Blog nominovaný na cenu Magnesia Litera

JEF 4
Brněnský básník, hudebník a nakladatel začal psát svůj blog v roce 2007. Teprve nyní jeho blogové deníky, které byly navíc nominované na cenu Blog roku Magnesia Litera, in memoriam vychází knižně. Zachycují Fričovo morální přesvědčení a víru.

Psáno na vodu palbou kulometnou začal JEF psát v létě 2007 jako blog. Ojedinělý deník prvních let nového tisíciletí je velkolepou koláží událostí, textů, snů, dialogů prodchnutou neobyčejnou mravní silou a poctivostí. Text psaný poetikou Zábranových deníků, Divišovy Teorie (ne)spolehlivosti či Hančových Záznamů postupně začal oslovovat široký okruh obecenstva, které JEFův blog, slovy jednoho čtenáře „v této šílené době při duševním zdraví udržoval“.

Ukázka z knihy

Sobota 4. srpna 2007
jak je to všechno relativní, od jisté doby slýchám ejčbíou, od lidí, třeba příjemných, nicméně vlastně pologramotných, o jejich znalosti angličtiny nemluvě, trafikantky mi říkají: outú? tímobajl? ovšemže nic jiného mě nenapadá, než trvat na ó-dva a podobně, onehdy jsme mluvili o autech, říkám jeden starý příběh, jak jsem jel autostopem po jedné anglické dálnici ve sportovním voze emdží, tak se tam tomu říkalo, bylo to auto úžasně rychlé, ač jsme uvnitř seděli – čtyři lidé – poměrně stísněně, vzpomínám si, že v bočních oknech nebylo sklo, nýbrž jakási slída, bylo to auto, na jehož tachometru jsem viděl do té doby nejvyšší rychlost, jakou jsem v autě zažil: asi 190 km v hodině, když jsem míle převedl na kilometry, mluvím o tom autě, říkám emdží, pak ale kolem slyším, že ostatní říkají emgé, zvláštní, jak je to všechno relativní
– Brno, 8.04

… ještě mě napadá věta Jakuba Demla – „Kdož chtějí cestovat, zatěžte jim svědomí“ – myslím, že k tématu se tato slova velmi dobře hodí, stejně jako jiná Demlova deviza, např.: „Magnet, který nemá zátěž, se zkazí,“ ale namítnou mi, co to je zátěž? jakou zátěž myslíš? a já vlastně nebudu vědět, sám jsa sláb a na kontě se zátěžemi, o něž jsem se neprosil, „Quis infirmatur, et ego non infirmor?“ („Kdo jest sláb, abych já nebyl také sláb?“ – sv. Pavel, II. Kor.)
– Brno, 19.24

JEF psáno na vodu palbou kulometnou I.

Autor: Jaroslav Frič

Počet stran: 598
Vazba: brožovaná
Formát: 160×273 mm
ISBN: 978-80-7272-439-0
Doporučená cena: 744 Kč

 

Knihu JEF psáno na vodu palbou kulometnou I. vydalo nakladatelství Dauphin.

JEF psáno na vodu palbou kulometnou II.

Autor: Jaroslav Frič

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 162×175 mm
ISBN: 978-80-7272-694-3
Doporučená cena: 248 Kč

Přečtěte si více o knize JEF psáno na vodu palbou kulometnou II.

JEF psáno na vodu pod palbou kulometnou III.

Autor: Jaroslav Frič

Počet stran: 166
Vazba: brožovaná
Formát: 162×173 mm
ISBN: 978-80-7272-747-6
Doporučená cena: 248 Kč

 

Přečtěte si více o knize JEF psáno na vodu pod palbou kulometnou III.

O autorovi

Jaroslav Erik Frič (1949–2019) byl básník, hudebník, nakladatel, organizátor undergroundových festivalů. Absolvent filosofické fakulty, číšník, busker. Žil v Brně, většinou. S přáteli vydával samizdaty Texty přátel i vlastní sborníky, provozoval bytovou scénu Šlépěj v okně. Po revoluci založil nakladatelství Votobia, které záhy opustil a zřidil si své nakladatelství Vetus Via. Organizoval festivaly a dlouhodobé multižánrové projekty jako Napříč-Konec Léta, Potulný dělník či permanentní festival Uši a Vítr. Založil občanská sdružení Proximus a Christiania, o.p.s., byl redaktorem revue BOX a novin Potulné akademie Uši a Vítr. Vydal sbírky Kolotoče bílé hlasy, Houpací kůň šera a jiné básně, Americká antologie & Poslední autobus noční linky, a dále CD Jsi orkneyské víno (s Čvachtavým lachtanem), S kým skončila noc (Čvachtavý lachtan a Josef Klíč), Na každý den napsal’s smrt (s Josefem Klíčem a dalšími).

Zdroj informací: TZ


2_1_dauphinDauphin ve francouzštině, jazyce básníků, znamená delfín či mladý následník trůnu. Knihy, které byly následníkovi předkládány, byly označeny latinským nápisem ad usum delphini –  určeno dauphinu. V antické mytologii pak delfín převážel vyvolené na Ostrov Blaženosti. Nakladatelství Dauphin by chtělo na tyto tradice navázat – domnívají se, že i kvalitní četbou je možno ostrovů Blaženosti dosíci.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJEF psáno na vodu palbou kulometnou

Frič, Jaroslav Erik

Dauphin, 2013

zobrazit info o knizePsáno na vodu palbou kulometnou II.

Frič, Jaroslav Erik

Dauphin, 2019

zobrazit info o knizeJEF psáno na vodu pod palbou kulometnou III.

Frič, Jaroslav Erik

Dauphin, 2019

Napsat komentář