Mnoho podob lásky a posedlosti

Posedlost laskou
Clérambaultův syndrom – zvláštní diagnóza, kdy bývá žena zcela přesvědčená o lásce muže, jehož viděla jedinkrát v životě. Přečtěte si dvanáct příběhů pacientů o mezních podobách lásky.

Víte, co je to Capgrasův blud či de Clérambaultův syndrom? Trápí někoho ve vašem okolí porucha s bludy žárliveckého typu? Či pouhý perfekcionismus? Jedná se o různé více či méně obskurní stránky fenoménu zvaného zamilovanost. Britský psycholog a psychoterapeut Frank Tallis se ve své praxi rád zabývá stinnými stránkami lidské psýchy. V této knize, k jejímuž napsání ho inspirovalo dílo římského filozofa Tita Lucretia Cara O přírodě, jenž mj. srovnává zamilování s šílenstvím, shromáždil příběhy svých pacientů, s nimiž se setkával při terapii a kteří tak či onak trpěli symptomy extrémní zamilovanosti, „abnormální lásky“, při níž je postižený sužován bludem, nedokáže objektivně posoudit situaci a žije jakoby v setrvalé halucinaci. Dvanáct příběhů pohybujících se na pomezí literatury faktu a beletrie zkoumá mnoho fascinujících podob lásky, její věčnost, destruktivitu a nekontrolovatelnost.

 

Posedlost láskou

a jiná znepokojivá odhalení
Autor: Frank Tallis
Přeložila: Eva Klimentová

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 148×205 mm
ISBN: 978-80-262-1490-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Posedlost láskou vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázka z knihy

O nemožnosti dokonalé lásky
Paul a Imogen spolu byli pouhé čtyři měsíce. Novost je mocné afrodisiakum, ještě větší, když se pojí s krásou. Náhlé odepření objektu Paulovy touhy v době, kdy byl stále ještě v počátečním mučivém opojení lásky, v něm vyvolalo hlubokou depresi. Bylo na něm něco, co mi připomínalo drogově závislého, roztřesená zesláblost. Změnil polohu, pomalu a se zjevným nepohodlím, jako by mu každičký sval v těle způsoboval bolest, a prohlásil: „Někoho takového, jako je ona, už nikdy nepotkám.“
Tuto větu pronesl se zarputilým přesvědčením.

Přečtěte si celou ukázku a další ukázky na webu nakladatelství.

 

Frank Tallis

Frank Tallis je spisovatel a klinický psycholog. Za své beletristické práce v roce 1999 obdržel Cenu spisovatelů od Arts Council of Great Britain, nevládní organizace pro podporu divadelních, vizuálních a literárních umění v Anglii a v roce 2000 vyhrál New London Writers‘ Award. Jeho historické detektivky byly přeloženy do 14 jazyků a chystá se televizní adaptace.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Portál.


Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePosedlost láskou
a jiná znepokojivá odhalení

Tallis, Frank

Portál, 2019

Napsat komentář