Tentokrát hlavně ušima…

nahled1

Tentokrát jsem neměla skoro žádný čas na čtení, proto v dnešním souhrnu budou převažovat především audioknihy. A to jak klasika, tak žhavé novinky, které by neměly uniknout vaší pozornosti. A jako bonus – popularizační komiks o životě introvertů.

Vlastimil Vondruška je na poli české historické detektivky určitě jednička. A aby si vychovával své příznivce již od dětství, začal psát také sérii určenou pro děti. Hlavními hrdiny jsou Fiorella, dcera alchymisty na dvoře Rudolfa II., a její kamarádi Lukáš a Martin. Záhada mrtvého netopýra je již druhým pokračováním, v němž je Bratrstvo křišťálu na stopě zločinu. Tentokrát musí odhalit skutečného pachatele dříve, než inkvizitor uvalí klatbu na všechny alchymisty jakožto spojence ďábla.
Napínavou detektivku načetla na CD vydané Radioservisem Eva Josefíková. I když mi její přednes úplně nesedl, osm hodin poslechu uteklo rychle, především díky zajímavé zápletce a rychlému spádu. Inu, Vlastimil Vondruška psát umí.

————————————————

Už jako teenagerka jsem objevila svět Agathy Christie – fascinovala mne rozmanitost jejích příběhů. Hltala jsem jeden za druhým, až jsem narazila na Deset malých černoušků a poprvé nedočetla do konce. Příběh byl tenkrát na moji citlivou duši příliš temný a děsivý. Když jsem se s ním setkala podruhé, jako s audioknihou vydanou Tympanem v podání Vladimíra Čecha, tak jsem neodolala a rozhodla se dojít až na konec. Byla jsem překvapená – vůbec jsem nepochopila, co mne tenkrát tak vykolejilo. Možná jsem dnes otrlejší (po přečtení řady severských thrillerů), kdo ví, ale každopádně se mi příběh tajemné trestající ruky na opuštěném ostrově velice líbil. Určitě na tom má svůj díl autorčino mystifikační mistrovství, ale také český interpret. Znovu jsem zalitovala, že mistr slova už mezi námi není a další knihy nenačte.
Pokud jste Agathě Christie ještě nepřišli na chuť a Hercule Poirot či slečna Marplová vás nudí, pak bych radila vyzkoušet právě Deset malých černoušků, v nichž výše jmenovaní géniové chybí.

————————————————

Mezi první příběhy Agathy Christie, které jsem přečetla, patřil román Zapomenutá vražda. Případ, v němž starý dům v mladé ženě evokuje vzpomínky na dávnou minulost, až zjistí, že v domě opravdu jako malá holčička krátký čas bydlela a na vlastní oči viděla vraždu, patří mezi klasiku se slečnou Marplovou v hlavní roli. Jistě není žádný příznivce královny detektivek, který by zmíněný titul neznal. Nakladatelství Vyšehrad jej nově přináší jako audioknihu načtenou hned třemi interprety:  Růženou Merunkovou (role slečny Marplové je prostě její parketa!), Jitkou Ježkovou a Janem Medunou v rolích manželů Reedových. Šest hodin v jejich společnosti utíká jako nic a starý příběh díky nim znovu ožívá. Opravdu moc příjemné osvěžení – klasika, která nezklame!

————————————————

Minna Lindgrenová je finská autorka zralého věku, která však píše o životě starší generace v našem moderním světě. O nelichotivých poměrech v domovech pro seniory napsala dokonce celou trilogii, vydanou u nás pod názvem Babičky (můžete si přečíst recenze na první, druhý a třetí díl). O prázdninách nakladatelství XYZ vydalo její další knihu s názvem Naštvaná vdova. Vypráví o eskapádách ženy, která celý svůj život někomu „sloužila“ (dětem, manželovi), ale smrtí manžela konečně dostala šanci na svobodný život. Co na tom, že už má přes sedmdesát! Jenže její dospělé děti mají úplně jinou představu o tom, co bude dál…

