Chobotnice nejsou hloupé!

Maji chobotnice dusi
Chobotnice mají nejen duši, ale i důvtip a nevšední schopnosti. O tom vás přesvědčí knížka Sy Montgomeryové. Odhalte mnohá tajemství těchto úžasných hlavonožců, o nichž jste nejspíš neměli ani ponětí.

Přírodovědkyně a autorka populárně-naučné literatury Sy Montgomeryová poodkrývá emocionální i tělesný svět chobotnic – a popisuje fascinující vazby, které tyto neuvěřitelně komplexní a energické bytosti navazují s člověkem. Za účelem poznat tyto divoké, samotářské a dravé měkkýše předvádí ukázkovou „zážitkovou“ dokumentaristiku a neváhá se za nimi vydat do Akvária New England ani ke korálovým útesům Francouzské Polynésie a Mexického zálivu. Díky tomu se spřátelila hned s několika chobotnicemi s výrazně odlišnou osobností – mírnou Athénou, průbojnou Octavií, zvědavou Kálí a hravou Karmou. Svůj důvtip chobotnice dokazují nepřeberným počtem způsobů: unikají z nádrží jako orangutani, uchylují se k všemožným lstím, aby získaly potravu, a proudem vody ze své nálevky si hrají s míčem. Teprve nedávno vědci přisoudili inteligenci i psům, ptákům a šimpanzům. Teď s údivem sledují, jak chobotnice dokážou řešit různorodé úkoly, a snaží se rozluštit význam jejich barevných změn. Montgomeryová zde toto rostoucí uznání pro chobotnice zachycuje a zároveň vypráví příběh o lásce, který je střídavě vtipný, zábavný, dojemný i hluboký. Mají chobotnice duši? nám sděluje, co nás mohou chobotnice naučit o setkávání dvou velice odlišných myslí.

 

Mají chobotnice duši?

Fascinující nahlédnutí do zázraku vědomí
Autorka: Sy Montgomeryová
Přeložil: Vojtěch Ettler

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 140×213 mm
ISBN: 978-80-88316-38-1
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Mají chobotnice duši? vydalo nakladatelství Kazda.

 

Ukázka z knihy

Athénin hlavní ošetřovatel žel zrovna není v práci. To mě zamrzí: Otevřít nádrž, ve které chobotnice přebývá, nemůže jen tak někdo, a to z dobrého důvodu. Chobotnice velká – největší ze všech asi 250 druhů chobotnic na světě – by člověka snadno přemohla. Jediná z přísavek velkého samce, které mohou dosahovat až osmi centimetrů v průměru, uzvedne zhruba čtrnáct kilogramů, a chobotnice velká jich má okolo šestnácti set. Kousnutím může chobotnice vpravit své oběti do těla nervový jed nebo sliny, které leptají tkáně. Největší riziko ovšem spočívá v tom, že se chobotnice může chopit příležitosti a z otevřené nádrže utéct. Chobotnice na útěku by znamenala velký problém jak pro akvárium, tak i pro samotného měkkýše. (str. 3)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy

Nechte se pohltit tajemným, chytrým a podivuhodně odlišným světem chobotnic. Objevte opravdovou inteligenci založenou na schopnosti vnímat hmatem tak citlivě, že si to lidé ani neumějí představit.

Temple Grandinová, autorka knihy Zvířata v překladu

Mají chobotnice duši? je napínavé, dechberoucí dobrodružství, které vás zavede do hlubin, o nichž se nesnilo ani Julesu Verneovi.

Vicki Constanine Crokeová, autorka knihy Elephant Company

Podmanivá kniha o inteligenci stejně ‚cizí‘ jako vzdálený vesmír. A není to žádné sci-fi.

Bernd Heinrich, autor knihy Mind of the Raven

Sy Montgomeryová ve své knize Mají chobotnice duši? čtenáře uvádí do fascinujícího a svůdného světa skrytého pod rozbouřenou hladinou oceánu a poutavě mu představuje bytosti, které v něm žijí.

Vint Virga, DVM, autor knihy The Soul of All Living Creatures

 

Sy Montgomeryová

Sy Montgomeryová je americká přírodovědkyně, dokumentární scenáristka a spisovatelka, která má na kontě více než dvacet vřele přijatých populárně-naučných knih pro děti i dospělé. Pyšní se nejrůznějšími oceněními, mezi něž patří i vyznamenání za celoživotní dílo od Humane Society a New England Booksellers Association. Žije v New Hampshire spolu se svou border kolií, manželem a hejnem kuřat.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Kazda.


Nakladatelství Kazda vydává knihy o přírodě a zahradách, vnímajících jejich hlubší metafyzický rozměr a možnosti spolupráce s neviditelnými živly, a dále knihy o různých možnostech udržení a znovunabytí zdraví. Autoři jsou domácí i zahraniční. Jeho knihy a CD mají čtenářům přinášet radost a povzbuzení do života svou vnitřní živostí, opravdovostí, mají posilovat dobrá předsevzetí a odhodlání a podporovat harmonii mezi člověkem a jeho okolím.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMají chobotnice duši?
Fascinující nahlédnutí do zázraku vědomí

Montgomeryová, Sy

Kazda, 2019

Napsat komentář