Knižní detektivové v akci

krimi
Společným jmenovatelem následujících románů je hlavní hrdina – detektiv. A může se jednat o čtenáři dobře známou postavu, začínající detektivy, či dokonce kriminalisty, kteří se snažili za svou minulostí udělat tlustou čáru. Nebudou chybět osobní dramata, zápletky a překvapivá rozuzlení.

Ve vzduchu je cítit strach z války a stačí málo, aby napjatá atmosféra vzplála. Rozbuškou událostí se stane vražda malého chlapce. Nikdo není v bezpečí. Kdo bude další na řadě? A ujme se komisař Edward Popielský vyšetřování, nebo se bude držet stranou událostí?

Lvov, květen 1939. V krutých mukách umírá malý chlapec. Zpráva o rituální vraždě spáchané Židy pobouří město, vypukne panika. Čí dítě bude další? Všichni spoléhají na komisaře Edwarda Popielského. Jenže komisař nechce vést vyšetřování. Tentokrát ne! Lvovem se plíží přízrak blížící se války, tíseň a strach, avšak jeho zločinecké podsvětí žije nadále podle starých pravidel. Každý tady zná Popielského, který pracuje pouze v noci. Nikdo s ním nechce spolupracovat, nikdo mu nechce vstoupit do cesty. Na město zločinu padne stín Erinyí – bohyní pomsty.

Ukázka z knihy

Poslední, jedenáctý úder radničních hodin se dlouze rozléhal ve chvějícím se vzduchu. Horko dosahovalo třiceti pěti stupňů. Květinářka na Solném trhu namířila gumovou hadici k nebi, přitiskla palec k jejímu ústí a rozprašovala vodu do tenkých, prskajících pramínků. Její malá dcerka svlečená do kalhotek vběhla s radostným pokřikem pod chladivou sprchu. (str. 9)

Erínye

Autor: Marek Krajewski
Přeložil: Stanislav Komárek

Počet stran: 260
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-2837-6
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Erínye vydalo nakladatelství Argo.

————————————————

Detektiv Cormoran Strike a jeho společnice Robin se vrací na scénu, aby vyřešili případ z minulosti. Nelehké pátrání odhalí nejedno temné rodinné tajemství a dvojici zavede i na půdu britského parlamentu.

„Viděl jsem, jak zabili dítě.“ S těmito slovy jednoho dne navštíví utrápený mladý muž soukromého detektiva Cormorana Strika a prosí ho o vyšetření zločinu, jehož byl údajně svědkem v dětství. Třebaže je mladík zjevně nevyrovnaný, jeho příběh zní věrohodně. Než ho ale detektiv stihne vyslechnout, muž v panice uteče. Strike a jeho společnice Robin se pustí do složitého vyšetřování, které je zavede do zákulisí britského parlamentu i do světa temných rodinných tajemství.

Ukázka z knihy

Příchod několika dalších hostů ve frontě Robin sotva zaregistrovala. Na jejich blahopřání odpovídala bezmyšlenkovitě a očima visela na dveřích, jimiž všichni vcházeli. Myslela tím snad Katie, že je Strike přece jenom v hotelu? Přišel za ní z kostela? Chystal se objevit? Kde se skrýval? Hledala přece všude – na terase, v hale, v baru. Na chvíli se v ní vzedmula naděje, jen aby vzápětí zase opadla. Neodehnal ho třeba Martin, který byl pověstný svým nedostatkem taktu? Potom si připomněla, že Strike přece není tak křehké stvoření, a naděje v ní opět začala narůstat. A zatímco její vnitřní já dál putovalo mezi očekáváním a obavami, bylo čím dál obtížnější předstírat konvenční očekávané emoce svatebního dne, jejichž nepřítomnost, jak věděla, si Matthew dobře uvědomuje a nelibě nese. (str. 15)

Smrtící bílá

Autor: Robert Galbraith
Přeložil: Ladislav Šenkyřík

Počet stran: 720
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-747-3866-1
Doporučená cena: 499 Kč

 

Knihu Smrtící bílá vydalo nakladatelství Kniha Zlín. A nezapomeňte si stáhnout a přečíst ukázku.

