Putování napříč minulostí

Historie biografie
V dnešních tipech se vydáme do Prahy konce 18. století, do Irska v časech hladomoru, do Paříže zářivých 20. let 20. století a do koncentračního tábora v roce 1945. Cestou se seznámíme se silnými, napínavými i dojemnými příběhy.

Prozkoumejte Prahu posledních tří desetiletí 18. století prostřednictvím knihy Aleny Vrbové Pod kardinálskou pečetí, která je druhým dílem úspěšné historické trilogie.

Pod kardinálskou pečetí

Autorka: Alena Vrbová

Počet stran: 365
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-564-6
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Pod kardinálskou pečetí vydalo nakladatelství Jota.

Třetí vydání oblíbené historické románové trilogie Aleny Vrbové. Druhý díl, nazvaný Pod kardinálskou pečetí, vás zavede do posledních tří desetiletí 18. století. V roce 1772 přichází do Čech polský šlechtic Jan Jiřík Kiowski, který prchá před pronásledováním ze své rozbouřené země. Útočištěm i novým domovem se mu stává Praha, město, jež neznal, ale které ho od prvních chvil okouzlilo. Poznává nejen jeho přítomnost – okázalý život šlechty, starosti kléru (jako svého příbuzného se jej ujímá sám pražský arcibiskup Příchovský, jenž musí řešit situaci církve v době josefínských reforem), kulturní prostředí rodící se české inteligence v počátcích národního obrození i život prostých obyvatel Prahy –, ale seznamuje se i s dějinami svého rodu (Kiowského matka byla Češka Sibyla Harantová) a s osudy země, kterou v závěru života už považuje za svou vlast. Vášnivá a nešťastná láska ho přivádí až do okruhu frajmaurů – svobodných zednářů, stává se celoživotním ctitelem Mozarta, pozdní sňatek z něj nakonec učiní poštmistra v Jesenici. Složitá životní dráha Jana Jiříka Kiowského je zachycena na pozadí významných historických událostí, které hluboce ovlivnily i hrdinův myšlenkový vývoj, jeho názory a postoje.

 

Ukázka z knihy

Jen pomalá jízda prolomí okrouhlík Malostranského rynku. Čas se naklání k jedenácté noční hodině. Pološerem klímajících luceren projíždí kočár, klapot koňských kopýtek je hudbou staccat, v tu chvíli se dostavují jen půlnoční hosté, kteří nechtějí být pozorováni. Ať je pozdraví cestou jenom vrávoraví opilci, kteří se vracejí z krčem u řeky, táhne se odtud pach tlení a splašek, po dlažbě rynku se povalují odpadky včerejšího trhu.
Opatrně, ukrytý kočí tohoto zaskleného kočáru-monstra, neuklouzněte! Jeho cestující jsou skryti za kardinálsky rudými záclonkami. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Alena Vrbová

Alena Vrbová byla lékařka, básnířka a prozaička. Po maturitě v roce 1938 začala studovat medicínu a filozofii na Karlově univerzitě v Praze. Studia dokončila až po druhé světové válce a uplatnila se v obou oborech. Dlouho pracovala jako lékařka v Mariánských Lázních. Psala novely i povídky z lékařského prostředí a také romány s historickou tematikou. Zemřela v roce 2004. Je autorkou knihy Když kohout dozpíval.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.

————————————————

Román Vzdor odehrávající se na pozadí skutečných událostí irského hladomoru představuje příběh Lucindy a její sestry Briany. Zdá se, že jedinou naději na lepší život přináší útěk do Ameriky. Není to však pouhá iluze?

Vzdor

Musela se vzdát všeho, teď chce zpátky svou minulost
Autor: V. S. Alexander
Přeložila: Blažena Kukulišová

Počet stran: 327
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-084-9
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Vzdor vydalo nakladatelství Alpress.

Lucinda je nešťastně zamilovaná do bezohledného sira Blakelyho, zatímco její sestra Briana čeká dítě s chudým pachtýřem Rorym. Když veškerou úrodu zpustoší sněť a v zemi vypukne hladomor, Blakely se rozhodne sídlo zavřít a vyhnat z domovů lidi, kteří pro něj pracují. Když je bezcitný sir postřelen, vina padne na Roryho. Nejlepší vyhlídkou pro obě sestry je útěk do Ameriky. Jak by ale mohly opustit své blízké v tak kruté době a čeká je za mořem skutečně lepší budoucnost?

 

Ukázka z knihy

Sir Thomas se u stolu skláněl nad účetní knihou, do níž Brian pečlivě zapisoval údaje ohledně polí a farmářů, částky k zaplacení, součty nedoplatků a všelijaké poznámky. Když byl s knihou hotový, zavřel ji a rozevřel další. Zanedlouho ji také odložil.
„Nanejvýš znepokojivé.“ Anglický majitel se na židli s povzdechem napřímil.
„Jde o to, že…“ Brian měl pocit, že je skoro zbytečné dál mluvit. Zaměstnavatel mu už řekl, co se stane, když lidé nezaplatí. Proč svádět marný boj? Sebral kuráž a pokračoval: „Co můžeme dělat? Podnikneme nezbytné kroky, abychom Lear House zachránili.“ (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku.

 

V. S. Alexander

Americký autor V. S. Alexander, píšící i jako Michael Meeske, propadl kouzlu historie, kromě toho miluje výtvarné umění a hudbu, tu sám skládá. V literární tvorbě jsou jeho vzory například Oscar Wilde, Daphne du Maurier nebo sestry Brontëovy. Vyšlo mu několik historických románů, momentálně pracuje na dalším pro věhlasné nakladatelství Kensington. Žije na Floridě. Je mj. autorem knihy Ochutnávačka.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Alpress.

