Povídky, rozhovory, zápisky, poznámky, eseje

Leaning Pen on Notebooks
O Vánocích bychom měli zpomalit, uklidnit se a užít si svůj čas pokojně. Právě k tomu může být velice dobrým společníkem kniha, která je stručná, čtivá, osobní a má komorní atmosféru. Přesně takové jsou dnešní povídky, rozhovory, zápisky, poznámky i eseje.

Kniha Melancholie nám nabídne krásný úvod do tématiky komorních knih. Sbírka Heleny Wernischové spojuje kresby a akvarely s ručně psanými texty, které jsou pečlivě vybrané samotnou autorkou. Knihu obalují a doplňují dva rozhovory s autorkou, které nám dají nahlédnout za oponu tvorby.

Melancholie

Autorka: Helena Wernischová

Počet stran: 127
Vazba: brožovaná
Formát: 180×260 mm
ISBN: 978-80-7363-952-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Melancholie vydalo nakladatelství Dokořán.

Helena Wernischová začala na přelomu 60. a 70. let vytvářet zcela originální časopis v jediném exempláři – vždy pečlivě vyhotovený na ručním papíře, s nepravidelnou periodicitou – a tento její mimořádný autorský počin trvá po více než čtyřicet let. Melancholie spojují autorčiny kresby a akvarely s textem, většinou ručně psaným. Vedle záznamů snů zde najdeme nesčetné citáty a výpisky z četby, od autorů světových i českých, básníků i prozaiků, myslitelů a esejistů. Vzniklo tak mimořádně působivé a velmi rozsáhlé dílo literární i výtvarné, pro něž bychom v českém kontextu jen stěží hledali obdobu. Pro knižní vydání zvolila Wernischová formu autorského výběru – jde tedy o knihu nově promyšlenou a komponovanou. Podrobnější vhled do její tvorby a do okolností vzniku Melancholií přinášejí i dva rozhovory, v nichž Helena Wernischová odpovídá na otázky Radka Malého a Terezy Kodlové, a text syna Martina Wernische.

O autorce

Helena Wernischová (* 1942) je česká kreslířka, malířka, ilustrátorka, grafička.Výtvarně doprovodila přes 70 knižních titulů (I. S. Turgeněv, J. Austenová, A. Daudet, J. Vodňanský, F. von Saar, A. Bertrand aj.). Má za sebou deset samostatných výstav a účast na 22 kolektivních výstavách u nás i v zahraničí.

Zdroj: dokoran.cz

————————————————

Druhá představovaná kniha není rozhovory jen obalena, ale je jimi kompletně prosycena. Přináší rozhovory s osmnácti muži, kteří se zamýšlí nad tím, co nás čeká nejen v příští dekádě, ale i ve vzdálenější budoucnosti. Výběr dotazovaných je vskutku rozmanitý a pozoruhodný. Je pravda, že jedinou ženskou stopu v této knize zanechávají fotografické portréty Kateřiny Sýsové, ale už nyní se můžeme těšit na volné pokračování, ve kterém autor přinese rozhovory se stejným počtem významných žen.

Rozhovory na hraně zítřka

Autor: Adam Folta

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 165×240 mm
ISBN: 978-80-88268-27-7
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Rozhovory na hraně zítřka vydalo nakladatelství 65. pole.

Kniha obsahuje osmnáct podnětných rozhovorů s výraznými osobnostmi českého veřejného života o budoucnosti člověka, společnosti a planety. Zpovídáni byli odborníci a profesionálové napříč obory, kteří se zamýšleli nad možnou podobou našich zítřků. Máme si budoucnost malovat narůžovo, nebo pociťovat skepsi? Rozhovory, vzniklé výhradně pro tuto knihu, dohromady tvoří plastický obraz – mozaiku názorů, faktů a postojů. Publikaci doplňují fotografické portréty Kateřiny Sýsové. Po tomto svazku věnovaném výhradně mužům autor plánuje druhý díl věnovaný ženským osobnostem. Do svého myšlenkového světa nás nechali nahlédnout: ekonom Tomáš Sedláček, novinář Jindřich Šídlo, přírodovědec a kněz Marek Orko Vácha, psychiatr Cyril Höschl, genetik a lékař Radim Brdička, matematik a podnikatel Karel Janeček, parazitolog Jaroslav Flegr, hudebník Tomáš Klus, biolog Stanislav Komárek, odborník na vojenství Miroslav Lipowski, historik Václav Marek, politik Matěj Stropnický, mediální analytik Jan Podzimek, antropolog Martin Soukup, diplomat a psycholog Michael Žantovský, sémiotik Josef Šlerka, anarchokapitalista Urza a filozof Jaroslav Peregrin.

