Cestou necestou

Cestou-necestou-perex
Ať už hledáte dárek pro své blízké nebo jen krátký únik z předvánočního shonu, jste tu správně. Vydejte se s námi na cesty napříč celým světem, jeho kulturami i historickými reáliemi a objevte kouzlo známých i takřka zapomenutých míst.

Naší první zastávkou je Itálie. Netradiční průvodce vás s touto evropskou zemí seznámí opravdu komplexně. Osvojte si znalosti o jejích zvycích, kultuře, historii, gastronomii i zákoutích, která stojí za to vidět.

Cesta do hlubin Italovy duše (a žaludku)

Tato kniha je určena všem, kteří mají rádi Itálii, navštívili ji, chtějí na ni vzpomínat, či se na cestu na Apeninský poloostrov teprve chystají. Stojí slavná dolce vita opravdu za to? Lze vidět Neapol a nezemřít při tom?
Proč si Sicilané navlékají o Velikonocích masky, co všechno je třeba překonat, když se Ital rozhodne oženit, a jak vyzrát na italského úředníka? Vraždy a hříchy papežů, manželské trampoty slavné Lucrezie Borgii, Casanovův útěk z vězení a zmizení Mussoliniho mrtvoly.
Na stránkách knihy ožívají příběhy ze života slavných umělců Michelangela, Donatella, Rossiniho či Brunelleschiho. Složité zákruty italského života, příběhy italské historie, gastronomie a kultury. Jsou drsné, zábavné i tajemné a vyprávějí o minulosti i současnosti této krásné země. Kniha představuje Benátky, Florencii, Řím a mnoho dalších známých i méně proslulých italských měst prostřednictvím dramatických osudů a příběhů, které se v nich odehrály.
Zábavné a zajímavostmi nabité čtení, které nebudete chtít odložit!

Autor: Zbyněk Kašpar

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-7407-456-1
Doporučená cena: 280 Kč

Knihu Cesta do hlubin Italovy duše (a žaludku) vydalo nakladatelství Garamond.

Bydlí tu papež, ale hlavním náboženstvím je kopaná. Nachází se tu nejvíce památek zapsaných na seznamu světového dědictví UNESCO, zasněžené svahy Dolomit zalité jarním sluncem lákají lyžaře a na plážích podél Jaderského moře na počátku srpna má člověk asi stejně tak soukromí, jako když cestuje v dopravní špičce římským metrem. Zatímco špičkový italský design a kreace slavných módních návrhářů zůstávají nedostižným vzorem, přímořská letoviska rozesetá podél jadranského pobřeží mají tolik osobitosti, že kdyby vám zavázali oči a vysadili vás z autobusu na některé z pobřežních promenád, nepoznáte, do které Mekky prázdninového dovádění vás osud zavál. (str. 10)

Zbyněk Kašpar (*1970) vystudoval francouzštinu a dějepis na Západočeské univerzitě v Plzni a na FF UK v Praze. V současné době vyučuje francouzštinu a dějepis na Církevním gymnáziu v Plzni a již řadu působí jako profesionální průvodce turistických zájezdů po Francii a Itálii. Napsal několik tištěných turistických průvodců a v nakladatelství Garamond vyšla před dvěma lety jeho kniha Kruté příběhy sladké Francie.

Zdroj informací: Garamond

————————————————

Neustále v pohybu – takový je život Fostera Huntingtona, který na čtyřech kolech brázdí svět. Doprovoďte jej na jeho cestách a poznejte důmyslné interiéry cestovních vozidel i krásné lokality, kam s nimi zavítat.

