Zásadní životní dilemata

Pozvani k ohni
Mladá hrdinka Zoja Andropovová utekla ze Sovětského svazu a útočiště našla v dívčím internátu v New Jersey. Světlo do života jí přinese setkání se spisovatelem Lvem Orlovem, jehož knihy obdivuje. To, co se z počátku zdálo jako štěstí, se mění v nebezpečí…

Fascinující psychologický thriller o nebezpečném milostném trojúhelníku inspirovaný kontroverzním manželstvím Vladimira Nabokova.
Dvacátá léta dvacátého století. Osiřelá dívka Zoja Andropovová se po útěku ze Sovětského svazu ocitá v neznámém prostředí dívčí internátní školy v New Jersey. Po ztrátě rodiny, domova i životní perspektivy musí čelit také pohrdání, které její vrstevníci cítí vůči studentům se stipendiem, a ještě navíc paranoie – její nová země se totiž obává komunistických špionů.
Seznámení s ruským emigrantským spisovatelem Lvem Orlovem, jehož knihy Zoju dávno fascinují, pro ni nakonec není takovým štěstím, jak si myslela. Jejich následný vztah uvrhne do nebezpečí Zoju, Lva i jeho odtažitou ženu Veru.
Román Pozvání k ohni se soustředí na proměnu identity jednotlivce postaveného před zásadní životní dilemata: jak přežít, koho milovat a jak vysokou cenu zaplatit za štěstí.

Ukázka z knihy

Nejprve bych chtěla říct, že takový konec jsem nečekala. Vlastně ne – vůbec nejdříve chci říct, že tento deník brzy spálím. V chatce, kde přebývám, je krb se železným roštem a dlouhými kleštěmi, s nimiž každý večer pálení trénuji s kusy naplaveného dřeva, přestože je tu pak nesnesitelné vedro. Letní vzduch, žhnoucí výheň. (str. 11)

Ohlasy na knihu

Strhující příběh probouzející se sexuality mladé ženy s příměsí politické reality mladého Sovětského svazu, třídních a sociálních konfliktů v elitních vzdělávacích institucích a špetkou zahradnictví.

-  Library Journal

Celtová převrací stereotypy o nevinnosti a lstivosti, o klamu a upřímnosti. Zdůrazňuje, jak jednoduché je někoho utiskovat na základě jeho pohlaví či společenské třídy – a že ve světě, který vás odmítá, se musíte umět přizpůsobit a mít obrovskou vůli, pokud chcete přežít.

-  Buzzfeed

Smyslné.

- Oprah Winfreyová

Pozvání k ohni

Autorka: Adrienne Celtová

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7577-996-0
Doporučená cena: 329 Kč

 

 

Knihu Pozvání k ohni vydalo nakladatelství Host. Můžete si prolistovat ukázku.

O autorce

Adrienne Celtová je americká spisovatelka, autorka komiksů a vášnivá čtenářka. Za svou prvotinu The Daughters (Dcery, 2015) získala v roce 2015 cenu PEN Southwest Book Award za beletrii a dostala se mezi finalisty Crawfordovy ceny za fantasy literaturu roku 2016. Její druhý román, Pozvání k ohni (2018), byl zařazen mezi nejlepší knihy léta 2018 v časopisech Chicago Review, Chicago Tribune, Elle, Harper’s Bazaar a mnoha dalších. Objevil se také na seznamu doporučené letní četby Oprah Winfreyové.

Zdroj informací: nakladatelství Host


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePozvání k ohni

Celtová, Adrienne

Host, 2019

Napsat komentář