukup.

Se sérií Strašidelná knihovna z dílny současné americké autorky Dori Hillestad Butlerové se potkáváme již popáté. Naše poslední setkání s touto roztomilou společností duchů a jejich lidských přátel proběhlo v únoru 2019 u příležitosti vydání čtvrtého titulu s názvem Duch přichází v pět (The Five o’Clock Ghost, 2015). Připomeňme ještě, že celý soubor čítá deset titulů a mapuje pátrání malého dušího chlapce Kaze po zbytku jeho rodiny. Budovu, v níž si všichni původně v klidu žili, město určilo k demolici. A v den, kdy bourání začalo, zavál vítr Kaze, rodiče, sourozence, dokonce i psa kdo ví kam. Kaze osud zanesl do knihovny, kde se seznámil s holčičkou Klárkou, která jako jediná z „pevňáků“, tedy lidí, duchy vidí a slyší, i když se sami nezjeví a neúpí. Takové setkání přímo volá po akci, a tak vznikne nová detektivní agentura zaměřená na řešení tajemných případů.

Tajná komnata je místo, do něhož se uchyluje duch Beckett, nejstarší obyvatel knihovny. Nyní se do něj ale dostane už i Kazův mladší bratr „malý Honza“ i duch pes Kosmo. A po mnoha nevydařených pokusech konečně i Kaz sám. Prostor za zdí ukrývá mnoho pozoruhodných artefaktů, mezi nimiž vynikají dva: duch panenky a skutečný zapečetěný dopis. Jak ale dostat něco skutečného skrz pevnou zeď? A jaký dokument vůbec taková zjevně letitá obálka obsahuje? Klárka i duší kluci se vydávají na cestu za lidskými pamětníky, aby se dostali blíž k řešení obou záhad. A cestou na ně čeká nejedno překvapení.

Bohatě ilustrovaná publikace na svých sto dvaceti sedmi stránkách přináší lehké a zábavné čtení pro děti i dospělé. Velký font a krátké kapitoly přímo volají po tom, aby se do četby pustili i začínající čtenáři. Koneckonců doporučený vstupní věk stanovil nakladatel na sedm let. Tajný pokoj tvoří deset pojmenovaných kapitol, jimž předchází jednostránkový Duchařský slovník. Roztomilé kresby pocházejí z dílny Aurory Damantové.

Jak už je u Strašidelné knihovny zvykem, autorka buduje příběh s postupně gradujícím napětím a krok za krokem odkrývá jedno nové překvapení za druhým. Jako obvykle se čtenáři v závěru dočkají i více či méně očekávatelného odhalení. Příjemný styl Dori Hillestad Butlerové podtrhuje i skvěle zpracovaný překlad z pera Václava Soukupa.

V šestém pokračování s výmluvným názvem The Ghost at the Fire Station na čtenáře bude čekat další případ jako stvořený pro detektivní agenturu K&K. Přebývá na hasičské stanici skutečný duch? A pokud ano, bude to zase někdo z Kazovy rodiny? Na odpověď si budeme naneštěstí muset ještě nějakou dobu počkat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStrašidelná knihovna – Tajný pokoj

Hillestad, Dori Butlerová

Fragment, 2019

Napsat komentář