Inspirováno skutečným životem

Biografie-pro-kazdeho
Začtěte se do příhod a vyprávění skutečných lidí a čelte s nimi jejich nevyzpytatelným osudům. Nahlédněte do sovětských táborů, buďte svědky boje s ADHD a zjistěte více o ochraně klimatu, životě slavného sportovce či eutanazii.

Ruský spisovatel a básník Semjon Vilenskij prožil část svého raného mládí, léta 1948–1955, v sovětských věznicích a táborech Gulagu. Ve svých zápiscích a krátkých příbězích se k tomuto nelehkému období vrací a přibližuje svůj pohled čtenářům.

Nějaké otázky?!

Ve svých memoárech Nějaké otázky?! se ruský spisovatel a básník, zakladatel a dlouholetý předseda sdružení bývalých politických vězňů „Vozvraščenije“ Semjon Samuilovič Vilenskij (1928–2016) vrací k období let 1948–1955, která prožil v sovětských věznicích a táborech Gulagu, především pak v oblasti Kolymy na Dálném východě. Svůj text navíc prokládá sondami jednak do období dospívání, v nichž mapuje okolnosti vedoucí k uvěznění, jednak do doby po propuštění, kdy začal se systematickým sběrem materiálů dokumentujících tragické dějiny Kolymy. Kniha je sestavena z řady mikropříběhů, které se v průběhu četby propojují do logického celku. Autor byl v době svého věznění velmi mladý, i v tom jsou jeho vzpomínky jedinečné – nechybí v nich láska, humor, víra v ostatní lidi. Součástí knihy je též výbor z Vilenského poezie, která rovněž čerpá z tematiky vězení, utrpení a nucených prací.

Vzpomínky kolymského vězně
Autor: Semjon Vilenskij
Přeložila: Radka Rubilina

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 137×207 mm
ISBN: 978-80-200-2987-4
Doporučená cena: 325 Kč

Knihu Nějaké otázky?! vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Při prvních mrazech se stromy položí na zem, přitisknou se ke kamenům a takto je zasype sníh. Tam, kde stál les, najednou není nic.
Když na sopce v zimě zapálíte velkou vatru, uvidíte zvláštní věc. Borovice, co rostou blízko ohně, se začnou zvedat zpod sněhu a narovnávat. Ale hned jak oheň dohoří, stromy se zase přimknou k zemi… Jako by říkaly: „Podvedli jste nás! Tohle není skutečné jaro, jen přechodné tání.“
Do takového zimního lesa jsme dorazili.
Plahočili jsme se na sopku po pás ve sněhu, nahmatávali pod sněhem pichlavé větve borovic a: „Raz, dva, tři – táhni!“ zkoušeli odlepit strom od země. (str. 30, 31)

Pokračujte ve čtení.

————————————————

ADHD dokáže člověku značně zkomplikovat život. Zoë Kesslerová je živoucím příkladem. Diagnózu se dozvěděla až v dospělosti. Potíže s hyperaktivitou a pozorností jí zajistily titul nejhorší sekretářky roku a odradily mnoho přátel. Nakonec ale našla způsob, jak s ADHD bojovat.

Královna chaosu

O ADHD se mluví jako o výlučně mužské záležitosti. Hyperaktivní? Přece muži! Nezvládají svůj život? Přece muži! Zoë to ale vidí jinak. ADHD k ní patří, zjistili ho, až když už byla dospělá, a ona se s ním musí nějak vypořádat. Nic nezastírající výpověď o tom, jaké to je být hyperaktivní a mít potíže se soustředěním v sobě pojí humor i slzy. Ano, je to těžké, když vyhrajete nevypsanou soutěž o nejhorší sekretářku roku. A když nezvládnete schůzky s kamarády, které jste si domluvila, je to také hloupé. ADHD nám hází klacky pod nohy, ale Zoë našla strategie, jak se s ním vypořádat a nebýt jen „ta hyperaktivní a nesoustředěná“. Její příběh je určen všem ženám, které se potýkají s podobnými problémy.
Knihu ocení dívky a ženy s ADHD, jejich rodiny a přátelé, psychologové a terapeuti.