Van life: Život na kolech

Stovky funky vozidel, úžasná krajina a chytře navržené interiéry dodávek z celého světa. Van Life je ideální pro ty, kteří vědí, že život je tam, kde zaparkuješ. Stále více lidí se vzdává konvenčního života a mění ho za svobodu, klid a dobrodružství. Žijí na silnici v přestavěném autobusu, kamionu nebo dodávce. Jeden z těchto dobrodruhů Foster Huntington sdílel svá dobrodružství pod hashtagem #vanlife a zaznamenal je na svém blogu.
Zapojil se do společenství lidí s podobnými názory, kteří chtějí zkoumat přírodu svým vlastním tempem a žít bez dluhů. V knize najdete nejkrásnější fotografie z Fosterova blogu seřazené do kapitol, jako jsou dodávky Volkswagen, americké dodávky, přestavěné dodávky, školní autobusy a další. Stovky fotografií zahrnují záběry unikátních vozidel, krásné lokality, ohromující pláže, dramatické hory a malebné lesy, ale také interiéry dodávek. V knize také najdete rozhovory s dobrodruhy, páry či rodinami, kteří žijí tento nový „americký sen“.

Autor: Foster Huntington
Přeložila: Alice Zavadilová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 168×218 mm
ISBN: 978-80-271-2233-2
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Van life: Život na kolech vydalo nakladatelství Grada.

————————————————

Milovníci vážné hudby i historických osudů jistě ocení výpravu po stopách slavných evropských skladatelů. Mozart, Chopin, Verdi, Bach a desítky dalších… Víte, v jakých podmínkách žili a kde skládali? Pojďte to zjistit!

Příbytky hudby

Více než dva roky byli Bodo Plachta a Achim Bednorz na cestách za působišti slavných skladatelů po celé Evropě. Výsledek této spolupráce, výpravná publikace s texty a fotografiemi, nám představuje více než třicet umělců v jejich nanejvýš individuálním pracovním a každodenním prostředí – od Haydna a Mozarta přes Bacha a Wagnera až po Chopina, Verdiho, Orffa, Sibelia a Schönberga.
Achim Bednorz nám předvádí místnosti, kde vládla hudba, i soukromé prostory obrazovou řečí, jež je pro něj typická, s maximálním přiblížením a bez jakýchkoli zkreslujících efektů. Bodo Plachta nás svými texty seznamuje se skladateli a hudebníky tak důvěrně, jako bychom je osobně navštívili. Všechna uvedená sídla jsou veřejně přístupná a lze si je prohlédnout.
Četná sídla evropských skladatelů, zachycená v této reprezentativní publikaci, jsou dnes památníky a muzei, v nichž mají své místo i renomované archivy či výzkumné instituce věnující se dílu těch, kdo v jejich prostorách kdysi žili. Jsou to místa dějinné paměti, jež mají mezinárodní význam.

Místa, kde žili a tvořili slavní hudební skladatelé pěti století
Autoři: Bodo Plachta, Achim Bednorz
Přeložila: Magdalena Havlová

Počet stran: 192
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 240×300 mm
ISBN: 978-80-88316-25-1
Doporučená cena: 549 Kč

Knihu Příbytky hudby vydalo nakladatelství Kazda.

Pribytky-hudby-Ukazka-z-knihyProlistujte si celou ukázku.

Bodo Plachta je autorem populárně naučných knih, editorem a badatelem v této oblasti. Na svém kontě má četné časopisecké i knižní publikace týkající se především novější německé literatury a literární vědy; některé z nich jsou určeny i pro širší publikum. Bodo Plachta žije v Münsteru.

Achim Bednorz je už několik desetiletí fotografem ve svobodném povolání. Věnuje se především fotografiím architektury, cestuje po celém světě a uveřejnil četné knihy s uměleckohistorickou tematikou. Achim Bednorz žije v Kolíně nad Rýnem.

Zdroj informací: Kazda

————————————————

Po výletech napříč různými kouty světa si na chvíli odpočineme zase u nás, konkrétně na Šumavě. Úspěšný první díl Zmizelá Šumava se dočkal pokračování – druhý díl přináší dvacet nových příběhů a doplňují jej dobové i současné fotografie.

Zmizelá Šumava 2

Odhalte další příběhy starých, dnes již zaniklých osad a osudy obyvatel Šumavy. Budete svědky zániku samoty Torfstich, dozvíte se, jaké legendy obestírají hrad Kašperk, objevíte Sterzmühle, šumavský skvost v údolí říčky Pstružné, i osadu Vogelsang, kterou Švédové nikdy nedobyli. Dvacet nových příběhů z tohoto mnohdy drsného kraje doprovázejí dobové i současné fotografie.