O autorce

Robert Galbraith je pseudonym J. K. Rowlingové, autorky řady knih o Harrym Potterovi a románu Prázdné místo. Ve službách zla je po Volání Kukačky (2014) a Hedvábníkovi (2015) třetím svazkem v sérii detektivních románů s charismatickým Cormoranem Strikem v hlavní roli (Volání kukačky, Hedvábník, Ve službách zla). Romány Roberta Galbraitha s detektivem Cormoranem Strikem budou zfilmovány jako televizní seriál pro stanici BBC One ve společnosti Brontë Film and Television Ltd.

Zdroj informací: nakladatelství Kniha Zlín

————————————————

Česká detektivka přenese čtenáře do sedmdesátých let, do období normalizace. Autoři se inspirovali československými detektivkami a kriminálními filmy. Hlavní hrdina bude muset odhalit pachatele dvou vražd a zároveň se vypořádat se stíny z vlastní minulosti.

Píše se rok 1975. Ve své luxusní vile je chladnokrevně zavražděn vysoký činitel ministerstva vnitra. O pár dní později je v okolí Botiče nalezena mrtvola pohřešované prominentní prostitutky.
Obou případů se ujímá kriminalista Jan Kopřiva, který má však zásadní problém: Vinou nedávného zranění trpí výpadky paměti a většinu událostí ze své minulosti si nepamatuje. Jak ale nachází stopy vedoucí k odhalení pachatelů obou případů, začíná se zamotávat do chapadel komunistické rozvědky, tajných služeb a malých či větších lží, ve kterých v té době žila většina z nás. Až Kopřiva jednoho dne zjistí, že tím největším nepřítelem, se kterým se bude muset utkat, jsou stíny jeho vlastní minulosti. A pokud se jim nepostaví, nemilosrdně ho stáhnou pod hladinu.
Pokud si v souvislosti s knihou
Delirium nevinnosti můžete být něčím jisti, tak tím, že si do poslední stránky nemůžete být jisti vůbec ničím.
Autoři knihou vzdávají hold starým československým detektivkám a kriminálním filmům a na pozadí skutečných historických událostí skládají pestrý obraz lidských osudů z dob, kdy se pod povrchem zdánlivě všedního života ukrývalo zlo omlouvané rozličnými pohnutkami a důvody.
Delirium nevinnosti není jen kniha, která se dobře čte. Je to kniha, kterou budete s jejími hrdiny prožívat!

Ukázka z knihy

Zhruba o deset minut později odjel Ivan z hotelového parkoviště. Cestou se minul se dvěma vozy Veřejné bezpečnosti a pohřebákem v závěsu. Velká kabelka Dáši Šikulové  seděla vedle něj na místě spolujezdce. Stejně by jí byla už k ničemu.
Když po nějakém čase projel za Trutnovem kolem odbočky na lesní cestu, vedoucí k mýtině, bezděčně se otřásl. Kdyby mohl zavřít oči, udělal by to. Nebo raději ne.Překvapený výraz Machny zírající do nebe by se mohl vetřít do tmy za víčky jako první noci po tom… po tom. co se to stalo. Sakra. Seber se chlape. (str. 128)

Delirium nevinnosti

Autoři: Jiří Zídek, Jenifer Zídková 

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 150×200 mm
ISBN: 978-80-87973-46-2
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Delirium nevinnosti vydalo nakladatelství No Limits.

————————————————

Kate Shugaková si jarního klidu prostě neužije. Po řádění šíleného muže zůstane na zemi ležet devět těl, ale vyšetřování dokáže, že jednu oběť má na svědomí někdo jiný. A bude jen na Kate, aby odhalila tajemného vraha, který se pohybuje mezi obyvateli aljašské rezervace.