ADHD podle Zoë
Autorka: Zoë Kessler
Přeložila: Petra Diestlerová

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 148×205 mm
ISBN: 978-80-262-1541-7
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Královna chaosu vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Verbální impulzivita je u mnoha žen s ADHD dospělým ekvivalentem hyperaktivity. Sama se často dostávám do potíží v rozhovorech, kdy moje myšlenky padají jako kostky domina a dospívají k závěru tak rychle, že vyhrknu výsledek, aniž slovně vyjádřím proces, který mě k němu vedl. Teprve po diagnóze jsem si uvědomila, že to dělám. Předtím jsem jenom věděla, že na mě lidi často třeští oči s výrazem říkajícím: „Co sakra tohle vyvolalo?“
Další verbální pastí je impulzivní říkání ano, abychom někomu vyhověly. Kdykoli jsem to udělala, vždycky to dopadlo tak, že spokojený nebyl nikdo. Obvykle to totiž způsobí, že dělám něco, co dělat nechci. Navíc kvůli tomu často nemůžu dělat něco, co dělat chci, a mrzí mě to. Příjemce mé „velkorysosti“ si toho obvykle všimne, takže nastane situace, kdy nevyhrává nikdo. Říkat ano v situacích, kdy bychom měly říct ne, navíc způsobuje, že máme nezvládnutelně nabitý, přetížený kalendář. Jsme vyčerpané a připadá nám, že kvůli tomu neodvádíme nejlepší práci.

Přečtěte si celou ukázku a další informace o knize.

————————————————

Jak se stát ochráncem životního prostředí díky slepici? Vydejte se po stopách klimatických změn společně s dvanáctiletou Paulou a celou její rodinou na neuvěřitelnou cestu kolem světa a zjistěte to! Kniha přináší odpovědi nejen na tuto otázku, ale i mnohé další.

Velká cesta

Proč snesla slepice Ema svoje první vajíčko v prosinci?
Zbláznila se snad?
Dvanáctiletá Paula se svojí rodinou tomu chtějí přijít na kloub – a tak se vydávají po stopách klimatických změn na neuvěřitelnou cestu kolem světa. Jde o skutečný příběh jedné rodiny a celá kniha obsahuje mnoho krásných fotografií, které dokumentují příběhy z cesty po Africe, přes Alpy a krásy Grónska.
V knize se také např. dozvíme, proč aloe rozsochatá shazuje větve. Prostě i na ní je moc horko a tak má aloe v zásobě jeden trik, kterým se snaží tohle nezvyklé počasí přestát – postupně odhazuje svoje větve. To v Albánii zase horští koně šplhají ve skalnatém terénu jako opice.
Když se celá rodina vrátí domů, mají děti v zásobě spoustu nápadů, jak svět změnit.
Kniha obsahuje interview s Josteinem Gaarderem, autorem bestselleru Sofiin svět.

aneb jak se z nás díky slepici stali ochránci klimatu
Autorka: Jana Steingässer
Přeložila: Štěpánka Podlešáková

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 215×250 mm
ISBN: 978-80-88316-29-9
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Velká cesta vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Ukazka-z-knihy-Velka-cesta

Prolistujte si kompletní ukázku.

————————————————

Je označován za jednoho z nejlepších golfistů všech dob. Své soukromí si ale až doposud poměrně dobře střežil. Nyní vychází kniha, která fanouškům konečně nabízí ucelený portrét Tigera Woodse a přináší mnoho nových intimních detailů a podrobností z jeho života.

Tiger Woods

Portrét jedné z největších ikon světového sportu, který nabízí mnohem víc než jen řadu senzačních odhalení.
Kniha je dílem dvojice renomovaných amerických investigativních novinářů – Jeffa Benedicta z časopisu Sports Illustrated a jedenáctinásobného držitele ceny Emmy Armena Keteyiana – kteří strávili tři roky rozsáhlými rešeršemi a rozhovory s více než 250 lidmi, aby sepsali nejrozsáhlejší, nejobjevnější a nejfundovanější knižní biografii golfisty Tigera Woodse.
Díky mimořádně pečlivé přípravě autoři objevili nové, intimní a překvapivé podrobnosti o muži ukrytém pod nánosem mýtů. Portrét jedné z největších ikon světového sportu však nabízí mnohem víc než jen řadu senzačních odhalení. Benedict a Keteyian podrobně zmapovali Woodsův život od okamžiku, kdy se narodil z rasově smíšeného svazku afroamerického otce a thajské „tygří mámy“, s cílem poskytnout co nejserióznější a nejobjektivnější pohled na lidskou bytost uvězněnou ve výtvoru svých rodičů.