Román Naštvaná vdova je opět plný humoru a nadhledu (stejně jako trilogie o Babičkách). Rozebírá poslední věci člověka, ale i tu věčnou touhu po lásce, která s věkem nikterak neslábne. Může působit jako zdvižený prst ukazující, jak se k seniorům nechovat, ale současně jako připomínka toho, že stárnutí se týká každého z nás! Pokud jste si oblíbili finskou trilogii Babičky, pak by vám Naštvaná vdova neměla utéct!

————————————————

Debbie Tung je zručná kreslířka a současně rozená introvertka. Proto se rozhodla o svém světě vyprávět tak, jak je jí to vlastní – pomocí komiksových okének. Díky tomu vznikla unikátní kniha Introvertka v hlučném světě, kterou vydalo letos na podzim nakladatelství Portál. Její příběh je upřímný a může pomoci podobně „postiženým“ dospívajícím, aby přijali svoji povahu. A jejich extrovertním kamarádům zase pomůže pochopit, proč se nedokáží všichni uvolnit a bavit jako oni. Musím říct, že jsem se u čtení bavila, ani ne tak na úkor autorky, jako tím, že jsem se v mnohém poznávala. Ještě víc kniha nadchla moji dceru a její kamarádky, protože v příbězích Debbie Tung viděly sebe a pochopily, proč se tak báječně doplňují svými odlišnými osobnostními typy. Ať již máte doma extroverta nebo introverta, určitě se po komiksu Introvertka v hlučném světě podívejte a pořiďte si ho. V každém případě je to totiž dobrý pomocník k sebepřijetí.

————————————————

Pokud vám v záplavě thrillerových novinek uniklo jméno Helen Fieldsové, pak bych vám doporučila se k její tvorbě vrátit. V češtině vyšly již tři tituly, které mají v názvu slovo „dokonalá“ – Dokonalé stopy, Dokonalá kořist a letos Dokonalá smrt. Určitě nechybíte ani u jednoho titulu. Sama jsem se zaposlouchala do audio podoby prostředního románu  a jsem naladěna na pokračování!

Bývalá právnička sepsala thriller, v němž se potvrzuje, že není kouře bez ohýnku (jak tvrdila již Agatha Christie) – důmyslně provedené vraždy náhodně vybraných lidí z různých pomáhajících profesí (dobrovolník, knihovník, učitelka, strážkyně přechodu) mají zastřít jednu z vražd. Navíc případy v Edinburghu vyšetřuje sympatický detektiv Callanach, původem Francouz (vláčející své osobní břemeno), a mladá skotská inspektorka Turnerová (rebelka chtějící se vymanit z rodinného předurčení), mezi nimiž to jiskří. Za mne je Dokonalá kořist velmi povedený thriller a v podání Jana Šťastného rychle uteklo i oněch šestnáct hodin poslechu. Knihu i CD vydalo nakladatelství Kniha Zlín a je ke stažení i na webu Audiotéka.cz podobně jako ostatní audioknihy z dnešních postřehů.


Co zaujalo na knižních pultech či webech vás? Podělte se s námi i o vaše recenzní postřehy! 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIntrovertka v hlučném světě

Tung, Deborah

Portál, 2019

zobrazit info o knizeNaštvaná vdova

Lindgrenová, Minna

XYZ, 2019

zobrazit info o knizeZapomenutá vražda (audiokniha)

Christie, Agatha

Vyšehrad, 2019

zobrazit info o knizeDeset malých černoušků

Christie, Agatha

Tympanum, 2017

zobrazit info o knizeZáhada mrtvého netopýra (audiokniha)

Vondruška, Vlastimil

Radioservis, 2019

zobrazit info o knizeDokonalá kořist (audiokniha)

Fieldsová, Helen

Kniha Zlín, 2019

Napsat komentář