Na Aljašku dorazilo jaro. Sníh taje, ptáci zpívají a přírodní rezervace v srdci aljašské divočiny, domov Kate Shugakové, se probouzí k životu.
Kate se věnuje jarnímu úklidu a nemá ani ponětí, že v osamělém srubu nedaleko její usedlosti právě jeden muž přišel o rozum a vydává se na vražednou výpravu s puškou v ruce. Když výstřely konečně utichnou, leží ve sněhu devět mrtvých těl.
Ale má je všechny na svědomí on? Zpočátku se zdá, že ano, ale pouze do chvíle, kdy rutinní balistika prokáže opak. Devátou oběť totiž zabila úplně jiná zbraň.
Kancelář návladního se znovu obrací na svou bývalou vyšetřovatelku Kate Shugakovou, aby se vydala po stopách tajemného střelce, který se skrývá mezi obyvateli rezervace. A podezřelí jsou tentokrát úplně všichni…

Ukázka z knihy

Kate přešla ke kamnům, otevřela dvířka a přiživila oheň dřívím z košíku stojícího vedle. Uhlíky z předchozí noci byly stále horké a dřevo chytilo skoro okamžitě. Potom napumpovala vodu do dřezu a doplnila téměř čtyřlitrovou konvici, z níž se během noci část vody vypařila. S námahou ji zvedla zpět na kamna. „Dobře, holka,“ povzdechla si a nazula si na bosé nohy holínky. Obluda netrpělivě tancovala kolem dveří, avšak jakmile se Kate natáhla pro obojek a vodítko, stáhla fena ocas mezi nohy a tichounce, tesklivě zakňučela.

Devátá oběť

Autorka: Dana Stabenow
Přeložila: Alžběta Lexová

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 155×212 mm
ISBN: 978-80-7588-148-9
Doporučená cena: 279 Kč

 

Knihu Devátá oběť vydalo nakladatelství Mystery Press, kde si můžete přečíst ukázku.

————————————————

Máte rádi kromě detektivní zápletky i dramatické okamžiky a romantickou linku? Přesně to totiž přináší kniha Manželé z Cedrové uličky. Detektiv Daniel Riley se po posledním případě, který ho stál málem kariéru a způsobil šrámy na duši, ujímá vyšetřování brutální vraždy…

Manželé Laurie a Robert Millsovi se pokoušejí o nový začátek přestěhováním do nového domu na luxusním předměstí Londýna. Brzy se ale ukáže, že Robert nadále udržuje vztah s milenkou a manželství je definitivně v troskách. O několik měsíců později se oba mají sejít k projednání detailů rozvodu. Robert nedorazí a Laurie se probouzí druhý den promočená krví – svého manžela, který leží zavražděný ve vedlejším pokoji. Detektiv Daniel Riley rozplétá nitky tajemství brutální vraždy. Poslední záhada, kterou spolu se svým týmem řešil, jej málem stála kariéru. Černé srdce sériové vražedkyně v předchozím příběhu Dana téměř zničilo. Riley byl donucen vzít si krátkou dovolenou a dát se dohromady. Vyšetřováním vraždy v Cedrové uličce se opět naplno vrací k detektivní práci. Podařilo se mu zahnat své démony? Stále vnímá svou skvělou intuici, ale zároveň o sobě po posledním karambolu dost pochybuje… Na pozadí snahy o usvědčení vraha se odehrává dramatický příběh samotného Daniela. Riley si znovu a znovu odžívá ztrátu milované ženy a zároveň váhavě navazuje nové vztahy. Skutečně touží po blízkém vztahu… Nevěra, zrada, láska… Kniha Manželé z Cedrové uličky je určena milovníkům detektivních příběhů a dramatických zápletek. Nechybí napětí a romantika. Připravte se na silné vztahy, lidské přešlapy, pochybení, ale i naději. Máte dost času? V rukou totiž držíte příběh, který nebudete moci odložit dřív, než ho dočtete do úplného konce…

Ukázka z knihy

Jakmile uvidím, jak se Davisová tváří, znervózním. Je jasné, že má nějaké novinky.
„Dostali jsme spěšné povolení od soudu… telefonní záznamy.“
Podá mi papír se záznamy hovorů z telefonu Laurie Millsové. Chystám se vstoupit do vyšetřovací místnosti, ale zastavím se pár kroků ode dveří a čtu. Přejíždím jej spěšně očima, když ke mne přistoupí Delaney a pokusí se mi nahlédnout přes rameno.