Autoři: Emil KintzlJan Fischer

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 242×218 mm
ISBN: 978-80-7473-902-6
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Zmizelá Šumava 2 vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Zmizela-Sumava-2-Ukazka-z-knihy

Stáhněte si ukázku a pokračujte ve čtení. Pokud vám unikl první díl Zmizelé Šumavy, neváhejte a přečtěte si recenzi.

Emil Kintzl na Šumavě prožil celý svůj život a je uznávanou šumavskou legendou. Žije v Kašperských Horách, věnuje se turistice a sportu, zejména lyžování. Sbírá příběhy o starých, dnes už zaniklých osadách a obcích, které v bouřlivém 20. století zmizely z mapy šumavského kraje.

Jan Fischer působí od roku 1975 jako textař, hudebník, scenárista a filmař. Spolu s Emilem Kintzlem vytváří cyklus dokumentů  Zmizelá Šumava, který zároveň i režíruje.

Zdroj informací: Kniha Zlín (Emil KintzlJan Fischer)

————————————————

Po krátkém domácím odpočinku můžeme znovu vyrazit do světa. Podobně jako jste v úvodu okusili všechny podoby Itálie, nyní poznáte Francii. Zavítejte do pařížských podloubí a nechte se okouzlit francouzským šarmem!

Umění žít po francouzsku

Chcete se dozvědět o Francii něco nového? Chcete aspoň zprostředkovaně zakusit, jak se tam žije? Máte chuť nechat se inspirovat francouzským šarmem a uměním prožít naplno a stylově každý okamžik? Sáhněte po knize Umění žít po francouzsku, která čtivým a zábavným způsobem přibližuje Francii, její gastronomii, kulturu, tradice, řemesla, kulturu oblékání, francouzský šarm, prostě vše, co k této zemi neodmyslitelně patří. Jednotlivé kapitoly vás zavedou do míst, kde se klade zvláštní důraz na dobré jídlo, vůně, oblékání, a seznámí vás s unikátními turistickými památkami, s kulturou projevu, literární pamětí a bohatostí místních řemesel. Chcete-li poznat Francii jinak než pomocí klasických průvodců, tato kniha určitě stojí za přečtení. Objevem bude zejména pro fajnšmekry, kteří rádi poznávají oblíbené země mimo hlavní turistický proud. Dozvíte se v ní například, že takzvané francouzské „nabobství“ je vlastně jen maska, za kterou se skrývá bonvivánství. Stačí navštívit typické francouzské bistro a právě tam potkáte skutečného Francouze, který je na hony vzdálený představě nafoukaného, snobského a nepřístupného elegána. Naopak, typický Francouz je velmi společenský a nevynechá žádnou událost, hostinu nebo jakoukoli příležitost, které se pro něj můžou stát oslavou. Za všech okolností si vždy najde důvod slavit kdykoliv a kdekoliv. Autoři vás provedou trhy, venkovskými slavnostmi i nejdůležitějšími svátky. S tím je vždy spojeno něco na talíři a ve sklence, což je pro Francouze nesmírně důležité. Čtenář se dozví, kam za dobrým jídlem nejen ve Francii, ale i v zahraničí, kde má tato kuchyně výjimečnou pověst. Při cestách do Francie turisté zpravidla navštěvují notoricky známá místa. Tato inspirativní kniha vás navede do méně turisticky vytížených míst, která stojí za to vidět. A mimo jiné vám také ukáže, jak se po francouzsku žije naplno a s radostí každý všední den!

Autoři: Dominique Barreu, Luc Millar

Počet stran: 192
Vazba: pevná
Formát: 170×207 mm
ISBN: 978-80-7625-083-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Umění žít po francouzsku vydalo nakladatelství Metafora.

