Náboženské okénko

nabozenstvi-tipy-uvod
V dnešních tipech představíme dvě díla, která se zaměřují na křesťanství a judaismus. Jak francouzská rabínka vnímá roli židovství v Evropě? A jak benediktinský opat vzpomíná na Svatou zemi? Odpovědi naleznete na čerstvě potištěných listech nově vydaných knih.

Židovství v moderní Evropě zápasí s mnoha problémy – a to i když pomineme rostoucí vlnu antisemitismu. Rabínka Delphine Horvilleurová se zamýšlí nad problematikou předávání tradice budoucím generacím a zároveň i nad pro současnou Evropu ústředními tématy, jakými jsou identita či touha.

Jak rabíni dělají děti

Autorka: Delphine Horvilleurová
Přeložil: Jakub Marek

Počet stran: 250
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7407-454-7
Doporučená cena: 260 Kč

Knihu Jak rabíni dělají děti vydalo nakladatelství Garamond.

Co znamená v dnešní době zkostnatělých identit a odklonu od komunitního života někam patřit a předávat hodnoty? Na rozdíl od toho, co tvrdí všechny fundamentalismy, by k předávání dědictví nemělo docházet pouhým překlápěním uzavřené identity. Mělo by se vydávat cestou částečné nevěrnosti, nenadálými změnami, překvapivými skutečnostmi a odchylkami z cesty, jak tomu bylo dřív a je tomu i dnes. Tradice se totiž nejlépe obnovuje, pokud je neuzavřená, ve skocích, změnách a ve styku s okolním světem, které s sebou přináší otevřenost k neznámému i otevřenost k ženskému. Toto dílo je obhajobou „matriarchálního náboženství“, které je podobně jako děloha plodnou půdou a v němž získávají posvátné texty zcela nové významy. Svoji otevřenou vizi náboženství ilustruje Delphine Horvilleur brilantně na několika příbězích z knihy Genesis, zejména na Adamovi a Evě a Kainovi a Ábelovi, prvních rodičích a dětech. Autorka se zároveň zamýšlí z rabínského hlediska nad dnes problematickými otázkami předávání náboženského dědictví, zejména nad tím, jak judaismus řeší příbuznost, identitu a touhu, tedy jinými slovy jaké jsou možnosti předávání tradice budoucím pokolením.

O autorce

Delphine Horvilleur (*1974 v Nancy) je jednou ze čtyř francouzských rabínek a zároveň velmi zvučným hlasem reformního judaismu. Původně studentka medicíny a žurnalistiky získala rabínskou ordonanci v roce 2008 v New Yorku, dnes působí při francouzském hnutí liberálního judaismu a ve Francii je uznávanou morální a intelektuální autoritou. Varuje před nebezpečím fundamentalismu a vyslovuje se (často s humorem) k otázkám identity, feminismu, budoucnosti náboženství či antisemitismu, jemuž se věnuje ve své poslední knize. Ve stejném roce, kdy ve Francii vyšel titul Jak rabíni dělají děti, vznikl o životě a přesvědčení Delphine Hourvilleurové dokumentární snímek.
 Zdroj: TZ

————————————————

Známý opat benediktinského kláštera na pražském Břevnově, P. Prokop Siostrzonek OSB napsal knihu plnou zamyšlení, rozjímání a vzpomínek na Svatou zemi. Ať už se do Palestiny a Izraele chystáte, již jste je navštívili, právě jimi projíždíte a nebo jen chcete ochutnat pocity blízkosti ke křesťanským svatým místům, nová kniha vás potěší.

Svatá země

Z pouště do Jeruzaléma srdcem, vzpomínkami, rozjímáním a modlitbou

Autor: Prokop Siostrzonek

Počet stran: 188
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-7566-100-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Svatá země vydalo nakladatelství Karmelitánské nakladatelství.

Meditace o místech, kde se setkávali a setkávají lidé s Bohem a Bůh s lidmi.
Texty břevnovského arciopata doprovázejí snímky redemptoristy Stanislava Přibyla.
Když chcete Svatou zemi nejen vidět, ale i zažít…

Petr Křížek, zakladatel CK Křížek o knize říká:

Prokop Siostrzonek nabízí nejen zajímavé informace o Svaté zemi, ale především osobní prožitek, který čtenáře inspiruje k jeho vlastní meditaci. Jeho úvahy ocení všichni ti, kteří se do Svaté země vydávají a knížku přibalí do svého zavazadla, aby se s ní při návštěvě poutních míst posadili někde stranou a snažili se odkrýt to podstatné. Poslouží však stejně dobře i těm, kdo tam z nejrůznějších důvodů nevyrazí, přesto však biblická místa nosí ve svém srdci. Postřehy a úvahy otce Prokopa jim tato místa přiblíží skoro tak, jako by tam osobně byli.

O autorovi

P. Prokop Siostrzonek OSB (*1957 v Českém Těšíně) studoval na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích, tehdy také vstoupil do Řádu sv. Benedikta. Po vysvěcení na kněze působil na různých místech olomoucké arcidiecéze (Ostrava-Poruba, Třinec, Valašské Meziříčí, Olomouc). Když mu byl za totality odebrán státní souhlas k výkonu duchovenské činnosti, pracoval v letech 1987–1988 jako dělník v Tesle v Rožnově pod Radhoštěm. Od roku 1990 je převorem Benediktinského arciopatství v Praze-Břevnově, v roce 2018 se stal dokonce opatem.
 Zdroj: ikarmel.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak rabíni dělají děti

Horvilleurová, Delphine

Garamond, 2019

zobrazit info o knizeSvatá země
Z pouště do Jeruzaléma srdcem, vzpomínkami, rozjímáním a modlitbou

Siostrzonek, Prokop

Karmelitánské nakladatelství, 2019

Napsat komentář