Manželé z Cedrové uličky

Autorka: Anna-Lou Weatherley
Přeložila: Lucie Gürrick

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7625-074-1
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Manželé z Cedrové uličky vydalo nakladatelství Metafora.

————————————————

Další z případů soudce Ti tentokrát zahrnuje i jeho rodinu, konkrétně jeho nejmladší dceru a první manželku. Jak konvoj postupně putuje z Čchang-anu do Luo-jangu, vychází najevo, že ne všichni se dožijí cíle…

V Čchang-anu je hlad a nouze, dodávky potravin váznou, obyvatel je příliš, a tak císařovna a dvůr sáhnou po prostém řešení: odsunout půl milionu duší do Luo-jangu. Vyhlásí losování jmen rodin, které budou vypovězeny, ale účelově ho zfalšují, protože se císařovna chce zbavit příbuzných svého zesnulého manžela. Tomu odpovídá i průběh strastiplné cesty, které se z vlastní vůle zúčastní i soudce Ti: někdo chce totiž jednoho po druhém zahubit tchangské prince. Zároveň se konvoje účastní – bez soudcova vědomí – i jeho nejmladší dcera, Malý poklad, která se zamilovala do vojáka-tanečníka, jehož jméno je na seznamu exulantů. K průvodu se přidá i první žena soudce Ti, paní Lin, protože chce nezdárnou dcerku najít a přivést k rozumu. Cesta je obtížná a navíc je v zájmu nejvyšších míst, aby do Luo-jangu dorazilo co nejméně osob. Proč, to se dozvíme až v závěru.

Ukázka z knihy

Soudce Ti pronásledoval skupinu uprchlíků, jejichž volný pobyt na svobodě čchanganská policie nemohla připustit. Šlo o obrovské okurky, odhalené na cestě z Čchienlingu, když mířily k hlavnímu městu, ukryté v pytlích pro poctivé tykve. Byly hlášeny u brány Blahodárného rozkvětu, jíž se jim podařilo navzdory bdělosti celníků proniknout. Panovalo podezření, že jsou zalezlé ve čtvrti s pestrým obyvatelstvem ze všech koutů říše, na místě, kde se okurky bez papírů mohou ukrýt mezi legální lilky a chřest. (str. 11)

Případy soudce Ti: Dlouhý pochod soudce Ti

Autor: Frédéric Lenormand
Přeložila: Vlasta Misařová

Počet stran: 246
Vazba: brožovaná
Formát: 121×190 mm
ISBN: 978-80-7407-455-4
Doporučená cena: 260 Kč

 

 

Knihu Případy soudce Ti. Dlouhý pochod soudce Ti vydalo nakladatelství Garamond.

O autorovi

Francouzský spisovatel Frédéric Lenormand (* 1964) za své historické romány i detektivní příběhy získal řadu ocenění. Po studiích lingvistiky pracoval v Ústavu pro politická studia na Sorbonně, brzy se ale začal věnovat výhradně literatuře. Kromě Případů soudce Ti je oblíbená i jeho detektivní série z období Francouzské revoluce. Garamond v sérii Případy soudce Ti už vydal: Umění truchlitPaní Ti na stopě zločinuPalác kurtizánSmrt mistra v goNoční můry zabíjejíSmrt čínského kuchařePalác na jezeře Ču-anDeset čínských démonůPůlnoční soudPoprask u Čínské zdiManuál čínského soudce pro přežití, Číňan nikdy nelžeZelený čaj s arsenikemTajemství čínské zahradyDiplomacie v kimonu.

Informace o autorovi byly čerpány z tiskové zprávy nakladatelství Garamond.

