Detektivní pátrání

Detektivky-na-cesty
Co spojuje hrdiny dnešních knižních titulů? Jedná se o detektivy, na které čekají náročná vyšetřování, odhalování identity pachatelů a zachraňování životů. Přitom se sami mohou ocitnout v nebezpečí života, ale takový už je jejich úděl.

První detektivní pátrání se odehrává na českém venkově. Jeho poklidný život naruší několik vražd. Podaří se odhalit vraha? Roli kapitána Bernarda namluvil Viktor Preiss.

Na první pohled poetický ráz české krajiny kazí několik vražd…
Seriál Vraždy jako z pohádky se odehrává v současnosti v prostředí vesnice.
„Chtěl jsem nějakým způsobem prozkoumat český venkov a jeho ‚duchovní rozměr‘,“ vysvětluje scenárista a režisér Petr Vodička, který jako obvykle pojal příběh s humorem a nadsázkou. „Na vsi někdy narážím na takovou zvláštní hrubozrnnost, ale zároveň i na vlídnost a jakousi vetší hloubku spojení s přírodou, která muže mít i drsný rozměr. Prostě cítím, že je tam nějaká hloubka, světlá i temná, a to ve mně vzbuzuje zvědavost.“ S daným žánrem autor dosud neměl v podstatě žádné zkušenosti. „Kdysi jsem napsal divadelní hru pro děti, která mimochodem dostala také rozhlasovou podobu a měla jistý detektivní nádech. Řešila se v ní krádež papouška a detektivním způsobem se rozkrývalo pozadí celého zločinu (jde o drama Babu a papoušek – pozn. aut.).

Vraždy jako z pohádky (audiokniha)

Autor: Petr Vodička
Interpreti: Viktor Preiss, Martin Písařík, Václav Rašilov, Luboš Veselý a další

Vazba: CD
ISBN: 8590236104723
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Vraždy jako z pohádky vydalo nakladatelství Radioservis, kde si můžete poslechnout ukázky.

O autorovi

Petr Vodička  je český divadelní herec a režisér. Vystudoval alternativní a loutkové herectví na DAMU, kde pokračoval ve studiu režie a dramaturgie.

————————————————

Na počátku se neznali, přesto je spojila nečekaná událost. Při své cestě minuli skalní strž, ale jeden z nich způsobil smrt. A zatímco střípky do sebe postupně zapadají, násilí se stupňuje a pomsta dosahuje vrcholu.

Milenecký pár udržující mimomanželský poměr nasedne do auta a jede na odlehlé místo. Mladou ženu v nesnázích nečekaně sveze neznámý muž. Kdosi se po zasněžených silnicích řítí moc rychle. Všichni projedou kolem stejné skalní strže. Ale jen jeden někoho smete ze silnice, jen jeden někoho nechá zemřít.
Na začátku se vzájemně neznali, nyní je spojuje stupňující se spirála násilí, a ačkoli ani jeden z nich neví všechno, přesto někdo ví dost na to, aby mohl odvyprávět celý příběh.
Náledí je nepředvídatelný thriller, kde nic není tak, jak to na první pohled vypadá. Vina, nenávist a destrukce ženou příběh vpřed a kdesi v dálce čeká euforie z pomsty.

Ukázka z knihy

Kdo  si myslí, že je? Taková malá cuchta, a bude poučovat chlapa ve středních letech? Po všem, co pro ni udělal?
Jana popadl vztek. Takovéhle arogantní jednání fakt neměl rád a ona navíc působila vyzývavě, protože k němu byla otočená tím svým kulatým zadkem. Jan se přikradl za ni, chytil ji za boky a políbil na krk. Holka se trochu bránila, ale bylo potřeba jí dát jasně najevo, kdo je tady šéf. (str. 93)

Ohlasy na knihu

Carin Gerhardsenová píše tak živě, jako kdyby slovy malovala, a spoutává vaše srdce i duši stále víc, jako by zatahovala škrtidlo.

- Peter James, spisovatel

Psychologický thriller s nečekanými zvraty. Napínavý příběh, v němž se čtenář potácí v nevědomosti až do posledních stránek.

- Ölandsbladet

Páni! Carin Gerhardsenové se povedl naprosto neskutečný thriller!

- Bläkinge Läns Tidning

Náledí

Autorka: Carin Gerhardsen
Přeložila: Helena Matocha

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7625-066-6
Doporučená cena: 399 Kč

 

 

Knihu Náledí vydalo nakladatelství Metafora.

O autorce

Carin Gerhardsen je čerstvým hlasem na rozmanitém a barvitém poli severských krimi románů. Narodila se v roce 1962 v Katrineholmu a tam také umístila počátek prvního případu z tzv. Hammarbyjské série a nazvala ho Perníková chaloupka. Není náhoda, že právě v prvním příběhu zvolila jako téma šikanu mezi dětmi. Přiznává, že v dětství zažila něco podobného na vlastní kůži, a zajímalo ji, jak mohou špatné zážitky z dětství zformovat člověka a ovlivnit celý jeho život. Autorka vystudovala matematiku a jak sama říká, vždy milovala řešení matematických problémů, rébusů a sudoku a od toho byl jen krok k napsání zápletky románu, logické a propracované, s věrohodnými postavami, s jejich přednostmi i chybami. Hned první román jí získal čtenářskou oblibu a přiměl ji nadále se věnovat pouze psaní. Autorka žije ve Stockholmu s manželem a dvěma dětmi.