————————————————

Jak vyplout ze dna? Honza to pojal poměrně svérázným způsobem – spolu se svým pochroumaným čtyřnohým parťákem Tekym vyrazil do světa. Objevte s nimi různé životní styly i odlišné náhledy na život napříč kontinenty…

Vždy je cesta

Příběh (nejen) o překonávání překážek a hledání cesty, plný životních okamžiků, dobrodružství i nečekaných situací dvou parťáků: HONZY a psa TEKYHO, kterého se Honza kdysi již jako pochroumaného ujal. Jejich poselství spočívá ve schopnosti i v složitých situacích nahlížet na věci z různých úhlů a neztrácet humor, klid a rozvahu. Ukázat odlišná místa a autentický život v naprosto rozdílných světech, jako jsou Peru nebo Thajsko. Chtějí se také podělit o vůli vidět cestu namísto překážek, protože vždy je cesta… Příběh začíná v momentě, kdy Tekýskovi bylo již sedm let a Honza byl ve všech ohledech na dně.

aneb Ztracený bílý muž a pochroumaný pes napříč kontinenty
Autoři: Jan Drobný, TEKY

Počet stran: 511
Vazba: brožovaná
Formát: 142×205 mm
ISBN: 978-80-7492-440-8
Doporučená cena: 490 Kč

Knihu Vždy je cesta vydalo nakladatelství Galén.

————————————————

Srdce naší republiky již počtvrté pod drobnohledem – zavítejte do méně známých zákoutí Prahy a nechte se prodchnout kouzlem hlavního města! Čeká vás Jánský vršek, Chuchelský háj, Zadní Kopanina a mnoho dalších míst.

Praha neznámá IV

Nová netradiční místa a zákoutí Prahy na vás čekají ve čtvrtém dílu oblíbené knihy Praha neznámá. Navštivte společně s autorem romantický Jánský vršek na Malé Straně, nebo si prohlédněte honosné či méně okázalé vily na Vinohradech. Projděte se přírodně-historickou trasou z Malé do Velké Chuchle přes rozsáhlý Chuchelský háj, nebo se zatoulejte do nejmenší pražské čtvrti Zadní Kopanina. Na závěr můžete navštívit neznámou prvorepublikovou kolonii Domov na Žižkově, která vás okouzlí svojí malebnou krásou.

Procházky po netradičních místech a zákoutích
Autor: Petr Ryska

Počet stran: 232
Vazba:
Formát: 168×248 mm
ISBN: 978-80-271-2087-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Praha neznámá IV vydalo nakladatelství Grada.

Zjistěte více informací také o předcházejících dílech:

zobrazit info o knize Praha neznámá II zobrazit info o knize

Petr Ryska vystudoval obor dopravy, pak cestovní ruch. V roce 2013 založil blog Praha Neznámá, ze kterého se postupně stala úspěšná webová stránka a nakonec i podnikání. Bývalý státní zaměstnanec v současnosti pořádá netradiční komentované procházky po Praze. První kniha o neznámé Praze vyšla v nakladatelství Grada v roce 2016. V současnosti vychází čtvrtý díl úspěšné řady.

Zdroj informací: Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCesta do hlubin Italovy duše (a žaludku)

Kašpar, Zbyněk

Garamond, 2019

zobrazit info o knizeVan life: Život na kolech

Huntington, Foster

Grada, 2019

zobrazit info o knizePříbytky hudby
Místa, kde žili a tvořili slavní hudební skladatelé pěti století

Plachta, Bodo – Bednorz, Achim

Kazda, 2019

zobrazit info o knizeZmizelá Šumava 2

Fischer, Jan – Kintzl, Emil

Kniha Zlín, 2019

zobrazit info o knizeUmění žít po francouzsku

Barreu, Dominique - Millar, Luc

Metafora, 2019

zobrazit info o knizeVždy je cesta
aneb Ztracený bílý muž a pochroumaný pes napříč kontinenty

Drobný, Jan - Teky

Galén, 2019

zobrazit info o knizePraha neznámá IV
Procházky po netradičních místech a zákoutích

Ryska, Petr

Grada, 2019

Napsat komentář