————————————————

Markéta Zahradníková, která se proslavila jako autorka nečekaného bestselleru Postel, hospoda, kostel, nyní přichází s druhou knihou rozhovorů. V ní zpovídá českého kuchaře Jana Sapíka. Pokud vás zajímá, jakým způsobem Markéta Zahradníková vede rozhovor, můžete si přečíst naši recenzi její předchozí publikace.

Od hospody k hospodě

Autorka: Markéta Zahradníková

 

Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-7585-768-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Od hospody k hospodě vydala značka Kontrast.

Autorka bestselleru Postel hospoda kostel, knihy, jež v Magnesii Liteře získala Kosmas cenu čtenářů, tentokrát zpovídá oblíbeného českého kuchaře. Jaroslav Sapík žil vždycky naplno a mockrát riskoval. Po dědovi je rebel, po mamince ranař a po babičce lidumil. Přiznává, že je pod pantoflem, ale nic by na tom neměnil. Podle čeho si vybíral ženu a jaký má recept na šťastné manželství? Co dělá dobrou hospodu a který host je mu nejmilejší? Koho nejvíc nesnáší a kde je nejšťastnější? Proč mu kolegové z branže nadávají a komu nejvíc závidí?
Kniha
Od hospody k hospodě vám poodkryje soukromí muže, jenž nikdy neztrácí humor a pro peprné slovo nejde daleko. Zjistíte, jak zpětně vnímá dobu za socialismu i po něm, co je pro něj v mezilidských vztazích i v byznyse nejdůležitější nebo třeba jak zní hostinské desatero.
Na konci knihy najdete samozřejmě i recepty a fotografie, Jarda je uvařil speciálně pro tuto příležitost. Vybíral dlouho a pečlivě, nakonec zůstaly jen jeho nejmilejší.

O autorce

Markéta Zahradníková zatoužila být spisovatelkou. Troufalé, zvláště jste-li dyslektik, vaše literární tvorba čítá převážně vzkazy na ledničku a jejím vrcholem je jedna úspěšná žádost o prominutí penále. Jenže když konečně najdete své povolání, nesmí vás podobné prkotiny odradit. Její prvotina, knižní rozhovor s knězem Zbigniewem Czendlikem nazvaná Postel hospoda kostel, je toho dobrým důkazem. Mimořádný úspěch této knihy otevřel autorce cestu na pulty knihkupectví.

Zdroj: kosmas.cz

————————————————

A u rozhovorů ještě na chvíli zůstaneme. Druhý soubor rozhovorů se známými osobnostmi pro nás připravili Eva Bobůrková, Jiří Leschtina, Petr Placák a Petr Vizina. Některé jména dotazovaných jsou stejná jako u Rozhovorů na hraně zítřka, ale jsou doplněna řadou jiných osobností, jako jsou Šimon Pánek či Petr Pithart. Knihy se tak spíše doplňují, než že by si konkurovaly. Bohužel i zde, a to i přes to, že spoluautorkou knihy je i žena, mezi dvanácti dotazovanými najdeme jen jednu jedinou dámu. Druhý díl se zde ale nechystá.

Rozhovory přes rozbouřené doby

Autoři: Eva Bobůrková, Jiří LeschtinaPetr Placák, Petr Vizina

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7260-439-5
Doporučená cena: 397 Kč

Knihu Rozhovory přes rozbouřené doby vydalo nakladatelství Prostor.