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Na detektiva Brodieho, kterému se nedaří v osobním životě, čekají tři staré a neuzavřené případy. Na první pohled spolu nemají žádnou souvislost, to se ale s pokračujícím vyšetřováním mění…

Soukromý detektiv Jackson Brodie nemá jednoduchý život. Manželka se s ním rozvedla a jeho dcerku teď vychovává cizí hejhula, bolí ho zuby a má protivnou sekretářku. Navíc většinu času tráví poněkud nudným sledováním (domněle) nevěrných manželek. Bezprostředně za sebou se ale objeví tři z policejního hlediska „mrtvé“ případy. Dvě excentrické sestry ho vyhledají kvůli pětatřicet let pohřešované mladší sestřičce, obézní právník jej žádá, aby po deseti letech našel brutálního vraha jeho milované dcery, a třetí případ mu připraví sestra ženy, která nezvládla mateřství a odloučený život na venkově a v zoufalství zabila manžela sekerou. Detektiv Brodie dovede všechny tři případy, které se začnou vzájemně prolínat, k rozuzlení. Není to happy end, ale příběh, který rozhodně zaujme čtenáře psychologických románů i detektivek.

Ukázka z knihy

Jaké měly štěstí! Uprostřed prázdnin udeřila vedra, jak se na léto sluší. Každé ráno, když vstaly, bylo slunce už vysoko na obloze a lehké letní záclony, lemující zplihle okna jejich ložnic, nebralo vůbec v potaz – jeho horké bodavé paprsky naplněné příslibem pronikaly dovnitř, ještě než Olivie otevřela oči. Se spolehlivostí kohouta se Olivie budila vždycky jako první, takže už tři roky, od doby, kdy se narodila, nepotřeboval nikdo v domě budík. (str. 13)

Neuzavřené případy

Autorka: Kate Atkinsonová
Přeložila: Dana Vlčková

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 168×237 mm
ISBN: 978-80-257-3046-1
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Neuzavřené případy vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Kate Atkinsonová se narodila v roce 1951 v anglickém Yorku. Studovala anglickou literaturu na Dundeeho univerzitě. Nyní žije v Edinburghu. Svoji spisovatelskou kariéru zahájila psaním povídek do časopisů. Za románovou prvotinu V zákulisí muzea (česky Argo, 2006) obdržela Whitbreadovu cenu. Román Neuzavřené případy (česky Argo, 2010) z roku 2004 přivádí na scénu detektiva Jacksona Brodieho, který se objevuje i v dalších jejích románech. Za román Život za životem získala cenu Costa 2013. Mezi její další romány patří Bůh v troskách či Přepis. Atkinsonovou známe i jako autorku divadelní hry, kterou s velkým úspěchem uvedlo ostravské Národní divadlo moravskoslezské pod názvem Ostatní světy.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Nick Heller spojí síly s agentkou FBI Dianou Madiganovou s jediným cílem: za jakoukoliv cenu najít unesenou dceru multimilionáře dřív, než ji únosci zabijí. Pronikne do světa lží a manipulací a žádné tajemství před ním není v bezpečí…

Když je Alexa Marcusová, dospívající dcera multimilionáře a titána hedgeových fondů, unesena, obrátí se její zoufalý otec na rodinného přítele Nicka Hellera, soukromého vyšetřovatele, který se vyzná jak v zasedacích místnostech korporátních společností, tak v temných uličkách.
Vzápětí se na internetu objeví přímý přenos, v němž Alexa prosí o život. Dívka je uvězněna v děsivé noční můře – je pohřbena zaživa a ve dne v noci ji sleduje kamera. Její únosci jsou krutí a vynalézaví, ale bývalý agent tajné služby Nick Heller má vlastní metody, jak se vypořádat s problémy.
S pomocí zvláštní agentky FBI Diany Madiganové si Heller klestí cestu bludištěm manipulací a lží s jediným cílem: dopadnout únosce dřív, než Alexa zemře. Někteří velice vážení a vysoce postavení lidé jsou však odhodlaní pohřbít svá temná tajemství za každou cenu. Netuší ale, že Nick Heller se nezastaví před ničím…

Ukázka z knihy

Jestli to takhle vypadá ve vězení, pomyslela si Alexa Marcusová, tak bych klidně šla sedět. Třeba navěky.
Stála se svou nejlepší kamarádkou Taylor Armstrongovou v dlouhé frontě před nejvyhlášenějším barem v Bostonu. Bar se jmenoval Loch a nacházel se v budově bývalého vězení přestavěné na luxusní hotel. Pro navození dojmu vězeňského prostředí byly v oknech ponechány mříže a rozlehlou středovou halu obklopovaly kruhové ochozy.

Pohřbená tajemství

Autor: Joseph Finder
Přeložila: Kateřina Kuncová

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 153×212 mm
ISBN: 978-80-7588-163-2
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Pohřbená tajemství vydalo nakladatelství Mystery Press, kde si můžete přečíst celou ukázku.

