Rádci pro rodiče a dospívající

rodina
Výchova dětí bývá často tvrdým a náročným oříškem, stejně jako dospívání a vypořádávání se s emocemi. Naštěstí stačí sáhnout po knižních průvodcích, kde najdete řešení. Ať už se jedná o vztek u dětí, výchovu spokojeného dítěte či problémy puberťáků a puberťaček.

Vztek je emoce, kterou prožívají nejenom dospělí, ale i děti. Ale jak se s ním vypořádat? Nad tím se zamyslela i Dagmar Geislerová, která přinesla rodičům, učitelkám i vychovatelkám rady, jak si se vztekem poradit.

„Stává se ti taky někdy, že dostaneš vztek?
Mně jo.
Někdy mívám takový vztek, že mám hroznou chut’ nahlas křičet, že mám hroznou chut’ někomu vynadat, klidně i něco roztrhat na kousíčky nebo do něčeho kopnout.
Když mám vztek, srdce mi buší mnohem rychleji než normálně, je mi pěkné horko a tváře mi zčervenají jako rajče…“
Vztek je emoce, kterou děti prožívají zcela běžně. Umí si s ní ale poradit? Jak se vztek projevuje a jak ho můžeme vyjádřit, aniž bychom někomu ublížili nebo způsobili škodu? Odpovědi na otázky spojené s tématem vzteku najdete v této knize. Poutavé obrázky, se kterými se děti mohou velice snadno identifikovat, seznamují čtenáře s různými druhy vzteku. Rodiče, vychovatelé, vychovatelky, učitelé a učitelky tak mají příležitost promluvit si s dětmi o této důležité emoci. V knize najdou i návrhy, jak si se vztekem poradit.

Ukázka z knihy

7578-06_text_Wohin-mit-meiner-Wut_cz.indd

Co si počít se vztekem?

Emocionální rozvoj pro děti od pěti let
Autorka: Dagmar Geislerová

Počet stran: 32
Vazba: vázaná
Formát: 220×275 mm
ISBN: 978-80-88290-38-4
Doporučená cena: 250 Kč

 

Knihu Co si počít se vztekem? vydalo nakladatelství Pasparta, kde najdete další ukázky.

————————————————

Mladá slečna propadla kouzlu vaření a pečení už v raném dětství. Od hraní s hrnci přešla k asistování mámě při vaření, na základní škole přičichla i k pečení. Své zkušenosti a recepty shrnula v kuchařce, která je určena všem začínajícím kuchtíkům a kuchtičkám.

Ája Drahokoupilová je patnáctiletá nadšená kuchařka, která se v kuchyni pohybuje opravdu od dětství. Začínala tím, že si jako malá hrála s vařečkami, miskami a hrnci, a jak rostla, pletla se mámě do vaření víc a víc. Ve třech letech pomáhala obalovat řízky, v první třídě upekla svoji první bábovku a v jedenácti vařila s kuchařkou Ditou Pecháčkovou v jejím magazínu.
„Zjistila jsem, že spousta holek a kluků se vaření a pečení bojí, a tak s ním radši ani nezačnou. Ale to je velká škoda! Ukážu vám, že na tom není nic složitého. Chce to jen zahodit strach a obavy a pustit se do toho. Díky téhle kuchařce, sestavené speciálně pro ty, kteří s vařením a pečením začínají, se z vás stane král nebo královna kuchyně!
Začneme od takových základů, jako jsou míchaná vajíčka, pomazánky a těstoviny, přejdeme k polévkám, sladkým dezertům nebo zapečeným jídlům a nakonec díky názorným fotopostupům krok za krokem zvládnete připravit i boloňskou omáčku, vlastní pizzu nebo celé menu na narozeninovou oslavu. A jako třešnička na dortu vás čeká i speciální recept s Ditou P. Takže s chutí do toho!“

Ukázka z knihy

Zelené fazolky s praženými ořechy a slaninou

Fazolky se mi vždycky zdály takové nijaké. ale jakmile jsem k nim jednou přihodila ořechy a slaninu, úplně jsem změnila názor! Je to dobrota a skvěle se hodí třeba k masovým kuličkám.

Co budu potřebovat:
1 balení zmražených fazolových lusků (musí být dlouhé, nesekané)
2 hrsti vlašských ořechů (případně slunečnicová semínka)
80 g plátků pěkné slaniny

Moje první opravdová kuchařka

Autorka: Ája Drahokoupilová
Ilustrovala: Iva Gecková

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 217×216 mm
ISBN: 978-80-271-2196-0
Doporučená cena: 479 Kč

Knihu Moje první opravdová kuchařka vydalo nakladatelství Grada.