Autor: Jeff Benedict, Armen Keteyian
Přeložil: Petr Nosálek

Počet stran: 528
Vazba: vázaná
Formát: 156×242 mm
ISBN: 978-80-7565-530-1
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Tiger Woods vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Vnitřní vztahy v rodině Woodsových udělaly z Tigera nejzáhadnějšího sportovce své doby, tajnůstkáře posedlého ochranou svého soukromí, který si osvojil umění být neviditelný, i když je viděn, a nic neprozradit, i když něco říká. Na jedné straně nám vyrůstal před očima – už ve svých dvou letech vystupoval v televizních pořadech a celé jeho dětství zachycovali fotoreportéři i píšící novináři. Na straně druhé zůstává velká část jeho skutečné rodinné historie a soukromého života zahalená v natrénovaných rozhovorech, pečlivě koncipovaných tiskových zprávách, bájných příbězích, polopravdách, sofistikovaných reklamních kampaních a titulcích bulvárních plátků. (str. 15)

Pokračujte ve čtení ukázky.

————————————————

Belgický lékař Yves de Locht má velice náročné zaměstnání. Pacienty nejen léčí, ale rozhoduje také o jejich životě a smrti. Podílí se totiž na eutanaziích. Ve stejnojmenné knize citlivě popisuje vlastní zkušenosti a vybízí k diskuzi, zda je dobré usmrcení na žádost uzákonit, nebo ne.

Eutanazie

Umírání někdy trvá velmi dlouho. Belgický lékař Yves de Locht se s umírajícími pacienty setkává neustále a trpícím umožňuje volbu důstojného odchodu. Kniha vybízí k otevřené diskuzi, zda je dobré legalizovat dobrovolnou smrt, nebo je její uzákonění až příliš nebezpečné. Skutečně by měl mít každý člověk právo na smrt?

Skutečné případy lékaře umožňujícího důstojný odchod
Autor: Yves de Locht
Přeložila: Lucie Čapková

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-090-0
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Eutanazie vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Nerozdávám smrt. Nezkracuji život, nýbrž agonii. To je zásadní rozdíl. Nemocný člověk za mnou přichází po měsících či letech boje, protože proti nemoci prohrává ne bitvu, ale válku.
Přesně to se stalo Pascalovi. Poprvé mi napsal koncem roku 2017. Sotva šedesátiletý Francouz trpěl těžkou degenerativní neuromuskulární patologií, jak dosvědčovaly lékařské zprávy, které mi poslal. Postupně ho přestávalo poslouchat tělo, atrofovaly mu končetiny, skončil na invalidním vozíku. Na tento druh onemocnění neexistuje žádný lék, může se zkusit fyzioterapie, ale i ta slouží jen ke zmírnění potíží. Mou ordinací prošlo již mnoho pacientů s obdobnou diagnózou, vím, v jaké jsou tísni. Pascalův případ mě dojal, souhlasil jsem, že ho k sobě objednám.
On a jeho manželka neváhali jet několik set kilometrů do mé ordinace. Pokaždé žasnu, že tak vážně postižení nemocní, tak unavení, tak trpící, mají fyzickou sílu přijet z daleka, někdy dokonce z velké dálky, aby se sešli se mnou, obyčejným doktorem. Jejich vůle mít konec svého života ve vlastních rukou vítězí nad bolestí, již přináší dlouhé a namáhavé cestování. (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNějaké otázky?!
Vzpomínky kolymského vězně

Vilenskij, Semjon

Academia, 2019

zobrazit info o knizeKrálovna chaosu
ADHD podle Zoë

Kessler, Zoë

Portál, 2019

zobrazit info o knizeVelká cesta
aneb jak se z nás díky slepici stali ochránci klimatu

Steingässer, Jana

Kazda, 2019

zobrazit info o knizeTiger Woods

Benedict, Jeff – Keteylan, Armen

Jota, 2019

zobrazit info o knizeEutanazie
Skutečné případy lékaře umožňujícího důstojný odchod

Locht, Yves de

Alpress, 2019

Napsat komentář