Jak a v čem se proměnil prostor svobody v naší zemi v uplynulých třiceti letech? V jakém stavu se nachází svoboda jak společenská, tak osobní? Kniha dvanácti rozhovorů s významnými osobnostmi veřejného života předkládá reflexi „prostoru svobody“ v současné české společnosti. Všichni účastníci rozhovorů mají blízký vztah k procesu demokratizace našeho státu, někteří se na něm přímo podíleli.
Disidenti a politici Luboš Dobrovský a Petr Pithart a novinář a spisovatel Aleš Palán patřili k signatářům Charty 77. Ústavní právník Jan Kysela zastupuje novou generaci nekomunistických právníků, jako odborník a pedagog se zasazuje o dodržování ústavy a ústavních zvyklostí. Profesor historie a mezinárodních vztahů Igor Lukeš se zaměřuje na dějiny a politiku střední a východní Evropy 20. století. Šimon Pánek, spoluzakladatel humanitární organizace Člověk v tísni, byl coby studentský aktivista během sametové revoluce vůdcem několika stávek proti režimu. Politický komentátor Jiří Pehe pracoval jako ředitel Politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla a ve svých textech se dlouhodobě zaměřuje na politický vývoj ve střední Evropě. Spisovatel Mark Slouka zachytil příběhy českých politických emigrantů, k nimž náležel i jeho otec, novinář a politolog Zdenek Slouka. Americký historik Timothy Snyder je autorem knih Krvavé země a Černá zem, věnovaných stalinskému i nacistickému teroru ve východoevropských zemích. Dokumentaristka Olga Sommerová v řadě svých filmů mapuje léta politické perzekuce.
Přírodovědec a kněz Marek Orko Vácha se specializuje na otázky lékařské a environmentální etiky, píše knihy o morálce, víře, svobodě jednotlivce i společnosti. Michael Žantovský patřil k zakládajícím členům Občanského fóra, působil jako poradce prezidenta Václava Havla a dnes je ředitelem Knihovny Václava Havla.
Rozhovory vznikly u příležitosti 30. výročí listopadových událostí roku 1989 a založení nakladatelství PROSTOR. Autory rozhovorů jsou novináři
Eva Bobůrková, Jiří Leschtina, Petr Placák a Petr Vizina.

————————————————

Od rozhovorů k deníku, tedy formátu, který je ještě o kousek osobnější a komornější. V knize pregnantně nazvané Deník nám bývalý sametový studentský vůdce Martin Mejstřík odhaluje své soukromé zápisky z dob totality, z let revolučních a i z těch, které po nich následovaly. Ať už minulý režim pamatujete, nebo jste od něm slyšeli pouze od svých rodičů, autentické zápisky Martina Mejstříka pro vás budou dozajista zajímavé.

Deník

Řekněte jim, že sametová…

Autor: Martin Mejstřík

Počet stran: 370
Vazba: brožovaná
Formát: 165×230 mm
ISBN: 978-80-251-2040-8
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Deník vydalo nakladatelství Galén.

„To, že se vysokoškoláci stali rozbuškou procesu, který nakonec vedl ke konci čtyřicetileté komunistické diktatury, nebyla náhoda,“ říká bývalý studentský vůdce Martin Mejstřík. Studenti byli připraveni. Spojoval je odpor vůči všem absurdním projevům totalitního režimu. Mnozí již před listopadem 1989 trpělivě a statečně pracovali na tom, aby se do naší země vrátil fungující demokratický řád. Chtěli konečně žít normálním svobodným životem. Martin Mejstřík byl jedním z nich. Rozhodl se své zážitky z dob hluboké totality a následně porevolučních let předat nejen pamětníkům revoluce. Chce oslovit i mladé lidi, kteří možná právě díky otevřenému osobnímu příběhu lépe pochopí tragiku a bezvýchodnost komunistické ideologie, co reálný socialismus skutečně znamenal a jak se v něm žilo. Deník, který autor psal téměř patnáct let, není jen popisem událostí, je i upřímnou lidskou výpovědí. „Najdete zde téměř všechno o autorovi, velmi mnoho o studentských aktivitách před listopadem 1989 a nemálo věcí o sobě samých,“ shrnuje Martin Mejstřík.

O autorovi

Martin Mejstřík (narozen 30. května 1962 v Kolíně), rozvedený, tři děti, věřící. Od roku 1968 vyrůstal v Liberci. Maturoval na gymnáziu ve Frýdlantě v Čechách. Z politických důvodů mu nebylo umožněno dostudovat Pedagogickou fakultu UK v Praze. Od roku 1986 byl studentem Divadelní fakulty AMU, kterou ukončil absolutoriem v roce 1991. Roku 1987 se spolužáky založil časopis Kavárna A.F.F.A., jehož redaktoři a spolupracovníci sehráli klíčovou roli při radikalizaci studentů před 17. listopadem 1989 a zejména v listopadových událostech. V roce 1989 byl aktivním členem Městské vysokoškolské rady SSM v Praze, která legalizovala památnou studentskou manifestaci na Albertově, a spolupředsedou koordinačního stávkového výboru vysokoškoláků.