————————————————

Současní rodiče mohou při výchově spoléhat nejen na svou intuici, ale také na moderní výzkumy a příručky. Jednu z nich napsala i Aletha Solterová, která přistupuje k rodičovství pozitivně. Zaměřila se na výchovu spokojeného dítěte ve věku 2–8 let.

Dnešní rodičovství prochází revoluční proměnou. Ač naše doba samu sebe často prezentuje jako epochu krize nebo dokonce zániku rodinného života, Aletha Solterová přináší opačné, mnohem optimističtější poselství: Vztahy mezi partnery i mezi rodiči a dětmi v sobě skrývají jedinečný potenciál osobní a společenské obnovy. Je důležité pochopit, co je podstatou lásky a rodinných vztahů, začít to podle svých možností naplňovat a přitom si všímat nejen dětí, nýbrž i sebe samých.
Současná generace rodičů je privilegovaná v tom, že má poprvé v historii pro úspěšnou výchovu k dispozici nejen svou intuici, ale také informace z výzkumů přesvědčivě dokazujících, co je pro utváření osobnosti člověka podpůrné a posilující, a co naopak znevýhodňující. Lze proto otevřeně hovořit i o tom, jak velké ohrožení představují škodlivé stereotypy, nezhojená zranění a rigidní vnitřní obrany. Mezigenerační přenos tak už nemusí být vnímán jako břemeno, nýbrž jako významná možná vnitřní posila.

Ukázka z knihy

Miminka je důležité chovat, kdykoliv pláčou, ale batolata a starší děti to nepotřebují pokaždé. Můžete svému dítěti nabídnout, že je pochováte, ale nechte je, aby se samo rozhodlo, jestli chce vzít do náruče. Možná se k vám někdy bude chtít přitulit, aby se vyplakalo, ale jindy naopak možná dá přednost většímu prostoru a volnosti, aby se při pláči mohlo pořádně hýbat. (str. 27)

Bez trestů a odměn

Autorka: Aletha Solterová
Přeložila: Alžběta Jamieson

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7553-723-2
Doporučená cena: 289 Kč

 

Knihu Bez trestů a odměn vydalo nakladatelství Triton. A nezapomeňte si přečíst ukázku.

————————————————

Nerozluční kamarádi Bára a Pavel se dostali do puberty a musí se vypořádat s řadou novinek a problémů, které tato životní fáze přináší. A jelikož sami ví, že svěřovat se dospělým není ono, připravili si deník plný rad, ilustrací a zábavy.

Pubertální poplach: Menstruace! Beďary! Prsa! Mokré sny! Chlupy! Na zbláznění!!!
„Téměř“ tajná knížka určená všem teenagerům. Je napsaná svěží a upřímnou formou deníku dvou nerozlučných kamarádů – Báry a Pavla.
Všechny obavy, starosti, zmatené pocity, tělesné změny a mnoho nového a neznámého, co s sebou puberta přináší, zaplnily stránky tohoto průvodce.  A ten je v tomto období nutný, protože k svěřování se dospělým moc chuti není. Mnohem lepší je najít všechny potřebné informace zde v knize, která je svým obsahem uvolněná až malinko drzá, ale přitom zdravě zvídavá a srozumitelná, s velkou dávkou pochopení, nadhledu i odborných rad.
Otevřený deník se svéráznými ilustracemi si přečte každý rád bez pocitu studu, a navíc se bude i dobře bavit.

Ukázka z knihy

Puberta probíhá u každého jinak, někdy začíná dřív, jindy později, jedno však platí pro všechny stejně: během puberty jsi ve fázi růstu a uplyne ještě hodně času, než dojde k úplné tělesné i duševní zralosti. Až do té doby je proto úplně v pořádku, když rosteš na všechny strany, i když je to někdy tak rychle, že nevíš, co se to s tebou děje.
Ať už jsi kluk nebo holka, kolem desátého až jedenáctého roku se v těle začne překotně tlačit jeden hormon na druhý, až si postupně tvoje tělo vytvoří  svůj vlastní „vývojový program“. (str. 19)

Téměř tajný průvodce dospíváním

Autorky: Ilona Einwohlt, Katharina Vöhringer
Přeložila: Květa Böhmer

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 192×235 mm
ISBN: 978-80-247-3453-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Téměř tajný průvodce dospíváním vydalo nakladatelství Grada.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo si počít se vztekem?
Emocionální rozvoj pro děti od pěti let

Geislerová, Dagmar

Pasparta, 2019

zobrazit info o knizeMoje první opravdová kuchařka

Drahokoupilová, Ája

Grada, 2019

zobrazit info o knizeBez trestů a odměn

Solterová, Aletha

Triton, 2019

zobrazit info o knizeTéměř tajný průvodce dospíváním

Einwohlt, Ilona – Vöhringer, Katharina

Grada, 2019

Napsat komentář