První Tolkienův příběh o Středozemi

pad_gondolinu
Pravděpodobně poslední vydaný příběh Tolkienovy pozůstalosti je paradoxně tím prvním, který tento spisovatel o Středozemi napsal. K publikaci jej připravil jeho syn, Christopher Tolkien.

Knihu Pád Gondolinu, kterou napsal J. R. R. Tolkien a editoval jeho syn Christopher Tolkien, vydalo roku 2019 nakladatelství Argo v rámci události Velký knižní čtvrtek. Příběh vznikl v roce 1917 pod názvem Pověst o pádu Gondolinu. Fanoušci světa Středozemě jistě vědí, že pověst o dobytí elfského města byla zahrnuta i do Silmarillionu, kde ji však najdeme pouze ve zkrácené podobě. V původní verzi příběhu ještě Tolkien nepsal o elfech, ale o Noldor, a hlavní záporný hrdina – padlý bůh – se nejmenoval Morgoth, ale Melko.

Příběh vypráví o boji mezi Morgothem, vtělením zla, a Ulmem, druhým nejmocnějším z božských Valar. Morgoth se snažil zničit Noldor, elfy, kteří opustili bájný Valinor. Země elfů postupně padaly, pouze Gondolin setrval, a to zejména díky své skryté poloze uprostřed vysokých hor střežených orly. Králem Gondolinu byl Turgon, skrze kterého Ulmo realizoval svou vůli. Obyvatelé Gondolinu by možná žili navěky ukrytí před temným Morgothem a jeho skřety, draky a balrogy, kdyby nebylo jistého milostného trojúhelníku. Jedním jeho vrcholem je Maeglin, který neváhá pro svou neopětovanou lásku k Turgonově dceři vyzradit tajemství Gondolinu…

Pádu Gondolinu Tolkien zúročil nejen své znalosti severské mytologie, ale promítly se do něj i jeho děsivé zážitky z fronty z první světové války (autor se zmiňuje o železných dracích, kteří evokují tanky). Samotná pověst tvoří jen přibližně třetinu knihy, zbytek je příběhem o příchodu Tuora do Gondolinu a dále různé náčrty a rozbory. Tyto dodatky jsou cenné především pro skalní Tolkienovy fanoušky, které zajímají jeho myšlenkové pochody a nedokončené linie vedlejších příběhů Pána prstenů.

Pád Gondolinu evokuje svým dějem i stylem vyprávění středověké severské hrdinské ságy. Čtenáři, kteří čekají příběh ve stylu Hobita nebo Pána prstenů, budou nejspíše zklamáni, neboť pověst připomíná spíše Silmarillion, jakousi bibli té skupiny fanoušků Tolkiena, která se snaží jeho dílo analyzovat do nejmenších detailů. Ačkoli si čtenář musí zpočátku zvyknout na specifický styl vyprávění, příběh samotný předznamenává epičnost Pána prstenů. Knihu doporučuji i těm čtenářům, kteří Pána prstenů dosud nečetli – možná právě ona je motivuje k tomu sáhnout po této fantasy klasice.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePád Gondolinu

Tolkien, J. R. R

Argo, 2019

Napsat komentář