Matematické záhady pro bystré hlavičky

Kufrik matematickych zahad profesora Stewarta
Britský matematik si připravil pro čtenáře další „kufřík“ ze světa plného čísel a matematických postupů. Aby detektiv Soames vyřešil případy, musí se popasovat se zapeklitými matematickými záhadami. Pokud si troufáte, můžete mu zkusit pomoci. Řešení na konci knihy to jistí…

Nahlédněte do kufříku naditého případy detektiva Soamese, jehož schopnosti si vůbec nezadají s umem Sherlocka Holmese. A stejně jako měl Holmes svého Watsona, i Soames má k ruce vysloužilého vojenského lékaře dr. Johna Watsupa, který mu svojí naivitou nahrává na brilantní smeče a zároveň pečlivě zapisuje vyřešené případy. Mnohé z nich jsou úzce provázány se zajímavým matematickým problémem a nalézt pachatele často není možné bez vyřešení zapeklité matematické záhady, což autor pohříchu mnohdy nechává na čtenáři. Ten, kdo už dlouho marně trápil své mozkové závity a chce se dát poddat, může nahlédnout do řešení na konci knihy, kde často najde i informace o obecnějších souvislostech a odkazy na literaturu. Tam, kde si tradiční detektiv vystačí se stopami od bláta, musí Soames zapojit zajímavé kombinatorické úvahy či své znalosti Peanovy aritmetiky nebo zapeklitých vlastností prvočísel. Matematické postupy více osvětlí dr. Watsup, který se však občas do řešení zamotá. Pomůžete mu?
Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Ukázka z knihy

V klepotavém rachocení projíždějících povozů bylo možné z dálky zaslechnout tóny jakési irské melodie, obratně vyluzované na rozvrzané housle. Soames zíral na zástupy lidí, kteří si podávali dveře naproti u kanceláře jeho slavného konkurenta. Ten chlap je vážně nesnesitelný! Od pohledu šlo většinou o lidi z bohaté vyšší třídy – zámožné měšťany a příslušníky aristokracie. A ti z nich, kteří dojem zámožnosti nebudili, členy bohaté vyšší třídy až na pár výjimek jednoduše zastupovali. (str. 12)

O edici

Populárně naučná řada Aliter vydávaná ve spolupráci s nakladatelstvím Argo je koncipována jako „edice moderních myšlenek“, a to jak výběrem témat, tak jejich zpracováním. Přináší originální pohledy a moderní témata, často u nás zatím nezpracovaná či neznámá, která zpřístupňuje čtivou a srozumitelnou formou. Formát 135×205 mm, vázané s přebalem.

zobrazit info o knize    zobrazit info o knize    zobrazit info o knize

Kufřík matematických záhad profesora Stewarta

Autor: Ian Stewart
Přeložil: Lukáš Georgiev

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7363-949-5
Doporučená cena: 350 Kč

 

Knihu Kufřík matematických záhad profesora Stewarta vydalo nakladatelství Dokořán. A nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Ian Stewart (*1945) je britský matematik, profesor na univerzitě ve Warwicku, člen Královské vědecké společnosti. Česky vyšly knihy Krocení nekonečnaTruhlice matematických pokladů profesora Stewarta či Neuvěřitelná čísla profesora Stewarta, mimoto vydal řadu knih ze žánru sci-fi a fantasy (česky vyšly tři díly Vědy na zeměploše, s Terrym Pratchettem). Jako matematik se zabýval teorií katastrof, biomatematikou a dalšími problémy na pomezí čisté a aplikované matematiky.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKufřík matematických záhad profesora Stewarta

Stewart, Ian

Dokořán, 2019

Napsat komentář