————————————————

Práce kriminalisty nikdy nekončí, i když se dotyčný snaží o opak. Takovým příkladem je Kate Marshallová, která už jednou úspěšně dopadla sériového vraha. Za kriminalistickou minulostí udělala tlustou čáru, přesto se rozhodne pomoci s dopadením vraha mladých dívek. Uspěje i tentokrát?

Před patnácti lety byla Kate Marshallová vycházející hvězdou londýnské policie. Dokázala vyřešit sledovaný případ nebezpečného a krutého sériového vraha s přiléhavou přezdívkou Kanibal z Nine Elms, i když přitom sama málem zemřela.
Nyní Kate přednáší na univerzitě a snaží se vést poklidný život, když se minulost začne vracet. E-mail s žádostí o pomoc ji vtáhne nejen do právě probíhajícího vyšetřování vražd mladých dívek. Jejich modus operandi nebezpečně připomíná případ, který před patnácti lety vyřešila.
Nevrací se jen vzpomínky. Vrah napodobitel chce dokončit započatou práci… A tak se i Kate musí vrátit k vyšetřování, aby dokončila tu svoji – chytit dalšího sériového vraha.

Ukázka z knihy

„Za všechny ty roky jsem nikdy nic podobného neviděl,“ vydechl.
„Vy jste byli na místě činu jako první?“ zeptal se Peter. Netrpělivě čekal, až mu policista nadzvedne pásku, ale nebyl ochotný to udělat sám.
„Ano. Policejní konstábl Stanley Gresham, pane. Tohle je policejní konstábl Will Stokes,“ opáčil a ukázal na mladého policistu, který náhle stáhl obličej, odvrátil se od nich a přes policejní pásku se vyzvracel. „Je to jeho první den v práci,“ dodal a zakroutil hlavou. Kate věnovala mladému policistovi účastný pohled, když se znovu předklonil a začal zvracet. Z pusy mu visely tenké provázky slin. Peter vytáhl z vnitřní kapsy čistý bílý kapesník a Kate se domnívala, že ho nabídne mladému policistovi, ale místo toho si ho sám přitiskl na nos a ústa.
„Chci mít tohle místo činu uzavřené. A nikomu ani slovo,“ nařídil Peter.
„Samozřejmě, pane.“

Kanibal z Nine Elms

Autor: Robert Bryndza
Přeložila: Kateřina Elisová

Počet stran: 464
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-2897-6
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Kanibal z Nine Elms vydalo nakladatelství Cosmopolis.

O autorovi

Robert Bryndza je britský autor žijící trvale na Slovensku se svým manželem Jánem. Jeho kniha, Dívka v ledu (ukázka z knihy) byla označena jako The Wall Street Journal a USA Today bestseller. Jedná se o první díl poutavé série s vyšetřovatelkou Erikou Fosterovou. I pokračování Noční lov (Night Stalker), Temné hlubiny (ukázka z knihy), Do posledního dechu (ukázka z knihy), Chladnokrevně (ukázka z knihy) a Smrtící tajnosti (ukázka z knihy, naše recenze) se drží na předních příčkách prodávaných knih. Kromě této série je Robert Bryndza taktéž autorem romanticky a humorně laděných zahraničních bestsellerů. Můžete si přečíst náš exkluzivní rozhovor, který vznikl přímo pro Klub knihomolů.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Cosmopolis


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeErínye

Krajewski, Marek

Argo, 2019

zobrazit info o knizeSmrtící bílá

Galbraith, Robert

Kniha Zlín, 2019

zobrazit info o knizeDelirium nevinnosti

Zídek, Jiří – Zídková, Jenifer

No Limits, 2019

zobrazit info o knizeDevátá oběť

Stabenow, Dana

Mystery Press, 2019

zobrazit info o knizeManželé z Cedrové uličky

Weatherley, Anna-Lou

Metafora, 2019

zobrazit info o knizePřípady soudce Ti. Dlouhý pochod soudce Ti

Lenormand, Frédéric

Garamond, 2019

zobrazit info o knizeKanibal z Nine Elms

Bryndza, Robert

Cosmopolis, 2019

Napsat komentář