Po roce 1990 pracoval jako publicista, novinář, komunální politik a v letech 2002-2008 jako nezávislý senátor. Člen výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, místopředseda stálé komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí, člen dočasné komise Senátu pro posouzení ústavnosti KSČM ad.

Coby ústavní činitel se pokusil dokončit „revoluci“ z roku 1989 a jako první krok k celkové dekomunizaci společnosti postavit mimo zákon české komunistické strany. Byl jedním z navrhovatelů zákona o Ústavu paměti národa (současný Ústav pro studium totalitních režimů). Roku 2008 spolupořádal mezinárodní konferenci Svědomí Evropy a komunismus. Závěrečná Pražská deklarace posunula diskusi o nelegitimnosti a zločinnosti komunismu na evropskou úroveň. Jako nezávislého jej na podzim 2008 z aktivní politiky odstavilo spojené úsilí levice, zelených a pravice. V roce 2010 opustil Prahu, žije na venkově na Vysočině, věnuje se chovu koní a psaní.
Zdroj: galen.cz

————————————————

Poslední kniha, kterou si dnes představíme, by se jako jediná dala zařadit mezi beletrii. Praha v množném čísle je sbírkou povídek, které se dívají na Prahu jako na příběh sám o sobě. Jak se naše hlavní město proměnilo v rychlém běhu dějin posledních dvou set let? Kniha dává dohromady různé historické povídkové texty, které proměny Prahy bezděky osvětlí.

Praha v množném čísle

Editoři: Radim Kopáč, Jakub Šofar

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-7529-782-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Praha v množném čísle vydalo nakladatelství Slovart.

Povídková antologie na téma: Jaké bylo hlavní město zkraje devatenáctého století a jaké je dnes. Jak se měnilo v překotném běhu dějin. Z jakých úhlů kdo Prahu portrétoval: oknem salonu, z ulice, v centru, na periferii. Jako stříbropěnnou, jako stověžatou, jako temnou, magickou, neviditelnou. Jak ji viděli obrozenci, jak romantici a realisté, jak pražští Němci jako Meyrink, Leppin nebo Kisch, jak plejáda autorů dvacátého století. Pětadvacet tematických textů, od Tyla a Světlé přes Čapka a Hrabala po Kahudu nebo Pachtovou.

Vybrali a uspořádali Radim Kopáč a Jakub Šofar. Předmluva Radim Kopáč.

Ukázka z knihy

Pérový muž

Jan Weiss

Každá doba má své rozruchy a senzace. Jaký tedy div, že i v dnešním čase vyskytují se takové naivní a pošetilé, někdy vyloženě nesmyslné povídačky a historky, efeméry a lapálie, jimž prostý lid nejenže popřává sluchu a dále je šíří, ale snad i sám si je vymýšlí. – Vypadá to tak, jako by lidé úmyslně ulpívali na těchto povídačkách a kochali se jimi, aby se odvraceli od těch smutných věcí, aby nemusili myslet na to těžké, co je tíží a bolí.

Bylo to asi ve čtyřicátých letech, kdy se po Praze rozšířila pověst o pérovém muži. V novinách nebylo nic – snad jen proto, že zpráva zněla tak neuvěřitelně a fantasticky.
Objevil se pérový muž!


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Autorkou úvodního obrázku je Leslie Richards.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePraha v množném čísle

Kopáč, Radim – Šofar, Jakub

Slovart, 2019

zobrazit info o knizeDeník
Řekněte jim, že sametová…

Mejstřík, Martin

Galén

zobrazit info o knizeRozhovory přes rozbouřené doby

Bobůrková, Eva – Leschtina, Jiří – Placák, Petr – Vizina, Petr

Prostor, 2019

zobrazit info o knizeOd hospody k hospodě

Zahradníková, Markéta

Kontrast, 2019

zobrazit info o knizeRozhovory na hraně zítřka
Tomáš Sedláček, Jindřich Šídlo, Marek Orko Vácha, Tomáš Klus, Cyril Höschl a další

Folta, Adam

65. pole, 2019

zobrazit info o knizeMelancholie

Wernischová, Helena

Dokořán, 2019

Napsat komentář