Vyhrajte román o manželství a soudržnosti rodiny

tkanicky-perex
Aldovo a Vandino manželství v minulosti prošlo těžkou zkouškou, a i když nakonec přetrvalo, pod jeho povrchem lze najít mnoho trhlin a ran, které jsou i po letech stále otevřené. Podaří se jim i jejich dvěma dětem najít způsob, jak je zacelit?

Tři pohledy na jeden příběh

Příběh rodiny je v románu vypravován trojhlasně, slovo postupně dostávají opuštěná matka, záletný otec i traumatizované, nyní už dospělé děti. Každý má svou pravdu, svou vinu, svá příkoří, svoji pomstu. Jejich společný příběh se v trojdílné struktuře nerozpadá, je naopak hutný, sevřený, bolestně intimní a stahuje se jako smyčka či jako klička na tkaničce kolem jádra tvořeného úvodní otázkou.

Autor jde ve výrazově silném a stylisticky střídmém textu až na dřeň, rozkládá a opět skládá tradiční rodinu v kontextu změn společenského klimatu Itálie od šedesátých let po dnešek, aby mistrně předvedl neustálé pnutí mezi nároky – osobní svoboda, realizace, štěstí – a povinnostmi, mezi sobectvím a velkorysostí, mezi prohřeškem a odpuštěním, mezi rolí viníka a rolí oběti, pnutí, které v lůně rodiny – navíc poznamenané rozkladem tradičních hodnot, sexuální revolucí a ženskou emancipací – neustále, i když často vskrytu probíhá.

 

Tkaničky

Autor: Domenico Starnone

Vydalo: nakladatelství Kniha Zlín
Překlad: Alice Flemrová
Počet stran: 128
Vazba: pevná
Vydáno: 11/2019
ISBN: 978-80-7473-914-9

Přečtěte si více o knize Tkaničky, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Kniha Zlín patřící pod společnost Albatros Media. A nezapomeňte si stáhnout a přečíst ukázku.

KnihaZlin_AlbatrosMedia

Nakladatelství Kniha Zlín vzniklo roku 2004. Od té doby se v rámci svých edic FLEET, TRACK, NEEWIT, WALT a TEMA snaží nabízet čtenářům to nejkvalitnější, co se v současné době objevuje na (nejen) evropském knižním trhu. Kniha Zlín vydává také původní díla českých autorů, poezii a literaturu faktu. Pozornost věnuje též literátům spojeným se zlínským regionem.

Albatros Media, a.s. je mediální společnost a největší knižní vydavatelství v ČR. V návaznosti na tradici sahající až k roku 1949 společnost vydává více než tisíc knižních titulů ročně. Skupina zaštiťuje knižní nakladatelství Albatros, CooBoo, Plus, Motto, XYZ, Edika, BizBooks, CPress, Computer Press, Management Press, B4U Publishing, Fragment, Egmont, Kniha Zlín, Vyšehrad, Panteon, partnerský projekt Edice České televize a nakladatelství elektronických knih eReading a Palmknihy a nabízí díky tomu široké spektrum mediálních produktů – knih, e-knih a audioknih.

 

Ukázka z knihy

Jestli ty jsi na to zapomněl, vážený pane, tak já ti to připomenu: jsem tvoje manželka. Vím, že kdysi se ti to líbilo, a teď ti to zničehonic vadí. Vím, že předstíráš, že neexistuju a že jsem nikdy neexistovala, protože se nechceš shodit před těmi velice vzdělanými lidmi, se kterými se stýkáš. Vím, že při představě spořádaného života, povinnosti vracet se na večeři domů a spát se mnou, a ne s kým se ti zlíbí, si připadáš jako idiot. Vím, že se stydíš říct: koukněte, já jsem se oženil 11. října 1962, ve dvaadvaceti letech; koukněte, řekl jsem ano před knězem v jednom kostele ve čtvrti Stella a udělal jsem to z lásky, nemusel jsem nic rychle zachraňovat; koukněte, já mám zodpovědnost, a jestli nechápete, co to znamená, tak jste omezenci. Vím to, moc dobře to vím. Jenže ať se ti to líbí, nebo ne, věci se mají takhle: já jsem tvoje manželka a ty jsi můj manžel, jsme svoji dvanáct let – v říjnu to bude dvanáct let – a máme spolu dvě děti, Sandra, narozeného v roce 1965, a Annu, narozenou v roce 1969. To ti mám ukázat lejstra z matriky, abych tě přivedla k rozumu? (str. 9)

 

Vyhrajte knihu Tkaničky

Přestože si Aldo a Vanda prošli těžkou zkouškou, jejich manželství přetrvalo. Prožité události však po sobě zanechaly řadu otázek a trhlin, které i nadále ovlivňují nejen životy opuštěné matky a záletného otce, ale také jejich dětí. Domenico Starnone ve svém románu věnoval každému z nich prostor a vy se můžete přesvědčit, že pravda není nikdy jen jedna, ale každý z hrdinů má svou vlastní. Přečtěte si jejich vyprávění a zjistěte, zda se jim podaří nalézt způsob, jak se s událostmi vyrovnat a žít.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Kniha Zlín patřícím pod společnost Albatros Media vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Tkaničky vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Tkaničky
probíhá od 5. do 18. listopadu 2019.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 romány Tkaničky

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTkaničky

Starnone, Domenico

Kniha Zlín, 2019

Vyhrajte román o manželství a soudržnosti rodiny - DISKUZE

Počet reakcí: 4
  1. irulka23 napsal:

    Včera mi byla v rekordním čase doručena nádherná kniha „Odvážné sny“. Moc děkuji.

  2. hramhram napsal:

    Dobrý večer náhradní knížka dorazila děkuji

  3. hramhram napsal:

    Dobrý den
    Bohužel do dnešního dne vyhraná knížka doručená nebyla. Prosím o informaci kde může být problém děkuji

Napsat komentář