Různé tváře Íránu

couchsurfing-v-iranu-perex
Kniha Couchsurfing v Íránu ve vás vzbudí neodolatelnou potřebu sbalit si věci a vyrazit na dobrodružnou cestu do země, o které byste předtím možná ani neuvažovali. Věřte však, že Írán může nabídnout řadu krás a zajímavostí.

Oficiálně je couchsurfing v Íránu zakázaný. Přesto procestuje Stephan Orth touto formou celou zemi. Přespává na desítkách perských koberců, zažije bláznivá i rozpustilá dobrodružství – a při tom pozná zemi, která vůbec neodpovídá obrazu zločinného státu. Tajná bikini party v poutním městě Mašhadu, nocleh v blízkosti jaderné elektrárny v Búšehru, výslech po fotografování pašeráků: v Íránu zažije Stephan Orth dobrodružství, která by žádná turistická kancelář nikdy do katalogu nenapsala. Jako couchsurfer vymění hotel za soukromé byty a pozná tak skutečné soukromí místních obyvatel. Za zavřenými dveřmi se odkládají nejen povinné závoje, ale také strach ze strážců mravnosti. Pitka s červeným vínem u perského prince nebo rande v obýváku před shromážděnou velkou rodinou, páchnoucí dálkový autobus nebo jiná místní rachotina – každé nové setkání zapadá jako díl skládačky do celkového obrazu země, jejíž realita je naprosto odlišná, než by člověk tušil z panujících klišé. A nakonec odhalí i dvě poslední tajemství: jak si domácí obyvatelé nakoupí v lékárně alkohol a proč tolik milují to příšerné popové duo Modern Talking. Kniha je strhujícím vyprávěním o drobných svobodách a velkých tužbách Íránců. Íránci jsou totiž nejen mistry světa v šachu a v pohostinnosti, ale také v tom, jak uštědřit vedoucím duchovním utajený políček.

 

Couchsurfing v Íránu

Moje cesta do země za zavřenými dveřmi
Autor: Stephan Orth
Přeložil: David Krásenský

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-88316-22-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Couchsurfing v Íránu vydalo nakladatelství Kazda.

 

Ukázka z knihy

couchsurfing-v-iranu-ukazka-2Saídovi je dvacet, je studentem grafického designu, a je „dost sexy“, jak poznamená Laila při pohledu na jeho profilovou fotku: černé, kudrnaté, krátce střižené vlasy, bujné obočí, odzbrojující úsměv. Když na couchsurfingu v jednom diskusním fóru uviděl můj příspěvek, napsal mi, jestli nechci na své cestě přijet také do Šírázu a ubytovat se u něj.
Podle toho, co o Saídovi vím z jeho online profilu, má rád kickbox, jezdí na kole BMX a žongluje. Navíc je úplně závislý na couchsurfingu. Za poslední tři měsíce měl 45 hostů, organizuje setkání a také sám neustále cestuje po své zemi se stanem a batohem na zádech.
Saíd má ještě jednoho návštěvníka. Na koberci je pohodlně rozložený Christian z Kolumbie, asi pětadvacetiletý mladík se šestidenním plnovousem, který umí vypadat neuvěřitelně unaveně a současně neuvěřitelně šťastně. Omámen cestováním a vůní dálek dal před čtyřmi měsíci výpověď z pozice podnikatelského poradce a nyní místo toho brázdí svět. Keňa, Tanzanie, Etiopie, Džibutsko, Egypt, Turecko. Írán byl na jeho cestě jedinou zemí, kde ho maminka prosila, ať o sobě každé dva dny dává vědět, jestli je naživu. (Str. 109–110)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Stephan Orth

Stephan Orth (1979) pracoval jako redaktor v dovolenkovém resortu při redakci Spiegel Online, až se v roce 2016 osamostatnil coby nezávislý novinář. Jako couchsurfer cestuje už od roku 2004. Měl u sebe hosty z celého světa a setkal se s hostiteli ve více než třiceti zemích. Orth je autorem bestselleru Couchsurfing v Íránu, u vydavatelství Malik vyšla kromě toho také jeho kniha Dědečkův ledovec. Za své reportáže získal Orth několikrát cenu „Columbus“, udělovanou Svazem německých cestovatelských novinářů. Napsal již několik bestsellerů, z nichž v češtině zatím vyšel Couchsurfing v Rusku (2018) a připravuje se též Couchsurfing v Číně (2019).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Kazda.


Nakladatelství Kazda vydává knihy o přírodě a zahradách, vnímajících jejich hlubší metafyzický rozměr a možnosti spolupráce s neviditelnými živly, a dále knihy o různých možnostech udržení a znovunabytí zdraví. Autoři jsou domácí i zahraniční. Jeho knihy a CD mají čtenářům přinášet radost a povzbuzení do života svou vnitřní živostí, opravdovostí, mají posilovat dobrá předsevzetí a odhodlání a podporovat harmonii mezi člověkem a jeho okolím.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCouchsurfing v Íránu
Moje cesta do země za zavřenými dveřmi

Orth, Stephan

Kazda, 2019

Napsat komentář