————————————————

Knihu Módní salon od Julie Kröhnové ocení především čtenářky. Tři ženy se v ní pokoušejí splnit si svůj velký sen o vedení úspěšného módního salonu. Potýkají se ale s četnými komplikacemi.

Módní salon

Sny o lásce a svobodě
Autorka: Julia Kröhnová
Přeložil: Tomáš Kurka

Počet stran: 464
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-759-3084-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Módní salon vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Jedno století, tři ženy a velký sen – sen o sametu a hedvábí, o svobodě a lásce. Zlatá dvacátá léta, velkolepé módní kolekce a… Coco Chanel. Fanny je unavená tradičním směřováním rodinného impéria a touží se prosadit jako návrhářka v Paříži. Nakonec ale uspěje jen jako manekýna, a i tenhle nablýskaný sen splaskne jako mýdlová bublina. Její dcera Lisbeth bojuje v poválečném Frankfurtu o módní salón svých předků, ale i o holé přežití. Pro Rieke je v roce 1971 láska důležitější než rodinný podnik. Ten ale čelí bankrotu a je čas na závažné rozhodnutí…

 

Ukázka z knihy

28. června 1914 byl zastřelen František Ferdinand, následník rakousko-uherského trůnu, a jezevčík německého říšského kancléře Theobalda Theodora von Bethmann Hollwega trpěl nadýmáním.
No dobře, to nadýmání si Fanny vymyslela až později. Ve skutečnosti vůbec netušila, jestli Theobald Theodor von Bethmann Hollweg vůbec nějakého jezevčíka měl. Byla ovšem přesvědčená, že dalekosáhlé události světových dějin je třeba okořenit zábavnými historkami, stejně jako se malým černouškům na reklamních obrázcích malují kolem krku náhrdelníky z bílých perel, které zmírňují přísný dojem tmavé pokožky. Mimochodem, Fanny připadalo vtipné už to, že se někdo může jmenovat Theobald a současně i Theodor.

 

Julia Kröhnová

Julia Kröhnová se narodila roku 1975 v rakouském Linci. Téměř stejně stará je i její vášeň vyprávět příběhy. Už jako malé dítě byla knihomol. Brzy si uvědomila, že se někdy v budoucnu stane spisovatelkou. Od roku 1994 do roku 2000 studovala teologii, filozofii a historii v Salzburgu. Později publikovala přes 30 románů, převážně historických. Několik posledních let pracuje jako spisovatelka na plný úvazek.

Informace byly čerpány z autorčiných stránek.

————————————————

Napínavý román Kudy projde jehla vás uchvátí od první do poslední stránky. Véronique Mouginová rozehrává příběh chlapce odvedeného do koncentračního tábora. Aby přežil, musí předstírat, že umí šít.

Kudy projde jehla

Autorka: Véronique Mouginová
Přeložila: Kateřina Vinšová

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 150×212 mm
ISBN: 978-80-2573-011-9
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Kudy projde jehla vydalo nakladatelství Argo.

Tomas, řečený Tomi, problémový levák, palice dubová, drzoun a šikula, je v roce 1944 ve věku čtrnácti let s celou rodinou odvlečen z rodného Maďarska do koncentračního tábora. Posléze projde táborů několik, je s ním i jeho otec, pánský mistr krejčovský. Tomi, který otcovým povoláním na svobodě nepokrytě pohrdal, v koncentráku s bezstarostností vlastní mládí předstírá, že umí šít, aby se dostal do tepla krejčovské dílny. Zpočátku ale umí pouze navléknout nit do jehly, řemeslu se tajně, riskantně a postupně učí od ostatních dělníků v dílně. Tomiho zázračná pouť z malého, středoevropského města přes peklo koncentračních táborů do ráje francouzské módy je plná zákrutů historie, krásy i hrůzy, beznaděje, naděje, vzteku i humoru.

Když jste vnučka, neteř nebo jiná příbuzná někoho, kdo byl deportován, cítíte potřebu příběh poslat dál.

Véronique Mouginová

 

Véronique Mouginová

Véronique Mouginová (* 1977) je francouzská spisovatelka a novinářka. Specializuje se na sociální oblast, a to nejen ve své práci žurnalistky – v roce 2005 vydala dvě knihy, které se setkaly s pozitivním ohlasem v médiích: Ženy na galejích, rozhovory s těmi, které žijí s méně než 600 eury na měsíc, a Bezdomovci/Předsudky. V roce 2009 pak spolu s fotografem Pascalem Bacheletem publikovala další úspěšnou knihu se stejnou tematikou Táta, máma, ulice a já. Jak má žít rodina „bez bydliště“?. U čtenářů a kritiky uspěla i její první próza K vašim službám (Pour vous servir, 2015), stejně tak její zatím poslední román Kudy projde jehla (2017) – pravdivý životní příběh, který autorce po desetiletích mlčení vyprávěl její strýc.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás výpravy do minulosti? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePod kardinálskou pečetí

Vrbová, Alena

Jota, 2019

zobrazit info o knizeVzdor
Musela se vzdát všeho, teď chce zpátky svou minulost

Alexander, V.S.

Alpress, 2019

zobrazit info o knizeMódní salon
Sny o lásce a svobodě

Kröhnová, Julia

Pavel Dobrovský – BETA, 2019

zobrazit info o knizeKudy projde jehla

Mouginová, Véronique

Argo, 2019

Napsat komentář