O autorovi

Joseph Finder se narodil v roce 1958 v Chicagu ve státě Illinois, většinu děství ale prožil na Filipínách a v Afghánistánu, načež se jeho rodiče vrátili do Spojených států. Finder vystudoval Yaleovu univerzitu a přestože byl přijat do CIA, rozhodl se raději věnovat psaní knih. Je autorem celé řady úspěšných thrillerů, s nimiž se opakovaně umisťuje v žebříčcích bestsellerů deníku New York Times. Za všechny jmenujme samostatné romány Moskevský klub (1991), Vražedný instinkt (2006), Nátlaková hra (2007) či Rozsudek (2019), zatím čtyřdílnou sérii s Nickem Hellerem a zfilmované knihy Těžký zločin (1998) a Paranoia (2004). Joseph Finder žije s manželkou v Bostonu, fandí baseballovému týmu Red Sox a ve volných chvílích píše články o mezinárodních vztazích a špionáži do deníků New York Times a Washington Post.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

Dvacet let uplynulo od zmizení dívky Francescy, která chtěla přijít na kloub údajné sebevraždě nejlepšího kamaráda. Hlavní hrdinka Charlie Lagerová si musí vzít dovolenou kvůli svému psychickému stavu a vrací se na místo dávných událostí. Její pátrání nevzbudí mezi místními nadšení, a navíc se jí začnou vracet děsivé vzpomínky z dětství…

Francesca Mildová je mladá, inteligentní, i když poněkud zvláštní dívka z bohaté rodiny. Na internátní škole se spřátelí s Paulem, v němž konečně najde spřízněnou duši. Ovšem když Paul zemře, zhroutí se jí svět a ona hledá útěchu v alkoholu a sebepoškozování. Je si jistá, že Paul sebevraždu nespáchal, nikdo jí ale nevěří. Francesca je odhodlaná přijít smrti svého nejlepšího přítele na kloub. Za každou cenu… O dvacet let později je Charlie Lagerová právě uprostřed náročného vyšetřování, když ji její strachy a úzkosti přemůžou a ona je nucena vzít si dovolenou. Odjede proto do Gullspångu, místa, kde se narodila a vyrůstala a kam už se nechtěla nikdy vrátit. Pak se doslechne o tom, že před lety se v okolí Gullspångu záhadně ztratila dívka. Francesca. Prostě zmizela a pátrání po ní vyplynulo do ztracena… Charlie by chtěla případ znovu otevřít, aby zjistila, co se s dívkou vlastně stalo. Postupně však zjišťuje, že s Francescou toho měla společného mnohem víc, než se na první pohled zdá. Když ji navíc její kamarádka z dětství Susanne požádá o pomoc, poté, co ji opustil manžel, Charlie se rozhodne v Gullspångu nějaký čas zůstat. Doléhají na ni strachy z dětství i záhada Francescina zmizení. Brzy zjistí, že ne všichni jsou z jejího pátrání po minulosti nadšení.

Ukázka z knihy

V dalším odtavsci stálo vyjádření Francesčina psychiatra, doktora Sixtena Molana. Podle něj trpěla Francesca silnou depresí a také bludy. Pouhých několik týdnů před jejím zmizení doktor varoval rodiče, že riziko sebevraždy u Francesky dosud přetrvává.
Charlie zarazilo, jak nezúčastněně doktor Molan ve vztahu  ke své mladé pacientce působí. Možná to bylo těmi hojně používanými psychiatrickými termíny. (str. 169)

V temnu

Autorka: Lina Bengtsdotterová
Přeložila: Lucie Podhorná

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-0857-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu V temnu vydalo nakladatelství Cosmopolis.

O autorce

Lina Bengtsdotterová vyrůstala ve švédském městě Gullspang. Vyučuje švédštinu a psychologii. V různých novinách a časopisech po celé Skandinávii jí vyšla řada povídek. Žila ve Velké Británii a v Itálii. V roce 2017 debutovala krimi románem Annabelle (česky Na okraji, přečtěte si naši ukázku) s vyšetřovatelkou Charlie Lagerovou, kterým zaujala čtenáře i kritiku ve Švédsku i v zahraničí. Prodalo se jej přes 70 000 výtisků a získala za něj ocenění za nejlepší debut na festivalu švédské krimi Crimetime Specsavers Award 2017. Druhý díl z této série vychází ve Švédsku na podzim 2018. Nyní žije blízko Stockholmu se svými třemi dětmi.

Zdroj informací: nakladatelství Cosmopolis


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVraždy jako z pohádky (audiokniha)

Vodička, Petr

Radioservis, 2019

zobrazit info o knizeNáledí

Gerhardsen, Carin

Metafora, 2019

zobrazit info o knizeNeuzavřené případy

Atkinsonová, Kate

Argo, 2019

zobrazit info o knizePohřbená tajemství

Finder, Joseph

Mystery Press, 2019

zobrazit info o knizeV temnu

Bengtsdotterová, Lina

Cosmopolis, 2019

Napsat komentář