Introspektivní cesta k sobě samé

Idiot
Na začátku příběhu se čtenář seznamuje s hlavní hrdinkou tureckého původu, která nastupuje na vysokou školu. Po absolvování prvního ročníku odjíždí na maďarský venkov, přičemž proniká do tajů Evropy a zároveň se musí vypořádat s dospíváním a budoucností.

Píše se rok 1995, e-mail je naprostou novinkou a Selin, dcera tureckých přistěhovalců, nastupuje do prvního ročníku na Harvardu. Zapisuje se na přednášky z předmětů, o nichž nikdy předtím neslyšela, spřátelí se s charismatickou a světaznalou srbskou spolužačkou Světlanou a tak trochu náhodou si začne dopisovat s Ivanem, maďarským studentem matematiky z vyššího ročníku. Ačkoliv ve škole Selin s Ivanem téměř nepromluví, s každým e-mailem, který si mezi sebou vymění, to vypadá, jako by se v samotném aktu psaní skrývaly vždy nové a stále tajemnější významy.
Když je školní rok u konce, Ivan odjíždí na léto do Budapešti a Selin míří na maďarský venkov, kde učí angličtinu v kurzu organizovaném jedním z Ivanových kamarádů. Cestou do Maďarska stráví dva týdny se Světlanou v Paříži. Její léto v Evropě se však v žádném ohledu nepodobá tomu, co slyšela o typických evropských dobrodružstvích jiných amerických vysokoškoláků. Pro Selin je pobyt v Evropě pokračováním introspektivní cesty k sobě samé: musí se vypořádat jak s radostmi a zmatky první (neopětované?) lásky, tak se sílícím vědomím, že je odsouzena k tomu, stát se spisovatelkou.
Idiot je románem o strastech a slastech dospívání a formování osobnosti ve světě, který je opojný i zneklidňující zároveň, o dobrodružném odhalování záludností, které jsou zakódované v podstatě lásky i jazyka. Tápání člověka na prahu dospělosti v něm Elif Batumanová vykresluje pečlivě cizelovaným stylem, s velkou dávkou citlivosti, ale také ironického humoru. Českému čtenáři pak nabízí i zábavný a trochu nezvyklý pohled na čerstvě posttotalitní střední Evropu: hrdinčina cesta do Maďarska vypovídá jak o představách, které si Západ o našem regionu hýčkal, tak o nás samotných.
Román Idiot byl v roce 2018 mezi třemi knihami nominovanými na Pulitzerovu cenu za beletrii.

Ukázka z knihy

Než jsem nastoupila na univerzitu, netušila jsem, co je to e-mail- Slyšela jsem o něm a věděla jsem, že ho nějakým způsobem budu mít. „To bude úžasné,“ prohlásila sestra mé matky provdaná za experta na informatiku, „až začneš posílat i… mejly.“ Zdůraznila i a před mejly udělala krátkou pauzu. (str. 9)

Idiot

Autorka: Elif Batumanová
Přeložil: Lukáš Novák

Počet stran: 448
Vazba: brožovaná
Formát: 128×205 mm
ISBN: 978-80-7470-253-2
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Idiot vydalo nakladatelství Akropolis. A nezapomeňte si přečíst ukázku.


Nakladatelství Akropolis vzniklo v roce 1990 jako soukromé nakladatelství Jiřího Tomáše. V prvním roce své existence vydávalo knihy ve spolupráci s Agenturou Tip-Š a po stejnou dobu poskytovalo nakladatelský servis a. s. TV Spektrum.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIdiot

Batumanová, Elif

Akropolis, 2019

Napsat komentář